Monahul Moise Aghioritul despre valurile violentei: RAZBOAIE CIVILE, URMARIRI ALE CELOR CU PARERI OPUSE CELORLALTI, RENASTEREA TOTALITARISMULUI

3-08-2012 2 minute Sublinieri

Monahul Moise Aghioritul  – Violență vicleană

În ziarul Macedonia

 Romfea.gr

Valuri uriașe de diferite intensități zguduie zilnic viața oamenilor necăjiți. Fenomenul este prezent peste tot, chiar și în Grecia.

Grecul contemporan a studiat la școala câștigului facil, a vieții senzuale și pline de îndestulare, a nelegiuirii, a tâlhăriei, chiar și a crimei.

Astăzi este abolită sfințenia, unicitatea, irepetabilitatea persoanei umane. A pierit rușinea, oprirea de la rău, nevinovăția, nerăutatea, inocența, transparența și veridicul.

Domină samavolnicia, brutalitatea, duritatea și grosolănia. Răpiri violente, tâlhării, crime, teroriști trec prin fața ochilor noștri zilnic, fără nici o frică.

O mulțime de oameni tace, se teme, observă de departe ce se întâmplă, se ascunde și își pune întrebări.

Viața fără frică de Dumnezeu, viața atee, lipsa de respect, necredința, răzvrătirea creează o situație destul de tulbure, un climat nesănătos, fără baze, principii și limite.

Anarhia violentă creează persoane egoiste, tulburate, problematice și bolnave.

Plăcerea (în săvârșirea) violenței diminuează logica, conduce la situații groaznice și la pericole grave.  De aceea (unii) vor să distrugă tot ceea ce stă împotriva acestor lucruri, tot ce este sfânt și frunos, moral și demn de respect. Din păcate, aceștia sunt tolerați și susținuți destul de mult de cei influențați de cuvântările lor mincinoase despre egalitate și dreptate. Afirmațiile aberante conduc la extreme, la anihilarea celuilalt care nu este de acord cu el și nu îl urmează.

Conform spuselor domnului Tsiropulos:

”Toate felurile de nedreptate se întețesc în lume și civilizația, cu răsuflarea tăiată, nu mai are putere ca prin educație să modeleze, să cultive, să înnobileze inimile întărâtate”.

În ciuda multor lucruri care se spun, avem și aici de-a face cu o creștere mare a violenței.

Încă avem războaie și chiar din cele civile, urmăriri ale celor cu păreri opuse celorlalți, discriminări rasiale, renașterea totalitarismului. Au loc impuneri de privări de libertate, terorism de multe feluri, creșterea criminalității și pedofilie.

În organizațiile anarhiste oficial sau nu se înrolează și tineri, conștient sau inconștient. Acest fenomen este foarte neliniștitor și regretabil.

Față de epidemia de violență nu există astăzi o rezistență organizată, ci o acceptare pasivă. Se pare că societatea deja este în declin.

Unii cred că prin violență devin eroi și vor repara nedreptatea socială. Violența însă provoacă violență. Răul nu se vindecă prin rău. Violența nu soluționează probleme, ci creează altele noi.

Prezentul (n.tr. – timpurile pe care le trăim noi) cultivă super-oameni, egoiști, individualiști, nesupuși și necuviincioși.

Lipsa de echilibru a societății noastre și educația megalomană naște oameni superficiali, iresponsabili, imorali și lipsiți de vigoare.

Până să recunoască societatea neputința ei de transformare a inimilor înrăite, violența e deja puternică, a pătruns în case, în familii, la locul de muncă.

Golul, plictiseala și informarea greșită despre o viață cu totul liberă conduc la scenarii de violență nespusă, care deja nici nu îi mai impresionează pe majoritatea oamenilor.

Fără idealuri, omul e înclinat spre brutalitatea și vandalismul de tot felul. Vioență în școli, pe terenurile de sport, pe străzi, pretutindeni.

Există și violență psihologică, asuprire, oprimare, dependență acolo unde ar trebui să existe iubire jertfelnică, pace și bucurie adevărată.

Valurile gigantice ale violenței se vor liniști odată cu întoarcerea omului la idealuri veșnice, la principii de conduită frumoasă, la izvoarele de apă vie care îl vor liniști și inspira.

traducere din neo-greacă de pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu consilier cultural al Episcopiei Covasnei și Harghitei

Legaturi:

*


Categorii

Articolele saptamanii, Parinti greci si athoniti, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare