update – GRECIA CATRE EXIT EURO?

13-05-2012 8 minute Sublinieri


Partidele politice din Grecia au ratat o nouă ocazie de a forma o coaliţie de guvernământ. Prin urmare, organizarea unor noi alegeri parlamentare pare a fi inevitabilă, criza politică realimentând temerile unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro, scrie The Wall Street Journal.

Preşedintele Karolos Papoulias i-a chemat la discuţii pe liderii principalelor trei partide politice care au obţinute mandate în Parlament, respectiv conservatorii de la Noua Democraţie, socialiştii de la Posak (PASOK-n.n.) şi extremiştii de stânga de la Syriza. În ultimele şase zile, fiecare dintre aceste partide a încercat să formeze, fără succes, un nou executiv.

Discuţiile s-au încheiat după mai puţin de două ore fără a se fi ajuns la un acord. Extremiştii de la Syriza au reiterat faptul că refuză să sprijine sau să formeze o coaliţie cu oricare dintre celelalte două partide atâta vreme cât acestea vor continua să susţină implementarea măsurilor de austeritate convenite cu creditorii internaţionali ai statului.

“Cer complici pentru austeritate. Nu putem lua parte la această crimă”, a declarat Alexis Tsipras, liderul formaţiunii de extremă-stânga după discuţiile cu preşedintele statului.

Tot astăzi, vicepremierul Greciei, Theodoros Pangalos, a lansat un avertisment dur, spunând că se teme “foarte tare de ce se va întâmpla”, după ce grecii au respins, prin votul acordat partidelor politice, acordul de bailout propus de UE, pentru salvarea economică a ţării.

„Majoritatea oamenilor au votat pentru o construcţie mentală foarte ciudată. Vrem să fim în UE şi în zona Euro, dar nu vrem să plătim nimic pentru trecut”, a declarat vicepremierul, pentru The Sunday Telegraph.

“Vom fi într-un faliment sălbatic, într-un faliment scăpat de sub control. Statul nu va putea să plătească salariile şi pensiile. Asta nu este recunoscut de către cetăţeni. Mai avem bani până în luna iunie”, este termenul-limită extrem de strâns anunţat de Pangalos.

Antonis Samaras, liderul partidului conservator, a subliniat că negocierile pentru formarea unei coaliţii vor continua, în timp ce Evangelos Venizelos, preşedintele socialiştilor, a precizat că există un “optimism limitat” în ceea ce priveşte ajungerea la un compromis.

Preşedintele elen se va întâlni duminică seara cu liderii celorlalte partide care au câştigat mandate în parlamentul Greciei, în speranţa de a reuşi să găsească o formulă pentru formarea unui nou executiv.(…)

  • Hotnews:

Principalele partide din Grecia au fost convocate de presedinte la negocieri. Bundesbank avertizeaza: Daca Atena nu se tine de cuvant, nu exista o baza pentru ajutorul financiar

(…)Creditorii internationali ai Greciei – Uniunea Europeana si Fondul Monetar International – au avetizat ca nu vor acorda noi imprumuturi guvernului de la Atena daca reformele structurale considerate esentiale pentru restabilirea ordinii in economia tarii nu vor fi puse in practica.

Mediul politic elen este divizat in ceea ce priveste planul de austeritate cerut de UE si FMI iar dezarcordul politic risca sa oblige Grecia sa declare faliment si sa paraseasca Zona Euro.

Bundesbank: Fara masurile de austeritate nu va mai exista o baza pentru continuarea ajutorului financiar

Intre timp, Germania a avertizat din nou ca iesirea Greciei din Zona Euro ar avea consecinte grave atat asupra tarii cat si asupra partenerilor ei europeni si a incurajat autoritatile de la Atena sa continue politica de austeritate, relateaza Associated Press, citata de Yahoo! News.

“Pentru Grecia, consecintele ar fi mult mai serioase decat pentru restul Zonei Euro”, a declarat Jens Weidmann, directorul Bundesbank, banca centrala germane. Jens Weidmann a precizat pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung ca Grecia trebuie sa continue reformele de austeritate pentru a fi justificat un nou imprumut din partea comunitatii international.

“Daca Atena nu se tine de cuvant, atunci este o decizie democratica. Rezultatul este ca nu va mai exista o baza pentru continuarea ajutorului financiar”, a declarat seful Bundesbank.

Grecia: Confuzie dupa prima runda de negocieri organizate de presedinte pentru formarea unui guvern de coalitie

Presedintele grec Karolos Papoulias s-a intalnit duminica, la ora 12:00, cu liderii principalelor partide in incercarea de a negocia formarea unui guvern de uniune nationala care sa previna noi discutii pe tema falimentului tarii si a iesirii din Zona Euro, informeaza AFP. Dupa primele discutii, care au durat mai putin de doua ore, liderii celor trei partide principale, Noua Democratie, Syriza si PASOK, au facut declaratii contradictorii.

La iesirea de la negocieri, liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, a declarat ca acestea au ajuns intr-un “impas”. Liderul socialist a precizat ca mai are totusi “un optimist limitat dar real” ca se poate ajunge eventual acord cu micul partid pro-european, de stanga, Dimar.

La randul sau, liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, a dat asigurari ca stanga radicala Syriza a refuzat, din nou, sa participe la sau macar sa sustina un guvern de coalitie, chiar daca acest guvern s-ar angaja sa renegocieze acordul cu creditorii internationali (Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) care au cerut o masuri de austeritate severe.

“Am depus toate eforturile pentru a realiza o cooperare generala”, a declarat Antonis Samaras care isi exprimase inainte de inceperea discutiilor disponibilitatea de a forma un guvern de coalitie interimar pentru o perioada de doi ani, cu misiunea de mentine Grecia in Zona Euro.

“Syriza refuza nu doar sa accepte formarea unui guvern viabil dar chiar si sa isi oferi votul unui guvern care sa renegocieze termenii acordului”, a adaugat liderul conservator.

Presedintele Syriza, Alexis Tsipras, a declarat dupa negocieri ca PASOK, Noua Democratie si un tert, probabil partidul de stanga Dimar, au convenit asupra unei coalitii care sa puna in aplicare programul de austeritate, catalogat de Tsipras drept “criminal”, cerut de creditori in schimbul unei noi transe de bani.

“Trei partide au convenit asupra unui plan pentru un guvern de doi ani care sa puna in aplicare acordul de imprumut. Au 168 de deputati in noul Parlament, au majoritate“, a declarat Alexis Tsipras.

Pesedintele Karolos Papoulias s-a intalnit duminica dupa-amiaza, pe rand, cu liderii celorlalte partide care au intrat in Parlament in urma alegerilor de duminica trecuta: reprezentantii dreptei nationaliste Grecii Independenti (10,6% din voturi / 33 de locuri), comunistii (8,48% din voturi / 26 de locuri), neo-nazistii Zori de Aur (6,97% din voturi/ 21 de locuri) si Dimar (6,1% din voturi / 19 locuri).

Duminica dimineata, liderul Dimar, Fotis Kouvelis, a precizat, pentru postul de televiziune Mega, ca nu prea sunt sperante sa se ajunga la o intelegere. Partidul sau cere ca noul guvern sa renunte la planul de austeritate draconic impus de UE si FMI. Kouvelis a mai declarat la inceputul saptamanii ca partidul sau nu va face parte dintr-o coalitie in care nu intra Syriza. In cazul unor noi alegeri, stanga radicala Syriza este creditata cu cele mai multe intentii de vot

Fiecare dintre cei trei lideri de partid a avut la dispozitie 3 zile sa isi contruiasca un guvern. Discutiile dintre presedinte si liderii de partid pot dura intre cateva ore si o saptamana. Esecul discutiilor inseamna programarea de noi alegeri pentru luna iunie. Potrivit analistilor, Syriza si-ar fi pus speranta intr-un nou tur de scrutin dupa ce un sondaj de opinie a pozitionat partidul pe primul loc.

Cele mai recente sondaje de opinie, realizat de institutul Kappa, arata ca cei mai multi greci doresc sa se gaseasca o solutie la acest blocaj. 72% dintre cei intervievati considera ca partidele ar trebui sa coopereze “cu orice pret”. 78% dintre intervievati vor ca guvernul sa faca “tot ce este necesar” pentru ca Grecia sa ramana in Zona Euro.

Paradoxal, acelasi sondaj arata ca in cazul unor noi alegeri, Syriza s-ar pozitiona pe primul loc fiind creditat cu 20,5% din intentiile de vot, in timp ce conservatorii sunt creditati cu 18,1% din intentii iar PASOK cu 12,2%.  Creditorii internationali, incepand cu UE si Germania, au afirmat raspicat in ultimele zile ca nu vor continua acordarea imprumuturilor in cazul in care Grecia nu isi va onora angajamentele din acordul de bailout. De asemena, acestia au ridicat problema iesirii Republicii Elene din Zona Euro. (…)

Grecia va trebui să părăsească zona euro dacă nu va respecta angajamentele asumate în cadrul planului de relansare, avertizează preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Mediafax.

“Dacă acordurile nu vor fi respectate, acest lucru înseamnă că nu sunt întrunite condiţiile pentru a continua cu o ţară care nu îşi respectă angajamentele”, a declarat Barroso într-un interviu acordat postului italian SkyTG24.

Barroso a subliniat că are “mult respect pentru democraţia greacă”.

“Dar trebuie să respect şi celelalte 16 state ale zonei euro care au aprobat planul de relansare destinat Greciei”, a argumentat el. “Toată lumea trebuie să respecte acordurile, este ca într-un club. Nu vreau să mă refer la o ţară anume, dar o ţară care nu respectă reglementările, mai bine să plece”, a spus el.

O femeie povestește despre o prietenă care nu a mai avut posibilități financiare să-și crească fiica și a dat-o în îngrijire unui cuplu care nu avea copii. Acest gen de lucruri se petrec acum în Grecia. Sunt foarte mulți oameni care suferă și mă întreb ce le rezervă soarta celor din generația fetei mele”, spune ea.

Copii, lasați în grija organizațiilor caritabile

O dată pe lună, sâmbăta, Kasiani Papadopoulou pregătește un mic bagaj cu daruri pentru copii, ia autobuzul de la garsoniera ei, dintr-o suburbie a capitalei și merge într-o zonă rezidențială din afara Atenei, în vizită la proprii copii.

La un cămin al unei asociații de caritate, unde sunt îngrijiți cei trei copii ai săi, micuții îi ies în întâmpinare, fericiți, strigând ”mama” atunci când o văd în pragul ușii. Cea mai mare dintre fetițe, Ianthe, îi sare în brațe, o îmbrățișează și o sărută, povestesc jurnaliștii britanici, martori la scena emoționantă.

Bucuria durează doar câteva ore, iar la despărțire, Kasiani aproape plânge, de fiecare dată. Copiii cei mici, Melissa și Makos, se agață de ea, înainte ca mama să fie nevoită să plece spre casă singură. ”Nu este ușor pentru o mamă să-și ia rămas bun de la copiii ei”, spune femeia emoționată.

De Crăciun, de Paști și de zilele lor de naștere sunt foarte tristă, pentru că nu-i pot vedea. Oamenii mă judecă pentru ce am făcut, inclusiv familia mea și vecinii, dar ei nu înțeleg adevărul. Tot ce am făcut am făcut pentru copiii mei”, spune tânăra.

Ea povestește că a apelat la toate agențiile și autoritățile guvernamentale posibile, pentru a cere ajutor pentru familia ei, dar toți i-au făcut doar promisiuni, și nu i-au oferit, în fapt, nimic. ”Nu au nici ei bani. Țara noastră trece printr-o perioadă de criză”, crede Kasiani.

Austeritate pentru toată lumea

Până acum  doi ani, grecii aveau condiții de salarizare și pensionare deosebite. Chiar și bucătarii, patiserii sau coafezele se aflau pe lista celor 600 de meserii din care aveai dreptul să te pensionezi la vârsta de 50 de ani, cu o pensie de 95% din salariul obținut în ultimul an – datorită profesiilor ”grele și periculoase”. 

Acum, însă, măsurile de austeritate impuse Greciei de țările din zona euro, de UE și FMI, au făcut ca beneficiile, pensiile de stat și salariile să fie drastic reduse, într-o încercare de rebalansare a deficitului bugetar uriaș și de scoatere a țării dintr-o gravă criză economică, evitând falimentul.

Deja unul din cinci adulți este șomer, o cincime dintre firmele elene s-au închis, standardul vieții a scăzut cu 20% în ultimii doi ani, iar țara care a creat Jocurile Olimpice în anul 700 (î.Hr.) abia își permite să trimită jumătate dintre atleții săi la competiția olimpică ce va avea loc la Londra anul acesta.

Guvernul grec e vinovat pentru situația catastrofală a familiei mele”

Kasiani este văduvă și se roagă ca într-o zi să-și poată permite să-și ia copiii acasă. Soțul ei, Angelo, a fost decorator, dar a murit, la 47 de ani, de pneumonie, în urmă cu doi ani.

Femeia și-a luat atunci două slujbe, pentru a se putea descurca. Una la primărie și alta la un magazin din oraș – făcea curățenie. Apoi a pierdut cel de-al doilea loc de muncă, pentru că serviciile de curățenie au devenit un lux.

”Am fost nevoită să le spun copiilor mei că nu-mi mai permit să-i întrețin. Le cumpăr toate aceste lucrușoare, despre care doar o mamă știe că ei și le doresc. Fac tot ce pot pentru ei, atunci când ne vedem, deși eu  nu mai am aproape nimic”, mai spune Kasiani.

În ultimul an, peste 1.000 de familii au apelat la organizația SOS Satele Copiilor, pentru a primi ajutor, iar voluntarii de la bisericile ortodoxe oferă 2.500 de mese gratuite, în fiecare zi, în centrul Atenei.

”Viața mea nu are niciun sens fără copiii mei. Guvernul grec este vinovat pentru catastrofa care a lovit familia mea!”, consideră tânăra grecoaică.

Grecia a intrat într-o nouă etapă a crizei săptămâna aceasta, iar efectele se resimt şi în România, susţin specialiştii.  În aceste condiţii, discuţia despre un Grexit (Greece exit-ieşirea Greciei din zona euro) este din ce în ce mai prezentă pe agenda europeană.

Pe de-o parte, liderii din zona euro au decis să blocheze o tranşă de un miliard de euro din cele 5,2 destinate Greciei. O decizie în privinţa acestui ajutor va fi luată luni, la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene, potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP şi preluate de Mediafax.

De asemenea, Atena a anunţat că rata şomajului a atins un nou record în luna februarie, de 21,7%, potrivit Reuters. Practic, un grec din cinci nu are loc de muncă, iar pe segmentul de vârstă 15-24 de ani, rata şomajului a ajuns la 54%.

Cea de-a treia mare problemă a momentului pentru Grecia este blocajul politic, care nu dă semne că ar putea cunoaşte o rezolvare în viitorul apropiat. După alegerile legislative de duminică, unde partidele de extremă dreapta şi stânga au obţinut scoruri record, nicio formaţiune politică nu a reuşit să formeze un guvern şi există şanse ca grecii să fie chemaţi din nou la urne luna viitoare.

Pe fondul tuturor acestor cauze, euro s-a depreciat miercuri la 1,2930 dolari pe unitate, ajungându-se astfel la un declin de 2,4% în ultimele opt şedinţe. Există temerea pe pieţele financiare că planul de salvare a Greciei este în pericol şi că ţara va intra în încetare de plăţi.

Efectele noii crize greceşti se resimt şi în România, a declarat, pentru gândul, Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de Finanţe.

“Grecia ne interesează foarte mult şi impactul asupra economiei noastre este sever, întrucât avem o prezenţă semnificativă a unor bănci elene în România”, a explicat Dăianu, care a atras atenţia asupra faptului că principalele pieţe de export ale României se află în Grecia.

“Ceea ce consider a fi mai îngrijorător este că situaţia economică a Greciei nu şi-a găsit o rezolvare în sensul stingerii focului, chiar dacă i s-a şters o mare parte din datoria publică. Avem o economie care rămâne pe perfuzii. Corecţia fiscală care i s-a cerut Greciei nu este însoţită de alte măsuri care să îi traseze o perspectivă de creştere economică”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Fostul ministru a atras atenţia că problema Greciei are şi o dimensiune socială. În această dimensiune îşi găseşte explicaţia rezultatul alegerilor de duminica trecută, care a fost o lovitură dură pentru partidele pro-austeritate şi un  mare pas înainte pentru partidele de extremă, fie ea dreaptă sau stângă.

“Există un bloc de partide care resping pachetul de asistenţă aşa cum a fost construit, într-o anumită măsură cu temei, pentru că şi eu consider că acest pachet nu a fost construit în mod inteligent”, a spus, pentru gândul,  Dăianu.

“A-i cere Greciei să fie consecventă cu programul de corecţie fiscală nu este, după mine, calea potrivită, întrucât economia Greciei nu are în momentul de faţă nicio perspectivă. Chiar dacă i s-ar tăia încă 50% din datoria publică rămasă şi tot nu văd de unde ar veni sămânţa pentru creştere economică”, a adăugat fostul ministru, care consideră că Grecia are nevoie de un program de restructurare industrială.

Totodată, ieşirea Greciei din zona euro este iminentă, potrivit lui Daniel Dăianu. “Eu cred că în cele din urmă Grecia va trebui să iasă din zona euro. În momentul de faţă, toate părţile sunt suferinde. Se împarte durerea la toată lumea”, a declarat fostul ministru gândul.

Nici măcar un pact de creştere economică nu ar rezolva problemele Greciei, susţine Dăianu, pentru că proiectele investiţionale nu creează imediat locuri de muncă şi nu au capacitatea de a rezolva problemele sociale.

Soluţia pentru problema Greciei şi a zonei euro stă în schimbarea “arhitecturii instituţionale a zonei euro”. Fără o astfel de reformă, “se va înota în mâl cu riscul ca, la un moment-dat, situaţia socială să scape de sub control într-o ţară sau alta”, a subliniat fostul ministru.

“Situaţia, după mine, pare să fie fără ieşire. Se poate ieşi, dar, pentru aşa ceva, trebuie să se accepte nişte costuri: de pildă să preiei datoriile Greciei în totalitate şi dai Greciei posibilitatea să îşi recapete moneda naţională. Dar asta ar însemna ca aceste datorii să fie preluate de Fondul de Stabilitate, care nu are resurse în acest moment“, a mai explicat, pentru gândul, Daniel Dăianu.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “update – GRECIA CATRE EXIT EURO?

  1. Ce usor le este sa profereze amenintari din pozitiile ghiftuite pe care le detin! Cum se joaca cu soarta oamenilor si cu vietile lor, pentru ei necontand decat orgoliul personal si imperiul lor global! E posibil ca Grecia sa iasa din zona euro. Insa ei vor fi exemplul negativ care va fi aratat cu degetul: “Acolo veti ajunge daca nu urmati “indicatiile” noastre!
    Multa tarie le va trebui grecilor. Insa ei, si altii ca ei (in speta si noi) trebuie sa ne asumam aceasta hotarare. In speta, cred ca se pune problema, ori disparem ca natie, incet, dar sigur, si copii nostri nu vor avea nici un viitor, ori disparem macar luptand, incercand sa ne ridicam pe picioarele noastre. Si ultima varianta poate avea sanse de reusita, mici, dar e singurul lucru pe care il avem de facut.

  2. Articolul din EVZ are mai multe comentarii care prezinta realitatea.

  3. Dar si 600 de profesii ,,grele si periculoase,, cum sunt coafezele sa iasa la 50 de ani la pensie cand peste tot se iese la 65-69?!!! Trai neneaca!!! acum sa inteleaga ca trebuie sa revina la normal.

  4. @Ioan Dan:

    Nu inseamna ca toate cele 600 de meserii erau la fel, ci ca printre ele se aflau si…

    Nu din cauza asta a cazut Grecia.

  5. Din ceea ce am vazut, auzit si citit de-a lungul acestei perioade de cand au “intervenit” problemele Greciei, am ajuns la urmatoarea parere personala:
    aceasta “problema” a fost intr-o oarecare masura pregatita si pusa in aplicare de cei din afara Greciei.

    Nu doar ca s-a urmarit saracirea si asuprirea grecilor printr-un razboi financiar, ci s-a reusit si invrajbirea celorlalte popoare impotriva grecilor.

    Asa zisa UE ( deocamdata este o unire fortata si artificiala din multe puncte de vedere), a stiut ca salariile, pensiile, somajul si alte castiguri pe care le primeau grecii, nu sunt justificate economic.
    Dar nu numai ca au stiut, ci chiar ei au fost cei care au faptuit aceasta situatie. Le-au tot dat imprumuturi sub diverse forme, indemnandu-i in mod tacit sa duca acest mod de trai indestulator, dar nesustinut de economia Greciei.
    Si Grecia nu este singura tara asupra careia se desfasoara acest “asalt” economic. In diferite forme dar aproximativ aceasi situatie este si Romania, Spania, Portugalia, Italia …

    Populatiile din UE au fost indoctrinate cu ideea ca grecii au huzurit si s-au desfatat pe banii europenilor si ca situatia Greciei de acum, in cazul in care nu asculta de UE, ii va afecta negativ pe toti si mai ales iesirea Greciei din UE ar fi o nenorocire pentru situatia financiara a celorlalte popoare.

    Cunosc romani care ii huiduie pe greci si se bucura ca o duc rau, cunosc romani care sunt speriati ca o sa vina o mare nenorocire economica din cauza grecilor, s.a.m.d.

    Nu putem spune ca nu au si grecii o mica vina pentru situatia in care au ajuns, dar cea mai mare vina o are UE, FMI … si restul gastii. Totul a fost premeditat si pus in aplicare cu buna stiinta.

    Poate siruatia ar fi fost mult mai grea sau intr-o faza mult mai avansata, dar sunt sigur ca nu a ingaduit Dumnezeu.

    Asta este parerea mea, de simplu si nelicentiat observator al acestei situatii.

    As vrea sa-i rog pe romani sa nu se mai bucure de situatia grecilor, sa nu-si mai doreasca sa traiasca si ei cu 200 de euro pe luna “asa ca noi”, as dori sa le spun sa nu-i urasca pentru ca nu se va intampla nimic rau cu noi daca da Grecia faliment sau daca iese din UE.

    Instrumentul prin care ar veni vre-un rau asupra noastra nu sunt grecii, ci cu totul altii. Iar cauza suntem noi insine, datorita putinei noastre credinte sau a lipsei cu desavarsire a credintei.
    Caci Unica si Adevarata credinta, cea ortodoxa, inseamna traire, inseamna modul de viata de zi cu zi, nu numai de Duminica si nu numai cu gura.
    Faptele sunt dovada credintei in Dumnezeul nostru cel Adevarat, Iisus Hristos.

  6. Daca moare capra ta sa moara si cea a vecinului. Ce problema avem noi cu modul lor de trai? Ce daca ei aveau o varsta mai mica de iesire la pensie? De ce nu atacati atunci modelul suedez, renumit ca protectie sociala (asta era acum mai multi ani in urma, acum nu stiu cum mai este)?
    Cred ca noi ar trebui sa ne dorim acel mod de privire a lucrurilor si nu sa-i condamnam ca ei nu se chinuiau ca noi. Esti liber oricum dupa pensie sa faci ce vrei tu, inclusiv sa muncesti pentru tine insati (nu inseamna ca erau morti dupa iesirea la pensie cum devine marea noastra majoritate in sicriul de beton cu 4 pereti).
    @ave
    La ultimele alegeri la care am participat (2004) in media s-a sustinut faptul ca exista echipe de “baieti” care lucreaza favorabil, sau nu, la adresa anumitor catindati politici prin comentariile pe care le depun la articolele on-line. Deci avem o confirmare oficiala a faptului ca cei ce ne conduc au dedus importanta comentariilor asupra psihicului cititorului. Acum nu spun ca toate comentariile la articolul din EVZ sunt “depuse”, insa vreau macar sa raman un idealist. Speranta moare ultima.
    Sa te tii de-acum comentarii si articole on-line la adresa Greciei, in cazul in care se intampla sa iasa din zona euro. Oricum suntem putini.

  7. Grecia a cazut economic pentru ca nu a mai produs nimic valoros in conditiile economiei de astazi. Ca si noi acum. In schimb a tot consumat produsele altora. Ca sa le cumpere, grecii s-au imprumutat tot la cei care le dadeau produsele. Pare o afacere buna sa cumpar de la producator pe banii producatorului, dar la urma vine si scadenta. Acum a venit.

    In fond, finantele sunt un joc cu suma nula: daca eu am mai multi bani, ceilalti au mai putini. Inainte sa cumpar salam, eu am 50 de lei si magazinul nu-i are. Dupa ce cumpar salam, magazinul are cei 50 de lei ai mei si eu nu-i mai am; iar salamul il mananc si apoi nu mai am nimic. Solutia ca Grecia sa nu moara de foame este sa i se dea bani. Daca nu i se dau, dupa Grecia vor urma si altii. La final, nemtii nu se vor alege cu nimc, la fel ca in 1918 si 1945, iar Europa va fi devastata.
    Cine ii opreste pe nemti?

  8. @ Titus L

    Nemtii nu vor banii grecilor, pentru ca pe aceia ii au deja. Cred ca ideea ta ar putea fi valida in cazul in care nemtii, francezii, americanii … (caci nu este vorba numai de nemti), ar dori doar avantaje financiare.

    Scopul pentru care se intampla toate acestea este insa unul cu mult mai … “ascuns”.
    Spre exemplu, dupa umila mea parere, tinta este acceptarea legii casatoriilor homosexuale, este scoaterea religiei ortodoxe din scoli, este desfiintarea manastirilor si in special a muntelui Athos, acceptarea unirii cu catolicii … mai pe scurt, tinta este distrugerea ortodoxiei si acceptarea ecumenismului, iar in final, impunerea unui guvern mondial.

  9. @Utzu:

    Da, aparuse si pe undeva pe la noi. Infrangerea cea mare mare de la razboi incoace in cel mai mare land.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12248238-financial-times-bancherii-centrali-discuta-pentru-intaia-oara-public-despre-iesirea-greciei-din-euroland-cum-traducem-asta-pentru-romania.htm

    Ce ar insemna pentru Romania iesirea Greciei din Eurozona?

    In primul rand, o iesire a Grecilor din Euroland ar duce intr-un orizont scurt de timp la o retrogradare a ratingurilor bancilor grecesti. Variantele ulterioare ar insemna majorari de capital sau preluarea de catre Stat a institutiilor de credit pentru a fi mai bine protejate. Costurile de finantare ale bancilor elene ar creste, efectul propagandu-se si la subsidiarele din celelalte tari in care acestea sunt implantate. Mai mult ca sigur cursul de schimb al noii drahme va fi mai depreciat decat cel de la intrarea in eurozona, astfel incat eforturile debitorilor pentru a-si achita ratele la creditele in euro ar creste (presupunand ca toate activele bancare vor fi denominate in drahme).

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12249952-adrian-vasilescu-rfi-bnr-este-pregatita-cazul-care-bancile-grecesti-avea-probleme-nu-merge-mai-departe-salvarea-greciei-insemna-pierzi-groaza-bani.htm

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12249427-discutii-ponta-isarescu-basescu-tema-atenuarii-efectelor-situatiei-din-grecia-asupra-romaniei.htm

  10. @crestin ortodox
    eu, cel putin, nu consider asa. Acesta este doar rezultatul, cum ar veni, fructul dorintelor si actiunilor lor. Cum s-ar zice “pe acestia dupa roadele lor ii veti cunoaste”.
    Nu banii grecilor ii vor gemanii, desigur, ci acestia lupta pentru ceea ce unii au numit spatiul lor vital. Ar fi cam intreaga Europa, dar in Grecia a crapat cel mai repede si neasteptat situatia, semn ca gandirea teutona este cel putin stramba. Nici nu e de mirare, daca ma gandesc ca toate ideologiile care au tulburat lumea sunt de izvor german, cu exponenti germani, chiar daca nu toti dupa burta mamei lor.

  11. Politicienii din Pasok, Noua Democratie si mica formatiune Stanga Democratica – cele trei partide din Grecia care negociaza formarea unui guvern de uniune nationala care sa previna falimentul tarii si iesirea acesteia din Zona Euro – au in vedere constituirea unei coalitii pe durata limitata, care sa conduca tara pentru urmatoarele cateva luni, relateaza presa greaca, citata de The Guardian.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-12251114-pasok-noua-democratie-stanga-democratica-vor-guvern-cateva-luni-care-rezolve-problemele-urgente-presa-greaca.htm

    Premierul elen Lucas Papademos, şeful guvernului care ar fi trebuit să-şi încheie mandatul odată cu formarea unui nou executiv după alegerile de la începutul lunii mai, a avertizat preşedinţia că statul ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie, mai devreme decât se credea.

    http://www.mediafax.ro/economic/premierul-elen-avertizeaza-ca-grecia-ar-putea-intra-in-incetare-de-plati-la-inceputul-lunii-iunie-9624767

  12. Pingback: iERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: NEONAZISTII din Grecia: partidul politistilor? Spectrul RAZBOIULUI CIVIL, agitat de ministrul de interne - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. @adrian , @Un crestin ortodox

    De acord cu voi

  15. @ Titus L

    Sunt de acord cu tine. La Germania se vede clar o tendinta de dominare a Europei.

    Cat priveste Grecia, coruptia si huzuritul pe bani imprumutati se platesc mai devreme sau mai tarziu. Asta se intampla si in occident la nivelul unor familii necugetate, din pacate in est si la nivelul unor tari necugetate…
    Sigur ca spunand asta cad (daca nu cumva sunt deja :-)) in disgratia multora, dar ideea ca este o conspiratie impotriva Greciei, a ortodoxiei, mi se pare cel putin “trasa de par”…
    Rusia este cea mai mare tara ortodoxa, daca s-ar vrea neaparat distrugerea ortodoxiei; la nivel mondial, de acolo s-ar porni, fiindca grecii sunt mult mai dispusi la ecumenism decat rusii….

    Dar este mult mai usor de imaginat scenarii contra Greciei, decat de evaluat cum a fost condusa si administrata Grecia de zeci de ani….

    Si Romania daca este in situatia in care este, se datoreaza in primul rand clasei politice si administratorilor tarii care au furat si vandut in conditii oneroase, tot ce si cum s-a putut, si nu creditorilor…

    Cand nu-ti administrezi bine venitul, chiar la nivel mic de familie si ajungi pe mana creditorilor, fara sa ai puterea sa-ti platesti macar dobanzile si evident toate facturile utilitatilor necesare traiului, atunci nu-i poti acuza pe creditori…
    Problema este la tine, ca nu stii sa te multumesti cu cele necesare, ci vrei mai mult decat poti plati din munca ta proprie, ceea ce este cazul in Grecia, ca si in Romania.

    Ma iertati, daca vreti…

  16. @Hrisanti:

    Problemele Greciei si Romaniei se datoreaza si conducerilor acestor tari si creditorilor internationali sau ”partenerilor” europeni. Ce se intampla cu Grecia este si scenariu dar si judecata a lui Dumnezeu, asa cum a spus, de atatea ori, Biserica Greaca. Ar fi atat de simplu sa ascultam de glasul Bisericii…

  17. @ admin
    “Ar fi atat de simplu sa ascultam de glasul Bisericii…”

    Frate, ce intelegi prin “glasul Bisericii” ?
    Eu nu am auzit pana acum Biserica condamnand in stanga sau in dreapta, ci doar cerandu-ne sa ne pocaim, sa ne recunoastem pacatele, sa iertam si sa ne rugam pentru dusmani.

    Doamne ajuta !

  18. @Hrisanti:

    Sa spui adevarul nu inseamna sa condamni decat daca adevarul in sine vadeste si condamna minciuna.

    Criza economica produsa in zilele noastre are si o puternica dimensiune de minciuna si inselatorie, de fapt premeditat si intentionat.

    Biserica Greciei, marturisind adevarul, a condamnat minciuna, a osandit pretentiile neomenoase ale creditorilor, a biciuit politicienii si a chemat poporul la credinta si pocainta.

    Oare chiar nu ai citit nimic din cuvintele Sinodului grecesc? 🙁

    Cica e un site, razbointrucuvant ii zice, se gasesc pe acolo, traduse in extenso… 🙂

  19. Hrisanti,
    “Cand nu-ti administrezi bine venitul, chiar la nivel mic de familie si ajungi pe mana creditorilor, fara sa ai puterea sa-ti platesti macar dobanzile si evident toate facturile utilitatilor necesare traiului, atunci nu-i poti acuza pe creditori…”
    Eu sunt de acord cu dvs. O cugetare din intelepciunea poporului nostru: decat sa ma scol dator, mai bine ma culc flamand.
    Desigur, inteleg pe cei tineri care pot fi dornici de mai mult in timp cat mai scurt, dar noi cei trecuti de oarece varsta ce scuze mai putem avea?
    Ma gandesc cu durere la Ierarhii greci care vad poporul votand cu neonazistii si cu altii care fatis sunt impotriva Bisericii. La cei care-si pun capat zilelor nici nu pot sa ma mai gandesc.

    admin,
    “Problemele Greciei si Romaniei se datoreaza si conducerilor acestor tari si creditorilor internationali sau ”partenerilor” europeni.” noastra
    La Infricosata Judecata nu vom putea da vina pe nici o criza, pe nici un guvern mondial, pe nici un inaintemergator al antihristului.
    Nu doar simplu ar fi daca am asculta glasul Bisericii, dar ar fi si cu mult mai usor de indurat.

  20. @ioana:

    Nu era vorba despre ce vom raspunde la Judecata, ci de sensul unor evenimente.

  21. admin,
    Credeti ca n-am inteles? Ca doar nu vorbiti greceste. 🙂
    Faptele noastre sunt cele care determina evenimentele nu?
    Nu stau eu asa bine cu “matematica” , dar lucrurile sunt simple daca privesc la Iov cel asupra caruia a conspirat insusi satana.
    Daca sunt de acord cu Hrisanti, nu inseamna ca sunt impotriva dvs.

    Dumnezeu sa ne ajute tuturor sa rabdam si sa ne inteleptim din necazurile si lipsurile care vin peste noi – sa facem din ele trepte catre Cer!

  22. @admin

    Frate, parerea mea despre criza economica este urmatoirea : speculatiile financiare facute de banci pe piata bursiera, operand cu valori virtuale, au generat-o ! Cred ca aici suntem de acord…sau ma rog, banuiesc 🙂

    Cat priveste “vocea Bisericii Greciei”, nu ar fi fost mai bine sa se auda in sfaturile date crestinilor, zilnic, astfel incat ei, de la vladica la opinca, sa se pondereze in cheltuieli ?

    Mai demult am citit un cuvant in cartea “Ortodoxia – Biserica celor 7 Sinoade Ecumenice” scrisa de Episcopul Kalistos Ware, in care spunea ca probabil Dumnezeu a ingaduit caderea BIzantului din cauza coruptiei si luxurii care se instalasera in ortodoxie, dupa legalizarea crestinsimului de catre Sfantul Constantin !

    @ioana

    “Daca sunt de acord cu Hrisanti, nu inseamna ca sunt impotriva dvs. ”

    Nici eu nu sunt impotriva lor, si nici ei impotriva mea…:-)

    Dezbatem o idee, si cred ca parerile diferite nu inseamna neaparat pareri contrarii…

  23. @Hrisanti:

    Cat priveste “vocea Bisericii Greciei”, nu ar fi fost mai bine sa se auda in sfaturile date crestinilor, zilnic, astfel incat ei, de la vladica la opinca, sa se pondereze in cheltuieli ?

    Daca ai fi citit nenumaratele lor predici/omilii catre popor, ai fi vazut ca, printre altele, acesta a fost un mesaj constant, de renuntare la modul de viata consumerist si de intoarcere la modul de viata traditional.

  24. @admin

    Am inteles ca nu vrei sa postezi raspunsul meu, asa cum l-am dat anterior, si accept.

    Da-mi totusi dreptul la replica :

    Si ce i-a impiedicat pe cei care predica, sa fie primii care renunta la “modul de viata consumlerist”, fiind un exemplu viu pentru enoriasi ?

    Caci este usor sa predici saracilor, cand tu traiesti in abundenta…

    Hristos predica saracilor, traind ca si acestia…

  25. @Hrisanti:

    E un comentariu prin care te contrazici – chiar flagrant. Poate daca te gandesti mai bine iti dai seama de ce. Noi nu mai continuam dialogul. Daca e cineva in mod real interesat de ce a spus Biserica Greciei, de CINE a spus din randul ierarhilor, care ii e viata si invatatura, pana acum avea totul la dispozitie sa o afle si sa nu mai arate cu degetul astfel.

  26. @admin
    “E un comentariu prin care te contrazici – chiar flagrant.”

    NU mai continuati dialogul, accept, dar spuneti-mi macar prin ce ma contrazic flagrant ?

  27. Sau credeti ca daca traiesc in occident, e musai sa traiesc in abundenta ? 🙂

  28. @Hrisanti:

    Te contrazici flagrant pentru ca daca, uneori, pe buna dreptate, alteori exagerand, atragi atentia ca nu e normal sa judecam global si sa aratam cu degetul la occidentali sau la cum traieste cutare sau cutare, dintr-un motiv care ne scapa te simti indreptatita sa arati cu degetul la asa-zisul lux al ierarhilor, cand nici nu ii cunosti si nici nu incerci sa o faci. E o dubla masura izbitoare.

    Deci nu era un apropo la tine sau la occident, asa cum ai tendinta sa intelegi TOT ceea ce se discuta aici.

    Si cu asta gata, chiar am incheiat.

  29. Hrisanti

    “Cat priveste Grecia, coruptia si huzuritul pe bani imprumutati se platesc mai devreme sau mai tarziu. Asta se intampla si in occident la nivelul unor familii necugetate, din pacate in est si la nivelul unor tari necugetate…”

    Si de ce ar imprumuta bancherii cu sute de miliarde de dolari pe unii ca acestia…ca bancherii sint lacomi,vicleni,etc ( nu toti ) poti sa le spui,dar si prosti pe deasupra ?

    Ia sa ma duc si eu la banca si sa cer 2 miliarde de dolari imprumut,ce zici,imi dau ? Le spun ca sint si eu ca grecii,puturos,in somaj,ma duc la cazinou poate dublez suma si le-o returnez,imi cumpar ferrari pe care apoi il accidentez,operatii estetice de milioane,etc…doar nu m-or discrimina ?

    Hrisanti

    “…dar ideea ca este o conspiratie impotriva Greciei, a ortodoxiei, mi se pare cel putin “trasa de par”…”

    America a făcut bucăţi puternica Iugoslavie, creând mici stătuleţe, sprijinindu-i pe catolici şi pe musulmani. Ulterior au fost instaurate, în urma alegerilor, guvernări după placul Americii.

    Un plan identic are America, susţin destui specialişti, şi pentru Grecia. Acest plan “Kissinger” prevede dezmembrarea Greciei.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/02/06/urmatoarea-tinta-grecia/

    ” Poporul grec este greu de guvernat si de aceea trebuie sa-l lovim
    adinc in radacinile sale culturale.
    Numai atunci se va invata minte.
    Inteleg adica sa lovim limba,religia,rezervele lui spirituale si
    istorice,astfel incit sa-i neutralizam orice posibilitate de a se
    dezvolta,de a se remarca,de a se impune,pentru a nu ne mai stinjeni
    in Balcani,in Mediterana rasariteana,in Orientul Apropiat,in toata
    aceasta regiune nevralgica si de mare importanta strategica pentru
    noi si pentru politica SUA.

    1994,Henry Kissinger,fost ministru de externe ( sau pe aproape ) al SUA

    La apusul libertatii de ieromonah Hristodul Aghioritul

    Hrisanti

    “Rusia este cea mai mare tara ortodoxa, daca s-ar vrea neaparat distrugerea ortodoxiei; la nivel mondial, de acolo s-ar porni, fiindca grecii sunt mult mai dispusi la ecumenism decat rusii….”

    Au incercat imediat dupa caderea URSS.Au imbatat presedentia tarii (Eltin ),au dezmembrat armata si au stopat cercetariile in domeniul militar,au sabotat economia tarii,si-au facut proprii oameni miliardari ( din 11 miliardari,10 erau evrei ) care urmau sa instraineze bogatiile tarii unor familii bogate gen Rotschild et Co,cit pe aci sa cucereasca si mai apoi sa distruga Rusia fara sa se traga un foc de arma.Daca acei miliardari preluau si puterea politica,oare ce soarta ar mai fi avut Biserica rusa ? Probabil din nou in catacombe.

    Au sperat si cu Putin sa le faca jocul,care chiar i-a prostit la inceput ( parerea mea ) dar acum,vazind ca acesta pare chiar patriot,ba mai merge si la muntele Athos,ba mai ii ajuta si pe ciprioti,pe islandezi,poate si pe greci,nu au datorii ba chiar surplus urias,locul 2 dupa China,mai modernizeaza si armata,nu-i mai lasa sa jefuiasca si sa cucereasca tari …atunci au incercat cu primavara ruseasca,adica schimbarea prin forta a celor alesi democratic.Si vor mai incerca…

  30. Exista planuri de distrugere a ortodoxiei pentru toate tarile si sub toate formele pe care si le poate inchipui mintea noastra: inselare duhovniceasca prin indemnarea la unirea cu ereticii, prin indemnare la lepadarea si aruncarea la cos a invataturilor Dumnezeiestilor Apostoli si a Dumnezeiestilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, prin viclenia rastalmacirii poruncii iubirii aproapelui, prin viclenia ce se ascunde sub cuvintele frumoase, dar lumesti de impunere a asa ziselor drepturi ale omului … cumpararea sufletului prin oferirea bunatatilor lumesti (trai linistit, indestulator, case, masini, vacante …) sau saracirea a populatii intregi prin impunerea unei politici de distrugere a fabricilor, industriei, productiei si interzicerea de a produce, prin acordarea de imprumuturi si indemnarea tacita la consum si huzurire realizand astfel indatornicirea omului pe viata, prin razboi, s.a.m.d.

    Mai jos voi reda doua fragmente din cartea “Staretii despre vremurile din urma”, editia 2007, pag. 121 – 123:

    “Vom relata in continuare planul unuia dintre directorii Agentiei de Investigatii a SUA (CIA)- Allen Dalles – conceput pentru URSS.
    Allean Dalles (1893-1969), a activat in CIA din momentul infiintarii acesteia in 1947. In anii 1942-1945 a condus organizarea spionajului politic in Europa. Director al CIA in anii 1953-1961. Unul dintre organizatorii activitatii de cercetare, spionaj si acte diversioniste impotriva URSS si a altor tari socialiste; ideologul ‘razboiului rece’.
    Razboiul se vatermina, toate se vor aranja intr-un fel, se vor pune la punct. Si atunci vom arunca intreg arsenalul nostru, tot aurul si toate bunurile materiale spre a prosti si a deruta oamenii!
    Creierul uman si constiinta oamenilor, in ansamblu, pot fi supuse modificarii. Semanand acolo haos, vom substitui in forul interior al rusilor valorile adevarate cu unele false si ii vom face sa creada in ele. In ce mod? Vom gasi tovarasi de idei, complici, chiar in Rusia.
    Etapa dupa etapa, se va derula grandioasa dupa proportiile sale, tragedie a distrugerii celui mai nesupus popor de pe glob si a stingerii definitive si ireversibile a constiintei lui nationale.
    Din literatura si pictura, spre exemplu, vom extirpa esenta sociala, vom defaima oamenii de arta, le vom nimici orice inspiratie de a se dedica literaturii si artei, culturii si altor procese care formeaza osatura spirituala a unui popor.
    Literatura, teatrele, cinematograful vor reflecta cele mai josnice porniri umane. Vom sustine si avansa pe toate caile acel soi de creatori care vor cultiva si induce in constiinta umana cultul sexului, violentei, sadismului, tradarii, intr-un cuvant, imoralitatea propriu-zisa. In interiorul conducerii guvernamentale vom induce haos si dezordine.
    Pe cai ascunse, dar in mod activ si consecvent vom favoriza degradarea functionarilor, mituirea, lipsa de principialitate. Birocratismul si taraganarea vor fi trecute in categoria virtutilor. Onoarea si onestitatea vor deveni ridicole si inutile si se vor considera ramasite ale trecutului. Badarania si obraznicia, minciuna si inselaciunea, betia si narcomania, frica animalica a unuia fata de celalalt, nerusinarea, tradarea, nationalismul si ura intre popoare si mai cu seama ura fata de poporul rus vor fi cultivate pe neobservate si foarte curand se vor manifesta in toata amploarea lor.
    Si doar unii, un numar foarte redus de oameni, isi vor da seama de cele ce se intampla. Dar pe acestia ii vom pune intr-o situatie de neajutorare totala, vom induce lumea in eroare si-i vom declara gunoaie ale societatii. Vom smulge radacinile spirituale, vom face de ras si vom distruge bazele moralei crestinesti. Vom face astfel incat, generatie dupa generatie, sa se degradeze intreg poporul. Vom influenta copiii inca din gradinite, apoi in adolescenta, punand miza principala pe tineret, corupandu-l, demoralizandu-l, dezintegrandu-l. Ii vom preface in niste cinici, vulgari, cosmopoliti. Iata care este scopul nostru.
    (A. Dalles, Proiectul de realizare a doctrinei americane postbelice”

    “Asadar, ajutorul apusului, in lumina sinistra a acestui plan, nu poate fi interpretat altfel decat o tentativa de distrugere a tarii noastre si de subjugare a poporului bastinas.
    Ambasadorul SUA in Ucraina a recunoscut ca ajutorul financiar acordat de catre SUA, Ucrainei, in suma de 100 milioane de dolari nu este dictat de interese economice, ci geopolitice. Presedintele Consiliului suprem al Ucrainei, A. Moroz, a decalarat ca “tara traieste dupa principiile unui memorandum secret al Fondului Monetar International si nu conform unui program guvernamental”, ca Ucraina nu are o politica bugetara proprie, aveasta fiind dictata de cerintele FMI. (Ruski dom, nr.10/1998)”
    Capacitatea de a opune rezistenta noii ordini mondiale o pot avea doar oamenii credinciosi. Iata de ce, nu intamplator, in declaratia sa, secretarul de stat al SUA, Z. Bjezinski, releva urmatoarele: Dupa distrugerea comunismului, unicul dusman al Americii a ramas Ortodoxia rusa.”
    (Am incheiat citatul)

    Asa ca, va rog sa va intoarceti la Hristos si la Dreapta Credinta, la Legile Dumnezeiesti revelate noua prin Dumnezeu insusi Iisus Hristos, prin Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe. Orice altceva este minciuna si inselare, este intuneric si osanda vesnica in chinurile iadului.

    Nu ii urati si nu ii judecati pe altii, fie ei cativa oameni sau popoare intregi. Chiar daca ati fost continu indoctrinati ca va este amenintat linistitul si indestulatorul trai lumesc, ca ve-ti saraci sau ca ve-ti intra in vre-o anahie sau razboi din cauza nesupunerii si neascultarii grecilor fata de mai marii lumii, sa stiti ca toate acestea sunt minciuni.
    Tot ce va ingadui Dumnezeu sa vina asupra noastra, a fiecaruia dintre noi, indiferent ca traim in Romania, Franta, Grecia, Spania sau mai stiu eu unde, vine din mila lui Dumnezeu pentru noi.
    In vremuri de bunastare, liniste, pace, ne-am lepadat de Adevarul Dumnezeiesc si am trait numai in pacate, considerand acest duh lumesc ca si raiul pe pamant.
    Vazand Dumnezeu cat suntem de pacatosi, de rai si mai ales de necredinciosi, va ingadui sa vina relele, ca prin aceasta, poate, unii dintre noi se vor intoarce de la ratacirea si minciuna pe care au iubit-o si se vor mantui prin rabdarea in necazuri si nevoi, imbratisand singurul Adevar si nadejde a noastra, care nu este altul decat Iisus Hristos si dumnezeiestile sale legi.

    Fiecare dintre noi sa se judece pe el insusi, caci doar el insusi poarta vina pentru toate cele ce i se intampla.

  31. De acord cu ce ai scris ” un crestin ortodox “. Acest mesaj al tau ar trebui poate postat de administratorii saitului la rubrica stiri,pe prima pagina,pentru a fi citit de cit mai multi.

  32. Pingback: Scenarii catastrofice despre iesirea Greciei din EURO: ”STARE DE RAZBOI”, ”INCEPUT AL DEZASTRULUI”/ Merkel a ajuns la vorba lui Papandreou: vrea REFERENDUM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  33. Dăianu: ” a atras atenţia asupra faptului că principalele pieţe de export ale României se află în Grecia.” ???

    Din diferite statistici internationale rezulta ca Grecia nu se afla nici macar printre primii 10 parteneri de export ai Romaniei in 2010 si 2011. Vezi, printre altele:

    http://www.balkanalysis.com/romania/2011/11/23/romania-iran-bilateral-trade-statistics-contacts-and-companies/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare