Scandalul GlaxoSmithKline sau CUM MITUIESTE SI FALSIFICA INFORMATII O COMPANIE BIG PHARMA

10-07-2012 1 minut Sublinieri

Compania britanica GlaxoSmithKline se confrunta cu amenzi de 3 miliarde de dolari dupa ce si-a recunoscut vina in cea mai mare frauda inregistrata vreodata in domeniul sanatatii publice. GSK a recunoscut ca a mituit doctori pentru promovarea unor medicamente potential periculoase in schimbul biletelor la concertele Madonnei, concediilor in Hawaii, a banilor sau a turneelor de promovare. Au mai recunoscut si distribuirea de informatii inselatoare cu privire la antidepresivul Paxil. Informatiile oficiale il catalogau drept adecvat pentru copii, ignorand studiile care ii dovedisera ineficienta la copii si adolescenti.

GSK fusese acuzat de folosirea mitei pentru vanzarea de medicamente fie periculoase, fie folosite in scopuri pentru care nu fusesera aprobate. Primul medicament, Paxil – cunoscut si ca Seroxat – era promovat ca fiind sigur pentru copii si adolescenti. Ineficienta Paxilului, cu legaturi in cazurile de suicid, a insemnat oprirea in 2008 a vanzarii acestuia catre minori.

Al doilea medicament, Avandia, a fost folosit in Marea Britanie pentru tratamentul diabetului pana cand a fost retras de pe piata datorita temerilor precum cresterea riscului de atacuri de cord. Guvernul SUA a acuzat GSK de ascunderea informatiilor privitoare la aceste pericole.

Al treilea medicament, Wellbrutin, folosit in Marea Britanie pentru tratarea depresiei, era recomandat de doctori pentru tratamentul ADHD (n.tr. boala ce cauzeaza hiperactivitate si deficit de concentrare), a pierderii libidoului si ca ajutor pentru slabit. Niciunul dintre acestea nu erau tratamente aprobate.

Sir Andrew Witty, Director Executiv al GSK a declarat: “Chiar daca aceste infractiuni isi au originea intr-o alta era a companiei, ele nu pot si nu vor fi ignorate. In numele GSK, vreau sa exprim regretul nostru si sa reiterez ca am invatat din greselile pe care le-am facut. Suntem hotarati sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne ridica la si a depasi nivelul asteptarilor celor cu care lucram si pe care ii deservim. In SUA, am luat masuri la toate nivelurile ierarhice ale companiei. Ne-am schimbat fundamental procedurile de conformitate, promovare si vanzare.”

Procurorul general al statului Massachusetts, Carmen Ortiz a declarat la randul sau: “Echipa de vanzari a GSK a mituit cadrele medicale pentru a le prescrie produsele apeland la toate formele imaginabile de divertisment, de la concedii in Hawaii pana la plata a milioane de dolari pentru promovarea conferintelor respectivilor doctori, de la vanatoarea de fazani in Europa pana la daruirea de bilete la concertele Madonnei.”

Aceasta este cea mai mare intelegere din istoria industriei farmaceutice, mai mare decat cea din 2009 cand Pfizer a fost amendat cu 2,2 miliarde de dolari pentru promovarea a patru produse ce nu fusesera aprobate. In 2010, GSK a platit 96 milioane de dolari unui individ ce daduse la iveala unele probleme de contaminare in Puerto Rico si ascunderea de catre management a acestora.

Practica promovarii medicamentelor pentru tratamente neaprobate este raspandita in cadrul industriilor farmaceutice. Doua dintre cele mai mari astfel de companii au fost prinse si amendate cu sume imense pentru cautarea profitului indiferent de metode. Se dovedeste astfel ca sanatatea clientilor, fie ei chiar si copii, se afla printre punctele secundare pe agenda companiilor, profitul fiind cel ce primeaza. Folosirea mitei pentru a convinge doctorii sa prescrie medicamente arata o lipsa desavarsita a moralei atat a echipelor de vanzari, cat si a doctorilor. Dupa acest caz, in mod cert este randul doctorilor sa se confrunte cu sala de judecata.

In timp ce amenzile par sa fie o mare pedeapsa pentru GlaxoSmithKline, intelegerea inseamna mai mult o palma data peste mana pentru o companie a carei valoare de piata este de 133 miliarde de dolari. Putem avea incredere intr-o multinationala care promite sa se indrepte, stiind ca si altele au promis la fel, urmand a avea un comportament la fel de indiferent insa cu mult mai atent tainuit?

traducere de B.D.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Scandalul GlaxoSmithKline sau CUM MITUIESTE SI FALSIFICA INFORMATII O COMPANIE BIG PHARMA

  1. Pingback: PORTRETUL BIG PHARMA: MITA, medicamente INEFICIENTE sau cu GRAVE efecte secundare, interes pentru PROFIT, nu pentru cercetarea si gasirea de medicamente noi - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: “PHARMATEST LA EST”: documentar video despre cum au devenit ROMANII SI POLONEZII COBAII laboratoarelor BIG PHARMA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: LEACUL PENTRU CANCER, INTERZIS DE MAFIA INDUSTRIEI "BIG PHARMA"? De unde ne putem lua VITAMINA B17 (Amigdalina)? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Expert ce a lucrat in industria farmaceutica: CUM SE FABRICA MEDICAMENTE PENTRU REDUCEREA POPULATIEI - Recomandari
  5. Pingback: Traficarea bolilor si mercantilizarea sanatatii. CUM INVENTEAZA INDUSTRIA FARMACEUTICA BOLI SI CUM SE DISTRUGE SISTEMUL PUBLIC DE SANATATE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare