SIRIA: premierul dezerteaza in tabara “rebelilor”, Damascul anunta posibila integrare in UNIUNEA EURASIATICA a lui Putin/ OBAMA, ERDOGAN SI BATA DE BASEBALL

7-08-2012 4 minute Sublinieri

Premierul sirian şi alţi doi miniştri au fugit în Iordania şi s-au alăturat opoziţiei.

Premierul  Siriei, Riad Hijab, membrii familiei sale, doi miniştri şi trei ofiţeri militari au trecut frontiera noaptea trecută, a declarat Khaled Zein el-Adibin, oficial din Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune a opoziţiei. Purtătorul de cuvânt al primului ministru sirian a declarat că acesta s-a alăturat opoziţiei. Riad Hijab a luat decizia de a dezerta din cauza „crimelor de război şi a genocidului” din Siria, a declarat purtătorul de cuvânt, Mohamed Otri. Otri a subliniat că premierul sirian se află într-o „locaţie sigură” împreună cu familia.

Oficiali ai guvernului din Iordania au confirmat că Hijab a sosit în Iordania împreună cu familia sa. De religie sunnită, el a fost numit în funcţie în urmă cu două luni, după alegerile parlamentare din mai. Înainte deţinuse portofoliul la Ministerul Agriculturii. Dezertarea premierului este cea mai grea lovitură dată regimului după 16 luni de la începerea unei revolte fără precedent împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Surse din rândul opoziţiei siriene susţin că alţi doi miniştri sirieni au dezertat. Există unele date confuze cu privire la un al treilea ministru, Mohammed Jalilati, ministru de Finanţe. Opoziţia siriană afirmă că el a fost arestat în timp ce încerca să fugă din ţară, dar televiziunea de stat a difuzat un interviu telefonic prin intermediul căruia ministrul de Finanţe a mărturisit că se află în biroul său, lucrează, şi a negat că ar fi fost arestat în timp ce încerca să părăsească ţara, informează BBC.

Informaţii confuze

În locul lui Nijab a fost desemnat vicepremierul Omar Ghalawanji pentru a conduce temporar guvernul de la Damasc, transmite Reuters.

Regimul de la Damasc, slăbit

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle , a apreciat că dezertarea premierului sirian Riad Hijab demonstrează „erodarea” poziţiei regimului Bashar Al-Assad. „Aceste evenimente confirmă că este necesară încetarea violenţelor şi formarea unui guvern de tranziţie fără Bashar Al-Assad”, a precizat şeful diplomaţiei germane.

Dezertări în serie

Nu este zi să nu vină din Siria informaţii că a mai dezertat un oficial al regimului, un ambasador sau un ofiţer. Ieri, în afară de şeful guvernului şi cei doi miniştri, un general al armatei, însoţit de cinci ofiţeri şi 30 de soldaţi au trecut în Turcia şi s-au alăturat opoziţiei. În total, 31 de generali dezertori sunt în Turcia. Duminică, trei ofiţeri ai serviciilor de informaţii politice de la Damasc – colonelul Yareb al-Shara, fratele său Kanaan Mohammad al-Shara şi colonelul Yasser Hajj Ali – au dezertat şi s-au refugiat în Iordania. Fraţii al-Shara sunt din acelaşi clan ca şi vicepreşedintele sunnit sirian Farouk al-Shara.

Şi primul cosmonaut sirian a fugit

Până şi primul cosmonaut al Siriei, generalul Muhammed Ahmed Faris, a fugit, duminică, în Turcia. Înainte, Faris s-a deplasat la sediul Armatei Siriene Libere din oraşul Alep, al doilea ca mărime din Siria, în semn de solidaritate cu forţele rebele în lupta împotriva trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit agenţiei turce Anadolu. Născut la Alep în 1951, generalul Muhammed Ahmed Faris, care ar fi încercat să fugă de trei ori din Siria, a fost primul sirian care a zburat în spaţiu. În 1987, el a făcut parte din misiunea la bordul capsulei Soiuz către staţia Mir. El a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice şi a fost decorat cu Ordinul Lenin, precizează agenţia turcă. La Alep se duc în continuare lupte grele între forţele rebele şi trupele preşedintelui sirian.

Atentat la sediul radioteleviziunii publice

Sediul radioteleviziunii publice din Damasc a fost vizat, ieri, de un atentat. Potrivit Sky News, trei persoane au fost rănite în urma deflagraţiei. O bombă a explodat la etajul trei al clădirii, făcând mai mulţi răniţi şi producând unele pagube materiale, a precizat ministrul Informaţiei, Omrane al-Zohbi. În ciuda atacului, televiziunea nu şi-a întrerupt emisia.

„O bombă a explodat la etajul trei al clădirii, făcând mai mulţi răniţi”, a precizat ministrul, fără să ofere un bilanţ exact al persoanelor care au avut de suferit în urma deflagraţiei. „Avem o mulţime de echipamente şi studiouri”, a mai spus oficialul, subliniind că explozia a produs unele daune la sediul radioteleviziunii. Clădirea care găzduieşte radioteleviziunea siriană se află în piaţa Omeyyades, un cartier ultraprotejat din Damasc. Pentru a intra în clădire, trebuie să treci prin câteva filtre ale serviciilor secrete, notează AFP.

  • Vocea Rusiei:

SUA: Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra Siriei

Americanii îi vor putea ajuta cu bani pe rebelii sirieni

ONU a votat o rezoluţie referitoare la Siria. Rusia a votat împotrivă

Adunarea Generală a ONU a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluţie controversată privind Siria. Rusia a considerat-o „neechilibrată” şi a votat împotrivă. Rezoluţia a fost susţinută de 133 de ţări, împotrivă au votat 12 şi s-au abţinut 31.

În ciuda faptului că din rezoluţie au fost scoase apelurile la sancţiuni împotriva Siriei şi retragerea preşedintelui Bashar al-Assad, în textul documentului domină condamnarea autorităţilor siriene, iar nu a opoziţiei armate care încearcă să răstoarne de la putere conducerea.

Rezoluţia Adunării Generale a ONU, spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, are un caracter de recomandare.

Vice-premierul sirian, Kadri Jamil, a declarat pentru Ria Novosti că Siria intenționează să aderea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazakhstan. “Cred că ne vom alătura uniunii vamale în viitorul apropiat”, a declarat oficialul sirian, care s-a întâlnit la Moscova cu vicepremierul rus Alexander Hloponin si viceministrul de Externe Andrei Denisov.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preconiza, în luna iunie, crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Siria.

Pe data de 25 mai, vicepremierul rus Hloponin, care este şi trimisul preşedintelui Putin în districtul federal Caucaz, a anunţat că a purtat discuţii cu ministrul sirian de Finanţe în acest sens. Crearea unei asemenea zone de liber schimb ar face practic inutile sancţiunile economice impuse acum de Occident regimului al-Assad, aflat în plin război civil.

O fotografie în care preşedintele SUA, Barack Obama, ţine în mână o bâtă de baseball în timp ce vorbeşte la telefon cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a stârnit critici dure în Turcia, Casa Albă explicând că gestul indică de fapt relaţia apropiată dintre cei doi lideri.

Preşedintele SUA, Barack Obama, ţinea în mână o bâtă de baseball în timp ce vorbea la telefon cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, conform unei fotografii care a apărut în presă.

Cei doi lideri au vorbit la telefon luni seară, despre criza din Siria. În imaginea difuzată de Casa Albă după conversaţia telefonică, Barack Obama este pe scaun, având într-o mână telefonul, iar în cealaltă o bâtă de baseball, conform site-ului israelian Ynetnews.

“Imaginea arată din partea cui primeşte ordine premierul nostru pentru a conduce ţara”, a reacţionat Metin Lutfi Baydar, un parlamentar de opoziţie din Turcia. Un alt politician, Umut Oran, a catalogat gestul preşedintelui american drept “o insultă implicită la adresa Turciei şi cetăţenilor turci”.

“Trebuie să facem ceva – o replică fiind cea mai adecvată metodă“, a declarat pe un ton grav editorialistul turc Ahmet Hakan, de la ziarul Hurriyet.

Casa Albă, cea care a difuzat fotografia, a încercat să atenueze amploarea gestului preşedintelui Barack Obama. “Am difuzat imaginea având în minte un singur lucru – a arăta relaţia foarte apropiată pe care preşedintele SUA o are cu premierul Turciei”, a explicat Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

O poza oficiala difuzata de Casa Alba il prezinta pe Barack Obama discutand la telefon cu premierul turc Erdogan, despre Siria, in timp ce tine o bata de baseball in cealalta mana, scrie CNN.

Chestionat despre semnificatia acestei fotografii, secretarul de presa al Casei Albe a promis ca va reveni cu amanunte, fara a face insa acest lucru pana la publicarea stirii, noteaza CNN.

Fotografia datata 30 iulie a atras atentia presei internationale, care vorbeste despre “mesajul ascuns” sau “simbolismul” acestei fotografii.

Casa Alba a prezentat un scurt comunicat de presa despre convorbirea de luni, care a avut ca principal subiect situatia Siriei. “Cei doi lideri au impartasit ingrijorarile in crestere legate de atacurile primitive ale regimului sirian impotriva propriului sau popor, cel mai recent in Alep”, se arata in comunicatul citat.

Relatiile dintre Siria si Turcia sunt extrem de tensionate, in special dupa ce Damascul a doborat un avion de vanatoare al armatei turce, in aceasta vara.


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SIRIA: premierul dezerteaza in tabara “rebelilor”, Damascul anunta posibila integrare in UNIUNEA EURASIATICA a lui Putin/ OBAMA, ERDOGAN SI BATA DE BASEBALL

  1. ditai!!!! Oblada zici ca-i imparat!!! Pacat ca au uitat sa-i puna hermina si coroana

  2. Si pentru ca Bashar e de neclintit se pare ca s-a trecut la fabricarea unei noi povesti drept “case for war”: in Iraq erau “arme de distrugere in masa”, in Iran e “bomboana atomica”, in Libia am uitat ce buruieni crescusera…acum, in Siria: “total war” / “razboiul total” declansat de regimul Sirian impotriva propriului popor.

    In sprijinul acuzelor de crime de razboi, Amnesty International arunca pe piata niste fotografii din satelit (sursa?) care arata mai nimic si spun la fel de putin.
    Acestea sunt preluate cu sarg de catre media mainstream de peste ocean, dupa cum se vede si in exemplul de aci: http://www.businessinsider.com/satellite-images-show-the-extent-of-assads-total-war-2012-8 unde titlul zice ca “pozele din satelit ale AmnInt dezvaluie razboiul brutal si total din Siria” (Aleppo, mai exact).

    Dupa cum se vede, Bashar chiar e de neclintit. Pana la urma cred ca o sa fie nevoie de ceva “bunkerbusters”, I guess…

  3. Pingback: RUSIA face exercitii navale cu munitie reala in Mediterana, in timp ce CLINTON viziteaza STRATEGIC Turcia, punand la cale SIRIA post-Assad si trimitand un EMISAR la Bucuresti… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA SE INTERNATIONALIZEAZA? SUA nu exclud nicio ipoteza pentru indepartarea lui ASSAD - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare