Prof. Gh. Mencinicopschi despre DIRECTIVA EUROPEANA CARE INTERZICE INDULCITORII din sucurile de fructe/ COCA-COLA SI PEPSI contin o substanta CANCERIGENA!

10-03-2012 3 minute Sublinieri

sucuri

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Mediului, la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul cărora a fost inclus şi sucul de roşii. Noua directivă ar urma să intre în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispoziţie, pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră într-un interviu acordat RFI că reglementarea este necesară pentru a avea o calitate a produselor alimentare. Avem însă nevoie și de structuri de control dotate cu laboratoare și de atenția statului pe întreaga filieră alimentară–producţie, comercializare, importuri. De alimentație depinde sănătatea noastră, prin urmare alimentația este fără doar şi poate o chestiune legată de siguranța națională, mai spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Reporter: Domnule Mencinicopschi, despre ce fel de îndulcitori de sinteză este vorba?

Gheorghe Mencinicopschi: Este vorba de E950-acesulfamul K şi acesulfamul de potasiu, este vorba de E951–aspartam, este vorba de E952–acidul ciclamic şi sărurile sale, este vorba de E954–zaharina şi sărurile ei de sodiu, potasiu şi calciu, este vorba de E955-sucraloza. Toţi aceşti îndulcitori chimici de sinteză, deci artificiali, deşi nu au calorii, nu au ce căuta în sucurile natural, care trebuie să fie o sursă de vitamine, de minerale, de fibre alimentare-solubile şi insolubile –şi desigur, de alţi factori biologici activi specifici fructelor şi legumelor.

Rep.: Credeţi că vom avea de acum înainte în România sucuri de calitate sau va fi o nouă confirmare a teoriei formelor fără fond?

G.M.: Nu putem avea sucuri de calitate, pentru că orice fruct, dacă nu este consumat ca atare, în stare crudă – şi la fel este şi cu legumele care dacă nu sunt consumate în stare crudă şi sunt procesate fie pentru obţinerea sucurilor (chiar fresh-urile nu sunt la fel de sănătoase ca fructele şi legumele consumate în stare crudă). În cazul nostru, vorbim însă de sucuri industriale, iar aici lucrurile devin mai nefericite, pentru că un astfel de produs trebuie pasteurizat pentru a avea un termen de garanţie suficient de îndelungat pentru a putea fi comercializat. Or, prin tratamentele acestea termice se distrug majoritatea vitaminelor. Enzimele sigur se distrug imediat.

Rep.: Sfatul dumneavoastră, domnule Mencinicopschi, în calitate de nutriţionist, este să nu consumăm sucuri industriale…

G.M.: Eu întotdeauna recomand ca primă opțiune legumele și fructele ca atare, dacă se poate în sezon și, sigur, dacă s-ar putea, să fie și din agricultura biologică.

Rep.: Şi din agricultura românească! Nu sunt mai bune produsele româneşti, decât cele de import ?

G.M.: Sigur, produsele româneşti, dacă ne referim la legume și fructe sunt în general mai bune decât cele de import. Sunt și unele excepții, atunci când producătorii români, în special cei mici, ţăranii, nu respectă utilizarea îngrăşămintelor chimice de sinteză și uneori a pesticidelor pentru tratamente. În asemenea cazuri, lucrurile pot sta chiar mai prost decât în cazul produselor de import.

Rep.: Într-un sens mai larg, domnule Mencinicopschi, ne aducem aminte cu umor de “nicio masă fără peşte” sau “iei un kilogram de carne de porc, dar ia şi unul de peşte”, dar poate că la început e nevoie să corectezi anumite obiceiuri alimentare la nivelul statului…

G.M.: Aveți dreptate că obiceiurile alimentare sunt extrem de importante. Eu spun de mult timp că suntem ceea ce mâncăm, ba, mai mult, suntem și ceea ce nu mâncăm, mâncăm cum gândim și gândim cum mâncăm. Această sintagmă ne arată că este foarte important să ne construim obiceiuri alimentare sănătoase. Lucrul acesta trebuie făcut cu obstinație mai ales de la vârstele fragede, pentru că cei care vor deveni consumatori de junk food, de fast food vor fi copiii care nu au avut supraveghere, care nu au avut modele în familie de consum alimentar sănătos, de comportament alimentar sănătos. Se știe faptul că până la vârsta de 10 ani, creierul nu este suficient de dezvoltat şi copiii au o capacitate de învățare enormă, dar prin imitație. Dacă în familie va găsi alimente nesănătoase, comportamentul lui alimentar se va cristaliza în felul acesta, iar când va deveni adolescent sau adult, cu greu și-l va putea corecta.

Rep.: Alimentația este practic o problemă strategică ce vizează sănătatea publică, sănătatea unei națiuni…

G.M.: Eu am spus de multe ori lucrul acesta, l-am și scris și putem să gândim mai departe: sănătatea publică ține foarte mult de siguranța unui stat.

Producătorii de băuturi răcoritoare Coca-Cola şi Pepsi îşi schimbă reţeta băuturilor pentru a evita în statul California afişarea unui avertisment împotriva cancerului pe etichetă, după ce o substanţă folosită de cele două grupuri a fost clasificată drept cancerigenă, informează MEDIAFAX.

Noile reţete pentru culoarea caramel a băuturilor au o cantitate mai redusă de 4-metilmidazol, substanţă chimică considerată cancerigenă în California. Reţeta schimbată a fost introdusă deja în California, iar cele două grupuri afirmă că implementarea la nivelul SUA va creşte eficienţa producţiei.

“Considerăm că nu există un risc la adresa sănătăţii publice care să justifice o astfel de schimbare, dar am cerut furnizorilor de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse unei cerinţe pentru un avertisment fără fundament ştiinţific”, a declarat un reprezentant al Coca-Cola.

Substanţa chimică a fost legată de cancer la şoareci de laborator în cadrul unui studiu, dar nu există dovezi că ar reprezenta un risc pentru sănătatea oamenilor, potrivit Asociaţiei Americane a Băuturilor Răcoritoare. Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente din SUA afirmă că o persoană ar trebui să consume peste 1.000 de doze de Coca-Cola sau Pepsi pe zi pentru a acumula o doză de substanţă chimică similară cu cea folosită pe şoareci în testele de laborator.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Prof. Gh. Mencinicopschi despre DIRECTIVA EUROPEANA CARE INTERZICE INDULCITORII din sucurile de fructe/ COCA-COLA SI PEPSI contin o substanta CANCERIGENA!

  1. Sunt pe piata sucuri de foarte buna calitate, naturale, cele de la Orhei-Vit. Deci se poate si fara substante ciudate de conservare sau imbunatatire a gustului.
    Cu ceva vreme in urma, am citit despre ele cum ca ar fi produse kosher si interzise crestinilor. Insa informatiile mele in domeniu sunt destul de sarace.

  2. Parerea mea este ca trebuie sa obisnuim copiii, ca noi adulti avem ceva discernamat nu (?), sa bea sucuri naturale.
    Pana la urma educatia este cea care ne creeaza deprinderile, mentalitatea, obisnuintele, tendintele…

    @carmen
    Ceea ce spui cu produsele kosher interzise crestinlor 🙂 ma duce cu gandul la campania electorala actuala aici din Franta, unde se pune problema carnii halal sau Kosher.
    Mie imi vine sa rad, pentru ca aceste probleme sunt false si sunt inflamate doar de politicieni.
    Pai si noi ,crestinii, manacam carnea “halal” sau “kosher”, care inseamna ca animalul este injunghiat (si deci i se scurge sangele) si nu electrocutat sau sugrumat (adica sangele ramane in el) cum cer reglementarile UE dupa insistentele “iubitorilor de animale” ….
    Aceste “discutii” sunt doar menite sa serveasca anumite grupuri comerciale…:-)

  3. Cum ar putea fi explicat, aparitia cancerului la copii! Da! Alimentatie “sanatoasa”, sucuri “naturale”. Promotorii acestui mod de hranire si de viata; nu-s dementiali?

  4. Pingback: Dr. MENCINICOPSCHI: Cum putem tine un POST SANATOS, fara ADITIVI?/ Copiii nu trebuie sa manance MEZELURI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi: PRODUSELE DE POST SI ADITIVII “de dulce” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Efectele SUCURILOR, BAUTURILOR COLA si ZAHARULUI asupra organismului uman - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să mancam ca sa prevenim cancerul si oboseala/ COLORANTUL CANCERIGEN RAMANE IN “COLA”/ Importanta micului dejun - Recomandari
  8. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi la Manastirea Antim despre SANATATE SI BOALA (audio, 2010)/ IN APARAREA DOCTORULUI MENCINICOPSCHI/ Emisiunea “Profesionistii” cu Eugenia Voda (VIDEO, 2008) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare