Coca-Cola are colorant CANCERIGEN/ Bauturile Coca-Cola si Pepsi contin ALCOOL

30-06-2012 2 minute Sublinieri

Mai multe asociaţii din Marea Britanie cer interzicerea unui colorant prezent în băutura Coca-Cola, despre care cercetătorii susţin că poate cauza cancer.

Este vorba despre 4-MIE, o substanţă prezentă în colorantul caramel, care îi conferă băuturii Coca-Cola faimoasa culoare închisă.

În urma unui scandal, Coca-Cola a fost nevoită să modifice în Statele Unite procesul de producere a caramelului, astfel încât conţinutul de 4-MIE să fie diminuat, scrie Daily Mail. În restul lumii, inclusiv în România, conţinutul de 4-MIE a rămas neschimbat.

Potrivit jurnaliştilor britanic, oamenii de ştiinţă au arătat că 4-MIE cauzează cancer în rândul şoarecilor de laborator. Din ce în ce mai multe asociaţii din Marea Britanie cer renunţarea totală la 4-MIE. Un astfel de colorant poate fi realizat, însă preţul său ar fi de patru ori mai mare, spun producătorii din industrie.

Coca Cola: “Nu suntem noi vinovaţi că oamenii sunt obezi

Scandalul legat de 4-MIE a izbunit iniţial în California, iar Coca Cola HBC România a emis atunci un comunicat de presă pe această temă, pe care îl reproducem integral mai jos:

Interpretari greşite despre colorantul caramel

O acoperire seminificativa în mass-media a promovat cateva interpretari greşite referitoare la colorantul caramel şi la băuturile din portofoliul companiei Coca-Cola. Vrem să clarificăm acest aspect și să va reasiguram că, în toate produsele noastre, colorantul caramel, a fost, este şi va fi mereu sigur. Compania Coca-Cola nu schimbă formula celebră în toată lumea a băuturilor Coca-Cola.

În scopul de a se conforma cu regulile impuse de statul California, Compania Coca-Cola a cerut producătorilor săi de caramel să își modifice procesul de producţie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI, o substanţă care poate fi rezultatul procesului de gătire a alimentelor, în caramelul folosit în produsele noastre.

Deși Compania nu este de acord cu decizia statului California de a menționa pe etichete avertismente pentru produsele alimentare care conţin anumite niveluri de 4-MIE, a început să folosească noul proces de obținere a caramelului în California astfel încât produsele noastre să nu poarte o etichetă de avertizare care nu are nici un fundament științific. Cercetarile stiintifice nu susţin poziţia statului, şi nu există riscuri pentru sănătatea publică care sa justifice necesitatea unei etichete de avertisment pentru produsele noastre.

Toate ingredientele folosite in produsele noastre, inclusiv caramelul, au fost verificate și aprobate de către agenţiile de reglementare şi organizaţiile internaţionale in domeniul sanatatii, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), US Food and Drug Administration, Food Standards Australia Noua Zeelandă (FSANZ) şi Comitetul Comun al Experților in Aditivi Alimentati ai OMS / FAO (CCEAA). Ingredientele noastre sunt aprobate pentru utilizare în industria alimentara şi sunt conforme cu toate cerinţele aplicabile în ţările în care produsele noastre sunt comercializate.

EFSA a reconfirmat recent siguranta pe care o prezinta colorantul caramel folosit până acum in procesul de productie al bauturilor noastre şi a declarat că nivelul de 4-MEI din alimentele şi băuturile care conţin caramel nu este periculos.

4-MEI se găseşte în cantităţi foarte mici în multe alimente şi băuturi, inclusiv în produse de patiserie, pâine, melasă, sos de soia, alte sosuri, și unele tipuri de bere.

Nu există în prezent nici o schimbare în Europa, dar în timp am putea extinde utilizarea noului proces de obținere a caramelului pentru a raţionaliza şi simplifica lanţul de aprovizionare, producţie, şi sistemele de distribuţie. Prin folosirea noului proces de obținere a caramelului nu sunt afectate nici gustul și nici culoarea Coca-Cola.

Colorantul caramel din toate produsele noastre a fost, este şi va fi mereu un ingredient alimentar sigur.

Institutul Naţional pentru Consum din Franţa a efectuat o acţiune de testare a mai multor băuturi răcoritoare.

Specialiştii au găsit urme de alcool în 10 din 19 băuturi răcoritoare, în urma unei acţiuni de testare, printre cele care conţineau alcool numărându-se şi Pepsi sau Coca Cola.

Cantităţile de alcool sunt foarte mici, însă, în medie de 10 miligrame la litru, ceea ce înseamnă că o persoană de talie medie ar trebui să bea 13.000 de cutii de Cola într-un timp foarte scurt pentru a se îmbăta, scrie The Sun.

Este posibil ca urmele de alcool să provină ca urmare a procesului de fabricaţie conform reţetei noastre secrete“, a comentat directorul ştiinţific al Coca Cola Franţa, Michel Pepin.

Un comunicat al companiei a precizat că: “alcoolul poate apărea în mod natural în multe băuturi sau alimente. Guvernele şi organizaţiile religioase consideră aceste cantităţi acceptabile în băuturile non-alcoolice“.

Precizarea privind organizaţiile religioase a fost făcută în special pentru musulmanii credincioşi, care nu beau alcool. De altfel, Pepin a afirmat că Coca Cola a primit un certificat “bun de consum” din partea Moscheei din Paris.

La rândul ei, compania PepsiCo a admis că produsul ei poate conţine urme de alcool.

Unele băuturi răcoritoare pot conţine şi urme de alcool, datorită ingredientelor folosite. Totuşi, reţeta Pepsi Cola nu conţine alcool“, se arată într-un comunicat al companiei.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare