Situatia ORTODOCSILOR din SUA: numarul, participarea la biserica, identitatea etnica, manastirile (studiu sociologic)

22-03-2012 1 minut Sublinieri

Adunarea Episcopilor Canonici ortodocşi din America Centrală şi de Nord a realizat un studiu care s-a finalizat într-un raport de 40 de pagini, intitulat: „5 lucruri interesante despre Geografia şi Demografia Bisericii în Statele Unite”.

Raportul include secţiuni despre credincioşii din America şi despre geografia parohiilor ortodoxe, prezenţa ortodocşilor americani la ritmul liturgic al parohiilor lor, cultura etnică în Bisericile Ortodoxe Americane şi comunităţile monastice din America.

Astfel, credincioşii din Statele Unite care participă activ la viaţa liturgică a Bisericii sunt în număr de 797,600. Dintre aceştia creştinii ortodocşi care participă în fiecare săptămână la Liturghie este de 209000.

În ceea ce priveşte apartenenţa eclesială şi etnică a ortodocşilor din Statele Unite, raportul arată că există 476000 de ortodocşi aparţinând de Dioceza Ortodoxă Greacă, 84600 fac parte din Orthodox Church of America, 75 000 din Biserica Ortodoxă Antiohiană, 68 000 de credincioşi sârbi, 27000 din Biserica Ortodoxă Rusă dinafara frontierelor, 11200 de ortodocşi români etc.  

Studiul arată şi creşterea ortodoxiei în America, existând peste 15 state americane în care creşterea numărului de ortodocşi este mai mare de 50% faţă de anul 2000.

Românii ortodocşi din America sunt printre cei mai ataşaţi de tradiţiile româneşti şi de limba română liturgică, mai ales datorită faptului că ea este înţeleasă de toţi credincioşii, spre deosebire de limba slavonă sau cea greacă veche, care au fost înlocuite în mare parte de limba engleză liturgică.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.oca.org

Nota noastra:

Studiul, in format PDF, se gaseste aici: http://oca.org/PDF/NEWS/2012/2012-0316-OrthodoxUS101mapsAK.pdf

Din el mai aflam ca, dintre ortodocsi, cei mai prezenti la slujbele Bisericii sunt bulgarii si rusii ce apartin de Dioceza Carpato-Rusa, avand o rata a participarii de mai bine de 40%. La capatul celalalt sunt parohiile palestiene, cele ale Patriarhiei Ruse si cele ale Arhiepisopiei Romanilor, unde prezenta e de sub 20%.

In ceea ce priveste consistenta perceptiei identitatii etnice, romanii sunt una din etniile cu un sentiment al identitatii dintre cele mai ridicate (87% au raspuns afirmativ la intrebarea “parohia noastra are o puternica mostenire etnica si incercam sa o pastram“), fiind urmati de sarbi (82%), palestinieni (78%) si grecii (66%).

Astfel, daca se combina folosirea limbii materne cu perceptia identitatii etnice, romanii sunt grupul de ortodocsi cel mai puternic marcati de cultura etnica, fiind urmati de grupul sarbilor si al albanezilor.

In privinta manastirilor, studiul mentioneaza ca exista peste 80 comunitati monastice. Acestea tin de traditii diferite. Este mentionata manastirea St. Herman din Platina (Biserica Serbiei), unde monahii se intretin din publicarea cartilor si a periodicului The Orthodox Word. Nu exista electricitate, telefon, gaz sau canalizare, iar pelerinii trebuie sa isi aduca sac de dormit si laterna.

New Skete, Holy Trinity Monastery si altele sunt alte centre monastice de mare rezonanta si influenta in SUA.

Este mentionata, in mod special, si lucrarea Parintelui Efrem, ucenicul Parintelui Iosif Isihastul, care a cautat sa intemeieze manastiri cu duh athonit  pe teritoriu american. Intre 1995 si 2005, Parintele Efrem a stabilit 16 astfel de manastiri.

 

 

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Situatia ORTODOCSILOR din SUA: numarul, participarea la biserica, identitatea etnica, manastirile (studiu sociologic)

  1. Interesant acest studiu, chiar ma intrebam la un moment dat, in sinea mea, cam care ar fi starea ortodoxiei prin State.

    Aspectul acesta al identitatii romanilor, in contextul in care se refera la romani plecati de multa vreme din tara, este deosebit de important, reveland una din caracteristicile acestui neam, pastrata si in conditii vitrege, departe de pamantul stramosesc. Numa’ cine a pripegit prin viata stie cat de greu ii intre streini, oricat de prietenosi ar fi.

    Caracteristica asta a fost observata, in mod evident, si de altii, inca de acum multi, multi ani. Inca din vremea imperiilor. Drept pentru care au realizat ca nu au decat o singura solutie: sa rada complet de pe suprafata pamantului acest neam indaratnic si incapatanat, atat de atasat de identitatea si traditiile sale. Insa, asa cum remarca un american: romanii au refuzat sa dispara.

    Cu aceasta ocazie ii imbratisez cu drag pe toti acesti romani, oriunde ar fi, si ii astept acasa; sa crapam aci, in pamantul inimii noastre. Dar sa crapam intru aceeasi duh si inlantuiti in aceeasi imbratisare. Home is where your heart is.

  2. @Alin-7,
    te superi daca intarzii putin si nu ma grabesc sa crap nici aici, nici acolo ?

    Doamne Ajuta ! si celorlalti care nu sunt asa pe fuga

  3. @Alin-7

    Lumea e desavarsita creatie e lui Dumnezeu pretutindeni, nu numai in Romania.
    oamenii sunt cei care o uratesc pretutindeni.

    Romania s-a mutat in duh si in inima, ca pe pamant n-o mai lasa altii/unii
    (chiar dintre noi) sa existe.

    Cand esti departe, te uiti la Romania ca la un frate sau parinte care a murit. Te doare rau, rau de tot… si ce poti face pana la revederea de dincolo?
    Doar sa speri ca ne vom regasi cu totii Acolo si sa lupti sa meriti asta, sa traiesti Acolo la El.

    Si sa mai stii ceva: suntem, multi care ne-am simtit acasa in Romania langa ai nostri, mult mai rau decat in pribegie printre straini(cu care desigur ca e greu)! Suntem multi care-am cunoscut tradarea aproapelui cel mai apropiat in tara, dar dragostea de neam nu se stinge c-o tradare, daca incerci sa intelegi de ce ti-a fost data!

  4. Nu cred ca poti trai profund crestinismul numai in comunitatea ta etnica.
    Acolo unde se aduna crestini de etnii diferite bucuria Sfintei Liturghii pentru mine este mai profunda, mai aproape de ce va fi Imparatia Lui Dumnezeu.
    De aceea adesea ma duc in Biserica Rusa din Nantes unde enoriasii sunt de aproape toate natiile posibile in Franta.

    Si, Alin-7, Dumnezeu este pretutindeni ! Si-apoi gandeste-te la cati sfinti, poate unii nestiuti, au murit in pustie, departe de ai lor, dar atat de aproape de Dumnezeu !

    Domnul sa ne mantuiasca pe toti oriunde ne-am afla !

  5. @soram

    Frumoase invitatiile tale youtube-iste 🙂 si induiosatoare.
    Dar sora, “acasa” crestinului si “tara” crestinului este Imparatia Lui Dumnezeu !
    Acolo sa ne straduim, sa ne caznim, sa ne silim sa ajungem si cu ajutorul Lui Dumnezeu sa ne intalnim cu totii !

    Da Doamne !

  6. Eu unul,ma rog bunului Dumnezeu ca atunci cind oi crapa,mai devreme sau mai tirziu,AICI si nu aiurea sa fie,in tarisoara mea iubita si scumpa.Doamne,ajuta!

  7. Da, de unde chestia cu “crapatul” ??!! 🙂 Important nu este nici unde nici cind. Important este unde te duci dupa ce ….ai “crapat” ca sa folosesc expresia voastra cam ….ciudata.

  8. hrisanti
    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu,oriunde ne-am afla,sa nu ne pierdem credinta,dar chiar de nu recunoastem,departe de casa ne pierdem identitatea,mostenirea,traditia pe care cu greu reusim s-o mai pastram si pe aici,bulversati de atata modernism si euforie de libertate a generatiei tinere.In tara te simti strain,daca nu ai rudele in apropiere,la care sa apelezi,sau care te pot solocita in momente grele.Nu-ti mai vizitezi fratii,verisorii,matusile,unchii ii si uiti,pana auzi candva o veste despre un eveniment important din viata lor,sau prea tarziu de moartea lor,si inevitabil regreti ca nu i-ai ajutat cu nimic…Cam asa cum regret eu ca am fost departe de mama si am pierdut sansa de a invata de la ea cum sa fac painea,cum sa incheg branza,cum sa pun ouale la clocit,cum sa tes macate si stergare de borangic,cum sa cos florile artizanale pe camasile de in si pe stergare,si o multime de alte lucruri pe care la nici o scoala nu le-am intalnit…
    Nu sunt in strainatate,dar traiesc printre straini si pentru pacatele mele am simtit povara asta din plin…
    Este adevarat ca la Biserica oamenii sunt altfel,dar in viata zilnica…,in societate…
    In satul natal,este bucuria de a te simti printre rude,chiar daca ai 8,5,4 verisori apropiati,der sunt si celelate rude,ca daca stai sa verifici,te cam inrudesti cu toti…cam de la stra-stra-bunici…La oras,deja te instrainezi…In tara ai bucuria ca toti vorbesc si gandesc in acelasi grai,te poti intelege si te faci inteles mai usor…
    Nu stiu,poate ca Dumnezeu ne lasa posibilitatea sa alegem,si noi,in functie de rationamentul de moment alegem…dar avem certitudinea ca este bine?Daca constiinta nu ne mustra,asta este alegerea,si mergem cu Dumnezeu inainte!
    Puterea de a refuza tentatia unui nivel de trai mai bun,dar departe de neam si glie,nu cred ca ramane neluata in seama…acolo Sus…
    Iertare,Doamne ajuta!

  9. P.S
    Toate rudele noastre din cimitire ne asteapta sa le improspatam mormintele in fiecare primavara si sa le ducem Lumina Invierii la Crucile de la capataiul lor…ei raman pe veci statornici…

  10. Cred ca totul se reduce la ratiune si la inima.Cind alegi sa pleci o faci cu mintea iar cind alegi sa ramii sau sa te intorci e din cauza ca ceva,inefabil,din adinc te cheama.Restul e vorbarie desarta de indreptatire pro sau contra…

  11. Intr-o conferita tinuta recent spunea un Parinte ca pe vremea cand era student si luase o ocazie, nu avea bani sa-i dea soferului. Atunci s-a gandit sa-i faca o urare sa ajunga in Rai, iar replica soferului a fost: “Da, dar nu acum!”. Prin aceasta de fapt, soferul intelegea ca trebuie sa moara. Si spunea Parintele ca aceasta este reactia omului care nu intege cum lucreaza Dumnezeu, si ca mai degraba prefera sa-L alunge decat sa schimbe ceva in viata lui…

    Mai apoi Parintele Gheorghe Calciu spunea ca oriunde ne ducem in lumea aceasta, cand va chema Dumnezeu la judecata neamurile, vom fi chemati la judecata cu neamul nostru. Vom avea deci o raspundere pentru neamul nostru, iar acest lucru mi se pare cutremurator. Asadar, tu romane, oriunde ai fi in lume, trebuie sa-ti pui intrebarea ce faci tu de-acolo pentru neamul tau? Oare ti-a fost rusine sa vorbesti romaneste printre straini? Oare ai uitat de cei de acasa? Oare ai uitat sa fi roman? Sau ai imbratisat duhul occidental, lepadand crucea celui aflat printre straini?

    @ Hrisanti

    Nu cred ca poti trai profund crestinismul numai in comunitatea ta etnica.
    Acolo unde se aduna crestini de etnii diferite bucuria Sfintei Liturghii pentru mine este mai profunda, mai aproape de ce va fi Imparatia Lui Dumnezeu.[…] “acasa” crestinului si “tara” crestinului este Imparatia Lui Dumnezeu!

    Acolo unde se aduna crestini de etnii diferite, identitatea nationala nu se sterge ci se afirma, nu se dizolva, ci din contra se intareste! E frumos sa spui Hristos a inviat! in toate limbile, dar cand canti asta in limba ta, parca auzi glasul tuturor celor dintr-un neam cu tine, si intr-un mod eshatologic, canti cu cei ce-au fost si cu cei care or sa vina. Si in momentul ala esti si la Aiud, cu detinutii din temnita, care au cantat Invierea, si cu o maicuta dintr-un colt de tara, si cu un amarat pe patul de spital, si cu parintii tai, si cu toti cei care au cuvnatat precum tine si cuvanta, si formeaza Biserica din neamul nostru. Daca n-ai ajuns vre-odata la simtamantul asta trebuie sa-ti pui intrebarea ce inseamna neamul pentru tine.

    Daca nu conteaza pentru tine sa canti Hristos a inviat! in romaneste, deoarece poti sa canti numai in franceza sau in greaca, plus in rusa, plus in ce vrei tu, numai in romaneste nu, pentru ca oricum Dumnezeu intelege toate limbile, oare nu ai simiti ca iti lipseste ceva? Ore nu ai avea sentimentul ca ceva din fiinta ta este exclus, ca este negat, ca este chiar condamnat la a nu mai fi? Si daca totsi se naste dorinta de a spune si Hristos a inviat! in romaneste, inseamna ca inca mai porti ceva din neamul tau, caruia ii esti datoare.

    Dumnezeu este pretutindeni! Si-apoi gandeste-te la cati sfinti, poate unii nestiuti, au murit in pustie, departe de ai lor, dar atat de aproape de Dumnezeu!

    Da, chiar asa! Hai sa luam exemplul Sfantului Ioan Iacob Hozevitul. Crezi ca si-a uitat neamul si tara in pustiul in care a si murit?

  12. Problema cea mai grava din comunitatile romane sunt preotii veniti din Transilvania. Majoritatea preotilor comunitatilor romanesti din SUA sunt din Transilvania. Ei aduc cu sine obiceiuri romano catolice- scurteaza Sf Liturghie, in loc de Botez fac stropire, au gandire ecumenista, predici proaste, nu fac cateheza. Oamenii care cauta autenticul, din pacate se indreapta la la alte grupari decat cele ortodoxe Oficiale.

  13. @corina

    Cred ca nu ai inteles ce am spus, s-au te-ai aprins prea tare fara sa incerci sa intelegi ce am spus.

    Eu ma duc si in Biserica Ortodoxa Romana din Nantes.
    Iar de Pasti, de obicei si sigur si anul acesta, cant Hristos a inviat in romaneste intr-o manastire ortodoxa din Franta unde staret este duhovnicul meu. 🙂
    Ceea ce am spus eu este ca resimt mai profund crestinismul atunci cand merg in Biserica Rusa din Nantes, unde nu sunt numai romani, ci ortodocsi de origini diferite.

    In privinta sfintilor care au murit in pustie, departe de tara lor, sigur ca nu si-au uitat neamul si tara..
    Dar crezi ca noi, cei mai putini sfinti ne-am uita-o, din moment ce suntem in legatura pe acest site ?

    Neamul si tara nu ti le poti alege si nici nu ti le poti uita, insa Mantuirea intru Hristos transcede neamul si tara !

    Doamne miluieste-ne !

  14. @soram

    “Daca constiinta nu ne mustra,asta este alegerea,si mergem cu Dumnezeu inainte!
    Puterea de a refuza tentatia unui nivel de trai mai bun,dar departe de neam si glie,nu cred ca ramane neluata in seama…acolo Sus…”

    Sora, poate ca cei plecati, din traiul lor mai bun au dat si tarii, nu crezi ?

  15. Cand nu stii pe unde sa mergi cauta drumul lui Hristos!
    Cand esti de toate lipsit,aminteste-ti ca asa au trait si apostolii,fara punga,fara traista,fara toiag,desculti,goi si flamanzi si iata,ei au cucerit lumea!
    Cand toti te vor parasi,adu-ti aminte de Hristos care de cel cu care a impartit painea a fost vandut,de cei pe care i-a vindecat,rastignit si de toti parasit.
    Sfantul Nil Atonitul spunea=…satana va da o anume intelepciune pervertita pentru inventia lucrurilor,incat oamenii vor fi capabili sa vorbeasca unii cu altii de la un capat al lumii la celalalt.De asemenea,oamenii vor zbura ca pasarile cerului prin aer si vor calatori pe sub apa ca pestii.Cu aceste lucruri oamenii vor locui in confort,fara sa-si dea seama ca Antihrist ii inseala pe ei,facandu-i sa creada ca daca au toate cunostintele stiintifice nu au nevoie sa creada in Dumnezeu,Cel Intreit in Persoane.Atunci,mult-Milostivul Dumnezeu,vazand distrugerea rasei umnane,va scurta timpul,pentru a-i salva pe cei putin credinciosi,ramasi,si pe care Antihrist nu a reusit sa-i insele.
    Hrisanti
    P.Ioan Buliga scrie=Tu poate ca ai castigat ceea ce ai cu mai putina osteneala decat osteneala lui,caci celui sarac toate ii merg pe dos,nu mai are nici o putere,se raneste fara a castiga nimic.Osteneala celui lipsit este mai mare decat osteneala celui ce munceste…Un bogat imparte paine saracilor,insa saracii nu vad painea aceasta,dar cel care ar lua din credinta,din Cuvantul lui Dumnezeu,s-ar satura!
    Iertare,Doamne ajuta!

  16. Dragii mei ,
    Am avut binecuvantarea Bunului Dumnezeu sa fi ajuns in SUA, unde am inceput sa inteleg ce este Ortodoxia si sa ma straduiesc sa traiesc crestineste. Acasa, in Romania mergeam dar nu prea intelegeam de ce particip la Sfintele Liturghii, de ce ma Spovedeam si Impartasam cel mult o data pe an inainte de Sfintele Pasti faceam multe lucruri mecanic(insa sunt convins ca au avut si acesta importanta lor).
    Sa stiti ca am intalnit aici o Biserica vie, lucratoare, pastorita cu multa dragoste si smerenie de Arhiepiscopul Nicolae.
    Fiind multi tineri in Biserica, Dumnezeu a binecuvantat ca multi dintre noi sa ne casatorim si sa avem copii.(intr-o perioada scurta de 2-3 ani).
    Este frumos si emotionant sa vezi zeci de copilasi asteptand sa se Impartaseasca cu Sfintele Taine( sper sa nu fiu inteles gresit, ca doar copilasii s-ar Impartasii)
    Am mai inteles ce inseamna sa fi o comunitate crestina, sa plangi impreuna cu cel care plange si sa te bucuri alaturi de cel bucuros, sa simti ca familia ta s-a marit.
    Ar fi mult mai multe de spus, insa nu as vrea sa plictisesc pe nimeni.
    Cat de frumos spune Psalmistul David:
    Binecuvântaţi pe Domnul, toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul.
    Nu este important unde suntem ca si crestini, ci cum suntem ca si crestini, cum marturisim adevarul in lume. In fata lui Dumnezeu, nu vom raspunde unde am fost, mai degraba ce-am facut.

    “Astfel, daca se combina folosirea limbii materne cu perceptia identitatii etnice, romanii sunt grupul de ortodocsi cel mai puternic marcati de cultura etnica”

    Imi aduc aminte ca in momentul in care am intrat pentru prima oara in acesta Biserica am avut un sentiment de apartenenta, de acasa, de Romania.
    Fiind aici departe de tara, de cei dragi de acasa, am ajuns sa-mi iubesc neamul mai mult,sa apreciez mai mult jertfele mosilor si stramosilor nostrii.
    Daca nu zilnic, oricum foarte des ma gandesc acasa, am avut si cateva tentative sa ma intorc( incercam sa-mi fac voia) insa Dumnezeu a randuit sa mai stau pentru a-mi intemeia o familie, iar de acum incolo ma rog sa se faca voia Domnului cu noi.
    Pr. Timotei am participat si eu la un Botez, unde Preotul a pus apa de o palma in cristelnita,a luat apa cu palma si a stropit copilasul. Am observat ca si parintii neintelegand macar de ce isi Boteaza copilasul, se bucura de astfel de practici, sunt mai linistiti ca micutul(a) nu se “ineaca”. “Doamne miluieste”
    Post binecuvantat,
    Doamne Ajuta!

  17. Subscriu inrtu-totul comentariului lui Cristian.
    Post cu folos

  18. Frate Cristian!

    Multumim pentru frumoasele si uitilele “informatii” ai lamuriri pe care ni le-ai spus despre romani care traiesc in America si care acolo au descoperit ceea ce in tara au ignorat sau “necunoscut adanc”, adica viata de credinta ortdoxa.

    Te rog sa ma lamuresti insa cu privire la o alta problema care am auzit ca incepe sa se intrevada la “orizontul” vietii crestinilor ortodocsi din America, cat si a celor din celelalte denominatiuni.

    ESTE ADEVARAT ca de curand Presedintele american Obama ar fi promulgat o lege sau un pachet de acte normative care RESTRANG destul de mult LIBERTATEA RELIGIOASA DIN AMERICA, si exercitiul practicarii religiei in societatea americana ??

    Am auzit ca ar fi fost chiar un “protest” al clericilor ortodocsi impotriva acestor noi legi promulgate de presedintele american…
    Daca traiesti acolo, poate ne spui ceva din ceea ce cunosti pe viu si personal despre aceste lucuri…

    Iti multumesc daca imi vei raspunde!

    Cu dragoste frateasca Gheorghita Vela!

  19. @ Admin!
    Multumesc pentru linkuri…!

  20. @Vela
    Nu stiu prea multe legat de acest subiect.Decat sa iti spun ceva gresit mai bine ma abtin. De multe ori sunt mai putin informat de ce se intampla aici, decat cei de acasa.
    De-acum sa ne asteptam la astfel de legi care vin tot mai mult in contradictie cu invatatura crestina.
    Doamne ajuta!

  21. Frate iti multumesc insa ca “nu te-ai abtinut” sa ne vorbesti cu atata patos si caldura despre “frmusetea” vietii de comuniune si partasie cu alti crestini ortodocsi, in marea familie duhovniceasca a eparhiei, in care te-a dus Dumnezeu acolo, in America!

    Cu o astfel de frumoasa marturisire nu se pot lauda multi crestini ortodocsi din tara…!

    Asa a vrut Dumnezeu ca romanii din strainatate, dupa ce au inteles printre straini ce inseamna viata de credinta, sa pretuiasca si traiasca ADEVARURILE BISERICII si IUBIREA DE NEAM, cu o intensitate si hotarare si constienta si maturitate, pe care foarte multi romani din tara nu o au atins niciodata, si poate nu o vor experia niciodata…!

    Se adevereste inca o data Scriptura care spune ca “acolo unde s-a inmultit pacatul s-a inmultit si Harul…”

    Iti multumesc pentru ceea ce ne-ai spus…!

    Doamne Ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare