Proiect de lege: AVORT CU CONSILIERE PSIHOLOGICA. Furie impotriva celor nenascuti

9-04-2012 10 minute Sublinieri


Un nou de act normativ, care vizează modificarea legii avortului, ar putea schimba regulile după care se fac în România întreruperile de sarcină la cerere. Dacă până în prezent avortul voluntar era un act consimţit între pacientă şi medicul ginecolog, deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, iniţiatorii proiectului, doresc ca în viitor femeile să apeleze şi la serviciile unui psiholog înainte de a face o întrerupere de sarcină. Acesta ar trebui să le consilieze în privinţa riscurilor medicale şi psihologice la care se expun în momentul în care apelează la această procedură. Apoi, psihologul trebuie să le dea femeilor care doresc să facă întrerupere de sarcină un certificat, fără de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arată propunerea de act normativ, susţinută de 51 de deputaţi şi senatori.

Dacă această lege, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, va fi adoptată, întreruperea de sarcină nu se va mai putea face doar în urma unei programări la medicul ginecolog, indiferent dacă acesta lucrează în sistemul de stat sau la privat.

Concret, înainte de a face un avort, româncele vor trebui să obţină un certificat de la un psiholog, după ce au făcut cel puţin o şedinţă de consiliere. În cadrul acesteia, femeii i se vor prezenta şi fotografii sau filme despre ceea ce presupune întreruperea de sarcină şi se va uita la ecografia embrionului pe care îl poartă în pântece. După respectiva şedinţă, femeia va trebui să aştepte 5 zile, timp în care iniţiatorii legii susţin că ea va reflecta la lucrurile discutate în timpul şedinţei de consiliere. Abia după aceea va putea să facă întreruperea de sarcină, dacă încă îşi doreşte acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va aparţine exclusiv femeii.

Peste 22 de milioane de avorturi, făcute între 1958 şi 2008

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numărului mare de avorturi înregistrate la noi în ţară, în special în rândul femeilor tinere şi care se află la prima sarcină. Datele statistice arată că pe teritoriul României din 1958 şi 2008 s-au înregistrat 22.178.906 de întreruperi de sarcină, potrivit datelor furnizate de Asociaţia ProVita, care citează Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Statisticile privind avortul la noi în ţară mai arată că, după 1990, rata întreruperilor de sarcină este în scădere. În această perioadă s-au efectuat în jur de 7 milioane de întreruperi de sarcină. Cu toate acestea, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, cu 32 de avorturi la 100 de sarcini.

Actuala lege a avortului prevede ca întreruperea de sarcină la cerere să se facă cel târziu în cea de-a 12 săptămână de sarcină, mai exact până la sfârşitul primului trimestru. În cazul în care gravida este minoră, pacienta va avea nevoie şi de consimţământul părintelui sau al tutorelui pentru a face recurge la acest act medical.

Mai există cazuri când se pot face întreruperi de sarcină şi atunci când sarcina este înaintată, în cazul avortului terapeutic. În astfel de situaţii medicul decide să apeleze la această metodă pentru că sarcina pune în pericol sănătatea viitoarei mame.

Sulfina Barbu: “Avortul este măsura cea mai folosită în România împotriva unei sarcini nedorite”

Sulfina Barbu, unul dintre iniţiatorii acestei legi, a declarat pentru gândul că femeile trebuie să fie conştiente de tot ceea ce presupune efectuarea unei întreruperi de sarcină.

“Din păcate, avortul este măsura cea mai folosită în România împotriva unei sarcini nedorite, în condiţiile în care există măsuri contraceptive mult mai sănătoase şi mult mai ieftine. De exemplu: o întrerupere de sarcină costă 200 de lei, în timp ce un sterilet 18 lei [STERILETUL FIIND TOT UN PROCEDEU AVORTIV! – N.N.]. Am decis să iniţiem un astfel de act normativ în primul rând gândindu-ne la criza demografică şi la impactul pe care acest act medical îl are asupra sănătăţii femeii”, ne-a spus aceasta.

Deputatul PD-L a mai precizat că acest act normativ va ajuta şi la informarea femeilor din mediul rural despre cum pot preveni o sarcină nedorită şi despre riscurile la care acestea se expun atunci când decid să facă avort. “Întreruperile de sarcină reprezintă un factor agravant şi probabil este una din cauzele pentru care în România incidenţa deceselor de cancer de col uterin şi de cancer mamar este atât de mare. Nimeni nu este pentru întrezicerea avorturilor. Nici vorbă. Dar, cred că înfiinţarea cabinetelor de consiliere pe întreg teritoriul ţării poate să ajute la conştientizarea riscurilor la care femeile se expun atunci când iau o astfel de decizie”, ne-a mai spus deputatul PD-L.

Ce presupune consilierea“în criza de sarcină”

Consilierea “în criza de sarcină” va fi făcută de un psiholog sau de un cadru medical. Acest tip de consiliere presupune cel puţin o şedinţă, în funcţie de dorinţa gravidei, dată de la care începe să curgă perioada de gândire.

În cadrul întâlnirilor cu psihologul, femeia va fi informată despre impactul emoţional pe care întreruperea de sarcină îl are asupra psihicului, dar şi despre riscurile medicale pe care avortul le presupune, pe termen scurt şi lung, printre care se numără leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, infecţii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine şi chiar infertilitate.

Un alt punct al şedinţei de consiliere mai presupune ca pacientelor să li se explice cu ajutorul unor fotografii sau imagini video procedura medicală de avort. Ele vor primi informaţii despre dezvoltarea embrionului din momentul conceperii copilului şi până la naştere, cu ajutorul unui scurt material video şi “li se va sublinia faptul că încă din momentul conceperii embrionul este o fiinţă umană în sensul deplin al cuvântului, a cărei viaţă va înceta în urma procedurii medicale“, mai arată actul normativ.

De asemenea, femeia va mai primi rezultatele ecografiei sub formă de fotografie sau imagini video, iar consilierii vor cerceta care sunt cauzele care au determinat-o pe aceasta să apeleze la un avort.

Înainte de a lua decizia de a întrerupe sarcina, psihologii îi vor mai oferi femeii şi alternative la avort, precum posibilitatea de încredinţare a copilului spre adopţie, darea micuţului în asistenţă maternală sau în plasament, creşe cu program săptămânal.

Ce ar putea risca medicul care nu va respecta noua lege

Marius Spânu, deputat PDL şi unul dintre susţinătorii acestei legi, a declarat pentru gândul că acest act legislativ le va fi de mare ajutor femeilor. “Multe din femeile care recurg la avort nu au minimul de suport. Psihologic nu este un lucru foarte uşor. Există riscul apariţiei regretelor, aşa cum există şi riscul să nu mai poată să rămână însărcinate. Toate aceste riscuri există şi ele trebuie prezentate femeilor. Consider că această lege va ajuta la stoparea avalanşei de întreruperi de sarcină la cerere”, ne-a spus deputatul.

Deputatul Spânu ne-a mai vorbit şi despre măsurile pe care noua lege le-ar putea prevede, în cazul în care medicul va accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul de consiliere. “Legea este abia la început. Trebuie întrunite mai multe comisii şi trebuie să parcurgă mai mulţi paşi înainte de a intra în vigoare. Unii dintre colegii mei au propus ca medicilor care vor accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul să li se diminueze salariul, să fie mustraţi disciplinar sau chiar să li se interzică pe o perioadă de timp determinată să mai profeseze. Deocamdată nu s-a stabilit nimic concret”, ne-a menţionat Marius Spânu.

Asociaţia Creştină Arsenie Boca: “Avortul este o crimă”

Dincolo de cei 51 de deputaţi şi senatori care susţin această lege, actul normativ este sprijinit şi de zece organizaţii nonguvernamentale, printre care se numără şi Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România, Fundaţia Pro Vita Medica din Timişoara, Asociaţa Creştină Arsenie Boca, Centrul Noua Speranţă din Deva şi Alianţa Familiilor din România.

Preşedintele Asociaţiei Creştine Arsenie Boca, Cristian Filip, a declarat pentru gândul că ţara noastră are nevoie de o astfel de lege. “România este pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de avorturi la nivel european. Şi dacă suntem atenţi la ceea ce înseamnă avortul, aflăm că avortul este un act de crimă. Astfel, România este pe locul I la crime în Europa. Nu este nicio diferenţă dintre un copil de trei ani şi unul de o lună, două sau trei aflat în stadiul embrionar. El respiră acolo în burtica mamei. Aici este toată problema. Din păcate, nu ne dăm seama de faptul că un copil are dreptul la viaţă înainte de a se naşte. Susţinem o astfel de iniţiativă legislativă deoarece considerăm că mamele nu sunt în cunoştinţă de cauză atunci când apelează la întreruperea de sarcină. Noi ne dorim ca prin aceste măsuri femeile să conştientizeze riscurile la care se expun”, ne-a spus Cristian Filip.

Medicii ginecologi spun că această legea nu va duce la diminuarea numărului de avorturi

Medicii ginecologi sunt de părere că adoptarea unei astfel de legi nu va duce la diminuarea numărului de avorturi şi nici la creşterea natalităţii. “Înainte de începerea procedurii de întrerupere de sarcină eu, ca medic, sunt obligat să informez pacienta despre riscurile la care se expune. Aceasta ia la cunoştinţă aceste lucruri şi mai mult semnează. Toate întreruperile de sarcină se fac cu semnătură. Tot ce va face această lege este să complice lucrurile şi va fi foarte greu de pus în practică. O femeie care este hotărâtă că vrea să facă un avort o va face, indiferent dacă va vedea imagini şocante sau dacă va sta să reflecteze asupra gestului ei timp de 5 zile”, a declarat pentru gândul dr. Gabriel Lemnete, medic ginecolog la Spitalul Polizu.

Specialistul a precizat că femeile care trec printr-o astfel de situaţie au nevoie de susţinere şi consiliere psihologică după efectuarea actului medical. “Majoritatea femeilor care fac avort nu o fac din propria dorinţă. Nu este o decizie proprie a ei. Are o presiune provocată de mediul în care trăieşte. Familia, soţul, mama, tata, mătuşa, dar şi societatea. Societatea care o condamnă dacă are un copil şi nu este măritată. Toată lumea o arătă cu degetul. Mai bine, parlamentarii ar elimina constrângerile impuse de angajator, care îţi spune că în primul an de când te-ai angajat la ei nu trebuie să rămâi însărcinată, deoarece, în caz contrar, îţi pierzi locul de muncă”, ne-a mai spus medicul.

Ginecologul Lemnete spune că din punct de vedere tehnic această lege va fi greu de aplicat. “O femeie îşi dă seama că este însărcinată atunci când este în săptămâna a cincea sau a şasea. Se duce la ginecolog, iar apoi la la cabinetul psihologului, unde îşi face programare. Aşteaptă câteva zile, poate chiar o săptămână, iar după ce a fost consiliată mai aşteaptă încă cinci zile. Şi uite aşa riscăm să ajungem cu sarcina într-un stadiu în care nu se mai poate practica întreruperea de sarcinii la cerere”, conchide medicul.

Psiholog: “Femeile au nevoie de susţinere înainte şi după întreruperea unei sarcinii”

Psihologii sunt de părere că o astfel de iniţiativă le-ar ajuta pe femeile tinere să nu se grăbească înainte de a lua o decizie care le-ar putea marca toată viaţă. “Din punctul meu de vedere, o femeie care decide să facă o întrerupere de sarcină trebuie să stea de vorbă cu un medic, un psiholog, dar şi cu un preot. Sunt trei factori de care trebuie să ţină cont înainte de a lua o astfel de iniţiativă: medicală, psihologică şi spirituală”, a declarat pentru gândul psihologul Melania Ciobotariu.

Specialistul completează că dincolo de riscurile medicale, avortul machează o femeie din punct de vedere psihologic. “Este o adevărată traumă. Femeile au nevoie de consiliere psihologică atât înainte de avort, cât şi după avort. Din păcate, efectele unui astfel de gest apar pe parcurs”, precizează experta.

Întrebată despre impactul pe care imaginile pe care femeia va trebui să le vadă înainte de a face o întrerupere de sarcină odată cu intrarea în viguare a acestei legi, Melania Ciobotariu a spus că nu vor şoca. “Cel mai probabil vor crea o stare de teamă asupra actului, dar nu le va speria atât de tare încât să rămână cu sechele. Cel mai probabil vor avea acelaşi impact asupra psihicului cum au avut şi imaginile de pe pachetul de ţigări. Unii s-au lăsat, dar cei mai mulţi au în continuare acest viciu”, a conchis psihologul.

Cum arată certificatul de consiliere

Potrivit actului normativ, certificatul de consiliere pentru criza de sarcină trebuie să conţină în mod obligatoriu numele şi prenumele pacientei, vârsta şi adresa acesteia, vârsta sarcinii, perioada de consiliere urmată – respectiv data primei şedinţe de consiliere, câte naşteri a mai avut în trecut, la a câta întrerupere de sarcină este, dar şi dacă a avut sau nu pierderi de sarcină în trecut.

La final, acest certificat trebuie să fie semnat atât de pacientă, cât şi de consilier, dar va trebui să conţină şi ştampila cabinetului de consiliere.

Cabinetele de consiliere vor trebui acreditate de Ministerul Sănătăţii

Legea aflată pe site-ul Camerei Deputaţilor prevede şi înfiinţarea unor cabinete de consiliere pentru criza de sarcină, care se vor înfiinţa şi vor funcţiona în cadrul fiecărei secţii de ginecologie a unităţilor spitaliceşti de stat şi privat.

În cazul în care clinicile de obstetrică-ginecologie de stat nu dispun de consilieri pentru criza de sarcină, aflându-se în imposibilitatea de a înfiinţa cabinete sau centre de consiliere în cadrul propriilor secţii de ginecologie, acestea sunt obligate să încheie contracte privind furnizarea unor astfel de servicii cu cabinete în regim privat.

Aceste centre se vor acredita după o procedură care va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii, prin norme metodologice emise pentru aplicarea legii. În plus, în cadrul MS se va înfiinţa registrul cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, care va ţine evidenţa centrelor acreditate.

Lista ţărilor unde se aplică o astfel de lege

Potrugalia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg şi Slovacia sunt ţări din Uniunea Europeană unde o astfel de lege există şi se aplică.“Adoptarea unei astfel de legi în România nu este o recomandare din partea UE, dar în condiţiile în care în alte state există o astfel de reglementare şi lucrurile merg foarte bine, nu văd de ce noi nu am putea avea un astfel de act normativ“, a spus Marius Spânu.

De exemplu, în Belgia femeia trebuie să primească consiliere timp de cel puţin şase zile înainte de a face o întrerupere de sarcină, în Germania se recomandă trei zile de gândire înainte de a lua o astfel de decizie, în timp ce în Luxemburg femeia trebuie să aştepte o săptămână după ce a fost consiliată.

“Din aceste motive şi pentru a elimina riscul de a lua o decizie pripită, al cărui deznodământ nu mai poate fi schimbat şi care are efecte atât asupra femeii respective, cât şi asupra viitorului naţiunii, se impune ca necesară existenţa unor centre/cabinete specializate pe problematica avortului, care să asigure dreptul la informare al femii ce deţine puterea de decizie în a alege“, se mai arată în actul normativ.

Noul proiect de lege ‘Consilierea înainte de avort’ contestat în mod suspect

Cu stupoare asistăm astăzi la spectacolul inversării tuturor valorilor, precum în agitaţia creată de mass media faţă de noul proiect de lege pentru consilierea obligatorie femeilor înainte de avort.

În interesul cui sa fie această opoziţie înverşunată care cuprinde deodată toată presa şi televiziunea centrală? Ştim din sondajul de anul trecut că totuși 42% din populaţie consideră avortul ca fiind o crimă și doar 36% îl susțin. Mai ştim că recent s-au aliat 19 oraşe şi 2 sate spontan în organizarea Marşului pentru Viaţă din martie a.c. în ţară. Semn că societatea civilă nu dorește uciderea pruncilor în mod rapid și fără nici o informare a femeii în prealabil, cum susține presa.

Atunci de unde să vină “contestarea extremă” de care vorbesc ziarele? Să fie oare în interesul femeii ca ea să nu fie informată despre procedura, consecinţele şi alternativele avortului? Femeile care au trecut printr-un avort pot da cel mai bun răspuns. Avortul este un eveniment traumatizant în viaţa unei femei şi face parte din topul primelor zece evenimente cu impact traumatizant, conform cu lista alcătuită de psihologii americani. Avortul este ireversibil, fiinţa umană ucisă nu va mai putea fi readusă in viaţă niciodată. De ce să nu beneficieze femeia de informare completă şi să aibe timp să se gândească bine? Cine are interesul să pledeze pentru menținerea femeilor și mai ales a fetelor tinere în ignoranță?

Contrar cu o lege interzicând avortul, care ar fi cu adevărat necesară în România de astăzi, scufundată într-un genocid demografic lent dar sigur, această lege nu ar constrânge pe nimeni în conştiinţă. Experienţa ţărilor occidentale care au introdus legi similare atestă scăderea numărului de avorturi. Deci în pierdere ar ieşi cel mult medicii şi unităţile medicale care ar avea încasări mai reduse.

De unde această revoltă furibundă a mass mediei, care strigă că soluţia sunt anticoncepţionalele şi educaţia sexuală în şcoli – exact ce este mai contraindicat şi produce mai multă promiscuitate sexuală, şi în consecinţă mai multe avorturi, epidemii de boli venerice?  Lucru atestat de statisticile internaţionale care arată negru pe alb ceea ce s-a întâmplat absolut în toate ţările în care s-a introdus cu nemiluita contracepţia. Vedeţi şi exemplul Ugandei şi a Filipinelor, care, respingând introducerea contraceptivelor, prin educaţie la castitate au obţinut o scădere a ratei SIDA.

Este o singură explicaţie: strategia este identică cu cea folosită de Planned Parenthood în lumea întreagă! În iarna 2010  în parlamentul din Paraguay de exemplu erau lansate șapte (!) proiecte de lege îndreptate împotriva vieții și a familiei; Africa de Sud și Zambia au fost injectate de contracepție și avort în momentul când Zimbabwe a avut o trezire și a lansat o puternica campanie de susținere a vieții; toate cele trei țări europene, Polonia, Irlanda și Malta suferă puternice presiuni și persecuții politice din partea UE pentru a renunța de interdicția avortului și la protecția vieții… și lista continuă.

Uşurinţa prin care se mişcă şi se impune această organizaţie  cu tentaculele ei mondiale provine din resursele lor financiare aproape fără limită. Miliarde de dolari merg anual în lume pentru a controla creşterea populaţiei. Doar în România au intrat 35 milioane de dolari în primii 15 ani după Revoluţie, ceea ce explică apariţia cabinetelor de planning familial la tot pasul.

După cum se ştie, în România, nici jurnaliştii nici mulţi politicieni nu sunt imuni faţă de corupţie. Propaganda contra-viaţă şi contra-creştină se cumpără.

Oameni de bună credinţă, nu vă lăsaţi derutaţi de agitaţia creată pe marginea unui proiect de lege îndreptăţit şi mai mult decât necesar în ţara noastră. Adevărul este de partea noastră. Avem nevoie urgent de creşterea populaţiei, altfel dezastrul demografic este iminent, după cum atestă demografii şi economiştii. Niciodată vreun progres economic sau cultural nu apare pe fondul unui regres demografic, spune Anselm Zurfluh*. Din contră, este nevoie de o creştere demografică, ca o societate să înflorească prin cultură şi civilizaţie.

Mai crede cineva că este o coincidenţă faptul că reculului demografic de 4 milioane de români în două decenii i s-a alăturat criza economică şi socială? Nu suferim cu toţii de criza învăţământului, a sănătăţii, pensiilor?

Singura soluţie viabilă este întoarcerea la valorile creştine, care ne indică trăirea după legea spirituală, adică în abstinenţă sexuală până la căsătorie şi în fidelitate conjugală după căsătorie: cu un singur bărbat respectiv cu o singură femeie.

Aşadar să nu pierdem din vedere binele pentru poporul nostru, să-i susţinem pe parlamentarii noştri care au înţeles miza şi să nu ne lăsăm influenţaţi de gălăgia produsă de cei fără de Dumnezeu! Să fim uniţi în rugăciune, căci fără ajutorul lui Dumnezeu nu vom birui în această luptă nedreaptă îndreptată împotriva copiilor inocenţi ai lui Dumnezeu.

Cerem ajutorul constant al Bisericii prin rugăciune – implicarea ei va fi hotărâtoare în această cauză!

Gerda Chișărău, Asociația Darul Vieții


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Proiect de lege: AVORT CU CONSILIERE PSIHOLOGICA. Furie impotriva celor nenascuti

  1. Cu toate ca poate parea paradoxal, familiile cu multi copii sunt foarte puternice si foarte prospere. Fratii se sustin unii pe ceilalti iar parintii se bucura de cele mai multe ori de o batranete linistita. Familiile mari le tin unite dragostea si increderea, increderea unii in ceilalti si credinta in Dumnezeu, ascultarea de parinti si de duhovnic si constiinta responsabilitatii. De aceea eu cred ca este periculos pentru UE ca populatiile statelor membre sa fie atat de stabile si sanatoase, independente, interesul ar fi ca oamenii sa nu aiba suport nici material, nici moral, sa fie singuri si deprimati pentru a cadea mai usor prada mijloacelor de inrobire moderne. Provin din familii foarte numeroase care au trecut prin 2 razboaie mondiale, comunism, si totusi au rezistat tuturor lipsurilor si necazurilor intr-un mod in care generatiilor rasfatate din care facem noi cei de astazi parte, le poate parea miraculos. Ceea ce am scris aici se bazeaza pe constatari personale si nu pe ceea ce am citit in carti. Nu zice nimeni ca o familie numeroasa de intretinut e lucru usor, dimpotriva, este teribil de dificil, dar la final merita efortul, merita orice sacrificii.

  2. Ce bine ar fi daca s-ar vota! Doamne-ajuta!

  3. Iata ce oameni traiau odata: http://www.revistaortodoxa.ro/wp-content/uploads/2011/08/vorvoreanu-2-300×232.jpg

    Si acesta era boier. Avea sase copii, a fost boier, primar, avocat si a avut mai multe demnitati oficiale. A construit biserici si a fost mare filantrop.

    Familia Vorvoreanu:

    Vârful de lance în genealogia acestui neam a fost, fără îndoială, Gogu Vorvoreanu (1840 – 1911). Personalitate proeminentă în viaţa urbei, Gogu a parcurs cu succes itinerariul unei mai mult decât generoase cariere. Doctor în drept şi avocat de prestigiu internaţional, a îndeplinit pe rând următoarele demnităţi: primar al Craiovei, Preşedinte al Consiliului Judeţean, membru la Curtea de Apel Craiova, Procuror General, deputat, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Comerţului şi Comandor al Ordinului „Steaua României”, Mare Ofiţer al Ordinului „Coroana României” şi membru activ al Partidului Liberal. Pe lângă calităţile sale incontestabile şi agilitatea politică de care totdeauna dădea dovadă, Gogu Vorvoreanu a fost şi un mare filantrop. De această calitate a dat dovadă mai ales în timpul Războiului de independenţă, dintre anii 1877-1878, atunci când, la rugămintea Majestăţii Sale Carol I, Regele României, a transformat una din locuinţele sale în spital pentru îngrijirea răniţilor.

    S-a căsătorit cu distinsa domnişoară Polina Vrăbiescu, descendentă a unei familii de mari proprietari, bine situată în ierarhia burgheză a Băniei. Dumnezeu i-a binecuvântat cu nouă odrasle, trei băieţi şi şase fete: Aurelia, Zoe, Eliza, Constantin, Polineta, Ioan, Eleonora, Angela şi Gheorghe (Goguleţ)( Arhivele Statului Craiova, Fondul Vorvoreanu, Pomelnicul urmaşilor familiei Brabeţeanu-Vrăbiescu, fila 2, Recto). Prin căsătoriile de mai târziu, Vorvorenii au ajuns să domine întreaga viaţă a oraşului. În arborele genealogic au apărut nume noi precum: Pleşia, Geblescu, Călinescu, Brătăşianu sau Prodan, sonore prin poziţie socială, avere sau carieră. Cu toate acestea, în cronica familiei putem descoperi şi partea tristă a istoriei. Din voia Părintelui Ceresc, patru dintre vlăstarele Vorvorenilor, Ioan, Goguleţ, Eleonora şi Angela, au fost chemaţi din fragedă pruncie în ceata drepţilor. Din toate aceste încercări, Gogu şi Polina au avut de învăţat multe. Au realizat că nimic nu se poate face fără jertfă, că de la Dumnezeu sunt toate şi la El trebuie să se întoarcă.

  4. Ma iertati ca intervin din nou, dar pentru ca traiesc in Franta, cred ca stiu putin mai aproape de realitate cum se aplica aceasta lege.

    Nu este vorba numai de medic si psiholog, ci si de o asistenta sociala, in Franta.
    Dialogul se face spre convingerea persoanei insarcinate (tinara fata sau femeie)de a NU avorta, aratandui-se nu numai pericolele fizice ci si ajutoarele materiale sociale de care ar putea beneficia ca sa-si poata creste copilul, in caz ca tatal copilului sau chiar propria familei a persoanei o respinge.Dar aici nu se elibereaza niciun cretificat care ar atesta oportunitatea avortului, pur si simplu persoana isi mentine sau nu dorinta, dar este responsabilitatea ei.

    Sigur cei pentru care occidentul e musai sa fie un “iad” de unde vin toate relele, vor gasi rastalmaciri la ceea ce spun aici.

    Cu toate acestea, in Franta de exemplu, exista multe fete tinere care gresesc, si in urma acestei consilieri nu mai avorteaza, chiar daca devin mame la 16/17 ani.
    In Romania si acum, o fata foarte tanara daca naste un copil este condamnata si clevetita de societate, asa ca….

    In final desigur, a face sau nu avort, este alegerea fiecarei femei, dar cel putin i s-au aratat toate variantele care o pot ajuta sa nu avorteze.

    Eu, cand am facut avort (eram in tara), toata lumea in jurul meu, inclusiv membrii foarte apropiati din familie, ma sfatuiau sa avortez, ca numai “sectantele” fac copii multi, ca nu o sa am cu ce sa-i cresc, cred ca am mai povestit.

    Asa ca orice ar zice carcotasii, aceasta lege mi se pare foarte buna.
    Si, in locul lor, eu as pune si un preot in comisia asta, daca persoana se declara crestin-ortodox.

    Doamne ajuta !

  5. Ar fi mai sigur putin daca psihologii ar apartine de anumite ONG pro vita sau ideal, daca chiar ONG-urile ar face aceasta consiliere.

    Altfel, certificatele acelea in Romania s-ar putea obtine usor, fara chiar ca pacienta sa se intalneasca macar cu psihologul.

    Si ideea de a obtine un certificat prin care iti spune ce? ca esti apt pentru avort? Intentia este buna, dar mai trebuie lucrat si adaptat situatiei noastre specifice, adica “multe avorturi, multa necunoastere si multa coruptie”.

    Doamne, ajuta!

  6. De unde “revolta” aceasta a (unei parti din) mass media? Cred ca explicatia e una destul de simpla si pamanteasca.

    Organizatia Pro-Vita a marsat la struto-camila pe care o numim Miscarea Populara cu ceva vreme in urma. Stim cu totii in laboratoarele carui partid a fost conceputa miscarea cu pricina. Urmarea ralierii Pro-Vita la MP a fost, cel mai probabil, sprijinul pentru coordonarea campaniei si seriei de mitinguri pro-life de data recenta (intr-un material de mai sus se mentioneaza o raliere spontana a 19 orase si doua sate – dati-mi voie sa zambesc legat de spontaneitatea asta).

    In acelasi timp, in plan politic, a capatat o oarecare consistenta si initiativa aceasta legislativa a deputatilor PDL, Sulfina si Marius. A fost adusa destul de rapid in planul vizibil, mediatic. A primit, la fel de rapid, una peste ceafa de la opozitie (intr-un mod neindemannatec si labil dar asta conteaza mai putin in contextul vorbariei mele de aci).
    Initiativa se vede ca a fost facuta pe genunchi, carpita in graba – are o droaie de carente, lipsuri si peticeli. Cel mai probabil, punctul sau de pornire a fost o decizie politica (sau, daca nu a fost, a fost deraiata pe parcurs in sens politicianist).

    Aceste aspecte ar merita aprofundate, dincolo de scurta mea incursiune in cele ale Cezarului, insa sunt destul de sigur ca s-ar ajunge la aceeasi concluzie (ba chiar s-ar intari) la care ajung si eu.

    Se incearca exploatarea politica a miscarii pro-viata (via MP/NR/etc) de catre o parte a spectrului politic (in speta, PDL) prin intermediul celui mai puternic ONG din acest spatiu. Din pacate organizatia Pro-Vita pare sa fi acceptat compromisul si se fi raliat politic.
    De altfel, nici nu e de mirare, e vorba de un tipar usor de recunoscut intrucat este extrem de vizibil in mediile neoprotestante din SUA sau din unele tari vestice. Acolo deja s-au “aranjat” lucrurile.

    Astfel, urmarea fireasca d.p.d.v. politic este sa aiba parte de opozitie dirijata politic pentru a impiedica PDL-ul (in forma actuala sau intr-o alta forma ulterioara – vom vedea daca si cum lupul isi va schimba parul) sa acumuleze capital electoral dinspre aceasta parte a electoratului sensibila la problematica etico-moralo-crestina.
    In mod evident, argumentul de baraj nu ar putea fi o opozitie directa prin sustinerea pe fata a avortului ca replica la cei anti-avort, ci una indirecta pe baza seriei de “argumente” de tip Planet Parenhood. Nu le mai enumar, se stiu, parte a lor exista descrise si in articolele de mai sus.

    Asistam, prin urmare, la o batalie electorala in cadrul careia este absorbita si societatea civila, via ONG-urile de serviciu (unele demult inregimentate si compromise politic, poate chiar create pentru a servi politic; altele, iata, pe cale de a face propriile compromisuri in virtutea unor bune intentii si lasand la o parte unele din preceptele crestine care ar trebui sa le fie calauza in tot ceea ce fac, nu numai unde servesc intereselor).

    Numai ca, drumul spre iad este pavat intotdeauna cu bune intentii iar cu dracul NU te faci frate sa treci puntea. Ba chiar, dupa cum spunea Parintele Nicolae, NU iti pui semnatura langa a vrajmasului nici macar pe o hartie care sa ateste ca exista Dumnezeu.

    “Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.
    (Diavolul: sa incheiem un pact. – Nu. – Atunci hai sa semnam un document prin care recunoastem si tu si eu ca doi plus doi fac patru. – Nu. – De ce? Nu admiti ca doi si cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevar incontestabil? – Nu-mi pun semnatura alaturi de a ta nici pentru a recunoaste ca exista Dumnezeu.) […]
    Lumina nu este numai Beatitudine ci si Intelegere, in contrast cu prostia din care face o netrebnica arma diavoleasca.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/23/crestinismul-respinge-prostia-si-pasivitatea-lasa-ca-pe-erezii/

    Se cuvine sa stam otara deoparte, sa cugetam drept si sa intelegem cum stau lucrurile chiar si cand e vorba de cauze pe care le sustinem, chiar si cand e vorba de “actori” care sunt in barca noastra de valori, cum s-ar zice. Sa nu ne mintim si sa ne prostim singuri ca vom castiga ceva din compromisuri de acest gen.

    Dumnezeu sa ii lumineze pe toti.

  7. Se vad reminescentele politizarii comuniste la toate nivelurile…Pana si o initiativa buna nu mai este luata in considerare sau este redusa la ridicol, doar pentru ca suntem bolnavi de “scenarita”….

  8. lucru bun in trecerea pe la psiholog mi se pare a fi:binecunoscuta amanare romaneasca. E f posibil ca, atata umblatura si birocratie, sa te determine sa te lasi pagubas, trezindu-te ca ai ajuns, cu voie sau fara de voie, in a VI-a sau a VII-a luna de sarcina. Se poate ca o parte din femei sa pastreze copilul tocmai din aceasta cauza.
    Ce ma ingrijoreaza este nepasarea multor medici; e f posibil sa emita certificate pe banda rulanta facand o consiliere “in dorul lelii” sau chiar fara a incerca vreuna.

  9. Ma uit chiar acum pe realitatea Tv unde se vorbeste despre aceasta lege, si madame Bulai spune nici mai mult, nici mai putin, decat ca aceasta lege ar fi neconstitutionala, pentru ca ar obstructiona libertatea femeii !!
    Ma abtin sa calific aceasta idee, pentru ca suntem in saptamana mare, dar este rizibil sa spui ca o consiliere, psihologica sau oricare ar fi ea, este neconstitutionala….
    Este uimitor !

  10. In toate discutiile pe aceasta tema, pe care le-am mai auzit in treacat si la tv (in general nu urmaresc stirile), m-a uimit incrancenarea unora si altora pentru a apara “dreptul femeii” de a dispune asupra “corpului ei”, uitand de omuletul care creste acolo si care poate fi condamnat la moarte de propria mama, murind inainte de a apuca sa vada lumina zilei.

  11. …si inclusiv Botezul. 🙁

  12. Buna ziua,

    Am vazut aseara la TVR 2 o dezbatere despre aceasta lege. Invitate la aceasta dezbatere au fost:deputata care a initiat aceasta lege, o dna psiholog si o dna dr. ginecolog. Consternarea mea a fost ca dna. dr. se opunea cu vehementa unei astfel de legi, pe aceleasi considerente pt. care se opune si dr.Lemnete mai susmentionat, in conditiile in care se cunoaste de catre toata lumea ca doctorii ginecologi care practica avorturile nu efectueaza o consiliere psihologica a pacientei, pentru ca nu au nici un interes; ei si-ar reduce astfel veniturile. E revoltator sa se spuna de catre anumiti dr. ca ei asigura consilierea femeilor care avorteaza,cand chiar ei sunt asasinii acelor copii nenascuti. In dezbaterea de aseara nu s-a folosit nici macar o data cuvantul “pacat” sau “crima”. Dar, chiar daca initiatorii legii nu considera ca avortul este un pacat ci doar o “actiune” care pune in pericol viata femeilor, tot trebuie sprijinita votarea unei astfel de legi. O parte dintre psihologi sunt persoane credincioase si pot ajuta femeile sa inteleaga pacatul avortului, pentru ca acele femei, cu siguranta, nu au un duhovnic si nici nu stiu care este rolul duhovnicului. Acei psihologi care vor face consilierea pot fi tocmai oamenii care sa le ajute pe acele femei sa inteleaga ce inseamna pacatul si spovedania. Am prietene care au facut avorturi si cand au vizionat filmele care au circulat pe internet despre copilul avortat, au regretat mult si nu au mai facut niciodata avort; si-au spovedit, in lacrimi, pacatul si se gandesc cu frica de Dzeu. la copiii pe care ii au ca ar putea suferi din cauza pacatului pe care l-a facut mama lor. Vizionarea unor astfel de filme este cutremuratoare si poate salva de la moarte multi copii. Din considerente meschine ale dr. ginecologi, nu putem sa stopam un prim pas pe drumul pe care societatea nostra trebuie sa mearga.Nu putem sa initiem acum un proiect de lege prin care sa se prevada ca avortul este un pacat, pentru ca ar fi primit de catre societate cu foarte mare reticenta. Dar treptat, treptat putem sa incepem sa construim o mentalitate. Si Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa se implice puternic in aceasta problema, ajutata de fundatiile nonguvernamentale crestine si de catre noi toti.

  13. Pingback: Societatea civila crestina sustine proiectul CONSILIERII PSIHOLOGICE INAINTEA AVORTULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Opozitie TURBATA fata de proiectul introducerii CONSILIERII ANTE-AVORT. PDL face figuratie la propriul proiect?/ 36% dintre femei ar fi facut cel putin un avort - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Avortul ca orice interventie, trebuie explicat, la fel, si consecintele posibile. Femeia nu este doar un obiect – sexual – pentru reviste glossy si iubiti de-o zi, financiar – pentru unii medici, or tema de campanii furibunde de presa, or aceasta lege restabileste demnitatea femeii, punindu-i in fata optiuni la care efectiv sa gandeasca si sa ia decizii in totala cunostinta de cauza. Or, cei care sunt impotriva legii exact asta fac – o retransforma intr-un obiect.

  16. Pingback: Studiu: aproape 400 DE AVORTURI PE ZI in Romania finantate din BANI PUBLICI! Ipocrizia crasa a IPP/ Proiectul de consiliere psihologica ante-avort, RESPINS la SENAT. Romania – societate “crestina” care incurajeaza PRUNCUCIDEREA, in asist
  17. Pingback: Ce trebuie sa facem INAINTE SI DUPA IMPARTASIRE?/ Invidie si DUPLICITATE/ Pr. Dan Damaschin despre URMARILE TRAGICE ALE AVORTULUI, CONTRACEPTIE si CRUCEA DE MAMA/ IPS Ierotheos Vlachos - interviu despre episcopi, sminteli, secularizare si clericii care FA
  18. Pingback: TRAGEDIA COPILULUI NENASCUT. De ce nu vrem sa stim? In plus: RAPORT NEGATIV la Comisia din Senat pentru CONSILIEREA PSIHOLOGICA ANTE-AVORT - Recomandari
  19. Pingback: ROMANIA PE CALE DE DISPARITIE [video]. Criza demografica macina natiunea. Sociolog: “Alocatia pentru copil este de 10 ori mai mica decat cea pentru un caine vagabond” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare