GÂNDURI POST-REFERENDUM (1) – Un glas care strigă în pustie: ”TĂVĂLUGUL VA ÎNCEPE SĂ VINĂ, căci boicotul de astăzi a deschis larg poarta stăpânitorului acestei lumi… Durerea este că strigăm și noi: „PE BARABA, PE BARABA!” și cerem sângele lui Hristos asupra noastră și ASUPRA COPIILOR NOȘTRI… Avem „șansa” acum să pășim în „MINUNATA LUME NOUĂ””

14-10-2018 5 minute Sublinieri

Am primit de la un cititor:

Motto: „Sfatul săracului l-ați rușinat, dar Domnul este nădejdea lui. (Psalm 13, 6)”

Realitatea are uneori gust amar, ca orice doctorie. Exact ca în ’89-’90, nu am fost decât masă de manevră și nu am avut capacitatea de a recunoaște un moment cu adevărat istoric. Poate pentru că era prea simplu, am greșit cum greșesc copiii din neatenție. Numai că neatenția asta ne va costa scump. Acum, la aproape o săptămână de la referendum, cine mai crede că era vorba despre Dragnea? Iată, Hans Klemm, ambasadorul SUA spune că e vorba despre „exprimarea poporului pentru toleranță”. Doar atât. În plus, atenția partidelor politice este acum concentrată pe a da o lege a parteneriatelor civile, poate chiar o „căsătorie” între oricine și orice. Cei la cuțite înainte de referendum și-au dat mâna într-o veselă horă, pe fond curcubeu și în aplauzele UE, ca să rezolve și acest neajuns al nostru ca popor. Dar iubiților, parcă nu asta era acum important, parcă erau spitalele, școlile, autostrăzile, you name it, nu? Parcă familia era o falsă problemă, că doar totul este deja reglementat și nu e nevoie să fie schimbat nimic?

Chiar și înainte, presa occidentală nu a indicat nicio secundă că ar fi vorba de o miză politică, ci una strict morală, în sensul că în toată presa de limbă germană pe care am putut-o citi, referendumul era numit unul „homofob”. Atât. Niciun Dragnea și niciun PSD. Încuiați în logica ilogică a „personalităților” momentului, a „sincerilor” analiști, refuzând sfatul unei Biserici și așa doar implicată dar nededicată cauzei, ne-am dat cu stângul în dreptul. Marele câștig este însă că știm cum stăm și câți suntem cu adevărat, și că multe măști s-au dat pe față. Îmi este acum clar de ce nu s-a legalizat încă prostituția, fiindcă la nivelul politicului, cu notabile excepții, aceasta este pâinea cea de toate zilele (nu, clar nu e vorba de „excepția” PSD, că ei doar pe din față au sprijinit inițiativa, prin spate au sabotat-o – e vorba doar de anumite persoane). În special cei care vor să „salveze” România au reușit să o salveze de singurul lucru pe care îl mai avea, de bine de rău: familia. Oare România de dinainte de referendum este aceeași cu cea de după referendum, cum ni s-a transmis liniștitor? Săptămâna aceasta probabil că da, dar mâine? Peste un an? Peste zece? Avem „șansa” acum să pășim cu dreptul în minunata lume nouă, în care părinții care nu-și vor lăsa băieții să poarte fuste riscă să fie dați pe mâna serviciilor sociale. Utopie? În Marea Britanie nu.

Recitind la Matei ultimele capitole, începând cu scena prinderii în Grădina Ghetsimani, regăsesc același tipar cu ceea ce am trăit de câteva zile. La umbra nopții, departe de ochii lumii, se decide soarta Omului-Dumnezeu și se trece la prinderea Lui. În momentul judecății, aburit de către conducătorii lui, poporul îl alege pe Baraba, un tâlhar și un ucigaș. Intervenția soției lui Pilat pentru „dreptul acesta”, a blândeții, a candorii și a intuiției specific feminine, nu ajută la nimic, Pilat văzând că orice încercare de a convinge rațional pe oameni nu folosește. Și atunci cedează și el, alege injustiția de dragul… a ce? A liniștii de moment, a confortului. De ce să își aprindă paie în cap? Avea doar la îndemână toată forța puterii romane, dar a crezut că evitând înfruntarea directă va putea să salveze aparențele. I-a fost frică să stea de partea adevărului. Și cine a pierdut? Toți: conducătorii, poporul și el (tradiția păstrează două curente, unul în care el înnebunește și altul în care înspre sfârșitul vieții devine creștin – Dumnezeu știe). Însă șansa noastră a tuturor a fost și este faptul că Dumnezeu știe cum și poate să întoarcă totul înspre bine, surprinzându-ne cu lucruri negândite, bunăoară cu… Învierea. Nimeni n-a crezut, nici măcar apostolii, cu toate că Hristos le-a demonstrat că El este Învierea și Viața. Dar de binele acesta nu va profita oricine, ci doar acela care își va reveni și se va trezi la realitate.

Hai să vedem ce se întâmplă pe Golgota. Trecători și conducători, chiar și un tâlhar împreună-răstignit cu El Îl batjocoresc. „S-a încrezut în Dumnezeu, să-L scape acum”, „Tu, Cel care zici că strici Templul și îl refaci în trei zile, dă-te jos de pe cruce ca să credem”, cu alte cuvinte: fă o minune, dă-ne prilej de spectacol grandios, asta ne va convinge! Oare? Minunile s-au întâmplat însă înainte, dar ochii orbiți nu au fost în stare să le vadă, să le înțeleagă, să le trăiască. Mai fă spectacol!”, asta e tot ceea ce au înțeles niște suflete moarte, împietrite, schimonosite. Oare nu erau mama Lui și celelalte femei la picioarele crucii, plângând? Iar dintre apostoli, doar notabila excepție a lui Ioan. Durerea lor, chiar considerând doar aceea pentru suferința cumplită a unui Drept care nu a făcut niciun rău, doar bine, darămite a unui Fiu iubit, a fost călcată în picioare de cuvinte grele. Măcar dacă tăceau…

Iată că totuși Dumnezeu le face pe plac și face minuni: catapeteasma Templului se rupe de sus până jos, învie drepți din vechime, se întunecă soarele, se aud tunete din senin. Învie sufletele cele moarte? Nu. Rămân în mormântul lor fiindcă erau moarte de-a binelea. Dumnezeu vrea să te învie și tu nu vrei, vrei să stai mort. Bine, Dumnezeu nu insistă, dar rămâi cu alegerea ta. Mda, și tot Dumnezeu drăguțul e de vină… Și totuși, o surpriză plăcută: păgânii recunosc cu mirare și teamă Dumnezeirea lui Hristos – niciodată nu știi de unde sare iepurele.

Dar poate că minunea Învierii convinge, nu? Străjerii vin și mărturisesc cinstit despre Îngerul care a dat la o parte piatra de la mormânt. Ce fac conducătorii și arhiereii, cei care singuri i-au angajat? Se pleacă în fața mărturiei lor? Nu, o acoperă cu bani, spunându-le să răspândească o minciună. Să-și scape pielea și să arunce Învierea în derizoriu. Dar greu îi este omului „să izbească cu piciorul în țepușă (Fapte 9, 5)”, crede că se luptă cu Dumnezeu dar se luptă cu el singur. Și Dumnezeu stă și plânge când îl vede atât de nătâng.

Mai mult, fac apoi apostolii – ucenicii Domnului – minuni, și cu ce se aleg? Cu lanțuri și închisoare.

Ce putem vedea din toată această desfășurare de evenimente? Că în tot timpul și în tot locul Dumnezeu le dă șanse tuturor celor care i-au stat împotrivă să vadă și să se convingă, dar din păcate mulți nu vor. Drept a spus Hristos despre ei că sunt „morminte văruite, pline de toată necurăția”, care nu slujesc lui Dumnezeu ci lor înșile. Se trezesc însă unii la care nu le-am da nicio șansă și care altfel, poate, ar rămâne adormiți. Minunate sunt căile Domnului…

Iată, avem și noi morții noștri care ne conduc și care nu vor să învie. Iată că avem și noi conducători care se slujesc pe ei și pe cei care din umbră îi plătesc. Durerea este că strigăm și noi cu ei: „Pe Baraba, pe Baraba!” și cerem sângele lui Hristos asupra noastră și asupra copiilor noștri. Sunt convins că din mulțimea aceea de acum două mii de ani mulți s-au trezit ulterior, și Dumnezeu i-a primit, ca un bun și iubitor de oameni ce este. Să ne ajute Cel de Sus să ne trezim și noi până nu este prea târziu, până nu ajungem și noi morminte văruite. Dar asta implică un anume efort, o ieșire din zona de confort, o strădanie de a începe să pricepem lumea în care trăim. Putem începe cu a ne punem probleme de fond: ce vrem de la viața noastră, unde mergem, și unde îi ducem și pe ceilalți. Adormitul în fața televizorului, viața pe Facebook sau Instagram sau totala dedicare carierei ne e doar moarte, picătură cu picătură.

În încheiere vă transmit un cuvânt de învățătură de la alții cu pricepere, nu ca mine. Iată ce a scris Părintele Mihai de la Brașov editurii Sf. Mina:

Slavă lui Dumnezeu pentru tot! Să vă răsplătească Domnul jertfa.

Nu vă întristați, ci vă bucurați! Cu fiecare victorie a nefirescului, suntem cu un pas mai aproape de venirea Domnului. Și acesta este singurul scop al existenței noastre. Întâlnirea cu El și ajungerea Acasă. Așa că bucurați-vă și vă veseliți!

Și de acum, gata, lupta mărturisirii începe! Pe viață și pe moarte! Pe viața în și cu Hristos, sau pe viața în moarte fără de Hristos.

Nu răspundeți la provocări, nu intrați în polemici, nu răspundeți la rău cu rău, ci asemenea Cuvântului lui Dumnezeu, și asemenea atâtor generații de Sfinți, aveți ațintită privirea doar către bucuria Învierii. Pe care nu o să o poată lua nimeni de la noi.

Tăvălugul va începe să vină, căci boicotul de astăzi a deschis larg poarta stăpânitorului acestei lumi. Nu îi condamnați pe cei ce au făcut-o. Nu au știut ce fac. Ci purtați sufletele lor în rugăciune, ca Domnul să mai salveze ce se va mai putea din ei.

La luptă deci, clipă de clipă, pentru a câștiga darul fără de preț al sfințeniei și al părtășiei cu Dumnezeu. Iar cele mântuitoare se vor adăuga fiecăruia, pe măsura jertfei dragostei din inima voastră.

Vă iubesc! Noapte bună Sfinților!

Glasul celui care strigă în pustie

Retrogradul de serviciu: VOTEZ DA LA REFERENDUM. „Aici e vorba de un război între religii. Alegem doar de care parte să luptăm. Nu avem o a treia variantă. Să nu ne amăgim, nu vom putea sta pe tușă, toată lumea e participantă”

“Retrogradul de serviciu” despre REFERENDUMUL CASATORIEI INTRE BARBAT SI FEMEIE si STIGMATIZAREA ADEVARULUI

Gânduri post-referendum (2). ”Cum oare oameni care ne împărtăşim din acelaşi potir putem avea atitudini atât de diferite în raport cu un eveniment atât de important din istoria neamului românesc?”

Predica Parintelui TUDOR CIOCAN despre IMPLICATIILE REZULTATULUI REFERENDUMULUI (audio + text): “Va veni o perioada foarte grea pentru noi, ca Biserica. NE INDREPTAM SPRE O NOUA DICTATURA. Acum, ca popor, ne-am dezis de Dumnezeu. Dintr-un neam crestin ne-am transformat intr-o populatie”

CUVANT GRAV SI IMPORTANT (pentru) DUPA REFERENDUM, in duh profetic, al Parintelui Cezar Axinte (Constanta): ESTE VREME DE CERNERE, DE “APOCALIPSĂ”, DE “RIDICARE A VĂLULUI”. “De acum războiul se mută într-o altă dimensiune, va fi mult mai deschis, mai descoperit. Războiul se duce împotriva lui Hristos şi a celor care Îl urmează”

PS MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord – CALDE CUVINTE PĂRINTEȘTI de LIMPEZIRE, ÎMBĂRBĂTARE și TREZIRE după căderea la testul REFERENDUMULUI: “Să transformăm, lucrând duhovnicește, această înfrângere. Să redevenim cu adevărat și PÂNĂ LA CAPĂT CREȘTINI. Să ne implicăm în viața cetății, DISOCIINDU-NE DE ORICE FEL DE PARTIZANAT POLITIC, devenind însă creștini cu conștiință civică”

NEAM BOICOTAT. Opinii de pr. Constantin Necula, Catalin Sturza, Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si altii/ REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE E INVALID. Suntem in minoritate. Totusi, 4 milioane de români au votat pentru valori crestine. CE URMEAZA DE MAINE?/ Declaratia de presa a liderilor CpF (Video): „Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare”

REFERENDUM – REZULTATE FINALE. 21,1% prezenta, 91,56% pentru CASATORIE. Prezenta in Diaspora/ Inselatoria listelor electorale/ Cum a ucis ura față de Dragnea Referendumul/ REFLECTII POST-REFERENDUM. Mihai Gheorghiu: Teoria factorului X/ Regizoarea Ivona Boitan: „Românii nu-și ascultă preoții, nici prieteni, nici părinții nici bunicii. Românii ascultă de tv și de Andreea Bălan și Tudor Chirilă”/ SI TOTUSI, CUM RAMANE CU ARTICOLUL 48?


Categorii

Cuvantul cititorului, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Referendum casatorie familie

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “GÂNDURI POST-REFERENDUM (1) – Un glas care strigă în pustie: ”TĂVĂLUGUL VA ÎNCEPE SĂ VINĂ, căci boicotul de astăzi a deschis larg poarta stăpânitorului acestei lumi… Durerea este că strigăm și noi: „PE BARABA, PE BARABA!” și cerem sângele lui Hristos asupra noastră și ASUPRA COPIILOR NOȘTRI… Avem „șansa” acum să pășim în „MINUNATA LUME NOUĂ””

 1. la obiect, nimic de adaugat.

 2. Pingback: Predica Parintelui TUDOR CIOCAN despre IMPLICATIILE REZULTATULUI REFERENDUMULUI (audio + text): “Va veni o perioada foarte grea pentru noi, ca Biserica. NE INDREPTAM SPRE O NOUA DICTATURA. Acum, ca popor, ne-am dezis de Dumnezeu. Dintr-un neam crest
 3. Pingback: Părintele MITROPOLIT TEOFAN despre "RANA" și "LECȚIA" REFERENDUMULUI: "Și cei care nu au fost la vot și cei care am fost, VOM DUCE CRUCEA GREA A CONSECINȚELOR care decurg din nevalidarea referendumului închinat căsătoriei
 4. “Încuiați în logica ilogică a „personalităților” momentului, a „sincerilor” analiști, refuzând sfatul unei Biserici și așa doar implicată dar NEDEDICATĂ cauzei (subl.mea), ne-am dat cu stângul în dreptul.”
  Da, din păcate, asta este cruda realitate… Deoarece tema referendumului era de o importanţă capitală, vitală chiar, pentru toţi fiii Bisericii, era fără îndoială nevoie de îndemn și binecuvântare la rugăciune și post,atât acasă cât și în biserici, sau dacă nu post, paraclisul Maicii Domnului, măcar în săptămâna premergătoare referendumului, îndemn și binecuvântare care să vină direct din partea Patriarhului…
  Lipsa acestora a arătat că o parte a Bisericii (chiar și Patriarhul, din păcate) nu s-a dedicat cu toată puterea reușitei referendumului…A îndemnat credincioșii să meargă la vot și cam atât… Era nevoie de mult mai multă dedicare, Biserica trebuia să acţioneze ca un TOT, ca un întreg, nu pe bucăţi… Cineva spunea înainte de referendum să mergem la vot ca să ne putem păstra pe viitor zâmbetul … Eu ca simplu mirean, l-am văzut extrem de rar zâmbind pe Patriarh (mai mult în prezenţa diferiţilor politicieni sau anumitor personalităţi) și mai puţin sau aproape deloc, în prezenţa credincioșilor, ci mai degrabă încruntat.
  Este recunoscut ca un bun manager, cum de nu a manageriat biruitor această participare a credincioșilor la acest vot vital pentru viaţa Bisericii ? Nu a vrut să-i supere pe reprezentanţii puterii ? N-a avut suficient curaj ? Bunul Dumnezeu să-l întărească măcar de acum înainte, pâna nu va fi prea târziu !!!
  Au fost episcopi și preoţi care s-au implicat total și care ne-au mobilizat și pe noi credincioșii ! Vrednici sunt ! Dar iată că nu a fost de ajuns…
  Îl rog să mă ierte dacă l-am judecat greșit, dar a lăsat impresia de non-combat, de aceea mă rog ca să-l întărească Bunul Dumnezeu, astfel încât să ne poată conduce și pe noi pe calea mântuirii și nu la osânda veșnică.

 5. Pingback: "OAMENII TREBUIE SA SE ASTEPTE LA URGIA LUI DUMNEZEU! Oamenii au votat impotriva Lui" - ILIE SERBANESCU, marturisire simpla si raspicata legata de REFERENDUM si cauzele caderii lui: "Eu, unul, intre Dumnezeu si Bruxelles, Il aleg pe Dumneze
 6. De ce unora li se face rău în timpul slujbelor?
  https://marturieathonita.ro/de-ce-unora-li-se-face-rau-in-timpul-slujbelor/

  De obicei, în timpul slujbelor li se face rău celor care nu şi-au mărturisit păcatele. În timpul slujbei, harul lui Dumnezeu acţionează, dar sufletul pătat nu-l poate primi şi atunci omului i se face rău. Aceasta se întâmplă mai ales în timpul Cununiilor. Atunci, Biserica este goala, luminoasa, iar aerul, curat.

  După ce începe Cununia, miresei i se face rău şi leşină… Însă cel care se va mărturisi cu inima curată şi va începe să se roage, va fi ajutat de harul Domnului să crească duhovniceşte.

  Un astfel de om se simte bine în biserică, parcă se scufundă într-un ocean de dragoste la auzul cântărilor şi rugăciunilor bisericeşti. Dragostea lui Dumnezeu nu-l sufoca pe om, ci doar îl face să uite unde se află – în cer sau pe pământ.

  O slujbă lungă (în mănăstirile de la Muntele Athos poate ţine şi 14 ore) i se pare atunci ca o clipă, fără să-şi dea seama. Dar asta se întâmplă doar cu cei care se roagă des, care se obişnuiesc cu starea de har şi rugăciune încă de acasă. Unii ca aceştia vin la biserică, unde rugăciunea lor lăuntrică este continuată de cea a slujbelor.

  Părintele Ambrozie Iurasov

  Extras din ”Îndrumar creştin pentru vremurile de azi”, Vol. I, Ed. Sophia, Bucureşti, 2008, pag. 104 – 105

  PS: Ca sa pafrafrazam: De ce unora li se face rău cand sunt cemati sa dea marturisire?

  S-au calcat cel putin trei porunci bisericesti:
  1. Sa ascultam cu evlavie Sfanta Liturghie in fiecare Duminica si sarbatoare.
  6. Sa tinem posturile pe care le-ar orandui episcopul sau mitropolitul locului in vreme de primejdii, de molime sau alte necazuri.
  7. Sa nu citim carti eretice sau ale sectarilor.

  Opacizatrea unei mari majoritati a crestinilor botezati se datoreaza zgurei pacatelor mai mari sau mai mici dar foarte multe; filme, talh-sowri, divertisment. ‘Inhalarea’ timp de 30 de ani, a zeci de mii de ore de otrava nu putea sa nu produca efecte de asemenea natura. Mai nou otrava vine pe facebook, care este in mediile studentesi si din licce modul de comunicare impus de conducerile liceelor si facultatilor…

  Ramane de vazut cine mai poate fi recuperat: unii nu au inteles importanta votului; altii nu au inteles ca legile laice vor afecta viata crestinului; altii nu au inteles importanta mantuirii…

 7. Pingback: “SABIA” REFERENDUMULUI, MOMENTUL ADEVARULUI, ZILELE CERNERII si MORTII VII de langa noi – GENERATIA CARE A ALES LEPADAREA DE HRISTOS. Apocalipsa in direct sau eliberarea Fiarei. SODOMA – PAMANT ROMÂNESC?! “Nu pot să rămân
 8. Incepand cu 22 dec 1989 poporul roman a fost supus cu brutalitate unei noi reeducare de cei de alt neam si alta credinta; o reeducare ‘soft’ care continua si ai in forme mult mai agresive.
  Poporul a fost dezinformat total de clasa politica si de cei ce controleaza media.

  In orice societate din lumea democrata, doar 15-20% merg regulat la biserica. Pt ceilalti trebuie sa intervina smurd-ul duhovnicesc (cum spunea un preot) pt a incerca sa-i salvezi: sa-i aduci la spovedanie macar. In noaptea de Inviere, o data pe an ii prinzi la Biserica; ii mai prinzi la botez, la cununie si la inmormantare… Aici gasim diferenta de la 20% pana la 87% !

  In Irlanda, care nu a fost sub comunisti, s-a obtinut la referendum aprobarea avortului de curand cu aceleasi metode.

 9. Pingback: Gânduri post-referendum (3): PĂRINTELE DAN BĂDULESCU FACE ANALIZA "LA RECE" A EȘECULUI demersului din 6-7 octombrie, din punct de vedere sociologic și duhovnicesc: "TOT RĂUL SPRE BINE" - Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: Scene socante in Ialomita, unde enoriasii s-au revoltat pe PS Vincentiu (Video). Episcopul a oprit oamenii sa intre in altar, ca semn de doliu pt Referendum. Ce intelegem de aici?
 11. Am remarcat cu surprindere in articol urmatoarele:
  “Nu vă întristați, ci vă bucurați! Cu fiecare victorie a nefirescului, suntem cu un pas mai aproape de venirea Domnului. Și acesta este singurul scop al existenței noastre. Întâlnirea cu El și ajungerea Acasă. Așa că bucurați-vă și vă veseliți!”
  Atentie – cei care imping toata “marea politica” spre razboi, globalizare, reducerea populatiei sint talmudistii babilonieni din secta Frankista care “cere” sa se faca rau, cat de mult rau… ca sa le vina asteptatul lor mesianic….
  Aceasta paralela ma duce la gandul ca “scopul existentei noastre” nu este sa producem noi venirea Domnului ci necontenit sa marturisim Adevarul si sa cautam sa ne mantuim – individual, cu familia si cu neamul.

  https://www.youtube.com./watch?v=wcmWbEgARMs

  Re: Forbidden History (Barry Chamish) – ROBERT SEPEHR
  This is a very interesting topic, Sabatha Zevi and Jacob Frank, two important but basically erased people in fairly recent history. Mid 1600 and mid to late 1700s. Jacob Frank’s biography has basically been scrubbed, is out of print and completely unavailable even though the author’s other works are all available.
  si
  https://www.youtube.com./watch?v=YzYpHKA9uo4
  Rare Interview Rabbi Marvin Antelman Exposing Satanic Jewish Sabbatean Cult

 12. @ Gheorghe:

  Nu suntem siguri ca intelegem corect ce vrei sa spui.

 13. @Gheorghe ,
  :-))))era sa scriu initial “nu cred” dar mai corect ar fi sa scriu “pot sa bag mana in foc” ca Parintele Mihail nu s-a gandit nici un moment la ceea ce vrei sa evidentiezi fratia ta . Era mai mult un indemn de a nu ne mai boci precum babele pentru orice ci a ne bucura ca ,iata, prigoana se apropie si cu fiecare zi suntem mai aproape de intalnirea cu Hristos ( care , inevitabil , vine , fie fiecaruia cand ii este socotit , fie atunci cand vom fi rapiti in nor -de-ar fi sa ni se intample tuturor!!!!! dar Fiul Omului nu va gasi credinta , atunci cand va veni:-((( )
  Ca sunt unii care intentionat adauga multime de pacate doar-doar or produce evenimentul , e bine ca atragi atentia , pentru ca stim ce zice Scriptura , ca misiunea diavolului este ” …sa insele si dintre cei alesi”.

 14. @admin
  Gheorghe se refera la faptul ca multi “o iau pe ulei” cand considera ca s-a apropiat apocalipsa si exemplifica cu aparitia unei secte a evreilor din Turcia, de factura gnostica, care practica ritualuri orgiastice ca sa se pregateasca de apocalipsa, pe care o vedeau venind in anul 1666, si care vedeau in conducatorul lor pe Messia. Chiar si din articolul de pe wikipedia au fost eliminate orice referiri la practicile sexuale orgiastice ale acestei secte. Ni se pune doar ca autoproclamatul messia s-a casatorit cu o prostituata celebra, Sarah.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sabbatai_Zevi#Marriage_to_Sarah

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare