Prof. Gheorghe Mencinicopschi: PRODUSELE DE POST SI ADITIVII “de dulce”

29-03-2012 41 secunde Sublinieri

Mezeluri, iaurturi cu fructe, sucuri, îngheţate, bomboane şi, în general, cam toate alimentele colorate frumos în roz-roşiatic ascund un aditiv de origine animală – E 120.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, enumeră câteva dintre alimentele de post care conţin E 120, scrie ziarulring.ro.

Pericol de alergii şi Parkinson

E 120 se extrage din corpul insectelor printr-un procedeu numit chelare în cadrul căruia se utilizează aluminiu. Acest colorant trebuie evitat în alimentaţia copiilor. El dă boli neurologice precum Alzheimer şi Parkinson, alergii, rinite, astm, hiperactivitate şi deficienţe de concentrare”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Alimente vegetale cu… insecte

Persoanele care ţin post trebuie să citească foarte atent etichetele alimentelor. Deseori, produsele vegetale ascund ingrediente «de dulce». Indiferent dacă alegeţi şniţele, pateu sau salam din soia, pot conţine cazeină, praf şi derivat de ou, albumină şi zercare și atunci categoric nu sunt de post. De asemenea, puteţi avea surpriza ca alimentele de post să conţină colorantul roşu carmin, sau acidul carminic, numit adesea E 120, care este de origine animală”, explică profesorul.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Prof. Gheorghe Mencinicopschi: PRODUSELE DE POST SI ADITIVII “de dulce”

  1. … “sau despre neo-paganismul corporatiilor din industria alimentara”.

  2. Aditivul din care se face carminul:

    E120: Carmin, Acid carminic, Coşenilă (colorant rosu natural)
    E120 (i) Carmin
    E120 (ii) Extract de coşenilă

    CARMIN = Colorant natural roşu izolat din insecta “Coccus cacti” (cochineal insect, sau coşenilă) sau din ouale acesteia (gogoşi de coşenilă).

    Coşenila sau “Coccus cacti” sau cârmâzul este o insectă exotică din Mexic din care se extrage carminul sau cârmâzul. Din alte surse am aflat ca acest colorant rosu alimentar se obtine din organele generative uscate ale femelei gandac care produc un fel de ceara rosiatica. Acidul carminic, este obtinut prin supunerea la aburi sau la caldura uscata a unui numar semnificativ de insecte.

    Foto insecta:

    http://www.servekrishna.net/images/static/kurma/HellomynamessNeal.jpg
    http://nathistoc.bio.uci.edu/hemipt/Dactylopius3.jpg

    Cârmâzul este atat denumirea colorantului rosu obtinunt (sau carmin) dar si denumirea unei plante.

    DEX: CÂRMẤZ s.m., s.n.

    1. S.m. Plantă erbacee cu flori mici albe-roz, cu fructe în formă de bobiţe mici roşii sau negre, întrebuinţate drept colorant (Phytolacca decandra sau HIERBA CARMIN).
    http://www.docdorte.com/phytolacadecandra.jpg

    2. S.n. Materie colorantă roşie, extrasă din fructele de cârmâz (1) sau din gogoşile unei insecte originare din Mexic; carmin.

    In concluzie: carminul se obtine din insecta de coşenilă sau din plante (fructele de cârmâz).

  3. Insectele comestibile (cum ar fi lacustele) sunt de post. La noi nu se cunoaste lucrul acesta pentru ca nu exista traditia de a manca ganganii, asa cum nu se mananca nici fructe de mare (“pesti” fara sira spinarii) care sunt de post si ele.

  4. Daca intelegem postul in sine drept retinere in modul de viata, dpdv alimentar si comportamental, cred ca nu este nici un fel de problema; insa de cele mai multe ori tindem sa inlocuim alimentele pe care le consumam in mod obisnuit cu diverse surogate, chiar daca nu contin carne. De pilda: salamul, snitelele, pateul vegetal, branza din soia si altele care, din punctul meu de vedere, mental, tin tot de acelasi mod de viata de dinainte.

    De preferat ar fi mancarea simpla din legume si verdeturi, preparata in casa, ocazie cu care si organismul se mai elibereaza de toxine.

  5. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi despre LEGUMELE DIN SUPERMARKET - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: CAFEA CANCERIGENA? Prof. Mencinicopschi arata ca mult mai periculosi sunt cartofii prajiti si alte alimente care contin ACRILAMIDA. Si despre laptele, fructele si legumele pe care le mancam.. (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Produsele de post din comert ne pot face rau - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: SE POATE POSTI CU ALIMENTE CU E-URI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Nu hrani cancerul! - DR. PAVEL CHIRILA - CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Dr. VIRGILIU STROESCU explica si apara POSTUL ALIMENTAR impotriva manipularilor mediatice care folosesc pretextul PESTICIDELOR din legume si fructe (VIDEO)/ Cat de folositoare sunt CEAPA si MERELE ROMANESTI? - Recomandari
  11. @Ana Elisabeta: Asa numitele fructe de mare (care nu sunt fructe defel) nu sunt de post si se pot consuma numai in zilele in care este dezlegare la peste. Atat. Cu atat mai mult nu sunt de post lacustele. Atat fructele de mare, cat si lacustele, nu apartin regnului vegetal, spre a putea fi considerate “de post”.
    Cat despre traditia de a consuma acestea ca fiind de post, se spune ca, intr-un post, calugarii din Muntele Athos nu aveau ce manca si atunci Maica Domnului li s-a aratat si le-a ingaduit sa manance fructe de mare. Ei bine, acea dezlegare a fost pentru acel caz. Daca ei mananca roadele marii, fiind si in zona muntoasa si inconjurati de mare si prin urmare e cumva normal, caci alta mancare cu greu pot obtine, noi ce motiv am avea sa o facem? Pentru noi acestea NU sunt de post. Daca am trai pe o insula, fara posibilitate de a cultiva si a creste multe legume/cereale, poate ca am putea sa le consideram astfel.

  12. Lacustele nu sunt insecte comestibile. 🙂
    Sunt roscove, adica fructe ale unui pom (raspandit si in Palestina), numite si lacustes, cu acelea se hranea Sf. Ioan Botezatorul, de aici confuzia.
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/19/e-urile-incalca-postul-mencinicopschi-retete-de-post/#comment-203171

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare