In cautarea fericirii: carte cu rataciri si metode “energetice” NEW AGE promovata de PROTOPOPUL DE BEIUS

7-08-2012 4 minute Sublinieri

Am primit pe mail:

Urâciunea pustiirii în locul cel sfânt

Să faci o jertfă personală pentru a ajuta la construirea și înfrumusețarea unei biserici este un act nobil și spre mântuire, chiar și atunci când în acest scop se folosește condeiul.

Domnul Prof. Dr. Grigoraș Ioan din Beiuș, Bihor, fiind impulsionat de acest deziderat și în același timp pasionat de studiu și de spiritualitate s-a gândit că ar putea să sprijine financiar pictarea Bisericii Sf. Ap. Andrei din Orașul Beiuș, al cărei slujitor este chiar Protopopul de Beiuș, Cucernicul Părinte Ioan Nat Balint, prin publicarea unei cărți cu titlul ”În căutarea fericirii” și vinderea ei în bisericile din protopopiat (și probabil și altele, nu am informații necesare în acest sens), dar și în magazinul protopopiatului. Acest demers se pare că a fost sprijinit cu entuziasm de Părintele Protopop. Tot dumnealui este cel care semnează pe spatele coperții și o recomandă

„ca o călăuză pentru cei care încă mai sunt însetați de spiritualitate și sunt în căutarea unui drum către Împărăția Lui Dumnezeu”.

Pentru a avea un succes cât mai mare această acțiune, domnul Prof. cu recomandarea Părintelui Protopop, a început să colinde bisericile din protopopiat,  și poate nu numai, pentru a promova cartea și scopul pentru care a scris-o. Într-una din aceste biserici mă aflam și eu. La sfârșitul Sfintei Liturghi prof. Grigoraș si-a prezentat cartea. Marea „surpriză” a fost să aud că încă din primele momente ale prezentării aceastei cărți se anunța a fi una eretică de factură New-Age-istă, vorbind de cele șapte puncte energetice, chakre și cele patru forțe ale omului, profesorul recomandând-o ca o carte care ne va ajuta să înțelegem cauzele bolilor sufletești și trupești, să le prevenim și să le vindecăm. Ce m-a întristat  și mai tare în urma acestei prezentări a fost că nici unul dintre credincioșii prezenți nu au sesizat sau nu au avut curajul să semnaleze că este vorba evident de o carte eretică. La îndemnul părintelui mulți au alergat să cumpere cartea epuizând repede exemplarele pe care le avea la îndemână autorul.

În timp ce distribuia cartea am încercat să-i pun întrebări suplimentare despre bibliografie, ideile promovate, dar mi s-a recomandat să cumpăr cartea evitând dialogul. Am cumpărat cartea, și spre marea mea dezamăgire mi s-au confirmat temerile. Pentru a vă convinge și dumneavoastră de otrava ce se ascunde în carte, cei care veți citi acest articol, voi prezenta bibliografia și câteva pasaje din carte.

În bibliografie întâlnim trei lucrări ortodoxe dintre care una a Pr. Arhim. Teofil Pârâian și alta a Sf. Luca al Crimeei alături de alte șapte lucrări eretice dintre care exemplific pe Cristian și Mariam Dikol, Manualul vindecătorului bioterapeut, Editura Esoteris, 2005, Colecția medicină astrală; Cum să rezolvăm 7 probleme de stres letal și să descoperim cinci cauze a tuturor bolilor, Adevăruri puternice care transcend toate culturile, naționalitățile, religiile, și sistemele!; Shivananda Swami- Puterea gândului, Ed. Deceneu, 1996; Emisiunile Trinitas.

În ceea ce privește bibliografia, cred că orientarea este evidentă.

În continuare voi prezenta câteva pasje din carte pline de otravă eretică .

            „Legătura omului cu cerul, de unde provine, se face printr-un canal energetic. Corpul omenesc dispune de 7 puncte energetice sau chakre… Chakrele sunt centri energetici care primesc, transformă și emit în rețeaua energetică inormații, energie și substanțe necesare vieții. Dacă ele se blochează, sănătatea omului va fi afectată. De funcționarea lor corectă depinde însăși fericirea noastră”.

„Primul punct energetic, numit și chakra rădăcină…”

„Cea de-a două chakră este centrul energetic sacral…”, și urmează descrierea lor.

Cuvintele grele care ni se adresează pătrund în adâncul sufletului nostru. Dacă ne amărâm, cuvintele se răspândesc ca un venin în sânge, afectând tot trupul”.

În capitolul trei propune mai multe terapii ale trupului și ale sufletului: cristaloterapia, meloterapia, cromoterapia, aromoterapia, fitoterapia, meditația. Voi cita câteva fragmente din cea ce scrie despre cea din urmă.

De mii de ani este cunoscută capacitatea meditației de alinare a suferințelor și de grăbire a vindecării. Rugăciunea este probabil cea mai cunoscută meditație. Meditația are menirea de a duce la creșterea parametrilor vibraționali, creștere care depinde de ardoarea rugăciunii îndreptate către Dumnezeu și care are la bază credința-încredere, patosul mental-spiritual de a urca în ierarhia iubirii, a sunetului și a luminii”.

„Una din cele mai simple metode de meditație este următorea: vă întindeți în pat pe spate, închideți ochii și vă desprindeți de realitatea înconjurătoare, ascultați muzica adecvată. Începând de la punctul energetic din vârful capului vă faceți cruce mental, de trei ori în acest punct. La fel procedați în fiecare punct energetic spre picioare și înapoi. Vizualizați cu privirea interioară cum pătrunde lumina lui Dumnezeu în spiritul și în trupul vostru, revărsându-se în toate celulele. Mintea dumneavoastră se orientează spre cer de unde coboară o rază ca un laser care vă străbate creștetul capului și coloana vertebrală. Purtați această lumină spre locul care vă doare. Încet, încet vă veți imagina un vârtej de energie care va pătrunde prin creștet, coloană și picioare. Orele favorabile meditației sunt: 7, 15, 19, 03”.      

 „Fericirea nu este un sentiment destinat oricui. Ea este un lucru deosebit și doar unii oameni sunt predispuși să fie fericiți”

Acestea sunt doar câteva dar, citind cartea, un observator atent și ancorat bine în tradiția ortodoxă va sesiza mulțimea de capcane vătămătoare de suflet pentru cei cu „dinți de lapte”.

Trebuie să menționez că părintele a sesizat, de-abia după ce s-a vândut cartea și autorul a plecat, despre ce este vorba. Încercând să salveze situația și-a cerut iertare de la credincioși și le-a explicat că această carte este una eretică, dar a promovat-o la îndemnul protopopului, de aceea nu a răsfoit-o înainte.

Duminică, la biserică, am avut o discuție cu o doamnă despre carte. Dumneaei sesiza că unele învățături nu sunt ortodoxe, a fost prezentă când părintele i-a atenționat pe credincioși asupra faptului că este vorba despre o carte eretică dar, faptul că era semnată de protopop o determina să accepte mai degrabă autoritatea protopopului. Vă dați seama ce dezastre poate să provoace o astfel de situație!?

Cei care vizitează magazinul Protopopiatului Beiuș, Bihor, vor avea parte de asemenea de o mare „surpriză”: un rând de cărți eretice, new-age-iste, alături de una dintre cărțile despre Părintele Iustin Pârvu. Vă dau un titlu: „Omul, călător astral”.

În urma celor prezentate nu pot decât să vă întreb:

Cine sunteți Părinte Protopop?

V-ați decis cărui domn vreți să slujiți?

Ciprian V.

Nota noastra:

Sursele noastre ne informeaza ca, de fapt, lucru ce e si mai grav, Grigoras Ioan ar fi preot si membru al grupului de practicanti reiki GLADI. Mai mult, ar fi vorba de un fenomen “minunist”:

Clubul de radiestezisti din Beius trimite oamenii la preotii din oras sa le faca rugaciuni, au icoane si cruci ascuzandu-se sub protectia ortodoxiei. Par a fi cei mai evlaviosi oameni si spun ca ei sunt vindecatori. Vindeca oamenii doar pe baza psihologica spunand “Daca ai credinta te voi vindeca. Totul e sa ai credinta puternica in puterile mele primite de la Dumnezeu. Eu te vindec cu har divin doar cu conditia sa crezi. Acesti vindecatori se folosesc de naivitatea si inconstienta unor crestini care nu cunosc dedesubturile acestor “minuni”. Ce putem sti cu siguranta, ei nu pot vindeca o fractura, auz sau vedere etc. ci doar ce consta in autosugestie. Multi cred orbeste si traiesc cu sperante mari in aceste “vindecari”.

“Clubul” beneficiaza de sprijinul Protopopului de Beius, care permite vanzarea cartilor reiki alaturi de cele duhovnicesti in pangarul sau.


Categorii

Cuvantul cititorului, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri...

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “In cautarea fericirii: carte cu rataciri si metode “energetice” NEW AGE promovata de PROTOPOPUL DE BEIUS

  1. Vă recomand să faceți o adresă (sesizare) scrisă episcopului și chiar Mitropolitului de care aparține protopopul de Beiuș. Sesizările creștinilor ortodocși trebuie să semnaleze arhiereilor și abaterile de la credință ale unora din ierarhia administrativă care tind să se creadă infailibili.

    Repet, la sinaxele preoțești și monahale ar trebui să se discute și asemenea probleme dogmatice, teologice, duhovnicești și pastorale, nu doar aspectele trupovnicești (ce acte TREBUIE să prezinți la control, cum TREBUIE să faci donațiile și-n ce valori către sectorul filantropic și trustul media al patriarhiei, câte kilograme de lumânări TREBUIE să plătești lunar și în avans, cum TREBUIE să chivernisești averea bisericii sau mănăstirii și mai ales cui TREBUIE să-i dai raportul, bilanțul financiar-economic TREBUIE să fie la zi, etc). Din păcate, unii preoți au lipsuri în ortodoxie și ortopraxie, d-apăi să mai combată ereziile contemporane stât de fine și variate. De aceea și ei și credincioșii căzuți în înșelare trebuie ajutați, lămuriți, mustrați când sunt confuzi. Iar ereticii care se cred dăștepți și fac un carcalete new age trebuie demascați și mustrați cu putere, repede, ca otrava înșelării lor să nu infecteze pe mai mulți.

  2. Combinatia aceasta a filosofiilor si tehnicilor orientale cu elemente ce tin de credinta ortodoxa nu este chiar noua, aceasta fiind o tehnica diabolica de a atrage crestinii nostrii pe o cale ratacita.

    Dupa “Revolutie” am intalnit si eu un tip de yoga presupusa ortodoxa, unde se spunea ca pentru chakra a 6-a este patron chiar Hristos, iar pentru cea de-a saptea insusi initiatorul yogai respective. Normal nu ti-ar trebui prea multe sa intelegi ca aceasta persona se pune mai presus fata de insusi Dumnezeu, numai ca pana sa-ti dai seama de lucrul acesta se are grija sa ti se goleasca mintea de orice gand si sa se lase astfel loc pentru duhurile necurate.

    Pentru cei care nu sunt bine ancorati in credinta stramoseasca este suficient sa li se dea acest cocktail de ezoterism cu elemente ce tin de crestinism, pentru a rataci si a fi indepartati de dreapta credinta. Aici am putea sa luam chiar exemplu de fata, unde in tehnica de meditatie se cere ca sa se faca cruce “mental” de trei ori urmand mai apoi alte lucruri nespecifice pentru crestinism. E ca si cum ti s-ar spune sa-ti faci cruce de trei ori si sa te arunci in fantana ca sa patrunzi adancimile. Ce sa mai zicem si de faptul ca daca esti crestin in toata firea nu stai pe pat sa-ti faci cruce mental…

    Sa fim atenti sa nu-L maniem pe Dumnezeu si sa aducem jertfa bine placuta nu astfel de murdarii pentru a cladi o biserica.

  3. Ce nebunie …

  4. Parerea mea este ca ignoranta nu este buna nimanui. Ortodoxia va pierde mult daca ortodocsii, zelosi, vor incerca sa cuprinda realitatea lumii create in gandirea lor limitata.

    Realitatea este una pentru toti, interpretarea ei insa difera in functie de cultura popoarelor si religia lor.

    Cunoasterea lumii create a evoluat mult si nu mai putem prezenta oamenilor lumea creata doar prin prisma cunostintelor de acum 1000-1500 de ani.

    Pr. Vasile

  5. @Pr. Vasile:

    ?!

    Pur si simplu e vorba de invataturi eretice, care raman eretice si daca se scurg milenii intregi.

  6. Pr. Vasile

    V-as ruga sa cititi articolul: PARINTELE AMFILOHIE la Sophia (audio, video): “Tara are nevoie de oameni care sa se pocaiasca cu adevarat. POCAINTA ESTE DE TEMUT DEMONILOR! unde ni se aduce clar indemnul: NU RAMANETI INTEPENITI IN REALITATE, PRIVITI CATRE ADEVAR!

    Adevarul este unul singur si nu realitatea. Si daca Adevarul este unul singur mai trebuie sa intelegem ca El nu se poate contrazice pe Sine. Nu putem sa ne impartim si sa imbratisam toate culturile si filosofiile popoarelor pentru a ajunge la Adevar. Nu are nicio logica tot asa cum ar fi ca unul sa afirme despre o floare ca este galbena, altul albastra, altul rosie si fiecare dupa cum are ochelarii colorati iar noi sa credem ca toti au dreptate, fiecare vazand cate o petala, in loc sa le spunem sa-si dea ochelarii jos.

    Ortodoxia nu este o filosofie care ni se dezvaluie prin gandire, astfel incat sa poata fi circumscrisa posibilitatileor limitate ale omului. Ortodoxia este o Religie care se traieste iar Adevarul in Ortodoxie se reveleaza si se intrupeaza.

    Ar fi bine sa mai cercetam si sa ne cercetam…

  7. Pr. Vasile@

    Oare sunteti preot cu adevarat? Nu stiti ca aceste “cunostinte” “noi” sunt, de fapt, foarte vechi si sunt nu doar eretice ci de-a dreptul pagane. Degeaba li se da o aura stiintifica pentru a seduce mai usor in aceasta epoca a progresului stiintific, ca e vrajitorie pura. Oare tocmai dvs. sa nu stiti asta? Oare chiar dvs. sa nu stiti ca invataturile pagane sunt de sorginte satanica si ca toti idolii nemurilor sunt demoni?! La Shivananda Swami trebuie sa-i aduceti pe credinciosi pentru vindecare sau la Hristos? Intr-adevar ignoranta nu este buna nimanui! Cititi din Sfintii Parinti la care veti gasi cu adevarat invatatura despre suflet si tot ceea ce trebuie cunoscut despre el si vindecarea lui, mai ales daca sunteti preot! Stim ca suntem in vremea lepadarilor si a tradarilor de mare rasunet ale lui Hristos, deci sa ne pazim! Diavolul va face minuni mari ca sa-i insele daca s-ar putea si pe cei alesi.

  8. @Pr. Vasile:

    ca bine graiti, ignoranta nu este buna nimanui, eu asa m-am desteptat dupa ce l-am cetit pre Cuviosul Seraphim Rose.
    Din toata inima, va recomand o grabnica si folositoare lectura.

  9. pr. Vasile!?
    Ma intreb ce pr. esti. ceea ce stim de acum 1000 sau 1500 de ani despre lumea creata de Dumnezeu stim de la Sfintii parinti. Nu cred ca un oarecare, care vine acum cu niscaiva cunostinte “spiritiste” il poate concura pe Sfantul Vasile sau pe Sfantul Ioan Gura de Aur. In crestinism exista viata si moarte suflet si trup, rai si iad. Restul e pacaleala.

  10. Titlul cartii poate fi si un titlu de succes.Pentru cei care nu au vazut filmul:
    http://filmehd.net/the-pursuit-of-happyness-in-cautarea-fericirii-filme-online-gratis.html
    În filmul “În căutarea fericirii regasim drama fiecaruia dintre noi care traieste intr-o societate nedreapta cu unul sau cu altul , unde poti razbi doar daca esti puternic , o jungla de beton.Chris Gardner (Will Smith) este un tata , un american familist care incerca cu toate fortele sale sa supravietuiasca vanzand aparatura medicala fara prea mare succes.Si cum necazurile nu vin intotdeauna singure se desparte si de sotia lui (Thandie Newton) care nu mai simte nici o protectie financiara.Cum este sa te trezesti dimineata, sa vezi ca nu mai ai nici un ban in cont, sa gasesti pe parbrizul masinii amenda de parcare, proprietarul imobilului in care locuiesti sa iti spuna ca nu mai poti locui acolo pentru ca nu ai platit chiria de cateva luni iar mama copilului tau nu mai vrea sa auda de tine?Devenit acum singurul parinte Chris Gardner (Will Smith) continua cu o ambitie iesita din comun sa caute o slujba mai bine platita si va fi acceptat in cele din urma ca stagiar la o mare companie lucrand zi si noapte.Acest film poate fi povestea fiecaruia dintre noi, poate fi povestea ta cel care nu te-ai nascut cu parinti bogati care sa-ti puna pe tava totul.”Cand m-am nascut in lumea mea n-am primit nimic Decat spirit de luptator”

  11. Cine reuseste sa se salveze din acest fel de inselare dupa ce a gustat din ea, are toate motivele sa planga intreaga viata… Spun aceasta din proprie experienta.
    Dar, pentru ca experienta mea nu conteaza, este bine de (re)vazut “cazul” Parintelui Sofronie Saharov. A plans cu amar, asemeni lui Petru pentru lepadarea de Hristos. Nimic mai putin decat lepadare de Dumnezeu este.

  12. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
  13. Doresc sa va semnalez ca profesorul dr. Ioan Grigoras din Beius, practicant reiki, cel care a mai lansat in trecut o carte de esenta new-age in bisericile ortodoxe din Beius “In cautarea fericirii”, despre care a scris si site-ul dvs.in articolul de mai sus, a trecut acum la lansarea celei de a doua carti, intitulata “Adevarata fericire”, tot in biserici ortodoxe din acelasi municipiu, Beius. Daca aveti mai multe informatii despre aceasta a doua carte, as dori sa detaliati subiectul. Nu detin cartea, doar am apucat sa vad la bibliografie ca , aparent, continea doar titluri ortodoxe. Din pacate, lansarea nu a fost cu posibilitatea de a pune intrebari.

  14. Pingback: NEW AGE “ORTODOX”. Recenzia cartii “ADEVARATA FERICIRE” de Ioan Grigoras: un amestect toxic de SPIRITISM si HIPNOZA cu MINUNI, MOASTE si personalitati duhovnicesti ale ORTODOXIEI - Recomandari
  15. Pingback: DEMONTAREA UNUI “MOTIVATIONAL” VIRAL. Cele “15 secrete ale vietii” ale romancei de… succes mondial din Suceava care “a dat fericire planetei” – intre o PSEUDO-SPIRITUALITATE NEW AGE si un KITSCH PSIHOLOGIST
  16. Pingback: “Mai, frati români, noi n-am iesit inca din PAGANISMUL nostru, care se manifesta astazi prin VRAJITORII la nesfarsit, prin BLESTEME la nesfarsit!” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare