ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE

6-05-2012 4 minute Sublinieri


Nota noastra:

Principalele partide care au dominat timp de decenii viata politica a Greciei, ND (Noua Democratie, conservatorii) si PASOK (socialistii), care sunt si singurele formatiuni politice care sustin Memorandumul incheiat cu FMI si cu ceilalti reprezenanti ai Troicii, sunt in puternic regres electoral, ceea ce duce la schimbarea sistemului politic dintr-unul bipartit intr-unul multipartit. Numarul de voturi nu le permite sa atinga majoritatea si sa formeze guvernul, avand, impreuna, 149 de locuri din 300 (ND are 18,88% voturi si 108 locuri si PASOK 13,19% din voturi si 41 locuri).

O ascensiune neasteptata au avut doua partide contestatare: SYRIZA, sau stanga radicala, cu unele grupari provenind din miscarea comunista, a devenit al doilea partid al tarii, cu 16,7% din voturi (52 locuri). Se opune memorandumului FMI si, fara sa fie prea clar cu privire la pastrarea monedei euro, este, totusi, pentru pastrarea Greciei in UE, respingand insa politica europeana agricola.

Celalalt partid “surpriza” vine din polul ideologic opus: Grecii Independenti, care provin din mai multi membri ai conservatorilor expulzati din ND pentru votul lor anti-austeritate. Liderul “Independentilor” considera ca Grecia a cazut victima unei conspiratii si ii trateaza pe liderii politici care au semnat tratatele cu UE si FMI de “tradatori”. Vrea sa scoata FMI din tara si are in vedere mai multe masuri radicale (nationalizarea Bancii Greciei). Acest partid a castigat 10,6% din voturi (33 locuri).

Urmeaza comunistii, cu 8,5% voturi si 26 locuri, neonazistii (sustinatori ai dictaturii coloneilor, cu sigla si aparitie fatis de inspiratie nazista) cu aproape 7% voturi si 21 locuri, si a mai prins parlamentul o formatiune intitulata Stanga Democrata, 6% voturi si 19 locuri.

Se contureaza vremuri dificile pentru greci, deoarece pare ca lipseste o alternativa reala. Votul s-a dus ori catre formatiunile de stanga sau comuniste, ori catre acesti neonazisti care aproape ca au rasarit din pamant – suspect de bine organizati si de eficienti electoral, avand in vedere ca sunt aproape lipisiti de istorie electorala. Grecii Independenti par a fi acea forma politica rezonabila care sa poata contura o forma de rezistenta fata de Troica, insa nu are forta necesara sa se impuna in parlament.

“V-a sunat ceasul, trădători de patrie!”, a ameninţat duminică seară liderul grupului neonazist grec Chryssi Avghi /Zori de Aur/, după ce i-a asigurat o intrare în forţă formaţiunii sale în parlament, potrivit unui exit-poll. “Am sosit”, a strigat puternic Nikos Mihaloliakos, într-o conferinţă de presă ţinută într-un hotel din Atena, flancat de 15 tineri raşi în cap.

Aproximativ 200 de simpatizanţi s-au adunat în sală, în timp ce în afară, alţii îşi sărbătoreau victoria aruncând petarde.

(…)

Împovărat cu porecla de “Führer” de presa greacă, Mihaloliakos, 55 de ani, l-a citat de asemenea pe Iulius Cezar pentru a lansa: “Veni, Vidi, Vici”, notează AFP.

El a declarat ca grupul său va lupta împotriva “cămătarilor mondiali” şi “sclaviei” impuse, consideră el, ţării sale de UE şi FMI.

La sosirea sa la conferinţa de presă, el s-a luat de jurnaliştii străini prezenţi, acuzându-i de răspândire de minciuni despre mişcarea lui, punând în surdină în ultimele luni referinţele lui direct hitleriste în favoarea unui fel de naţional-socialism a la grec.

“Grecia este doar începutul”, a strigat el în direcţia lor.

 

Socialiștii PASOK și conservatorii din Noua Democraței au suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare de astăzi, din Grecia, obținând împreună între 31 și 37 de procente, anunță agențiile de presă. Dacă rezultatele oficiale vor confirma acest lucru, cele două formațiuni nu vor putea realiza un guvern de coaliție.

UPDATE 5: Conservatorii nu vor cere repetarea scrutinului, au anunțat surse din partidul Noua Democrație.

UPDATE 4: Formațiunea neo-nazistă ”Zori Aurii„ va intra în noul Parlament de la Atena, după ce ar fi obținut la scrutinul de azi între 6 și 8% din voturile alegătorilor, relevă un sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne. Formaţiunea va avea pentru prima oară membri în Parlamentul elen.

Potrivit acelorași date, partidul conservator Noua Demcorație a obţinut între 17-20 la sută din voturi, iar formaţiunea socialistă PASOK este creditată cu 14-17 procente. La rândul său, partidul Syriza (stânga radicală) a obţinut între 15,5-18,0 la sută din sufragii.

UPDATE 3: Liderul conservatorului partid Noua Democraţie (ND), favorit al sondajelor de opinie, Antonis Samarás, a votat în oraşul natal, Pylos, (sud-estul Peloponezului), subliniind importanţa acestor alegeri pentru ”viitorul Greciei”.

UPDATE 2: Premierul grec Lucas Papademos s-a declarat încrezător în formarea unui guvern, încă de săptămâna viitoare. La ieșirea de la vot, acesta a declarat: ”Suntem cu toţii de acord că aceste alegeri sunt cruciale. Fiecare este chemat să ia o decizie, nu doar cu privire la cine să guverneze, dar şi cu privire la soarta ţării pentru următoarele decenii”.

Întrebat de jurnaliști dacă există şansa formării unui guvern, săptămâna viitoare, el a răspuns: ”cred că da”.

UPDATE 1: Liderul socialist grec şi fost ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, a fost primit cu huiduieli la secţia de votare din Salonic, unde a venit să voteze, informează agențiile internaționale de presă.

”Hoţilor”, ”Politica voastră ne trimite să muncim în Germania”, au strigat cei câțiva contestatari adunați la fața locului, potrivit presei. Unii veniseră să voteze, alţii au strigat de la balcoanele clădirilor din faţa şcolii unde a fost instalată secţia.

”Este cea mai importantă zi pentru ţară din 1974, de la reîntoarcerea la democraţie”, a spus Venizelos, care şi-a făcut campanie, agitând spectrul ieşirii din euro dacă alegătorii resping politica de austeritate.

Alegeri îngrijorătoare pentru UE

Acest scrutin crucial est marcat de discreditarea principalelor două partide, conservator şi socialist, şi ar putea duce la o instabilitate politică.

După doi ani de criză şi împrumuturi internaţionale acordate Atenei pentru a evita falimentul, rezultatul acestor alegeri îngrijorează Uniunea Europeană care se teme de o paralizie a Greciei şi de o punere în chestiune a eforturilor menite să asigure menţinerea euro.

Partidul de centru-stânga Pasok și cel de centru-dreapta Noua Democrație au format o coaliție din noiembrie, anul trecut. Ambele este de așteptat să sufere o înfrângere, din cauza opoziției populației față de măsurile de austeritate impuse de guvern, în schimbul finanțării internaționale. Niciun partid nu este de așteptat să câștige majoritatea. (…)

Legaturi:

*

***


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE

  1. Daca ma uit la primele trei locuri nu vad care e schimbarea…

  2. @Titus L:

    Schimbarea e chiar masiva. Sistemul de partide grecesc era impartit intre doua partide dominante, ND si PASOK, alte formatiuni avand o prezenta minora in parlament. Acum, spectrul e faramitat si ND, laolalta cu PASOK, nu vor putea sa formeze, daca exit-pollurile se confirma, coalitia pro-UE. Au aparut formatiuni anti-austeritate cum ar fi stanga radicala, comunistii si, desigur, acei nazisti. Practic, va fi haos sau va fi o cursa de mituire si cumparare a voturilor pentru a forma acea coalitie pro-UE.

  3. @admin:

    Aveti vreun dubiu ca se va forma acea coalitie pro-UE?
    ND + PASOK + Bonus 50 de locuri = 168 din 300. Adica majoritate. Din restul de partidute se vor mai gasi cateva sa vrea la guvernare. Asa ca nu e nici o schimbare. Hai sa avem rabdare si o sa vedem. Eu m-as bucura sa fie, dar nu e.

  4. @Titus:

    lucrurile nu sunt atat de clare, la 32% din numaratoare ND plus PASOK au fix 155 de locuri (20,34% si 14,14%).

    Insa, situatia se poate rasturna daca intra peste 3% cele doua partidulete din coada clasamentului care sunt la limita momentan: 2,88% si 2,79%.

    Intre 25% din numaratoare si 32% la cat s-a ajuns se inregistreaza o scadere usoara la ND (20,67% la 20,34% – asta insemnand ca au pierdut un loc in parlament fata de cum era situatia la numararea a 25% din voturi, 112 acum, 113 mai devreme) si PASOK (14,36% la 14,14%).

    Daca trendul asta de descrestere foarte usoara se mentine si se merge catre ceea ce sugereaza exit-pollurile atunci nu vor avea majoritatea de 151 necesara pentru a forma coalitia de guvernare.

  5. O trecere in revista a partidelor grecesti si a modului in care se raporteaza la acordul cu Troica si la apartenenta euro:

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_1_03/05/2012_440466

  6. http://www.reuters.com/article/2012/05/06/us-europe-elections-idUSBRE8450CY20120506?

    Analysis: Greek, French voters reject German-led austerity

  7. uimitor cate partide sunt la greci, nu degeaba ei au inventat democratia; la noi neo-comunistii au introdus de frica limita de 5% dar se pare ca o sa si-o fure acum fara sa stie cine i-a lovit, dupa ce USL va esua si Diaconescu va fi “noul martir”

    cat despre greci, deocamdata euro pica puternic, semn ca pietele cam banuiesc incotro o sa o ia lucrurile; banuiala mea e ca Grecia va cam fi sacrificata, acum ca la francezi a iesit socialistul asta si vrea sa puna frana la austeritate, europenilor trebuie sa li se dea un exemplu ce inseamna “lipsa de austeritate” si acestia vor fi grecii;

  8. @Gigel Chiazna:

    Sistemul lor era bipartit pana recent: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_4_25/04/2012_439330

    Austeritatea eurocratilor a provocat aceasta fragmentare a vietii politice.

    Nu stim ce va fi cu Hollande, insa si noi credem ca aceste alegeri sunt un inceput pentru tulburari si “deranjamente” mai mari care vor urma: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/07/alegeri-serbia-2012/

  9. @Alin:

    Am scris commentul inainte sa fie ceva clar, erau doar exist poll-uri. Dar chiar si asa, atat timp cat pe locul 1 si pe locul 3 sunt “tot aia”, la care se adauga pe locul 2 partidul comunist (stiut fiind ca grecii au o mai veche simpatie comunista, ca popor), dupa mine nu s-a schimbat nimic. Grecii nu au invatat nimic, se simt doar frustrati si au numai reactii viscerale. Nimic coerent, ceea ce inseamna ca nu isi vor lua soarta in propriile maini, deci ce s-a schimbat?
    Stii cum se zice: parerea mea…
    Iar cu criza… daca nu va mai fi austeritate, inseamna ca vor tipari bani pe fata. Dar nu sa dea la saraci.

  10. Partidul Comunist se afla pe locul 5. Pe locul 2 se afla un partid de stanga radical dar nu comunist.

    Frustrati? Reactii viscerale? Posibil. Poate chiar mai mult decat atat avand in vedere ascensiunea unor partide radicale. Dar oare unde nu s-ar fi intamplat la fel?
    Insa nu stiu cata coerenta era posibila chiar daca vor sa isi ia soarta in maini. Asemenea omului revenit la Dumnezeu dupa ani de rataciri care vrea dar nu prea poate. Asa ca e nevoie de timp, de rabdare, de perseverenta. Sa nu le cerem grecilor mai mult decat pot duce, ar fi ipocrit.

    Pana una alta raspunsul dat de poporul grec este clar: fosta coalitie, lacheu al Troicai si adepta a memorandumului, care avea o majoritate covarsitoare in Parlament, a fost practic spulberata (PASOK-ul s-a prabusit de la 44% in 2009 la 14% !!! acum). Coalitie care oricum, in afara de slujul facut Troicai, nu avea alte puncte comune intre cele doua partide de orientari diferite.

    Nu vor memorandum cu FMI, nu vor Troica, nu vor austeritatea impusa in conditiile acestora.
    Cauta altceva, alte solutii. Ei bine, cautarile lor sunt acum reprezentate de partidele votate la aceste alegeri. S-a ajuns de la un sistem bipartit in urma cu doar 4 ani, la unul cu 7 partide (si era cat pe ce sa fie 8, chiar 9).

  11. Nici tradatori prin politica si nici smecheri psicho prin banci nu prea mai vor. Dar cred ca din acestea ne cam dorim si noi, nu-i asa?
    Si apropo de banci, uite ca se dau lovite deja. Saracutele…

    http://www.zf.ro/business-international/macel-pe-bursa-de-la-atena-principalul-indice-scade-cu-7-6-bancile-sunt-cele-mai-lovite-9600230

    Indicele bursei de la Atena a scăzut cu 7,6% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni, ca urmare a rezultatului alegerilor parlamentare de duminică. Cele mai lovite sunt acţiunile băncilor greceşti.

    Titlurile Alpha Bank şi Piraeus Bank au pierdut 18%, acţiunile National Bank of Greece au scăzut cu 16%, iar titlurile EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancport, au scăzut cu 15,5%.

    Grecii, furioşi după ani de austeritate, au ignorat riscul ieşirii ţării din zona euro şi au pedepsit în alegerile de duminică principalele două partide, susţinătoare ale măsurilor de austeritate, care nu au obţinut suficiente locuri în parlament pentru a forma executivul, transmite Reuters.

  12. Admin, scuze!
    Alin, ce am avut de spus am spus, dar acum as vrea sa aflu care este doctrina sau ideologia aia de extrema stanga si care nu este comunista. Te rog, astept detalii.

  13. problema care ar putea apare in Grecia este legata de prezenta in Parlament,deci si la nivelul optiunilor electoratului, a partidelor de extrema dreapta si stanga. Aceasta situatie a mai fost prezenta in viata politica a Greciei dupa al doilea razboi mondial, cand a urmat o perioada de razboi fratricid intre comunistii si fascistii greci. Dumnezeu sa fereasca o reeditare a acestui situatii, azi!

  14. Pingback: Alegeri INDECISE in Serbia: Tadici si Nikolici aproape la egalitate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. @Titus L

    Situatia partidelor este mult schimbata fata de ultimele alegeri parlamentare din 2009. Statisticile votului arata clar ca electoratul de pana in 50 de ani din principalele zone economice ale Greciei au votat masiv Syriza, ND si PASOK fiind in cadere libera in randul optiunilor populatiei active, cea mai lovita de planul de austeritate. Problema o reprezinta faptul ca ND si PASOK, partidele pro-memorandum, nu au numarul necesar de voturi pt a form guvern si celelalte formatiuni politice s-au declarat impotriva unei coalitii cu acestia.

  16. Pingback: CATRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SAU CATRE HAOS? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. @Titus:

    cu tonul acesta nu ajungem nicaieri de vreme ce nu lasa loc la discutie ci favorizeaza impunsaturile inutile. Ca sa va parafrazez si eu “am cam spus ce aveam de spus”, ce vreti dumneavoastra sa intelegeti si ce concluzii trageti deja nu mai este problema mea.

    Insa as vrea sa subliniez un lucru: stanga radicala nu inseamna in mod necesar comunism si extremism. Asa cum nici ortodoxia nu inseamna fundamentalism religios chiar daca pare si este radicala in ceea ce priveste adevarul de credinta si dogmele. Sper ca macar de aceasta data am reusit sa ma fac inteles desi am facut o paralela oarecum fortata.
    Traim intr-o lume in care exista o multime de nuante de gri, nu doar alb si negru. Una este sa privim lumea simplu, alta este sa privim simplist.

    Iertati.

  18. Presedintele Partidului Noua Democratie (ND), Antonis Samaras, a anuntat luni seara ca nu a reusit sa formeze un guvern de uniune nationala astfel incat va renunta la mandat, informeaza Reuters. Sarcina formarii unui guvern ii va reveni lui Alexis Tsiapras, liderul partidului de extrema stanga Syriza care s-a clasat pe locul al doilea in alegerile de duminica.

    “Am facut tot ce am putut”, a declarat Samaras adaugand ca “a fost imposibil (n.r. sa formez un guvern). Inapoiez mandatul.”

    […]

    Ca urmarea a esecului lui samaras, Coalitia Stangii Radicale, Syriza, care s-a pozitionat pe locul secund cu 16,7% din voturi, va avea posibilitatea sa incerce sa formeze un guvern. Carolos Papoulias se va intalni marti, la ora 11:00 GMT cu liderul stangii radicale, Alexis Tsiapras, a anuntat administratia prezidentiala elena.

  19. Pingback: Papandreou, ex-premierul Greciei si al austeritatii Troicii: “AM FOST UN SOBOLAN, UN EXPERIMENT” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. @Alin:

    “eu am spus ce am avut de spus” adica nu am ce sa mai spun. Deci nu intentionam sa continuu discutia adancind acest subiect pentru ca stiu ca doi oameni nu se pot convinge unul pe celalalt atunci cand au o opinie nu preluata, ci construita.

    Restul mesajului este chiar exprimarea unei curiozitati sincere pe care inca nu mi-am satisfacut-o: cum arata ideologia unui partid radical sau de extrema stanga fara marxism-leninism.

    Ma ierti, n-am vrut sa ofensez pe nimeni cu nici un fel de vorba.

  21. Grecia e un subiect interesant/ o zona interesanta, alaturi de Cipru ( inclusiv pentru rusi…); s-a discutat si in alte parti pe aici…

  22. http://www.tvr.ro/articol.php?id=125431

    Grecia: Se declară orbi ca să primescă bani de la stat

  23. Pingback: Catre o ruptura intre Muntele Athos si Grecia? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: GRECIA CATRE EXIT EURO? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: NEONAZISTII din Grecia: partidul politistilor? Spectrul RAZBOIULUI CIVIL, agitat de ministrul de interne - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Scenarii catastrofice despre iesirea Greciei din EURO: ”STARE DE RAZBOI”, ”INCEPUT AL DEZASTRULUI”/ Merkel a ajuns la vorba lui Papandreou: vrea REFERENDUM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Grecia inaintea alegerilor: Kammenos, liderul “Grecilor Independenti”, la ESFIGMENU-SCHISMATIC, lider al SYRIZA propaga mesaje VIOLENT anti-crestine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: ALEGERI GRECIA: populatia face retrageri masive din banci, Tsipras braveaza, Hollande ameninta cu excluderea din UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: ALEGERI GRECIA. Catre Drachmageddon? VOT PE MUCHIE PE CUTIT: Conservatorii ar conduce in exit-polluri, RADICALII de la Syriza, COMUNISTII si NAZISTII ar avea procente apreciabile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare