UPDATE: Impasul negocierilor a dus la ALEGERI ANTICIPATE/ Neonazistii din Grecia: partidul politistilor? Spectrul RAZBOIULUI CIVIL, agitat de ministrul de interne

15-05-2012 5 minute Sublinieri


Grecia va organiza noi alegeri anticipate, dat find că liderii principalelor formaţiuni politice nu au ajuns la un acord pentru formarea guvernului, anunţă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, citat de Reuters. “Un guvern interimar va fi instalat miercuri, pentru a conduce ţara până după alegeri”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Carolos Papoulias. “Ne îndreptăm spre alegeri”, a precizat oficialul citat.

To Vima a analizat voturile exprimate la diferite secţii de votare, inclusiv cele situate lângă secţiile de poliţie şi folosite, potrivit publicaţiei elene, de oamenii legii.

Rezultatul: între 45 şi 59% dintre poliţişti au votat pentru Chrysi Avgi, spun ziariştii.

Formaţiunea neonazistă Chrysi Avgi (Zori de aur) a intrat pentru prima dată în Parlament, după ce a obţinut un scor de 6,84%, potrivit rezultatelor oficiale. Chrysi Avgi a tunat şi a fulgerat în timpul campaniei împotriva imigranţilor ilegali. Liderul grupării, Nikolaos Michaloliakos, a respins eticheta de neo-nazism, susţinând că el şi colegii săi sunt de fapt naţionalişti convinşi.

Mesajele partidului îi îndemnau însă pe greci să scape ţara de “mirosuri”. Liderii comunităţilor de imigranţi şi-au declarat groaza. “Acest rezultat este încredibil. Este o situaţie foarte serioasă, foarte periculoasă“, a declarat liderul comunităţii de imigranţi pakistanezi.

Principala temă de campanie a neonaziştilor a fost însă respingerea pachetului de ajutor venit din partea UE şi FMI. Michaloliakos i-a denunţat pe “trădătorii” care au adus ţara în actuala situaţie, a cerut respingerea politicilor de austeritate şi ştergea datoriilor ţării. El a declarat că grupul său va lupta împotriva “cămătarilor mondiali” şi “sclaviei” impuse, în opinia sa, ţării sale de către Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Mesajul lui pentru alegători: “Nimeni nu ar trebui să se teamă de mine dacă este un bun cetăţean grec. Dacă sunt trădători – nu ştiu ce să zic”.

(…) Surpriza alegerilor din Grecia de la sfarsitul saptamanii trecute este partidul de extrema dreapta, neonazist catalogat de analisti, Zori de Aur – Golden Dawn, care a obtinut 21 de locuri in parlament. Dupa ce la alegerile anterioare nu au reusit sa treaca de pragul de 3% necesar, adunand doar 0,295 din preferintele electoratului in 2009.

Partidul, ai carui membri folosesc salutul hitlerist la adunarile pe care le organizeaza si care au ca simbol o zvastica stilizata, a candidat sub sloganul “Grecia apartine grecilor” si a avut un mesaj virulent anti-imigratie.

Partidul nu are un program politic, ci se proiecteaza mai degraba ca o grupare “a poporului pentru popor”. Este un partid nou, care s-a facut remarcat in alegerile municipale din Atena. In general insa, pana acum, cand oamenii vorbeau despre Golden Dawn o considerau o organizatie stranie, care nu era luata in serios, spunea un analist grec pentru AL Jazeera.

Totusi, istoria acestei organizatii devenita partid a inceput in 1980, cand Nikolaos Michaloliakos, un ofiter dat afara din armata pentru detinere ilegala de explozibil si violenta, a lansat revista Chrysi Avgi. Golden Dawn a fost o grupare ramasa la periferia politicii pana la inceputul anilor ’90. Mai apoi, membri ai sai au participat la razboiul din Bosnia, in fortele armate ale provinciei Srpka si au fost prezenti la Srebrenita in timpul masacrului de acolo, arborand un steag grec pe ruinele unei biserici. Ba mai mult, voluntarii Golden Dawn au fost decorati de Radovan Karadjici.

La mijlocul anilor ’90 au inceput sa candideze la alegeri, obtinand la legislativele din 1996 aproape 5000 de voturi, care au reprezentat insa 0.07%. La alegerile europene din 2009 au obtinut 23.500 de voturi (0.46%), insa in 2010, la alegerile municipale din Atena au reusit sa aiba un reprezentant in consiliul local, gratie obtinerii a 5,3%.  Membrii gruparii sunt asociati cu violentele si cu huliganismul in fotbalul grec. Multe dintre actele de huliganism si atacurile violente asupra imigrantilor ilegali, a oponentilor politici si a minoritatilor etnice apartin membrilor Golden Dawn.

Presa greaca a publicat rezultatele unei anchete interne a politiei care arata puternice legaturi intre Golden Dawn si fortele de ordine grecesti.

Criza din Grecia a provocat nemultumirea populatiei, situatia s-a inrautatit incepand cu 2009, iar grecii au inceput sa respinga partidele traditionale, care au pus in practica planul de austeritate. Voturile acordate partidului extremist au fost suscitate mai degraba de aceasta imensa nemultumire fata de establishmentul politic, care, potrivit cetatenilor greci, a impins austeritatea mult prea departe. Tocmai de aceea partide mici, outsideri, au obtinut voturile grecilor.

Iar faptul ca discursul Golden Dawn s-a axat impotriva strainilor nu a putut decat sa le aduca simpatie, mai ales ca grecii au perceput austeritatea ca impusa de straini si, in plus, imigrantii le iau locurile de munca si favorizeaza cresterea chiriilor. Liderul Golden Dawn, Nikolaos Mihaloliakos, a spus ca prima lui actiune in parlament va fi sa “ii dea afara din tara pe toti imigrantii ilegali”. (…)

Ieşirea Greciei din zona euro ar putea duce la izbucnirea unui război civil în care legea să fie făcută de bandele cu cele mai multe kalaşnikovuri, este de părere Michalis Chrysohoidis, ministrul elen al Internelor, scrie The Guardian. Oficialul susţine că dacă statul elen nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele asumate în acordurile cu creditorii internaţionali, ieşirea din zona euro va duce la şi mai multă “suferinţă”.

“Dacă Grecia nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele şi să-şi plătească datoriile, suferinţa va fi mare. Ce mai avem de pierdut? Libertatea. Ceea ce va prevala vor fi bandele cu kalaşnikovuri, iar cine va avea mai multe kalaşnikovuri va face legea… Se va ajunge la război civil“, a declarat Chrysohoidis, membru al partidului socialist Pasok, în cadrul unei intervenţii la radio.

Discuţiile privind o eventuală ieşire a Greciei din zona euro sunt pe agenda tuturor politicienilor eleni, notează sursa citată.

Un alt înalt oficial al guvernului Papademos a prezentat un scenariu dramatic referitor la situaţia în care statul nu reuşeşte să formeze un nou guvern, iar creditorii decid să suspende plata viitoarelor tranşe de împrumut.

“Dacă s-ar întârzia plăţile pentru că refuzăm să ne asumăm programul şi Europa decide să renunţe la noi, vom fi nevoiţi să îngheţăm depozitele. Nu vom avea suficient capital pentru a plăti importurile. Ar trebui să introducem raţionarea, ne vor lipsi medicamentele şi alte mărfuri”, a explicat oficialul care a preferat să rămână anonim. (…)

Discutiile vor continua, marti, in Grecia, cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor, aceasta fiind propunerea avansata luni seara de presedintele grec Carolos Papoulias, in cadrul consultarilor avute cu liderii partidelor politice, pentru a evita noi alegeri legislative in iunie si o posibila iesire a tarii din Zona Euro, relateaza AFP.

O noua reuniune intre presedinte si liderii tuturor partidelor politice, cu exceptia partidului neo-nazist Chryssi Avghi (Zori de Aur), este programata sa aiba loc marti, la ora locala 14.00 (11.00 GMT). Liderul partidului Syriza (stanga radicala) a acceptat sa participe la reuniunea de marti.

  • Kouvelis (stanga) “se opune” unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
  • Antonis Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
  • Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice


Mai multe tari membre ale zonei euro si-au manifestat “ferm intentia de a mentine Grecia” in uniunea monetara, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, dupa o intalnire a ministrilor de finante la Bruxelles, potrivit AFP.
(…)

Primindu-i duminică pe liderii conservator, socialist şi al stângii radicale, într-o încercare eşuată de a-i determina să încheie un acord guvernamental, Papoulias a subliniat că “pericolul este real” pentru ţară, potrivit acestor stenograme oficiale.

El a invocat avertizări ale premierului în exerciţiu Lucas Papademos, guvernatorului Băncii Greciei şi ministrului Finanţelor asupra “situaţiei rezervelor financiare ale ţării şi pericolului prăbuşirii sistemului bancar, în cazul în care cetăţenii continuă retragerile, din cauza insecurităţii situaţiei politice create”.

“Eu cred că timpul este împotriva noastră. Şi sunt îngrozit la ideea problemelor pe care va fi nevoită să le înfrunte ţara luni, joi, vineri”, a adăugat şeful statului, cu o funcţie în principal onorifică, încheind reuniunea. El s-a declarat dezamăgit de interlocutorii săi, relevând că aştepta de la ei o “discuţie mai avansată”.

În timp ce impasul în formarea unui Executiv continuă, în urma alegerilor de la 6 mai care nu au condus la formarea unei majorităţi a vreunui partid şi care au respins politicile de austeritate, Papoulias urmează să îi reunească din nou, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), pe principalii actori politici, cu scopul de a încerca să le obţină acordul pentru un Cabinet “de personalităţi”, pe care l-a propus ca ultimă soluţie luni seara.

Dar un incident, considerat de presă de rău augur în privinţa acestei întâlniri, s-a petrecut în timpul nopţii de luni spre marţi, între serviciile lui Papoulias şi Panos Kammenos, liderul noii formaţiuni popular-naţionaliste a grecilor independenţi.

Cu scopul de a depăşi opoziţia stângii radicale din Syriza faţă de formarea unei coaliţii, Papoulias l-a invitat în vederea unei consolidări a reuniunii de marţi după-amiază şi urma să îl întâlnească anterior, în privat, la ora 10.00 GMT (13.00, ora României).

Kammenos va participa la reuniunea cu ceilalţi lideri, însă prima întâlnire privată a fost, până la urmă, anulată, a anunţat preşedinţia, citată de AFP, fără să precizeze motivele acestei hotărâri. Kammenos a dezminţit, în noaptea de luni spre marţi, că s-a declarat pregătit să susţină un Cabinet de criză “pentru câteva luni”, dacă în joc se află soarta ţării, aşa cum sugerează stenogramele date publicităţii de preşedinţie, care, ulterior, şi-a menţinut versiunea.

Grupul lui Kammenos, un fost conservator care se opune austerităţii şi care a declarat înainte de alegeri că ar prefera mai degrabă să “moară” decât să coopereze cu fostul său partid şi cu socialiştii, dispune de 33 de mandate de deputaţi din totalul de 300, care s-ar putea dovedi preţioase pentru conservatori şi socialişti, aliaţi în cadrul Guvernului în exerciţiu, care dispun de 149 de deputaţi.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “UPDATE: Impasul negocierilor a dus la ALEGERI ANTICIPATE/ Neonazistii din Grecia: partidul politistilor? Spectrul RAZBOIULUI CIVIL, agitat de ministrul de interne

  1. Oficialul susţine că (…) ieşirea din zona euro va duce la şi mai multă “suferinţă” (…) Ceea ce va prevala vor fi bandele cu kalaşnikovuri

    Dar ma intreb cine opreste acum bandele alea cu kalasnikovuri sa faca “legea”? Cumva UE??

  2. Stati linistiti. Guvernul acela de uniune pro UniunE se va face. Apoi va cadea Merkel si Grecia va primi ajutor. E mult mai simplu asa si mai putin periculos pentru toata lumea.

  3. uimitor cu se aprinde scanteia de unde nu te astepti; asta le mai lipsea grecilor, partid nazist, ca in rest le au pe toate; acum grecii, ca grecii, resursele lor sunt limitate; ce vom face insa cand vor ajunge la putere nazistii in germania? caci ne mai amagim ca istoria nu se va repeta?

  4. iliescu spunea ca este un act necugetat ca usl sa preia puterea acum?
    “europe on the brink of revolution” zice RT.
    basescu si ungureanu au cedat mult prea dezinvolt puterea, chiar daca s-au straduit sa nu para astfel…
    cred ca totu-i setat ca lui ponta sa nu-i iasa nimic din ce-a promis…
    cineva a scos dopu de la cada numita europa…acum, cand am amanetat si eu un sept-jours de 10 nopti in grecia…

  5. Pingback: Scenarii catastrofice despre iesirea Greciei din EURO: ”STARE DE RAZBOI”, ”INCEPUT AL DEZASTRULUI”/ Merkel a ajuns la vorba lui Papandreou: vrea REFERENDUM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: POLITICA GREACA AGITA SPECTRUL JAFURILOR pentru a stopa RETRAGERILE DE BANI DIN BANCI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Grecia inaintea alegerilor: Kammenos, liderul “Grecilor Independenti”, la ESFIGMENU-SCHISMATIC, un lider al SYRIZA propaga mesaje VIOLENT anti-crestine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: ALEGERI GRECIA. Catre Drachmageddon? VOT PE MUCHIE PE CUTIT: Conservatorii conduc, RADICALII de la Syriza, COMUNISTII si NAZISTII ar avea procente apreciabile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: NEONAZISTII din Grecia fac POLITIE in Atena/ Der Spiegel ataca Biserica Ortodoxa Greaca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: SA NU PERMITEM SUBMINAREA DEMOCRATIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: GREVA GENERALA si VIOLENTE IN GRECIA. Confruntari intre POLITIE si PROTESTATARI dupa ce NEONAZISTII AR FI ASASINAT UN ACTIVIST ANTIFASCIST - Recomandari
  12. Pingback: GRECIA. Liderii formatiunii parlamentare neonaziste ZORI AURII au fost ARESTATI - Recomandari
  13. Pingback: ROMANIA “NICHT” SCHENGEN NICI IN 2015/ Viktor Orban: SUA TRAGE EUROPA INTR-UN RAZBOI RECE CU RUSIA/ Uniunea Eurasiatica a intrat in vigoare/ Marea coalitie pentru salvarea… CREDITORILOR GRECIEI. Care este programul SYRIZA, noua sperietoa
  14. Pingback: GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare