Opozitie VEHEMENTA fata de proiectul introducerii CONSILIERII ANTE-AVORT. PDL face figuratie la propriul proiect?/ 36% dintre femei ar fi facut cel putin un avort

18-04-2012 12 minute Sublinieri


Unii reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale i-au cerut deputatului Marius Dugulescu retragerea proiectului care prevede ca femeile să fie obligate la consiliere psihologică înainte de a face un avort, pe motiv că ar fi un abuz, iar alţii au arătat că proiectul redă demnitate fiinţei umane.

Mai multe asociaţii şi organizaţii neguvernamentale au participat la dezbaterea iniţiată de grupului parlamentar al PDL, la această dezbatere fiind prezent doar unul dintre cei 51 de iniţiatori ai proiectului, deputatul Marius Dugulescu.

Dugulescu a explicat că el nu este pentru interzicerea avortului, ci pentru informarea femeilor şi că a iniţiat acest proiect pentru a se reduce numărul de avorturi.

“Constatând numărul mare de avorturi şi că femeile care ajung să facă întrerupere de sarcină nu sunt informate asupra deciziei cruciale pe care urmează să o ia, am iniţiat acest proiect”, a spus Dugulescu.

El a pledat pentru consilierea psihologică a femeilor înainte de a face întreruperi de sarcină, arătând că de multe ori femeile sunt supuse unor presiuni şi iau decizii “repede şi necugetat”.

“Mi-am propus ca femeile să fie informate astfel încât rata avorturilor să scadă, iar fiinţele nenăscute să aibă dreptul la viaţă. Decizia rămâne a femeii, ea decide dacă ţine sarcina sau nu”, a mai spus Dugulescu.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, prezent pentru scurt timp la dezbatere, a spus că proiectul nu este “o încercare de interzicere a avorturilor”, ci o încercare de a găsi soluţii la situaţiile actuale, cum ar fi cele de “comportament mai lejer al tinerelor fete care pot să ajungă să aibă o sarcină”.

“Nu este o încercare de interzicere a avorturilor, ci, practic, pentru a putea să găsim o soluţie, dacă e nevoie, ca, pe de o parte, în situaţia actuală, de comportament mai lejer, într-o formă sau alta, al tinerelor fete, cele care sunt, la un moment dat, într-o condiţie în care pot să ajungă să aibă o sarcină (…) să existe o posibilitate prin care să li se explice dacă este o soluţie sau nu să păstreze sarcina”, a explicat Toader. El a adăugat că acest proiect poate fi retras dacă nu este considerat oportun.

Mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au criticat proiectul şi i-au cerut lui Dugulescu retragerea acestuia, arătând că femeia, în calitate de pacientă, are dreptul de a fi informată, dar nu poate fi obligată să fie informată. “Femeia are dreptul de a fi informată şi acest drept nu poate fi trasformat într-o obligaţie”, a spus una dintre reprezentante. “Proiectul contravine intereselor femeilor”, a adăugat o altă reprezentantă a unui ONG. Momentul pentru informarea femeii stabilit în proiect este tardiv, aceasta trebuind să fie consiliată înainte de a rămâne însărcinată, a fost o altă opinie.

În replică, alţi participanţi au arătat că este necesară consilierea femeilor înainte de întreruperea de sarcină deoarece consilierea este “o metodă de prevenţie a traumatismelor avortului”.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a afirmat că acest proiect nu duce la scăderea numărului de avorturi, dar că, prin obligativitatea femeilor de a fi consiliate, se redă demintatea fiinţei umane. El a explicat că este vorba de demnitate şi sexualitate umană, arătând că sexualitatea umană nu este “o simplă reproducere, este corticalizată“, iar acest lucru diferenţiază specia umană faţă de alte specii. “Asta impune reguli umane şi responsabilitate faţă de sarcină”, a adăugat Astărăstoae.

La finalul dezbaterilor, deputatul PDL Marius Dugulescu a afirmat că nu-şi va retrage proiectul din dezbaterea Parlamentului. […]

Deputatul PDL Marius Dugulescu şi-a pus în cap ONG-urile care se opun modificărilor Legii Avortului. Dezbaterea publică din Parlament, în urma căreia trebuia să se ajungă la un consens a taberelor pro şi contra consilierii înaintea unui avort s-a lăsat cu scandal: ONG-urile cer retragerea iniţiativei legislative, Duguleanu spune că merge mai departe.

“Astăzi este Ziua Intenaţională a Drepturilor pacientului. Unul dintre cele mai importante este dreptul la informare cu privire la toate consecinţele morale şi fizice ale unui act medical“, a spart gheaţa Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, unul dintre apărătorii iniţiativei legislative.

El a mai apreciat că avortul nu are valenţe terapeutice, decât dacă sănătatea femeii este pusă în pericol şi că există studii care arată o legătură directă între avort şi apariţia cancerului de col uterin. De aici şi până la un conflict deschis cu tabăra opusă, a ONG-urilor, n-a mai fost decât un pas.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au exclus din start orice posibilitate de negociere.Nu vrem amendarea proiectului, vrem retragerea lui. E nevoie de o dezbatere reală, cu studii de imact, sociale şi financiare”, au tunat cei de la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România. Membrii societăţii civile s-au arătat jigniţi de faptul că, din 51 de semnatari ai proiectului, la dezbaterea de astăzi a fost prezent doar unul. “Restul au plecat acasă, dar eu sunt aici din respect pentru voi, pentru proiectul la care am lucrat doi ani de zile“, s-a apărat deputatul PDL, Marius Dugulescu.

Pe la jumătatea dezbaterii, Dugulescu s-a arătat dispus să cedeze în faţa presiunilor celor din sală şi i-a întrebat pe nemulţumiţi dacă un pachet de broşuri dat fiecărei femei însărcinate ar fi o soluţie mai bună. “N-o mai trimitem la consilier, nu ne mai preocupăm de costuri”, a încercat să fie ironic deputatul. La auzul propunerii, oamenii au sărit ca arşi. “Multe dintre femeile din România nici nu ştiu să citească, sunt analfabete”, i s-a atras atenţia.

Disputa a atins apogeul exact la final. Supăraţi că nu apucaseră să spună mai nimic, unii dintre participanţi au început să arunce cu vorbe către cealaltă tabără. O susţinătoare a ideii de consiliere psihologică a scos un cu afiş cu poza unui avorton, în timp ce feministele au continuat să-şi strige drepturile.

Propunerea legislativa privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina a fost tema unei dezbateri organizate miercuri de Grupul parlamentar al PDL. La discutii au participat ONG-uri care au cerut retragerea proiectului legislativ, precum si medici sustinatori ai acestuia. “Consecintele aplicarii legii asupra femeilor din mediul rural sunt dramatice“, au sustinut reprezentantii ONG-urilor, precizand ca “drepturile nu sunt ale copilului nenascut, cum se invoca in text, ci sunt in primul rand ale femeii. Dreptul la viata nu este recunoscut din momentul conceptiei. De cealalta parte, sustinatorii proiectului au declarat ca “ceva neuman nu se poate schimba in ceva uman pe masura ce creste. Dreptul la viata nu creste odata cu varsta sau cu marimea omului, altfel bebelusii si adolescentii ar avea mai putin dreptul la viata fata de adulti”.

Proiectul de lege privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina a fost initiat de deputatii Marius Dugulescu si Sulfina Barbu si semnata de alti 49 de parlamentari PDL, PSD si ai grupului minoritatilor. El prevede obligatia femeilor de a fi consiliate intr-un cabinet specializat cu cel putin cinci zile inainte de a se hotari daca pastreaza sau nu sarcina.

Vezi care sunt argumentele pro si contra consilierii femeilor ce vor sa faca avort

Marius Dugulescu, initiator al proiectului de lege:

  • Aceasta lege este perfectibila, este o propunere legislativa care va suferi modificari in procesul legislativ prin amendamentele aduse in comisii
  • Constatand numarul mare al avorturilor din Romania si faptul ca femeile nu sunt informate asupra deciziei cruciale pe care urmeaza sa o ia, am considerat normal acest proiect prin care nu incercam sa interzicem avortul.
  • Nu imi propun interzicerea avortului, dar cred ca un prim pas pentru constientizarea optiunilor ar fi un proiect de lege astfel incat femeile sa ia decizia in cunostinta de cauza
  • Asistam uneori la presiuni pentru ca femeia sa ia decizia repede si necugetat
  • Mi-am propus ca femeia sa informata astfel incat, daca este posibil, rata avorturilor in Romania sa scada, acele fiinte nenascute sa aiba o sansa la viata
  • Se poate gasi varianta adoptiei, sunt atatea cupluri care nu pot sa faca copii, sunt atatea variante

Mircea Toader, deputat PDL si initiator al legii:

  • Am solicitat la nivelul grupului o dezbatere pe aceasta lege si motivat de discutiile televizate
  • As vrea sa adaug ca s-a modificat legea adoptiilor, termenele de adoptie s-au micsorat foarte mult, procedurile sunt mult simplificate si cred ca, in afara de partea medicala, aceasta comisie ar putea sa explice daca este o solutie sa pastreze sau nu sarcina

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania:

  • Aici problema tine de demnitatea fiintei umane. Astazi este ziua europeana privind apararea drepturilor pacientilor, iar printre cele 14 drepturi, dreptul cel mai important este dreptul la informare, deci consimtamantul informat cu privire la toate consecintele morale, fizice
  • Avortul este un act medical fara valente terapeutice; singurul moment cand are valente terapeutice este atunci cand sarcina pune in pericol viata femeii
  • Sarcina nu este o boala, de aceea pozitia noastra este aceea de echilibru; de aceea noi vedem acest proiect de lege nu ca pe unul care ar putea sa determine o scadere a numarului de avorturi, ci ca pe un proiect care reda demnitate fiintei
  • Se pune insa problema egalitatii de sanse, cine plateste aceasta consiliere? O persoana care nu poate sa plateasca consilierea nu va putea sa dispuna de dreptul la informare si va fi discriminata
  • Trebuie ca in lege sa se prevada accesul liber, nediscriminatoriu si egal pentru aceasta consiliere
  • Sexualitatea umana nu este o simpla reproducere, are valori morale, axiologice, e corticalizata, ceea ce diferentiaza specia umana de alte specii. Asta impune reguli morale si responsabilitatea fata de sarcina
  • A trata sarcina ca o aglomerare de celule este un atac la demnitatea persoanei umane

Diana Hatneanu, director APADOR-CH:

  • Reprezentam 22 de organizatii neguvernamentale de drepturile omului, de drepturile femeilor, care se ocupa cu accesul la serviciile medicale
  • Nu suntem pentru amendarea acestui proiect de lege, ci pentru retragerea lui
  • Este nevoie de o dezbatere reala, cu argumente rationale, vrem sa vedem niste studii de impact, inclusiv financiare, trebuie sa vedem studii sociologice
  • Una dintre principalele probleme pe care le-am identificat se refera la intoarcerea impotriva femeii a dreptului de a fi informat. Femeia este pacienta si are dreptul de a fi informata, dar proiectul transforma acest drept intr-o obligatie a femeii de a se informa
  • Femeia are dreptul sa fie informata, nu suntem impotriva informarii, dar nu trebuie obligata sa fie informata. Ea are dreptul, daca nu doreste sa fie informata, sa refuze consilierea – or acest lucru nu este prevazut in proiectul legislativ
  • O alta problema il reprezinta modul in care textul jongleaza cu termeni care nu sunt intersanjabili, precum copil, fat; acesti termeni creeaza anumite moduri de a privi viata si nu poti sa te joci cu ei intr-o lege
  • Preambulul propunerii legislative ne-a dat si el semne de intrebare: el citeaza niste drepturi existente in legislatie, dar acestea sunt privite pe dos; ele nu sunt ale copilului nenascut, cum se invoca in text, ci sunt in primul rand ale femeii
  • Dreptul la viata nu este recunoscut din momentul conceptiei. Se citeaza hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului impotriva Frantei din care ar reiesi ca exista acest drept; va rog sa cititi hotararea pentru ca concluzia Curtii Europene este exact pe dos – nu exista acest drept
  • In schimb femeia are dreptul de a nu fi supusa unor tratamente inumane si degradante, are dreptul la viata, sa fie informata in mod corect si echidistant si are dreptul ca interesele si bunastarea ei ca fiinta umana sa prevaleze asupra intereselor singulare ale societatii si ale stiintei
  • Lucrurile trebuie privite din perspectiva femeii si nu din perspectiva copilului nenascut

Sustinator al proiectului de lege:

  • Initiatorii legi se considera de catre ei ca ar sacrifica dreptul femeii de a face ce vrea cu corpul ei si prin prezentarea embrionului ca fiinta umana careia i se va lua viata nu vor face altceva decat sa puna asupra femeii o presiune emotionala pe care unii o califica drept nejustificata
  • Embrionul chiar este o fiinta umana; la fel ca si cuvintele bebelus si adolescent, termenul de embrion si fat se refera la fiinta umana in diverse stadii de dezvoltare, iar un copil este un copil indiferent cum il numim
  • Argumentul dreptului asupra propriului corp este inconsistent deoarece copilul nenascut este o alta persoana, cu alt cod genetic decat al mamei lui, cu alte amprente, deci este o alta persoana
  • Statutul de persoana este definit prin apartenenta la specia umana si nu in dependenta cu un anumit stadiu de dezvoltare din cadrul acestei specii
  • Ceva neuman nu se poate schimba in ceva uman pe masura ce creste, este uman de la bun inceput. Dreptul la viata nu creste odata cu varsta sau cu marimea omului, altfel bebelusii si adolescentii ar avea mai putin dreptul la viata fata de adulti
  • Informatiile doamnei Hatneanu nu sunt exacte cu privire la legislatia internationala: exista o hotarare a Curtii Supreme de Justitie a SUA din 2007 si una a Curtii de Apel din 2008 care au stabilit ca femeile trebuie sa fie informate inainte de avort si sa beneficieze de descrierea tuturor riscurilor medicale cunoscute pe care le implica procedura
  • Deci in legislatia internationala exista o recunoastere de acest fel

Borbala Koo, reprezentant al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala din Romania:

  • Legea drepturilor pacientului garanteaza dreptul la informare si implicit obliga furnizorii de servicii medicale sa furnizeze aceste informatii
  • Este laudabila intentia initiatorilor de a realiza o informare detaliata a femeii, dar momentul in care se face informarea este o problema
  • Ar trebui sa ne concentram eforturile de informare inainte ca femeia sa fie insarcinata. Poate ca ar trebui sa incercam sa facem o investitie focalizata pe prevenirea unui asemenea moment pe care il recunoastem cu totii ca fiind critic
  • Legea nu este oportuna pentru ca pleaca de la o definire tendentioasa a termenului de consiliere; consilierea se acorda unei femei care isi doreste sa fie consiliata, legea nu poate obliga femeia sa fie consiliata
  • Argumentele de ordin medical sunt doar niste date scoase din contexte si nu sunt recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ca atare nu consideram ca aducand asemenea argumente o lege poate sa fie sustinuta
  • Consecintele aplicarii legii asupra anumitor femei sunt dramatice, mai ales asupra femeilor din mediul rural si din medii defavorizate, dar si asupra tinerelor
  • In loc sa incercam sa facem mai bun un lucru pe care il consideram din start inoportun, sustinem retragerea proiectului de lege

Marius Dugulescu, initiator al proiectului de lege:

  • Sunteti de acord ca femeia femeia in cauza, atunci cand merge la medic, sa primeasca un pachet informativ asupra consecintelor avortului? Astfel nu mai este trimisa la consiliere, iar pachetul il ia, il poate arunca la gunoi, dar il poate citi si apoi se intoarce, in 3 zile, fara trimitere la consilier, astfel incat nu mai avem nici costuri. Sunteti de acord cu acest lucru?

Borbala Koo, reprezentant al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala din Romania:

  • In primul rand femeia trebuie sa primeasca un pachet de informatii in legatura cu modul in care poate ramane insarcinata.

Sustinator al proiectului de lege:

  • Dansa pleaca de la premisa ca femeile nu stiu cum sa ramana insarcinata. Este inadmisibil.

Cristina Valea, Fundatia Pro Vita Medica Timisoara:

  • De 14 ani facem aceasta consiliere pentru intreruperea la sarcina in foarte buna colaborare cu medicii ginecologi
  • Pana in prezent am discutat cu 8.800 de paciente; e vorba despre femei sanatoase, dar care au vrut sa scape de sarcina
  • Niciuna dintre aceste femei nu ne-a reprosat ca am fi traumatizat-o. Sedinta de consiliere dureaza foarte putin, dar fiecare pacienta trebuie sa citeasca care sunt riscurile inainte de a face avorturile
  • Au fost 650 de femei care s-au razgandit si au pastrat copilul; niciuna nu si-a abandonat copilul, decizia a fost a lor. Noi asta si vrem prin consilierea aceasta pe care eu oricum o fac.

Diana Hatneanu, director APADOR-CH:

  • Este minunat ce faceti, dar nu avem nevoie de o lege care sa va oblige sa faceti asta si sa oblige toate femeile sa faca asta

Reprezentantul Clinicii Pro Vita International:

  • Lucrez chiar pe consiliere inainte de avort; femeia vine plangand, cu foarte multe temeri, instabila emotional, de aceea nu poate decide in acel moment; consilierul nu face nimic decat sa fie langa ea. De aceea e nevoie de aceasta consiliere.
  • Pe de alta parte, de ce sa fie nevoie de o lege pentru a face ceva ce oricum se intampla? Pentru ca este o metoda de preventie pentru traumele ulterioare.
  • O persoana de 60 de ani a facut in urma cu 20 de ani un avort impotriva vointei ei. E greu sa intelegi in ce stare mentala si psihica e acum.
  • Daca se face aceasta consiliere nu se intampla altceva decat sa ajutam femeia sa isi asume decizia. E vorba de asumarea propriei decizii, de a recunoaste ceea ce isi doreste.

Contra:

  • Ati intrebat daca ar fi suficient un pachet scris: v-as sugera sa incercati sa investiti in educatie, pentru ca rata analfabetismului feminim este in crestere.

Andreea Bandoiu, directorul Centrului de Ingrijiri Paleative Sfanta Irina:

  • Timp de 14 ani am asistat femei bolnave de cancer, care regretau ca au avortat neavand suficiente informatii
  • Exista o stransa legatura intre avort si cancerul de col uterin
  • Romania este prima tara din UE la cancerul de col uterin.

Borbala Koo, reprezentant al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala din Romania:

  • Recomandarea mea este ca initiatori sa ceara dovezi stiintifice care sa sustina argumentele medicale pe care le folositi.
  • Este nevoie de documente stiintifice pentru relatia dintre avort si cancer de col, de san
  • Nu exista date stiintifice care sa spuna ca o femie care are avorturi are mai mari riscuri de cancer de col uterin

Vasile Astarastoae:

  • Va voi pune la dispozitie exact acele studii care vorbesc de aceasta relatie
  • Nu am niciun interes in acest domeniu; eu am venit pe o pozitie neutra.

Toma Patrascu, Asociatia Secular Umanista din Romania:

  • Suntem uimiti cum domnul Vasile Astarastoae gireaza niste falsuri medicale
  • Expunerea de motive cuprinde nenumarate falsuri medicale; de ce Organizatia Mondiala a Sanatatii nu listeaza nicaieri cancerul de col drept o consecinta a avortului?

Vasile Astarastoae:

  • Studiile stiintifice nu sunt ale OMS-ului; OMS este un colhoz care nu a avut niciun rezultat pozitiv si le-am spus-o in fata
  • Avortul in Romania are si cauze economice, culturale si atunci nu il vom reduce numai prin consultanta, trebuie politici intersectoriale […]

Peste 35 la sută dintre femei au avut cel puţin un avort, la categoria de vârstă 18 – 32 de ani procentul întreruperilor de sarcină fiind în scădere faţă de anii precedenţi, rezultă dintr-un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), prezentat miercuri.

Potrivit IPP, “femeile din eşantionul cercetării, reprezentative la nivel naţional, au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală, respectiv în domeniul sănătăţii reproducerii şi cunosc foarte puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie”.

“În locul asumării de responsabilităţi pe baza accesării cât mai multor informaţii, ele aşteptă ca statul să facă mai mult. 46 la sută din respondentele la sondaj pretind că nu ar fi îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate fără să îşi dorească”, se arată în documentul citat.

Astfel, potrivit răspunsurilor primite, 36 la sută dintre femei au avut cel puţin un avort. Totodată, o femeie din patru cu vârste peste 33 ani a declarat că a făcut cel puţin un avort. Specialiştii spun că numărul femeilor cu vârste cuprinse între 18 – 32 de ani care au făcut întreruperi de sarcină este în scădere faţă de cercetări similare din anii precedenţi.

Autorii studiului consideră că îngrijorător pentru responsabilitatea fiecăreia faţă de controlul stării de sănătate este şi procentul de 47 la sută al celor care spun că au făcut un control ginecologic mai rar de o dată pe an.

“Mai grav, cinci la sută spun că nu au fost niciodată la un control de specialitate, ceea ce este îngrijorător pentru starea de sănătate a femeilor, de unde şi incidenţa tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin”, apreciază şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucureşti, profesor doctor Radu Vlădăreanu.

IPP consideră că nivelul scăzut de educaţie privind sănătatea reproducerii ar trebui să stea în atenţia autorităţilor executive şi a parlamentarilor care iniţiază idei privind limitarea întreruperilor de sarcină prin măsuri administrative.

Deşi majoritatea femeilor (67 la sută) pretind că ştiu suficient în legătură cu metodele de prevenire a sarcinilor nedorite dar că nu le folosesc (48 la sută nu folosesc prezervativ, 56 la sută nu folosesc anticoncepţionale), 52 la sută afirmă că au auzit despre reacţii adverse pe care anticoncepţionalele orale le-ar produce.

“Ca medic specialist în endocrinologie, recomand femeilor să se documenteze şi să caute informaţii de la specialist. Din păcate, în acest moment ele susţin că accesează informaţii de specialitate prin faptul că urmăresc la televizor un pretins specialist sau folosesc părerile unor cunoştinţe care la rândul lor au fost la medic pentru propria problemă”, a arătat conferenţiar doctor Cătălina Poiană, de la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon” din Bucureşti.

Iniţiatorii sondajului afirmă că dovada faptului că femeile nu au cunoştinţele necesare în acest domeniu vine şi din procentul aproape egal al celor care fie consideră că folosirea unui mijloc contraceptiv nu a avut niciun efect asupra vieţii de cuplu (50 la sută), fie că a îmbunătăţit-o (47 la sută). Totodată, 12 la sută dintre femei cred în prezent că partenerii lor nu ar fi de acord ca acestea să folosească anticoncepţionale.

Cercetarea lansată de IPP este finanţată cu sprijinul Merck Sharp & Dohme (MSD) România şi s-a desfăşurat în perioada 28 februarie – 10 martie 2012 prin operatorii IPP Data Research, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 49 ani, având o eroare tolerată de +/-3 la sută.

Ministerul Sănătăţii consideră utilă consilierea femeii care doreşte să facă avort, aşa cum se obişnuieşte în multe ţări europene, însă nu poate interzice această intervenţie, întrucât ar fi încălcate drepturile pacientului, declara recent secretarul de stat Cristian Irimie.

“Considerăm util ca medicii să stea de vorbă cu femeile care ar vrea să facă avort, înainte de intervenţie. Să le explice în ce constă intervenţia şi care sunt riscurile aferente. Să le dea un timp în care să reflecteze asupra deciziei privind întreruperea sarcinii, să discute cu soţul sau cu familia, cu cei apropiaţi”, a spus secretarul de stat.

Totodată, Irimie a subliniat că nimeni nu poate interzice unei femei să facă întrerupere de sarcină, după ce a fost consiliată, întrucât ar fi încălcat dreptul pacientului. Secretarul de stat a făcut aceste precizări după ce deputaţii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu au iniţiat un proiect de lege pentru înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.

Potrivit iniţiatorilor, România se confruntă cu o acută lipsă de informare şi educaţie asupra consecinţelor avortului, aceasta fiind şi una dintre cauzele pentru care România are o rată foarte mare a avorturilor, respectiv 520 la 1.000 de născuţi vii şi 115.000 de întreruperi de sarcină în 2009, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii. […]

In Romania se fac zilnic, la cerere, 400 de avorturi. Asta, desi interventia costa de zece ori mai mult decat contraceptivele pentru un an intreg.

Cel mai recent raport al Institutului de Politici Publice arata ca stam cel mai prost din Uniune, daca punem in balanta numarul de intreruperi cu numarul de sarcini duse la termen. Datele vin in plina dezbatere a noii legi antiavorturi, care, daca va fi aprobata, va obliga femeia sa mearga la psiholog inainte sa ia o decizie.

Dintre femeile fertile intre 18 si 50 de ani, mai mult de o treime marturisesc ca au folosit avortul ca metoda contraceptiva macar o data. Dintre acestea, 54% au facut intre 2 si 10 intreruperi de sarcina. Socant este ca 46% dintre romance nu se tem de o sarcina nedorita.

Datele vin in paralel cu dezbaterile tot mai patimase asupra noului proiect menit sa descurajeze avortul. Interventia n-ar fi permisa fara dovada unei discutii cu psihologul. ONG-urile care contesta ideea vorbesc de o campanie inceputa in scoli. Proiectul va fi dezbatut in comisia de sanatate.


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Vasile Astărăstoae, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Opozitie VEHEMENTA fata de proiectul introducerii CONSILIERII ANTE-AVORT. PDL face figuratie la propriul proiect?/ 36% dintre femei ar fi facut cel putin un avort

  1. E prima oara cand aflu si eu ca INFORMAREA contravine interesului unor persoane si ca reprezinta o incalcare a unui drept! Probabil acela de a nu fi in cunostinta de cauza. De unde reiese ca dreptul de a ramane neinformat e mai mare decat acela de a fi informat… 😕

  2. As dori sa subliniez faptul ca, in dreptul civil roman, copilul are drept la mostenire inca din momentul conceptiei cu conditia sa se nasca viu ceea ce reprezinta o recunoastere implicita a calitatii de persoana umana a copilului nenascut inca din momentul conceptiei, din moment ce, potrivit tot dreptului civil, vocatie succesorala nu pot avea decat persoanele umane (deci nu ghemele de celule si nici mobilele sau animalele de companie).

    In afara de aceasta, totusi, in dreptul penal roman, acelasi copil nenascut este considerat “produs de conceptie” ceea ce absolva mama care avorteaza de orice vina, aceasta fiind insa, din punctul meu de vedere, o conventie trasa de par pentru a dezincrimina omorul reprezentat de avort, impotriva copilului nenascut, din interese de politica penala pe care nu are sens sa le comentez eu pe aici deoarece materialele pe care le prezentati sunt cu mult mai bine documentate si mai clare decat orice comentariu. Contradictia legislativa da apa la moara sustinatorilor drepturilor femeilor de a-si ucide pruncii nenascuti in detrimentul principiului interesului superior al copiilor.

    In afara de acestea, nu inteleg (un fel de a spune, de fapt inteleg foarte bine) de ce se tot bate apa in piua cu dreptul “pacientului” de a dispune de nu stiu ce… cand se vorbeste de o femeie insarcinata care intentioneaza sa avorteze. Daca pacient este considerat un subiect (uman, in acest caz) bolnav, de cand este sarcina considerata o boala si femeia insarcinata, o femeie bolnava, careia consilierea anterioara avortului, cu rol informativ, i-ar incalca un drept la…. vindecare????? Dar oare pacientul care urmeaza sa suporte o interventie pe cord deschis nu este informat asupra riscurilor si beneficiilor unei astfel de interventii chirurgicale? Cum poti, ca medic, sa accepti semnatura unei femei prin care consimte la avort, stiind ca ea habar nu are poate care sunt consecintele acestui, nici mai mult nici mai putin, omor???

  3. Este absolut normal ca viata incepe de la conceptie. De indata ce auzi cuvantul “conceptie” devine intuitiv acest lucru si chiar te cutremura.
    Si pana la urma care este scopul conceptiei? Nu sa ia fiinta o alta persoana? Apoi este la mintea cocosului ca nici unul dintre noi nu exista fara sa-si aiba inceputul la conceptie, si ca nici o conceptie daca va fi lasata sa creasca nu va ajunge sa fie altceva decat un om adult.

    Oricat s-ar vrea sa se distorsioneze intelegerea lucrurilor te lovesti numai de lucruri elementare ce stau la baza realitatii si asigura cursul firesc al vietii.

    Deci de unde pana unde ca viata nu incepe de la conceptie? De unde pana unde ca mama are drept la viata si copilul nu, sau ca parintii au drept de viata si de moarte asupra unui copil, sau chiar mai multi? Si mai este si legal acest lucru? Nu numai ca nu exista explicatie logica, dar putem distinge clar si o rea vointa, un egoism fara margini. In acest complot anti-viata sunt implicati si cei care inventeaza aceste ideologii si cei care le legalizeaza, si doctorii care participa si parintii care isi omoara copiii. Vina este egala.

    Iar Judecata lui Dumnezeu va tine cont de toate aceste lucruri. Deci vai noua! Si as recomanda celor cu avorturi, dar si celor in orice fel implicati, sa se spovedeasca si sa ceara canon vrednic de pocainta! Pentru ca o data ce iei o viata, ti se va cere propria viata; nu mai merge sa calatorim mandri si senini pe valurile vietii, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Si sa nu uitam ca vietile pe care le-am luat, sunt suflete de oameni care asteapta Mantuire de la Dumnezeu si care ne vor Judeca in Ziua cea Mare a Venirii Domnului! Deci, ce oare, le vom raspunde? Sau vom avea indrazneala sa le raspundem?

  4. Pe mine mă frapează violenţa cu care unii (mai ales femei, bag seama) tabără pe cei care doresc prezervarea vieţii, şi nu a oricărei vieţi, ci a celei mai înalte forme a sa= omul. Stau şi mă uit, cum pe de o parte stau femei şi bărbaţi ţepeni şi puternici şi luptă cu pruncuşori nenăscuţi, aflaţi chiar la începutul vieţii şi fără nici o apărare, pe de altă parte.
    Şi atunci nu mă mai mir, de ce Dumnezeu ne dă (şi aici mă refer absolut numai la poporul român) de trăit vremurile pe care le trăim, când solidaritatea noastră tinde spre zero, mulţi părăsesc ţara, unii pt totdeauna, vieţuirea de zi cu zi devine tot mai grea şi ne călăresc realmente străinii, având noi aşa conducători “vajnici” şi “loiali” poporului. De dragoste- ce să mai pomenim?
    Eu cred că o pereche de palme fiecărui astfel de “luptător” i-ar şi ne-ar face bine. Cuvintele deja sunt de prisos, n-ai cu cine te-nţelege, iar între timp mai mor câţiva copilaşi, care poate în urma unei consilieri a mamelor lor, ar fi trăit!
    Rămâne valabilă vorba păr. Adrian Făgeţeanu: “se-apropie funia de par”!

  5. Pacat ca politicienii romani, care apeleaza la Biserica cand le convine, nu inteleg ca aceasta lege este benefica macar pentru demografia Romaniei, ca sa vorbim pe intelesul lor lumesc…
    Caci altfel este benefica pentru mantuirea multor mamici, indiferent de varsta si de situatie materiala, care vor alege sa tina sarcina in urma acestei consilieri.

    Doamne ajuta !

  6. Am primit un banc de la tata pe e-mail, mi se pare chiar realist de aceea il pun aici, ramane la discretia adminilor daca-l publica :

    Doctorul american spune:

    – La noi, în America, medicina e aşa de avansată, că scoatem un rinichi de la unu’, il transplantăm la altu’ şi dupa 6 săptămâni, ăla deja îşi caută de lucru!

    Doctorul german răspunde:

    – E nimica toată; la noi, în Germania, scoatem un plamân de la unu’, îl transplantăm la altu’ şi după 4 săptămâni ăla deja îşi caută de lucru!

    Doctorul rus spune:

    – Nici asta nu-i mare scofală; la noi, în Rusia, scoatem 1/2 de inimă de la unu’, o transplantăm la altu’ şi după 2 săptămâni ,amândoi deja îşi caută de lucru!

    La care doctorul român, amuzat :

    – N-avem ce să comparăm, toţi sunteţi înapoiaţi faţă de noi; la noi, în România, am luat câţiva fără creier şi fără inimă, i-am pus în fruntea ţării şi acum toţi ne căutăm de lucru…

  7. Pingback: TRAGEDIA COPILULUI NENASCUT. De ce nu vrem sa stim? In plus: RAPORT NEGATIV la Comisia din Senat pentru CONSILIEREA PSIHOLOGICA ANTE-AVORT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Studiu: aproape 400 de AVORTURI pe zi in Romania finantate din BANI PUBLICI/ Proiectul de consiliere psihologica ante-avort, RESPINS la SENAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Ce trebuie sa facem INAINTE SI DUPA IMPARTASIRE?/ Invidie si DUPLICITATE/ Pr. Dan Damaschin despre URMARILE TRAGICE ALE AVORTULUI, CONTRACEPTIE si CRUCEA DE MAMA/ IPS Ierotheos Vlachos – interviu despre episcopi, sminteli, secularizare si clericii c
  10. Pingback: Mai multi medici din Arad REFUZA sa faca avorturi din MOTIVE DE CONSTIINTA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare