Arhiepiscopul Ieronim al Greciei la intalnirea cu Putin: PUTETI CONTRIBUI LA UNITATEA POPOARELOR ORTODOXE

24-05-2012 1 minut Sublinieri

In timpul vizitei intreprinse de Arhiepiscopul Ieronim al Greciei in Rusia, intaistatatorul Bisericii grecesti s-a intalnit cu presedintele Vladimir Putin.

Arhiepiscopul i-a spus presedintelui Putin, printre altele, ca exista nevoia, mai ales in zilele noastre, unei apropieri mai mari a ortodocsilor. “Noi, popoarele ortodoxe, trebuie sa ne apropiem mai mult si dvs, ca lider, puteti contribui la acest lucru”, a afirmat Ieronim.

Popoarele noastre au legaturi de secole, care dateaza chiar dinainte de inceputurile crestinismului in Rusia, a mai adaugat Arhiepiscopul Ieronim.

Vladimir Putin a raspuns Arhiepiscopului Ieronim, multumindu-i pentru vizita in “Sfanta Rusie” chiar in zilele care coincid cu ziua de nume a Patriarhului Kirill. “Va doresc ca vizitarea Rusiei sa fie o experienta unica”, a adaugat Putin.

La intalnire a asistat si Patriarhul Rusiei, Kirill.

traducere si adaptare dupa romfea.gr

Nota noastra: Coincidenta sau nu, o analiza despre consecintele pe care le-ar avea o iesire a Greciei din zona euro asupra economiei rusesti facuta publica chiar in aceste zile vine sa adauge o doza de realpolitik peste aceasta intalnire incarcata de simbolistica Rusiei ca tara ocrotitoare sau eliberatoare a popoarelor ortodoxe.

Este vorba despre un material publicat de Mediafax: STUDIU: Putin riscă haosul dacă criza Greciei va provoca recesiune în Rusia

(…) Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor ţări din uniunea monetară, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.

Principalul risc la care este expusă Rusia este înrăutăţirea situaţiei economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin şi ar amplifica represaliile politice, se arată în studiul institutului, care acordă consultanţă guvernului, transmite Bloomberg.

“Dacă această tendinţă continuă, vom asista la escaladarea violenţelor politice şi a represiunilor, pe de o parte, şi la o criză economică gravă pe de altă parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de către Putin şi la o transformare politică haotică”, a arătat Dmitriev.

(…) In cel mai pesimist scenariu, după o ieşire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitaul retras din ţară ar atinge într-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat miercuri Ksenia Iudaeva, economist şef la Sberbank, cea mai mare bancă din ţară.

Economia rusă ar înregistra un declin de 1% în 2013, iar ţara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, în cel mai rău caz luat în calcul de Vladimir Osakovski, economist şef al Bank of America Merrill Lynch în Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% faţă de nivelul actual, consideră Osakovski.

Rusia, dependentă de exporturile de petrol şi gaze pentru jumătate din veniturile bugetare, în timp ce Europa reprezintă destinaţia a peste 50% din exporturile ţării, ar putea suferi o recesiune mai gravă decât în 2009, în cazul unei prăbuşiri a preţurilor energiei, estimează Dmitriev. (…)

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, neîncrederea populaţiei în guvernanţi este la un nivel critic, astfel că incapacitatea acestora de a-şi respecta promisiunile ar putea duce la demonstraţii de amploare. “Criza politică poate deveni rapid acută, dacă este agravată de o nouă criză economică. Este extrem de probabil să ducă la pierderea rapidă a controlului politic şi la o schimbare accelerată a sistemului politic“, se arată în studiu.

Putin a avertizat luni noul guvern Medvedev că trebuie să facă faţă unei situaţii dificile, din cauza incertitudinilor economice mondiale.


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Patriarhul Kirill, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim al Greciei la intalnirea cu Putin: PUTETI CONTRIBUI LA UNITATEA POPOARELOR ORTODOXE

  1. Da, poate ca Rusia ar putea fi o putere coagulanta si salvatoare pentru ortodoxie, dar nu cu interlopi ca Putin la putere…
    Sigur ca imaginea cu doi inalti episcopi alaturi da bine la popor, dar….s-ar putea sa ascunda multa ipocrizie.

  2. Nu prea cred in acel studiu… Mai degraba fac tot ce pot ca Grecia(si alte tari) sa nu iasa din ue aruncand in presa tot felul de “studii” apocaliptice…

  3. Iubitule, Hrisanti, priveste te rog imaginile. Crezi ca Putin intr-adevar mimeaza acea privire in jos ca sa te induioseze pe tine? E o intrebare. Pe cati avand una dintre pozitiile apropiate lui i-ai vazut in acest fel? Poate este intr-adevar foarte viclean. Sau poate nu. S-au poate preferi aceasta:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/wp-content/uploads/2011/10/basescu-ierarhi.jpg

  4. @timisorean1:

    Studiul apartine insa rusilor.

  5. @adrian:

    Cestiunea e ca politica nu se face pe ochi frumosi.

  6. Voi care le stiti si le simtiti pe toate.
    Politica nu se face intr-adevar pe ochi frumosi. Nu se face pe ochii frumosi ai animatoarelor partinice, sau pe frumusetea unui om politic cu succes la lucratoarele de la Apaca, intreprindere desfiintata poate la nu putin timp dupa vizita acolo a d-lui prim ministru cu gatul scurt, sau pe zambetul larg al unui fost presedinte, Iliescu.
    Insa o privire care stie ce vrea sa exprime, regretul, o privire care stie cu adevarat ce inseamna ortodoxia, cred ca este un inceput. Poate ma insel, sau poate este ultima mea zvacnire in pe acest blog.
    Doamne-ajuta!

  7. @adrian:

    Dar de ce te-ai suparat?

    Observatia n-avea nimic personal in ea si nici macar nu era o sentinta asupra situatiei. Era mai degraba o remarca amara cu urmatorul sens: da, atitudinea lui Putin este pozitiva in aceste intalniri ortodoxe, dar comportamentul lui politic si strategia fata de tara noastra nu merg deloc in sensul incurajarii unei unitati a popoarelor ortodoxe. Si pentru asta nu e nevoie sa faca servicii politicii basesciene…

  8. Dar stegul Romaniei se afla pe Ministerul Apararii Nationale intre steagul Nato si cel al UE. Ce ai face daca ai fi in locul lui? Avem scut antiracheta in Dobrogea… Tu cum ai proceda in locul lor … ?

  9. @adrian:

    Asta inseamna ca NATO si UE au venit cu un proiect articulat asupra acestei regiuni in care ne aflam si noi. Desigur, in cadrul acestui proiect noi suntem teritoriu colonial. Dar …proiectul exista si e articulat! Exista un proces intreg deja in curs.

    In acest timp, Rusia ce face? A auzit cineva de vreun proiect articulat, de structuri care sa capaciteze tarile din regiunea noastra, securitar sau economic? Sau doar sta imbufnata si se rasteste tafnos categorisind Rep. Moldova drept cotet pentru ca ii sunt atinse sferele de influenta? (Rogozin) Asta nu e un model, nu e alternativa. Pana la urma, nu ii tine nimeni cu forta in cotet, au loc sa zburde linistiti in stepe, daca ar lua aminte la ce le spunea Soljenitin.

    Zicem si noi, nu dam cu parul…

  10. @adrian

    “Iubitule, Hrisanti, priveste te rog imaginile. Crezi ca Putin intr-adevar mimeaza acea privire in jos ca sa te induioseze pe tine?”

    Hrisanti tradus in greaca mot-à-mot inseamna : Floare de Aur, prin urmare sunt femeie si nu am de gand sa ma travestesc :-)…
    Si, da, privirea in jos nu inseamna intotdeauna smerenie, uneori poate insemna ipocrizie…
    Nu privirea atesta smerenia, ci faptele…

  11. @admin

    Avem si noi “romani” care pot sa faca si chiar fac astfel de studii, binenteles, legat de Romania. Doar ca rusii trebuie speriati mai tare… de la ei asteapta grecii ajutor(substantial) in caz de nevoie(Asta nu inseamna ca obligatoriu il vor si primi). Probabil vor fi probleme in cazul iesirii Greciei dar nu cred ca in mod normal ar fi asa de grave decat daca “ei” le directioneaza pe fagasul asta… continuindusi agenda. Trebuie mult curaj si hotarare si asta la majoritatea poporului si nu doar la cei care ar decide o eventuala iesire din zona euro/ue

  12. Cred ca privirea lui Putin nu exprima nici smerenie,nici ipocrizie,ci pur si simplu,calcul. Ramane de vazut ce va iesi de aici,mai ales ca urarea acestuia catre Arhiepiscopul Ieronim seamana tare mult cu …pupicul lui Iuda (varianta verbala).

  13. Înclin să-i dau dreptate lui adrian. Am văzut mulţi politicieni care la întâlnirea cu un preot sau mai mult, cu un ierarh, adoptă (probabil inconştient şi involuntar) atitudinea elevului în faţa profesorului. Cam aşa pare şi Putin în fotografii. Cert este că în asemenea stări de spirit, subiectul este mai deschis faţă de sugestii şi propuneri. Aşadar, s-ar putea, ca să vedem efecte şi în acţiunile viitoare ale lui Putină, chiar dacă cele de pâna acum, după cum bine observa admin, nu trădează deloc smerenia. Sau chiar influenţa Ortodoxiei!
    În ceea ce priveşte Grecia deocamdată, este la mintea cocoşului, că ieuropenii vor face tot posibilul ca să sperie populaţia (chiar şi cea din Rusia) cu bau-baul ieşirii Greciei din zona euro sau chiar UE. Şi-şi activează toate conservele, căci este o temă majoră. De remarcat numele economistului şef- Iudaeva şi celeilalte bănci, Merril Lynch. Iar aceste comentarii au fost rpd (parcă prea rpd) preluate de către Bloomberg, care ştim noi al cui este!

  14. Rusia nu contribuie la unitatea popoarelor ortodoxe, Rusia doar poate contribui la aceasta.
    Inainte de a porni la un drum, un crestin isi face cruce; inainte de orice lupta mare voievozii se spovedeau, pocaindu-se de pacate si apoi se impartaseau. Sa faca si Rusia la fel, inainte de a face acest proiect de unire a popoarelor ortodoxe sa se pocaiasca si sa isi ceara iertare. Apoi sa actioneze ca atare. Altfel nu e decat o alta inselare.

  15. Ce se intelege prin UNITATEA popoarelor ortodoxe ? Am auzit de ‘UNITATEA CREDINTEI’ si Impartasirea Duhului Sfant.

    Ma intreb la modul practic, aplicat. Desfiintarea auto-cefaliilor ? Moscova in locul Constantinopolului ca Patriarhie Ecumenica ?

  16. @c2:

    La modul practic ar exista multe optiuni pe care, din pacate, nu le valorificam noi, tarile rasaritene, pana la a ajunge sa discutam despre Rusia. Strangerea relatiilor economice cu tarile din zona noastra ne-ar ajuta mult mai mult decat nu ne ajuta intrarea in zona euro si in piata unica europeana, dominata de Germania si de Vest. Asta ar fi un exemplu practic. La nivel politic, o actiune colectiva nu ne-ar face atat de vulnerabili fata de interesele Bruxelles-ului, Berlinului etc. Separat, Romania, Bulgaria, Grecia, sunt prea mici ca sa se impuna in cadrul negocierilor, doar impreuna ar putea obtine cate ceva. Dar deja vorbim de utopie…

  17. Indiferent ce parere aveti despre Rusia si Putin, eu il prefer de 1.000 de ori pe Putin decat acest Babilon din care facem parte si noi (din pacate), in care homosexualitatea e la mare moda, iar starea de degradare umana a atins cote inimaginabile. Daca noi ne consideram crestini, atunci trebuie sa fim alaturi de fratii nostri intru ortodoxie, Rusia, Grecia, Bulgaria etc. Si sunt total de acord cu spusele Arhieposcopului Ieronim al Greciei, ca Putin poate avea un rol important in acest demers. Sau poate ca cei cu vederi ‘europene’ care comenteaza pe aici prefera demersurile UE, de autorizare a casatoriilor intre homosexuali si toate celelalte ‘nazdravanii’. Asa ca, daca am privi cinstit lucrurile am vedea ca salvarea poate veni doar de la rasarit nu de la apus!

  18. @Munteanu:

    Sau poate ca cei cu vederi ‘europene’ care comenteaza pe aici prefera demersurile UE, de autorizare a casatoriilor intre homosexuali si toate celelalte ‘nazdravanii’.

    Deci cel putin noi, daca nu ne avantam in entuziaste aplauze fata de Putin nu este din cauze europene (ca cineva sa creada asta trebuie ori sa nu fi priceput nimic din linia acestui site, ori sa fie rauvoitor) ci din cauze obiective, istorice si duhovnicesti. Poate le vom detalia odinioara, de va vrea Dumnezeu. In orice caz, cum am aratat si mai sus, noi apartinem Rasaritului European, nu doar geografic, ci si cultural, nu doar spiritual, ci si economic, si suntem afini rusilor si altor natii ortodoxe. La nivel geopolitic e ceva mai complicat…

    Rusia a mai avut odata sansa sa fie eliberatorul popoarelor ortodoxe. Nu prea s-a ridicat insa la inaltimea misiunii, daca tot ne gandim la salvare.

  19. Dragă Muntene, cred că ai sărit peste cal. Problema cea mai mare nu este a homosexualităţii permise, ci mai întâi a permisivităţii uciderii pruncilor nenăscuţi. Iar în aceasta, Rusia nu stă deloc mai bine decât România. Din păcate.
    Apoi, cred că e nevoie de mai mult discernământ în nădejdii; căci nu de la oameni, fie ei şi din răsărit, va veni salvarea, ci de la Cel de sus.
    Că ar tb să fim alături de fraţii noştri din Grecia, Bulgaria, Rusia, şi mai adaug şi Serbia, sunt tare de acord. Dar să fie şi ei alături de noi, şi să nu se pună de-a curmezişul, precum o ştim bine (sper) din istorie în ceea ce-i priveşte pe ruşi.
    La fel sunt de acord cu tine, că Putină poate avea un rol important, după cum spune păr. Ieronim, dar stau să văd, dacă nu cumva îndemnul acesta îl va “ajuta” pe Putină în proiectele lui imperialiste…. Să dea bunul Dumnezeu ca să înţeleagă bine şi corect mesajul arhiepiscopului Greciei! Altminteri iar vor tb ruşii să treacă prin România. Ceea ce nu-i deloc pe gustul nostru!!!

  20. @cristian:

    Toti putem sari peste cal intr-un asemenea subiect.

    Nu credem ca a cantari avorturile cu homosexualitatea e cea mai buna metoda de a demonstra ceva, orice.

    Macar sa avem rabdare unii cu altii, noi, astia mici.

  21. @carmen:

    Precara analiza. Poate urmatoarele vor fi mai de Doamne, ajuta.

  22. Mda… insa uneori, in umbra meritelor care nu pot si nici nu trebuie a fi contestate, poate creste nestingherita oarecare parere despre un sine mult mai valoros…

  23. @ Admin si Cristian – Eu am vrut sa subliniez ca nu trebuie sa fim pro-europeni doar din cauza sentimentelor anti-rusesti, pe care unii dintre noi le au ca urmare a sechelelor comunismului. Nici eu nu am fost iubitor de sovietici, insa sa ne gandim ca si noi am fost tot o tara comunista, iar acum ne place sa credem ca suntem una in care democratia a triumfat. Poate ca si rusii si-au schimbat mentalitatea, nu credeti? Asta am vrut sa subliniez, hai sa nu-i judecam pe baza trecutului, cum fac multi din conducerea actuala a tarii, pentru “a da bine la popor”. Iar Cristian, problema avorturilor este strans legata de cea a homosexualitatii, pentru ca ei, europenii, invoca mereu asa-zilele drepturi ale omului si liberul arbitru si fac totul pentru a-l exclude pe Dumnezeu definitiv din viata oamenilor. Asta este marea problema a tuturor (in opinia mea, desigur) si din acest motiv eu, personal, sunt total anti-UE si astept cu nerabdarea dezintegrarea acestui Babilon, asa cum il numesc multi.

  24. @ Cristian Iar cu “saritul peste cal”, chiar nu inteleg! La ce te referi? Crezi ca am exagerat cand m-am referit la ‘binefacerile’ UE? Asteapta sa vezi ce va urma in lunile si anii care vor veni si poate o sa-mi dai dreptate…

  25. @Munteanu:

    Retinerile pe care le avem fata de Rusia nu au, sub nicio forma, legatura cu democratia sau democratizarea sau mentalitatile si alte bazaconii de acest gen. Ar fi naiv din partea noastra sa strambam din nas fata de Rusia pe motiv ca nu e democrata. Totusi, chiar nu s-a vazut ca nu suntem Departamentul de Stat al SUA?! 🙂

    Motivele, asa cum am spus-o (probabil doar pentru urechile noastre:) ) tin de istorie si de un anumit cadru obiectiv geopolitic in care au existat relatiile noastre cu rusii: exista o vocatie a relatiilor, dar exista si o realitate a nedreptatilor din partea lor.

  26. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: L-am rugat pe Putin sa dezvolte relatiile dintre Grecia si Rusia. Tara noastra are mare nevoie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim l-a informat pe presedintele Greciei asupra vizitei la Moscova. Papoulias: PUTIN E UN PRIETEN RECUNOSCUT AL GRECIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare