Mai multi medici din Arad REFUZA sa faca avorturi din MOTIVE DE CONSTIINTA

27-04-2012 2 minute Sublinieri

 

Mai mult de jumătate din medicii de la Maternitatea Spitalului Judeţean Arad nu vor să facă întreruperi de sarcină la cerere, “din motive de conştiinţă”. Din cei opt medici din cadrul Maternităţii Spitalului Judeţean Arad, doar trei mai fac avorturi.

1.336 de întreruperi de sarcină la cerere s-au efectuat, anul trecut, la Cabinetul avorturi din cadrul Maternităţii Spitalului Judeţean Arad, scrie aradon.ro.

La Maternitatea Spitalului Judeţean Arad pentru întrerupere de sarcină cele mai multe paciente au între 20 şi 25 de ani. Majoritatea sunt la al doilea sau al treilea avort, poate au făcut chiar mai multe. O femeie chiar a făcut 17 avorturi. “17, de care ştiu eu. Când am cunoscut-o, avea 35 de ani, doi copii şi era deja după 10 avorturi!”, a spus dr. Gheorghe Furău.

Medicii nu mai vor să facă avorturi

Spitalul din Arad se confruntă acum cu o nouă problemă: mai mult de jumătate din medici refuză să facă avorturi “din motive de conştiinţă”. “E o problemă acum la noi: majoritatea colegilor refuză să facă avorturi. Din cei opt medici de pe secţie, mai sunt doar trei care fac avorturi. Mai mult de jumătate refuză, nu mai fac avorturi, din motive de conştiinţă. Dacă privim din punct de vedere religios, avortul este o problemă. Şi majoritatea colegilor aşa privesc, chiar dacă nu sunt foarte credincioşi. Pur şi simplu, nu doresc să facă avorturi, din convingeri umane. Fiind spital de stat, însă, suntem obligaţi să le facem şi atunci… asta este, nu avem încotro! Dar…”, a spus şeful Secţiei Obstetrică, conf.univ.dr. Gheorghe Furău

Încearcă să le convingă să păstreze bebeluşul

Chiar dacă 99% din femeile care vin la Matern pentru avort sunt foarte hotărâte, medicii încearcă să le facă să se răzgândească. “Cu ecografele pe care le avem, la o sarcină de 4-5 săptămâni le putem pune deja să audă cordul viitorului bebeluş şi atunci multe se răzgândesc”, a povestit Furău.

(…) 1.336 de întreruperi de sarcină la cerere s-au efectuat, anul trecut, la Cabinetul avorturi din cadrul Maternităţii Spitalului Judeţean Arad. Sunt mai multe decât în 2010 (când s-au înregistrat 1.013), dar mai puţine decât în 2005 (când au fost 1.425) sau 2000 (când s-au făcut 1.866 avorturi). „Este o evoluţie relativă. Cred că numărul de avorturi se menţine constant dacă ţinem cont că şi spitalele private şi cabinetele efectuează avorturi – opinează conf. univ. dr. Gheorghe Furău, şeful Secţiei Obstetrică a spitalului. Din păcate, nu există o statistică exactă privind numărul avorturilor efectuate în privat. În privinţa vârstei femeilor care se adresează Maternităţii Spitalului Judeţean pentru întrerupere de sarcină, sunt destul de multe tinere sub 18 ani, dar cele mai multe paciente au între 20 şi 25 de ani. Majoritatea sunt la al doilea sau al treilea avort, poate au făcut chiar mai multe. (…)

Timp de (răz)gândire

Chiar dacă 99% din femeile care vin la Matern pentru avort sunt foarte hotărâte, medicii încearcă să le facă să se răzgândească. „Femeile vin la spital şi sunt consultate în ambulatoriul de specialitate, dar avortul nu se efectuează în aceeaşi zi. Le dăm timp de gândire, asta e politica noastră. Le oferim consiliere în cadrul cabinetului de planning familial care se află chiar vizavi de cabinetul unde se fac avorturile. Într-un viitor apropiat dorim să le oferim acestor femei şi consiliere psihologică, având un psiholog angajat al spitalului” – precizează dr. Gheorghe Furău.

Femeile nehotărâte sunt „simţite” imediat de medici. Şi atunci… „Cu ecografele pe care le avem, la o sarcină de 4-5 săptămâni le putem pune deja să audă cordul viitorului bebeluş şi atunci multe se răzgândesc. Avem şi paciente pe care am reuşit să le convingem să nu facă avortul în ultimul moment, când erau pe masă. Dar sunt puţine” – recunoaşte dr. Furău.

De ce avortul?

Ce le face pe femei să solicite întreruperea sarcinii? „Cele mai multe motivează că au deja doi-trei copii şi le este suficient sau că au un copil şi nu mai doresc altul. Sunt invocate, în unele cazuri, şi motivele financiare, dar nu se confirmă. De regulă, aici vin oameni cu o situaţie materială medie. Condiţiile sociale nu sunt cele care cresc numărul avorturilor. Rromii nu prea mai apelează la avorturi, pentru ei copiii înseamnă viitorul. În momentul în care au dat de bine, familiile de etnie rromă se limitează la doi copii. Este un semn de bunăstare la ei” – explică dr. Furău.

Majoritatea celor care solicită întreruperea de sarcină sunt femei care au născut şi care au mai multe avorturi. Pentru ele, avortul a devenit un mijloc de contracepţie. „Dacă am făcut atâtea, mai merge unul!” – replică ele. „Fetele tinere, în schimb, după o experienţă din aceasta… învaţă şi nici nu mai vin a doua oară. E o dramă destul de mare pentru ele” – susţine dr. Gheorghe Furău. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Modele in societate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Mai multi medici din Arad REFUZA sa faca avorturi din MOTIVE DE CONSTIINTA

  1. Un parinte spunea ca orice mustrare de constiinta este de la Dumnezeu!
    Da-ne Doamne aceasta mustrare pentru toate pacatele,…tuturor…
    Iertare!
    Doamne ajuta!

  2. Asa este mult mai bine! Este mai bine decat orice lege ar putea da Parlamentul.

  3. Este foarte bine ca refuza avortul, cu titlu personal, dar de ce nu organizeaza dezbateri publice in care sa arate familiilor, sau femeilor singure, ce inseamna un avort, fizic, psihic si juridic ?
    In felul acesta nu s-ar mai putea spune ca numai Biserica interzice avortul, dar el este de fapt un drept ? De ce nu le vorbesc medicii, juristii, asistentii sociali, mamelor in cauza si despre DREPTUL LA VIATA al fatului ?
    Macar asa, la nivelul asta stiintific, juridic, social le-ar putea face sa inteleaga, daca de la Biserica nu vor !
    Si poate urmatorul pas va fi si mersul la Biserica…

  4. Traim intr-o epoca de revoltatoare dezinformare. Nu numai pacientii sunt tinuti in nestiinta, ci si studentii de la medicina sunt spalati pe creier cu propaganda binefacerilor chimicalelor, astfel incat nu mai trec prin filtrul cunostintelor proprii informatiile cifrate de pe un prospect medical. De aceea s-a ajuns ca pentru afectiuni banale sa se indoape tinerele fete inca de la varste de 13-14 ani cu anticonceptionale… si daca tot sunt asa anti…si la o adica sunt protejate fetele… de ce sa nu inceapa sa experimenteze? si de aici avorturi ascunse iar pana la cele fatise nu mai e decat un pas mic.

    Sunt atatea biete femei care in comunism au trait sub capac si imediat ce s-a dat liber la avorturi au dat navala ca scapate din lanturi sa scape de grijile si problemele unei sarcini si ale cresterii unui copil in conditii grele, de lipsuri si nevoi mari… traumatizate de experientele negre cu avorturile clandestine de pe vremea Decretului, cand s-a apasat de unde trebuia butonul cu “libertate” s-au ingramadit ca oile sa faca avort si NIMENI nu le-a spus ce presupune un avort, majoritatea sunt convinsa ca percepeau problema asta asa ca pe o interventie similara celor stomatologice…nu exista explozia informationala ca acum si multe dintre femei aveau o educatie foarte deficitara… sa fi aflat de la Biserica? dar nu era voie in comunism sa mearga la Biserica. Si oare cate dintre ele ar fi luat decizia sa avorteze “daca ar fi stiut”??? sunt convinsa ca nu asa de multe. Blamul public actual mi se pare ca ar fi ipocrit si profund nedrept pentru ca nu numai multi barbati isi imping sotiile catre avort, dar si multi PARINTI DE FETE, si mai rau decat atat, MAME de fete care poate au trecut prin asa ceva. SI tinere care au stiut ca mama lor merge la clinica sa faca avort si au vazut asta in casa, tinere eleve carora mamele le ofera anticonceptionale, vizite la planning si prezervative doar pentru a sta ele (mamele) linistite cand pleaca fetele de acasa… cum ar putea sa reactioneze? Da, stiu, fetele acelea ar putea sa mearga la biserica, ar putea sa se informeze, dar ce sanse au ele sa isi schimbe optica daca educatia primita este deja inradacinata? Nu e oare mai mare influenta modelului parintilor decat orice ar citi sau afla ele la scoala sau chiar si in Biserica, mai ales ca stiu ca daca ajung insarcinate acasa le “omoara” tata?

    Sigur, nu incerc sa fac aici apologia pacatului. Vreau doar sa subliniez ceea ce poate este evident aici pentru toata lumea dar mie nu mi s-a parut ca a fost pus prea clar in evidenta, si anume faptul ca femeile care avorteaza traiesc niste drame, nu stiu cum este, nu am facut nicioadata asta, dar nu ma consider in stare sa suport eu insami asa ceva doar vazand starile prin care au trecut persoane dragi si apropiate in urma acestei decizii. A le condamna pe femei este simplu, desigur ca au si ele raspunderea propriilor decizii dar nu cred ca avem dreptul sa judecam aceste decizii in niciun caz… Tot ce cred ca trebuie sa facem este sa luptam ca cele pe care le cunoastem si cele pe care nu le cunoastem sa STIE ce inseamna un avort, sa nu ajunga niciodata sa afirme ca daca ar fi stiut nu ar fi facut asta niciodata, sa stie de ce sa evite contraceptia, sa inteleaga ca ascultarea de Biserica este singura cale pentru linistea sufleteasca si fericire, in cazul asta si pentru sanatatea fizica… sa protejam femeile, copiii lor, viata in general care in mediul nociv de azi, atat natural cat si duhovnicesc, a devenit asa de fragila!!

  5. Pingback: Ce trebuie sa facem INAINTE SI DUPA IMPARTASIRE?/ Invidie si DUPLICITATE/ Pr. Dan Damaschin despre URMARILE TRAGICE ALE AVORTULUI, CONTRACEPTIE si CRUCEA DE MAMA/ IPS Ierotheos Vlachos – interviu despre episcopi, sminteli, secularizare si clericii c
  6. Pingback: Parintele Efrem Filotheitul despre gravitatea PACATULUI AVORTULUI si CUM POATE FI IERTAT -
  7. Pingback: MARTURIA UN GINECOLOG CARE REFUZA SA MAI FACA AVORTURI SI LUPTA PENTRU VIATA: Doctorul Ionel Cioata din Timisoara (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: FILM RUSESC ANTI-AVORT: ”Iluminarea”/ MITUL SUPRAPOPULARII/ Dreptul la viata al… plantelor (!) sau schizofrenia ideologiei ecologiste - Recomandari
  9. Pingback: CEA MAI MARE MATERNITATE DIN TARA ISI INCHIDE SECTIA PENTRU AVORTURI. Cei mai multi medici refuza sa mai omoare pruncii, pe motive religioase. DIRECTORUL SPITALULUI, MARIA STAMATIN – cunoscuta ca “INGER PAZITOR” AL COPIILOR (video) - Rec
  10. Pingback: Patriarhul Daniel a decorat 18 MEDICI TIMISORENI care REFUZA sa mai faca AVORTURI. Marturii de la medicii Dan Pascut si Ionel Cioata (VIDEO). “MA SIMTEAM CA UN KILLER PLATIT SA UCIDA“ | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: Pe urmele Sfantului Luca al Crimeei – MEDICI IN SLUJBA LUI DUMNEZEU: Preotul NICOLAE CRISTESCU – medic internist – si diaconul STEFAN MINDEA, somitate a neurochirurgiei care a lasat America, la sfatul Parintelui Iustin, pentru a-si ajuta
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare