Fostul parinte NICHITA PASCAN si o parte a obstii de maici de la BRANCOVENI, care s-au rupt de BOR in 2010, au ajuns la STILISTII MATEITI

10-07-2012 1 minut Sublinieri

In toamna anului 2010 parintele Nichita Pascan, alaturi de o parte a obstii de maici de la Man. Brancoveni, Slatina, s-a rupt de Biserica Ortodoxa Romana pentru a “migra” in cadrul unei “biserici” stiliste grecesti cunoscute si sub numele de sinodul lamienilor. Ingrozitoarea schisma nu a fost altceva decat deznodamantul previzibil al trufiei parintelui Nichita, care refuza sa con-slujeasca cu PS Sebastian al Slatinei, unul din cei mai vrednici episcopi ai BOR, pe care o considera “eretica”, dar si al unei propagande asidue depusa in obste de cativa “agenti” promotori ai stilismelor si schismelor “adevarate ortodoxe” de tot felul si de toata natia. Schisma fostului parinte Nichita a fost, astfel, si apogeul unui curent de vehementa si sectara contestare a BOR pe motivul noului calendar si al ecumenismului, intretinut, prin conferinte si numai, inclusiv de teologi-vedeta, bloguri extremiste sau stiliste etc.

In urma celor intamplate Episcopia Slatinei l-a caterisit pe duhovnicul Man. Brancoveni. Ulterior, doua maici din randul celor care fugisera peste hotarele tarii si ale… Bisericii, au revenit la ortodoxie, fiind primite inapoi, prin mirungere, tot la Man. Brancoveni.

Aflam ca, intr-un mod cu totul tipic pentru gruparile sectare, fostul parinte Nichita Pascan si-a continuat ratacirea, iesind din “sinodul lamienilor”, pe motiv ca nu ar fi conform cu “purismul” canonic, pentru a intra in schisma sinodului mateitilor“, undeva in Insula Ciprului. Cu aceasta ocazie au publicat o noua “marturisire”, in care reia, la fel de amatoristic, acuzele la adresa BOR, si aduce propriile justificari pentru alegerea noii grupari schismatice de apartenenta.

Numele de “mateiti” al acestei grupari provine de la monahul Matei, facut “arhiepiscop” de cei cativa episcopi care se rupsesera canonic de Biserica Greciei dupa adoptarea partiala a noului calendar in deceniul 3 al secolului trecut. Matei a fost liderul stilismului zelotist extrem, considerand ca Biserica Greciei (si, prin extensie, toate bisericile nou-calendariste) este lipsita de har, spre deosebire de gruparea florinitilor, de pilda, care refuzau sa se pronunte pe aceasta tema intr-un mod categoric. De schisma mateitilor s-a apropiat, la un moment dat, si Gheron Iosif Isihastul, insa, primind instiintare de la Dumnezeu, s-a intors grabnic in Biserica Dreptslavitoare si in ascultarea de Patriarhia Ecumenica.

Mateitii au cativa reprezentanti si in Romania, prezenta lor fiind posibila, cum altfel, printr-o schisma intervenita in schisma stilistilor romani de la Slatioara. Astfel, “episcopul” Cozma Lostun a fost cel care, dupa ce a rupt relatiile cu BOSV, a intrat in legatura cu “sinodul mateit”, pe atunci condus de “Arhiepiscopul”Andrei. Ca fapt divers, secretarul lui Cozma Lastun era, la un moment dat, Florian Bichir, actualmente editorialist ocazional prin EvZ si editor al tabloidului Libertatea.

Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa uneasca cu Sfanta Sa Biserica

“pe cei ce s-au departat de la dreapta credinta si care intunecandu-se cu eresurile, se afla intru pierzare, luminandu-i cu stralucirea  cunostintei Sale”

Iar noi, sa ne tinem tare in corabia Bisericii, pe care nici portile iadului nu o vor birui!


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Nichita Pascan (fostul parinte de la Brancoveni), Opinii, analize, PS Sebastian Pascanu, Stilism

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Fostul parinte NICHITA PASCAN si o parte a obstii de maici de la BRANCOVENI, care s-au rupt de BOR in 2010, au ajuns la STILISTII MATEITI

  1. Ce trist…poate isi va revenii!
    Citeam (in zori de zi articolele postate de voi – seara, fiind stoarsa de caldura si de senzatia lipsei de aer, parca incalzind si calculatorul 🙂 pe deasupra, din camera) si, am observat/constatat (a cata oara) ca, fara sfat duhovnicesc ci, de capul tau nu trebuie sa faci nimic (dracul speculand ravna ta – nebuna- deturnand spre mandrie si cadere rusinoasa)iar smerenia trebuie ceruta neaparat de la Dumnezeu care, alaturi de discernamant te tin pe calea dreapta, de mijloc…

    Stateam si ma intrebam: de ce atatea ispite sufletesti? De ce atatea erezii, nebunii…si mi-a venit raspunsul prin gand: asa cum noi – generatiile de pe urma – nu mai avem vigoarea, sanatatea, frumusetea parintilor nostri trupesti – ei, fiind ultima generatie ‘de aur’ prin vitalitate dar si prin regulile nescrise ce tin de bun simt, traditie – noi, si cei de dupa noi – exact ca aurul care nu mai este de 24 de karate – ne subtiem (ca valoare) prin acumularea cantitativa de aliaj in detrimentul aurului pur;

    -de ce?! Conditiile exterioare dar si launtrice sporesc viclenia, justificarea (sca)derilor marind mandria, trufia, rautatea…si-atunci, apar cazurile prezentate mai sus!

    -il ultimul rand, suntem generatia ultimelor veacuri si gata de cosire – graul este copt (crestinii) si asteapta sa fie pus in hambare (in Imparatia Cerurilor unde multe case sunt), neghina (potrivnicii lui Dumnezeu) va fi separata de el (de grau) si arsa in intunericul cel mai din afara (in Iad) unde va fi scrasnirea dintilor.

  2. Eu nu cred că nu există şi că nu vor exista şi sfinţi ca aurul de 24 de karate în viaţa asta. Ei sunt rodul sfinţilor din trecut, de la care eu am înţeles că în timpurile de pe urmă vor exista sfinţi şi mai mari decât ei.

  3. Are dracul ‘leacuri’ pentru fiecare.

    Ca salvare ramane cuvantul Parintelui Papacioc in 2 exprimari : “Singura smerenia” si “Singur ortodoxia”

  4. “Marturisesc” ca n-am citit aceasta a doua marturisire (pana la cea de a 666-a mai e, cred ca atatea vor fi pana la sfarsit) dar stiu ca fostul parinte Nichita se plimba prin Oltenia (mai exact in zona orasului Corabia) si se face de ras si de ocara mai ceva decat in 2010. Nu intram in amanunte, nu e de folos nimanui, totusi, un aspect care pe unii i-a facut sa-si puna niste semne de intrebare: isi contacteaza dintre fostii ucenici doar pe cei cu ceva stare materiala. Doar de aceia il doare sufletul si le doreste mantuirea. De cei saraci nu-i pasa, pe aceia ii lasa in BOR.
    Din spusele unora dintre cele care il insotesc intentioneaza sa se stabileasca in judetul Vaslui. Probabil pe acolo are vreo locatie secta in care s-au botezat.
    Doamne, miluieste!

  5. @OLGA MARINESCU

    Vor fi sfintii ‘de pe urma, mai mari ca cei dintai’-ul veacurilor crestine datorita ispitelor foarte mari si multe in care – cu greu – vei mai putea TINE mintal dreapta-credinta (intre atatea deraieri), ortodoxia tinuta neamestecata cu putreziciuni eretice ori fardata (ca sa para atragatoare);

    Ispitele vor fi (deja SUNT)atat de mari, incat anevoie iti vei da seama daca nu cumva ai cazut si tu in inselare si esti ratacit; purtarea lanturilor lumii asteia in prag de sfarsit si cumva anormala din orice punct de vedere privit pe/din toate partile (lumesti si duhovnicesti) vor pierde ‘iubirea'(mult spus!) intelegerea si buna-cuviinta dintre oameni facand loc violentei (verbale si fizice), iar in lipsa reperelor morale – descatusarea fiarei din fiecare (fara frica raspunderii) care va aduce – dupa sine – lipsa temerii fata de conducatorii lumesti (vanduti si invechiti in rele)impletita cu ‘tragerea la raspundere’ si punerea pe umerii lui Dumnezeu a tot raului care se petrece acuzandu-L de lipsa de milostivire fata de creatia Sa – omul!

    Eu asa vad/percep ca se intampla….si de-aici imputinarea umanitatii din oameni si putinatatea sfintilor din vremurile de sfarsit (oricat de mari fata de cei din vechime); ‘oare va mai gasi Fiul Omului credinta pe Pamant’ (cu aproximatie)nu este spusa la intamplare si tocmai asta arata – scaderea intelegerii dintre oameni datorita inmultirii raului (din noi, dintre noi).

  6. Am citit si m-am cutremurat (a nu stiu cata oara de la plecarea par.Nichta)si parca nu-ti vine nici sa judeci dar nici sa fii de acord,sunt atatea dedesupturi ca ti se face frica sa le scormonesti .Parca nu vreau sa cred ca parintele N este intr-o inselare ,adica chiar sa nu vada daca ar fii asa ?si pe langa acest lucru aduce atatea argumente de la Sf Parinti ca ti se face frica ? E adevarat ca nu trebuie sa fim lasi parasind Biserica si Tara dar sa murdarit asa de tare si casa si ograda si parca ne-am invatat sa stam asa pentru ca daca se apuca unul sa ,,mature” ii sar ceilalti in cap.Poate veti spune ca trebuie sa ne vedem de treaba noastra sa stam cuminti in banca noastra dar oare nu facem o greseala ?chiar nu mai stiu ce sa zic………..?
    Ma iertati!

  7. @un crestin:

    E rau daca nu stiti ce sa mai ziceti, pentru ca fapta fostului parinte este de maxima gravitate: apostazia. Asa se cheama cand pleci din Biserica! Si ca sa fii reprimit, trebuie mirungere…

  8. un crestin,
    daca nu stiti ce sa credeti, uitati-va la mai marii nostri si vedeti cum s-au savarsit (vorba sfantului Apostol Pavel). Tocmai ce s-a implinit un an de la trecerea la Domnul a parintelui Arsenie Papacioc. Ce credeti, s-a mantuit? Ca fostul parinte Nichita asta spune: ca nu ne mantuim in BOR. Cand a aflat de fapta fostului parinte Nichita, parintele Arsenie Papacioc a incurajat obstea ramasa cu cuvintele: si numai doua maici daca ati ramas acolo, sa fiti sigure ca sunteti in Biserica si sa nu plecati altundeva.
    Parintele Nichita este intr-o mare/cea mai mare inselare.
    Si fiti pe pace, a parasit doar Biserica, nu si tara. Este stabilit langa Vaslui. Asa ca, sa asteptam “marturisirea” de la Vaslui dupa cele din Grecia si Cipru.

  9. Cummmmm ,Vaslui? s-a intors in Romania ?pai si acum sub ascultarea carui ,,episcop”? ori ,s-au retras fiecare la casele lor ptr ca stiam ca majoritatea erau din zona vasluiului? Si de ce e rau ,,ca nu mai stiu ce sa zic?”chiar nu credeti ca am ramas fara cuvinte?vai ,vai si iar vai!!!

  10. Nu judecati ca sa nu fiti judecati, nu caricaturizati ca sa nu fim vaditi de caricaturile sufletului nostru cel pacatos …
    Ma opresc aici si nu mai zic decat ca pentru multi parinti adevarati ai credintei ortodoxe fie greci, romani sau alte neamuri si pentru intreaga ortodoxie este si a fost o mare durere ruperea de vechiul calendar in care tot noi am vietuit prin mosii si stramosi nostri, cu toti sfintii care-i stim sau nu stim.
    Trebuie sa fim uniti in credinta noastra si sa nu continuam schismele care nu fac altceva decat sa continue starea de ruptura fata de vechiului calendar prin lucrarea celor ce au vrut sa ne dezbine si sa ne puna cand vor putea si in frunte ceva.
    Credinta si faptele noastre ne vor mantui sau osandi.
    … asadar oare nu avem si noi in spate cate o patima sau vreun duh rau ce ne face suparare?

    De ce ai pus printre maici in derâdere feţele acelea? Si vezi ca ai uitat sa o ajuti pe maica din dreapta jos sa-si puna si ea un martisor rosu in frunte; de fapt pe acoperamantul capului.
    Domnul le vede si le stie pe toate, noi nu.

  11. @Ionut:

    Poza este preluata asa cum o vezi de pe siteul organizatiei schismatice in care se afla acum fostul parinte Nichita. Asa ca cei care singuri s-au caricaturizat au fost chiar ei.

    Cat priveste ”nu judecati”, nu se aplica aici, intr-o chestiune vitala, de viata si de moarte: apartenenta la Biserica. Schisma si erezia sunt moarte pentru ca inseamna despartirea de Biserica, de Trupul lui Hristos. In acest moment fostul parinte Nichita si fostele maici sunt in afara Bisericii, deci in afara Vietii. Asta e chestiunea esentiala, care nu poate fi scuzata de problema calendarului. Nu poti sa faci apel la incetarea schismelor scuzand chiar schisma!

  12. Nu am stiut ca asa si-au postat aceasta fotografie, dar cred ca sa intervenit asupra ei de catre cineva rau voitor fara ca parintele si maicile sa stie. Va rog sa ma iertati ca v-am banuit de trucarea pozei.
    Trebuie sa ne pastram credinta vie in Sfanta Biserica Ortodoxa si sa o aparam prin marturia vieti noastre inaintea tuturor dar mai ales inaintea lui Dumnezeu.

    Doamne ajuta!

  13. @Ionut:

    Nu are cum, nu e nimeni victima aici, au vrut ei, cel mai probabil, sa adauge cateva persoane in poza de ”familie”, care nu erau in cea originala, si rezultatul a fost oribil. (e vorba despre un fost parinte).

  14. Domnul le vede si le stie pe toate, noi nu.

  15. (Comentarii preluate de pe siteul organizatiei schismatice):

    Anonim22 mai 2012, 06:45
    traiasca photoshop-ul! de ce mintiti, inselati, prostiti, duce-ti in eroare? tatal minciunii este dracul si cei ce mint SUNTe-ti fii lui! sper sa nu cenzurati, de dragul ADEVARULUI!
    (doua capete sunt lipite in poza……..ca nu dadeau la numar. si chiar daca ar fii alta motivatie, nu trebuia sa MINTITI! ne mai vedem)

    RăspunsuriAdmin24 mai 2012, 06:15
    (…)Da, două capete sunt lipite. Acele surori sunt vieţuitoare în obşte, dar nu erau prezente când s’a făcut fotografia. Însă, au semnat Mărturisirea şi sunt foarte de acord cu tot cuprinsul ei. Pentru a’ţi potoli curiozitatea, este vorba de semnăturile 27 şi 29.(…)

  16. @Ionut:

    Iarta-ne, dar e periculos ce spui. Domnul ne-a dat o Biserica. Daca Il iubim si Il ascultam, atunci trebuie sa stim ce e si ce nu e Biserica. Dar daca nu vrem sa stim de Dumnezeu, atunci nu vrem sa stim nici de Biserica si relativizam totul.

  17. Am fost fiu duhovnicesc al parintelui Nichita si m-am spovedit la dansul ultima data cu aproape doua saptamani inainte sa plece de la Sfanta Manastire Brancoveni in Grecia, si atunci mi-a venit un gand de a lua dezlegare de canon de la dansul dar nu stiam de ce … ca va pleca.
    Îi placea mult sa mearga cu mine cu masina de multe ori cand veneam cu familia sa ne spovedim la dansul. A fost in ADEVAR dar vrasmasul ca un urator de oameni si nevoind sa mai fie aspru criticat prin predicile sale si slujirea sa catre aproapele la rapit de la noi prin motivatiile pe care le stim vizavi in principal de vechiul calendar.
    Ar fi multe de spus dar lucrurile sau intamplat atunci iar parintele sau fost parintele Sfintei noastre Biserici acum se afla unde se afla … dar dansul a plecat tot din dorinta de a se mantui si in niciun caz de a-si pierde mantuirea.
    Daca ar veni acasa la mine l-as primi cu bucurie dar l-as sfatui sa se intoarca inapoi si in nici un caz eu si casa mea nu vom pleca din Cetatea Lui Dumnezeu adica Biserica Ortodoxa care este Biserica cea Vie de unde curge izvorul Vietii.

  18. Pingback: IPS Ciprian al Buzaului si Vrancei explica MOTIVELE EXCOMUNICARII celor trei enoriasi din Focsani: intentionau “MIGRATIA” spre ORGANIZATIA NECANONICA a lui GHERASIM BRATU | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: IPS CIPRIAN al Buzaului si Vrancei explica MOTIVELE EXCOMUNICARII celor trei enoriasi din Focsani: intentionau “MIGRATIA” spre ORGANIZATIA NECANONICA a lui GHERASIM (GHEORGHE) BRATU. Amanunte despre SECTA “Mitropolia Autonoma”, in
  20. da, parintele Nichita este in continuare preot dar in credinta cea adevarata ,ce ia lipsit parintelui Nichita?material vorbind,nimic,avea tot ,dar nu era in credinta adevarata,a studiat mult sa convins ca acesta este drumul spre mantuire si a plecat ,a plecat acolo unde trebuie sa se afle toti,interesati-va despre calendarul vechi,dar nu la duhovnicii vostri pt ca niciodata nu va vor spune adevarul,cand a fost schimbat calendarul a fost schimbat si pastele exact cu 13 zile asa cum sunt toate sarbatorile dar sf lumina nu a mai coborat la pastele schimbat, vazand asta au revenit si a ramas doar pastele neschimbat,pentru a va convinge mergeti la Iordan in ziua de boboteaza pe stil vechi si vedti realitatea,o sa va uimiti,apa timp de cateva clipe isi schimba cursul ,da,este o realitate poate nu credeti, nu sunt povesti poate orcine sa se convinga ,ce ar fi ca noi la o varsta inaintata sa nu mai serbam ziua de nastere atunci cand neam nascut si sa o serbam la diferenta de cateva zile ?de ce rusii nu au schimbat calendarul?sarbii?la muntele Athos?sigur vom gasi raspuns si la aceste intrebari,daca cineva azi spune nu mai tinem duminica zi de sarbatoare o tinem marti toti o tin zi de sarbatoare eu nu,de ce sunt eu ratacit?sau cine este ratacit?nu va invinovatesc cu nimic sunt mai pacatos ca toti dar fratilor studiati,nu va lasati inselati,……putem vb f mult pe tema aceasta……..va rog sa ma iertati nu doresc sa supar pe nimeni

  21. @teodor

    Din nefericire fostul preot Nichita a iesit din Biserica. El stie cui slujeste acum.

    Insa, legat de calendar si de intrebari si de indemnul la studiul. De ce nu va puneti intrebarea simpla, elementara: cu cine sunt in comuniune rusii, sarbii, Muntele Athos, Patriarhia Ierusalimului? Cu schismaticii vechi calendaristi sau cu bisericile autocefale care au adoptat, la un moment dat, partial, calendarul gregorian?

  22. Dumnezeu sa-l odihneasca. Azi 11 martie 2019 parintele Nichita a trecut le cele vesnice.

  23. Dumnezeu sa-l ierte pe fostul parinte Nichita… Pacat ca a murit asa.

  24. Oh, sarmanul suflet…
    Dumnezeu sa-l ierte!

  25. Al cui este capul acela “adaugat” in fotografie, in primul rand al maicilor ingenuncheate??

  26. nimeni,
    sunt doua capete adaugate. Vedeti mai sus com. 16 si va veti lamuri.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare