Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: CRESTINISMUL NOSTRU ESTE AL SFANTULUI PAVEL, NU AL ANGELEI MERKEL

3-08-2012 2 minute Sublinieri

Fotografie de la granița Greciei cu Skopie (Macedonia), pe care a vizitat-o Arhiepiscopul Ieronim

Arhiepiscopul Ieronim: ”Creștinismul Sfântului Apostol Pavel, nu al … Angelei Merkel”

de Emilios Polighenis, Romfea.gr

Arhiepiscopul Ieronim, aflat în vizită oficială la Florina (n.tr. – oraș din nordul Greciei), a cerut unirea (coaliția) tuturor puterilor politice locale pentru a putea ieși țara (n.tr. – Grecia) din criză. De asemenea el a menționat că cea mai bună cale pentru Biserică și Stat nu este separația, ci ”relațiile bilaterale.”

”La trecerea din mileniul al II-lea în al III-lea Biserica a avut un mare rol. Mulți contestă acest lucru, însă pe noi nu ne deranjează acest lucru. Fiecare poate să se exprime liber. Însă atunci când statul înlănțuiește Biserica, nu o lasă se meargă înainte, adică să săvârșească ceea ce poate ea să facă: să ajute, atunci despre ce separație vorbim? Mă întreb cum poate să se facă practic așa ceva? Mesajul istoriei spune, însă, foarte clar: relații bilaterale între Biserică și Stat; fiecare la locul lui, cu întrajutorare și cu înțelegere reciprocă” a spus Arhiepiscopul Ieronim în acest sens.

În cadrul vizitei lui la Unitatea de Frontineră de la Florina, Arhiepiscopul Ieronim a spus că în noul ciclu care începe pentru Grecia, Biserica va ajuta ca să fie depășită criza.

”Nu avem nevoie de lozinci străine, asurzitoare ca să ajutăm. Știm foarte bine acest lucru. Noi vrem să colaborăm cu toate puterile politice locale”, a accentuat Arhiepiscopul.

În cadrul ceremoniei de declarare a lui ca cetățean de onoare al orașului, Arhiepiscopul a vorbit despre nevoia ca situația nouă care va veni în Grecia să se sprijine pe modele și tradiții ale învățăturii creștine. Nu a omis să se refere și la lucrarea pe care o face Biserica în timpul crizei (n.tr. – adică la modul în care ea îi ajută pe oameni).

”Unde este Statul în această perioadă grea?  Provoc aici, la Consiliul local al orașului, pe oricine din orice formațiune politică să îmi răspundă la această întrebare. Deci, ce anume ne duce pe noi în ispită? Biserica încearcă să ridice moralul sufletesc al oamenilor și prin structurile pe care le deține – și pe care Statul nu le are – să aline lumea atât cât poate”, a remarcat el.

”Mai demult, la sat, dar și acum în orașe, așa cum văd zilnic în cartierele sărace ale Atenei, unde să caute omul ajutor? Va alerga la părintele și, dacă problema este mare, atunci va merge la episcop. Și acela, la rândul lui, va merge unde poate ca să îl ajute. Deci, parohia (n.tr. – adică apartenența activă la viața unei parohii, simțirea că suntem frații întreolaltă în Hristos și responsabili unii pentru alții) este modul de abordare al crizei și așa trebuie să o vedem”, a subliniat Arhiepiscopul Ieronim.  

Arhiepiscopul Ieronim s-a referit și la ”resturile” stăpânirii bavareze (germane) care încă supraviețuiesc în Grecia.

”De la eliberarea noastră (n.tr. – de sub turci) avem o continuă intervenție a străinilor în Grecia. Astfel, s-a creat separarea dintre Biserica Greciei și Patriarhia Ecumenică, ca să poată deveni realitate visul lui Riga (?) de a nu putea să devină liberi frații noștri cei înrobiți. De la scuturarea jugului turcesc până în 1922 nu s-a permis ierarhiei să se întrunească, să hotărască și să se exprime.

Un exemplu în acest sens este Otho (Όθωνας ?), care a cerut sfatul tatălui său, Ludvig, regele Bavariei, pentru a mărgini activitatea clerului. Acela l-a sfătuit așa: să numești în conducerea publică oameni care nu au criterii pe baza valorilor, ci sunt fidelii tăi adepți.

De atunci avem devieri pe care le vedem, din păcate, și astăzi. Dorința noastră este, însă, să ne întâlnim cu toții. Trebuie să luptăm toți (n.tr. – cu pericolul extern, al dominației străine, mai ales al celei germane, în cazul Greciei), fiecare de pe meterezul lui. Toți împreună putem să învingem, pentru că avem modelele părinților noștri și putere interioară. Creștinismul nostru este al Sfântului Apostol Pavel, nu al Angelei Merkel.”

traducere din neo-greacă de pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier cultural al Episcopiei Covasnei și Harghitei

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: CRESTINISMUL NOSTRU ESTE AL SFANTULUI PAVEL, NU AL ANGELEI MERKEL

  1. In randul ierahilor nostri, cu unele mici si rare exceptii, domneste o tacere deplina cand nu sunt doar mesaje corecte politic si doctrinar.

    Tara noastra fierbe si nu numai din cauza caniculei. Dau si eu pe http://www.ziarullumina.ro sa vad ce zice oficiosul Bisericii Ortodoxe Romane care se revendica de la ortodoxia poporului acesta pe care il pastoreste.

    Citez din cuprinsul publicatiei (articole):
    – Dialog cu psihologul clinician Mihaela Sahlean: „Din copilărie am simţit siguranţă în biserică“
    – Cuviosul Ioan Iacob prăznuit mâine în toată ţara. Slujbe pentru sfântul născut la Horodiştea
    – La Tulcea, şedinţă a Consiliului eparhial
    – Trei tunderi în monahism la Mănăstirea Crucea
    – Hram la Biserica Greacă din Constanţa
    – Sfântul Maslu în Parohia Drugănescu
    – Întâlnire în cadrul proiectului FORTE la Giurgiu
    – IPS Epifanie, în parohia vrânceană „Sfântul Gheorghe“ – FăureiSfinţire în comuna Garoafa
    – Mitropolitul Nicolae Bălan (1882-1955). Un ierarh destoinic în apărarea credinţei şi a naţiunii
    – Locul de suflet al scriitorilor şi artiştilor de odinioară. Casa Capşa, o cafenea cu parfum de istorie
    – Şampania a fost obţinută din greşeală de călugărul benedictin Pierre Pérignon
    – De la „Păcală în lună“ la Omuleţul lui Gopo
    – Producţia agricolă este compromisă. Seceta se prelungeşte
    – Seceta şi tensiunile politice afectează creşterea economică
    – Mariana Bitang: 50 de ani şi 250 de medalii pentru România
    – „Deschiderea frontierelor pentru România, imposibilă“
    – UE vrea mai mulţi turişti din Rusia şi China
    – Pe jos între Paris şi Tokio
    – Ucraineni şi polonezi părăsesc în grabă Siria
    – Sute de mineri din Suceava s-au blocat în subteran
    – Înregistrarea la Registrul Comerţului, simplificată
    – În perioada 5-7 august, în ţinutul Neamţului. Pelerini în rugăciune la sărbătorile sfinţilor nemţeni
    – Moment de însemnătate duhovnicească în viaţa parohiei Urecheni„Sfintele moaşte nu au vrut să plece de la noi“
    – IPS Teofan, în mijlocul credincioşilor, la sărbătorile sfinţilor nemţeni

    La predica avem asa: Corabia pe mare – imaginea Bisericii în lume;

    iar la Opinii avem: Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Baia, lăcaş voievodal

    Ce sa zic, sunt unii care propovaduiesc despartirea Bisericii de Stat, ca si cum amandoua nu ar fi expresii ale aceluiasi popor. Dar cand vad ca Biserica Ortodoxa Romana este evident si definitiv desprinsa de realitatea pe care se lauda ca o pastoreste si de poporul sau, nu stiu, dar ma apuca asa, parca un rau de la stomac…

  2. Pingback: Se anunta un “SEPTEMBRIE NEGRU” pentru Biserica Greciei. Asezamintele sociale in pericol de FALIMENT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Premierul Greciei, Samaras, a cersit indurare si păsuire de la MERKEL/ Cancelarul german, acuzat de instaurarea unui REGIM AUTORITAR si ANTI-PARLAMENTAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: IPS Ambrozie de Kalavitra: NE-AM INDEPARTAT MULT DE INVATATURA EVANGHELIEI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: Nu ne place atitudinea popoarelor europene fata de noi. GRECIA A DEVENIT UN COBAI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  7. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: GRECIA E VICTIMA CAMATARIEI NEMTESTI. Biserica Greciei are dificultati financiare tot mai mari - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  9. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
  10. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare