Stricăciuni la bisericile ortodoxe 
Furtuna năprascnică de duminică a afectat foarte multe din bisericiile din judeţul Timiş. Reprezentanţii Mitropoliei Banatului s-au aflat azi pe teren pentru evalua pagubele. ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului a plecat şi el spre parohiile afectate.
“Furtuna a afectat îndeosebi bisericile şi casele parohiale, a afectat troiţele din curtea bisericilor şi de la răspândiile drumului, ba chiar şi cimitirele. În judeţul Timiş avem mai multe biserici rămase fără turle, pur şi simplu au fost aruncate pe pământ, biserici ale căror acoperiş a fost luat de vânt, fără ţigle. Avem şi case parohiale rămase fără acoperiş. Reşedinţa noastră eparhială, un corp, a rămas şi ea fără acoperiş. Parcurile bisericilor noastre au fost pur şi simplu devastate. La parohia din Sinaia peste 50 la sută din parc este devastat”, a declarat părintele Ioan Popescu, vicarul Mitropoliei Banatului.
O cruce de pe Catedrală s-a dărâmat
Catedrala Mitropolitană din Timişoara a fost şi ea afectată. Ornamentul de pe unul din turnurile bisercii a căzut. Părţile laterale au multe ţigle smulse de vânt, o troiţă ridicată în memoria Eroilor Revoluţiei a fost ruptă. Foarte mulţi copaci din jurul Catedralei sunt rupţi.

“Au fost activate asigurările lăcaşurilor de cult, preoţii şi credincioşii s-au mobilizat foarte repede. Au rămas în lucru bisericile care au suferit avarii grave. Nu putem să evaluăm acum costurile, specialiştii se află la faţa locului, se fac fotografii, se întocmesc documente. Dar preoţii şi credincioşii s-au mobilizat foarte bine”.

Cele mai grav afectate biserici sunt cele de la Ghilad, Giulvăz, Toager, Bichigi, Sinteşti, Vucova. Turla bisericii de la Remetea Mare este căzută.
“Este o dezlănţure fără precedent la noi. Dacă nu vom înceta cu defrişările sălbtatice, cu poluarea excesivă şi cu testele nucleare, vorba Domnului Iisus Hristos, <mai mari de atâta vom vedea>. Din păcate oamenii sunt răi, îl constatăm şi noi. Biserica înseamnă mereu la bunătate, la practicarea virtuţilor, dar de multe ori constatăm că vocea noastră parcă se aude în pustiu”, a mai spus părintele Popescu.
[….]