Prof. Gheorghe Mencinicopschi despre LEGUMELE DIN SUPERMARKET

1-04-2012 1 minut Sublinieri


Fără gust, lipsite de nutrienţi, aţoase şi chiar lemnoase, dar cu aspect frumos, aşa arată legumele pe care le cumpărăm din comerţ. “Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au avantaje agronomice: sunt aspectoase, rezistă în timp şi cresc destul de repede”, a declarat, pentru gândul, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare. Specialistul atenţionează însă că, deşi punctează la capitolul imagine, legumele nu stau la fel de bine şi la capitolul beneficii aduse organismului nostru. Practic, legumele nu mai au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. “Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecţie artificială, pentru a avea o producţie mare de legume. Soiurile pure nu dau producţii mari. Un bun exemplu este soiul roşiilor “inimă de bou”, care sunt gustoase, neaspectuoase şi cărnoase. Din păcate, acestea se deteriorează rapid şi nu au o producţie mare”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Legumele sunt tratate chimic ca să reziste mai mult

Indiferent dacă sunt de producţie internă sau de export, legumele sunt fără gust şi nutrienţi. Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii.

Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. “Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor”, recomandă Mencinicopschi. (…)

Ce dezvăluie aspectul unei legume

Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald. Mencinicopschi recomandă achiziţionarea legumelor importate din ţări apropiate României. Motivul? Acestea sunt tratate mai puţin cu substanţe care să le ajute să reziste trasportului.“Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt”, spune profesorul.

Cum să păstrezi legumele iarna

Cartofii, morcovii, ceapa şi usturoiul sunt legume care pot supravieţui chiar şi în timpul sezonului rece, important este modul de depozitare. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă ca acestea să fie ţinute în locuri răcoroase. “Morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, iar cartofii – îngropaţi în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivaţi”. Dacă nu sunt depozitaţi corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolţească. Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturate toate porţiunile înverzite şi încolţite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Prof. Gheorghe Mencinicopschi despre LEGUMELE DIN SUPERMARKET

  1. Nu spunea Pr.Arsenia Boca (in ’89)ca toate alimentele vor fi otravite?
    Spunea! Mai bine-zis raspundea cuiva dandu-i si solutia: ‘facerea Sf.Cruci asupra a tot ceea ce mananci: apa, paine, lapte, cafea’ – cam asa ceva!

    Va spun sincer: personal, cand uit sa fac semnul Sf.Cruci asupra a ceea ce mananc sau beau, ma doare stomacul si nu mie ‘bine’; am avut probleme cu stomacul de cand ma stiu dar…tinand cont de sfat, nu mai am dureri dupa ce mananc…

    -nu vedeti ce parsiv e dracu’ -atat el cat si cei pe care-i insufla?!

    Cica nu mancati sau beti nu stiu ce, dar ii dau drumul acelui produs pe piata in ciuda aditivilor alimentari, in ciuda radiatiilor in exces, in ciuda pesticidelor si altor prostii care supra-satureaza ‘alimentul’ care devine bomba cancerigena in cel mai adevarat sens al cuvantului;

    -ma intreb si eu – retoric – ce pazesc cei de la Laboratoarele de Igiena RAdiatiilor? Ce face Ministerul Sanatatii? Ce (ne) fac ‘specialistii’?! De ce toata lumea DOARME sau TACE?!

  2. Nu spun ca nu are dreptate, dar declaratiile acestui om ma deprima.

    De fiecare data cand le citesc imi vine sa ma apuc sa pasc iarba (desi si acolo treaba e problematica, caci depinde de iarba) sau sa traiesc cumva numai cu apa si pesmeti.

    Restul, legume, fructe, carne, oua, branzeturi, nu mai spun de produsele de post, sunt otravite, otravitoare sau, in cel mai bun caz, apa chioara, lipsite de vitamine, fibre, samd.

    E o minune ca mai traim 🙂

  3. 🙂

  4. Da, chiar e o minune ca traim!

  5. Sa nu ne facem iluzii…Alimentele “binecuvantate” de noi nu isi schimba compozitia.”Numai cele care primesc sfintire, numai acelea se sfintesc. De pilda, apa primeste sfintire si se face agheasma. Insa urina nu primeste sfintire. Piatra se poate face paine prin minune, dar necuratia nu primeste sfintire”.(Parintele Paisie Aghioritul)
    Sa nu ne lasam numai in mila lui Dumnezeu.Sa avem si noi grija ce mancam…

  6. Cristi,

    Nu ai dreptate. Aici nu e vorba de urina sau necuratii, caci elementele chimice in sine nu sunt necurate. Si nu vorbim de sfintirea data prin harul preotiei, ci de insasi puterea sfintitoare si curatitoare a crucii. E cunoscuta intamplarea cu un crestin din vechime care dorind sa moara a baut otrava, dar mai inainte a facut semnul crucii peste ea, si otrava nu si-a mai facut efectul. E cunoscut si indemnul Par. Arsenie Boca de a face semnul crucii peste tot ce mancam/bem. (contin.)

  7. Rusii au facut un experiment in care au investigat efectele diversilor factori asupra compozitiei apei, printre care si efectul semnului crucii asupra ei. S-a constatat dupa aceasta ca apa respectiva a capatatat cea mai pura compozitie.

  8. Sunt de acord cu Mirela.

    Nu e vorba ca “binecuvantam” noi mancarea (desi orice mirean este investit cu un anumit grad de preotie, ca sa spun asa, putand chiar sa si boteze, in conditii exceptionale).

    Sfanta Cruce o binecuvanteaza si cred ca este normal sa fie asa. Iar asta cu atat mai mult cu cat nu prea avem alternative de a manca chestii neotravite. Poate doar daca ne dedicam viata numai acestui lucru, acestei preocupari, de a manca sanatos.

    Altfel insa, daca ai o viata normala, cu servici, familie, copii, samd, este absolut imposibil. Deci noi suntem practic niste victime aici, nu vinovatii care sunt prea lenesi sau dezinteresati de problema.

  9. Pai cum sa iei omului placerea de a merge in hipermarketuri. Banane, portocale,sucuri, sunt unele din cele mai atragatoare.Dar toate rafturile sunt pline de otrava.”Nu prea avem alternative de a manca chestii neotravite”… Pentru mine o fi mai usor sa vorbesc ca stau la tara,dar vecinii mei duc marfa la oras ca au si ei copii de tinut in scoala.Deci vin in intampinarea orasenilor.
    Noi sa cumparam produsele capcana si sa dormim linistiti ca ne inchinam inaintea mesei si nu vom pati nimic.Nu negam puterea sfintitoare a crucii,dar oare nu-L ispitim pe Dumnezeu?

  10. @ cristi_g

    Generalizarea mentalitatii cum ca hipermarket-ul in sine este singurul depozitar al alimentelor toxice, iar “orasanul” se duce sa le cumpere din lene / placere, este gresita fundamental, in opinia mea, bineinteles.

    La fel cum este si mentalitatea conform careia in piata gasesti numai produse romanesti, proaspete si bune (cand de fapt 99% sunt aceleasi chestii importate, dopate sau cultivate folosindu-se seminte straine ca in hipermarket-uri).

    La fel cum este si mentalitatea conform careia tot ce vine “de la tara” sau “de la taran” este sanatos.

    DIMPOTRIVA. De multe ori legumele, fructele, carnea, ouale de la taran sunt mult mai pline de chestii decat cele din hipermarket-uri, lucru afirmat si argumentat, de altfel chiar de profesorul Mencinicopschi in documentarul sau “Toxic” (parca asa se numeste).

    Mie mi s-a imbolnavit copilul de nu stiu cate ori pana acum mancand branza / oua vechi, stricate, cu tot felul de aberatii in ele, luate “de la taran”. Deci, prefer sa ma lipsesc (doar daca ma duc si le iau de la bunicii sau rudele mele, in care am incredere 100% dar … mai complicat cu drumul dintre Bucuresti si Banat …).

  11. @Lucian
    Pana la un punct te inteleg perfect,dar parca nu luptam indeajuns pentru copiii nostrii,ca noi oricum…dam coltul.Spun asta si ma gandesc la parintii care au incredere oarba intr-un sistem care le vaccineaza copiii,culmea,sub pretextul imunizarii sau fac “milostenie” cu laptele si cornul otravit pe care personal nu le consum.E absurd sa pretinzi ca poti sa te feresti de toate capcanele,dar sa stii si sa fii indiferent iata o problema fariseica.
    Referitor la tarani,nu vorbim aici de smecherii de la tarabe care pozeaza in mici producatori.In piata(sau la coltul pietei) este si marfa naturala,atat cat vor mai rezista ultimii tarani.Daca vrem sa facem dezvoltarea vorbirii ne putem lega de semintele cumparate pentru produsele de la tara.Dar asta e o alta poveste.

  12. @cristi_g

    Cum deosebesti tu marfa naturala de cea dopata ? (inainte de a o cumpara si gusta, bineinteles).

    De unde stii ca rosia X sau dovlecelul Y este din samanta romaneasca sau olandeza, naturala sau modificata genetic pe ici pe colo prin punctele esentiale ? De unde stii ca marul X sau para Y nu a crescut prin stropire cu mai stiu eu ce mizerii ?

    Intrebarile sunt retorice iar raspunsul este unul singur, cred eu: nu ai de unde sa stii, aprioric, asa. Decat, evident, la alimentele care sunt vizibil “tunate”. Dar in rest ? Doar sa fii specialist, cumva.

    Sunt soiuri de fructe si legume care arata f. ok, miros bine, chiar sunt putin batute, culmea, au si gust bun, deci, pt. un semi-profan, arata destul de natural. Am cumparat acum ceva vreme niste mere nemtesti care aratau f. bine si cand le-am gustat aveau exact gustul de mar din copilarie. A fost ca o experienta “batonul Rom”, ca sa spun asa 🙂 (daca stii reclamele lor). Dar daca marul ala chiar era si natural / sanatos …

    La fel si cu taranii. Mai sunt pe la marginea pietelor. Vezi o babubta zdenturoasa, arata curata, ok. Dar stai si te intrebi: sa ai incredere sa iei lapte de la ea sau nu ? Stiu eu prin ce gunoaie de la marginea Bucurestiului isi paste vaca ? Apoi, cum mulge laptele, in ce conditii mizere sau curate, cum il tine dupa aceea, in ce sticle de plastic jegoase pe care mai stiu eu de pe unde le ia, samd. Sigur, il fierbi, dar sunt anumite “entitati” care nu trec in nefiinta printr-o fierbere d-asta simpla 🙂

    Stiu, suna paranoic ceea ce spun, iar lucrurile nu stau mai roz nici in cazul fabricilor industriale. Dar macar acolo stii ca mai e un sanepid cat de cat, asa corupt cum e, o inspectie, niste norme, ceva, minimal, care sa te protejeze totusi de a lua mai stiu eu ce boli d-astea grave care sa te puna la pamanat in 30 de minute de la ingerare.

    Concluzionand, eu cred ca problema se pune de a consuma chestii cat mai putin nocive. In Bucuresti, cel putin, sa ai impresia ca poti lua ceva de pe undeva si sa fie 100% sanatos, este o naivitate si o utopie …

    Asta nu inseamna ca nu trebuie sa lupti, sa te informezi care paine e mai buna, care marca de lapte e procesata mai bine si mai igienic, care oua sunt de la gaini tinute in conditii mai bune si hranite mai bine, si asa mai departe.

    Dar in rest … In afara de a-ti face propria gradina, de a tine animale sau de a avea rude care sa cultive si sa creasca animale curat … nu prea ai ce sa faci, oricat de bine-voitor ai fi.

  13. Pingback: CAFEA CANCERIGENA? Prof. Mencinicopschi arata ca mult mai periculosi sunt cartofii prajiti si alte alimente care contin ACRILAMIDA. Si despre laptele, fructele si legumele pe care le mancam.. (VIDEO)] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Bun! Daca toate alimentele fructele,legumele,lactatele,carnea,cerealele…inclusiv apa este otravita de tot felul de chimicale, atunci cu ce am putea sa ne hranim sanatos in ziua de astazi?????????Cu Oxigen(care este poluat)??? Traim intr-un HAOS TOTAL in care nu se poate distinge binele de rau … Marea minune este cum de inca traim? Pt asta putem sa ii multumim Bunului Dumnezeu si sa ne rugam pt a ne deschide ochii sa vedem lumea si realitatea crunta si necrutatoare in care traim ca sa putem face ceva pt noi,pt a ne ajuta si pt a progresa in bine,bineinteles trebuie sa existe si putina bunavointa si intelepciune, ceea ce nu prea exista in ziua de azi, dar trebuie sa speram si nu numai …

  15. Pingback: Dr. Mencinicopschi: CE BAUTURI SI ALIMENTE (NU) SUNT RECOMANDATE PE CANICULA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: DOCTOR MENCI – “VICTIMA COLATERALA” A RAZBUNARII LUI BASESCU PE DAN VOICULESCU? Profesorul Gheorghe Mencinicopschi condamnat la 6 ani de inchisoare, in prima instanta! (VIDEO) - Recomandari
  17. Pingback: Dr. VIRGILIU STROESCU explica si apara POSTUL ALIMENTAR impotriva manipularilor mediatice care folosesc pretextul PESTICIDELOR din legume si fructe (VIDEO)/ Cat de folositoare sunt CEAPA si MERELE ROMANESTI? - Recomandari
  18. Pingback: PROFESORUL MENCINICOPSCHI: CONDAMNAT LA 8 ANI DE INCHISOARE in procesul ICA – Voiculescu. VICTIMA COLATERALA in razboiul dintre securistii mafioti sau PEDEPSIT TACIT PENTRU CURAJUL SAU INCORECT POLITIC de a denunta “noua ordine alimentara̶
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare