Iranul avertizeaza TURCIA ca va raspunde DUR in cazul unei interventii militare in Siria. GREUL ABIA ACUM INCEPE

31-07-2012 4 minute Sublinieri

Iranul a avertizat recent Turcia împotriva oricărui atac pe teritoriul sirian, afirmând că Teheranul va riposta “dur” pentru a veni în ajutorul aliatului său, a transmis luni al-Watan, cotidian apropiat puterii de la Damasc, relatează AFP.

“Turcia a primit în cursul ultimelor ore avertizări foarte ferme şi mesajul următor: «aveţi grijă dacă schimbaţi regulile jocului»”, a transmis cotidianul, citând un diplomat arab neidentificat.

“Ankara se pregăteşte, alături de Statele Unite, să intervină cu forţe militare în problema siriană folosindu-se de dosarul kurd ca un pretext, însă Iranul a pus capăt viselor turceşti”, scrie al-Watan.

Republica islamică a informat Ankara că va “riposta foarte dur împotriva oricărei agresiuni în interiorul teritoriului sirian şi că Iranul va reactiva (la nevoie) acordul de apărare comună semnat cu Siria”, scrie al-Watan.

Este vorba de un “răspuns clar la ultimele ameninţări ale premierului turc”, conform diplomatului. Recep Tayyip Erdogan a acuzat la 26 iulie Damascul că a “înmânat” mai multe zone din nordul Siriei grupării PKK şi a prevenit că Ankara şi-ar putea exercita dreptul de a îi urmări în Siria pe aceşti rebeli kurzi ai Turciei.

Diplomatul arab a precizat că “Turcia a ajuns la un acord cu Statele Unite asupra unei intervenţii frontaliere limitate în nordul Siriei şi mai ales în provincia Alep cu scopul de a crea o zonă-tampon”.

Rebelii Armatei siriene libere (ASL) al cărui cartier general este în Turcia încearcă să câştige lupta din oraşul Alep pentru a crea o “zonă securizată” în nordul sirian.

Armata turcă a continuat luni întărirea dispozitivului său la frontiera siriană prin amplasarea unor baterii de rachete, tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei în sudul ţării, conform agenţiei de presă Anatolia.

Diplomatul arab citat de al-Watan este prezentat ca fiind dintr-o ţară al cărui guvern este partizan cu regimul lui Bashar al-Assad. Teheranul este principalul aliat al puterii siriene din regiune.

Întreaga lume trebuie să se pregătească pentru ce va urma prăbușirii regimului Assad.

În orice revoluție există un moment în care valul revoltei se întoarce împotriva regimului. În Egipt, momentul acesta a venit pe 28 ianuarie 2011, atunci când protestatarii au ocupat Piața Tah­rir și au incendiat cartierul general al partidului de guvernământ. În Libia, tot anul trecut, pe 20 august, când locuitorii capitalei Tripoli au întors armele împotriva lui Gaddafi. Probabil că în istoria Siriei, acest moment va fi consemnat în data de 18 iulie a.c., ziua bombardării centrului de comandă armată din Siria.

Dacă aceste atacuri ar înclina definitiv balanța puterii împotriva președintelui Bashar Assad, tot ar fi o realizare. Însă, la peste un an de la încheierea sângeroasă a propriilor revoluții, atât Egiptul, cât și Libia, rămân adevărate butoaie cu pulbere. Iar Siria se învecinează atât cu Irakul și Israelul, cât și cu Libanul, Iordania și Turcia, ceea ce îi conferă un rol de pivot, extrem de complex, în Orientul Mijlociu. Așa că cei care vor binele sirienilor trebuie să se gândească nu numai la îndepărtarea rapidă de la putere a domnului Assad, dar și la o strategie care să ferească, ulterior, populația din fața haosului și a crimei și care să prevină răspândirea violențelor de-a lungul acestei regiuni deja inflamate.

Încăpățânare orientală

Cel mai probabil, regimul de la Damasc a fost grav afectat de atentatul cu bombă asupra cartierului general al armatei. Ministrul apărării și un fost comandant militar au fost uciși, iar multe personaje-cheie au fost grav rănite. Cea mai puternică lovitură pentru președinte a fost moartea cumnatului său, Assef Shawkat, una dintre cele mai influente figuri ale regimului. Assad le-a găsit tuturor înlocuitori în timp record, însă, într-o țară condusă de o clică legată printr-un puternic simț al loialității, celor dispăruți li se va simți lipsa.

Atentatul pare să fi fost o lucrătură a serviciilor secrete, care trebuie să fi avut agenți bine infiltrați până în eșaloanele superioare ale ierarhiei regimului; elemente care vor destabiliza structurile de comandă ale forțelor armate și ale serviciilor. Loialitatea armatei – compusă majoritar din ofițeri aduși din rândurile sectei alawite de care aparține și Assad, dar din soldați suniți – reprezenta oricum una dintre verigile slabe ale sistemului. Bomba plantată în inima acestei structuri a reușit să sădească și mai multă suspiciune și lipsă de încredere la toate nivelurile.

Atacul din 18 iulie a reprezentat doar una dintre loviturile primite de Assad în ultima vreme: de-a lungul și de-a latul țării, protestele se întețesc. Zilele acestea, rata omuciderilor din Siria este de zece ori mai mare decât cea din Afghanistan. Petice de pământ din vestul și nord-vestul țării au devenit zone interzise forțelor guvernamentale – iar soldații sunt uciși în număr mai mare ca niciodată. Evident, tot mai mulți se gândesc să dezerteze, iar câțiva generali de bază au reușit deja.

Cu cât te apropii de granițe, cu atât nemulțumirea și revolta se fac mai bine simțite. Homs și Hama, cel de-al treilea și cel de-al patrulea oraș ca mărime din Siria, sunt ostile fățiș domnului Assad. Locuitorii celor mai importante orașe, Damasc și Aleppo, sunt mai moderați, din convingerea că actualul președinte este totuși mai capabil să reinstaureze stabilitatea decât părțile adverse.

Și calculele internaționale au fost date peste cap în urma atacului. De-a lungul ultimelor luni, manevrele diplomatice din regiune au avut în centru un plan coordonat de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, care prevedea ca un grup de specialiști să negocieze încetarea focului și, ulterior, să ajute la formarea unui guvern interimar. Doar că evenimentele din ultimele săptămâni au dus la moartea a mii de sirieni, și, odată cu ei, și a planului Annan. Rebelii simt mirosul victoriei și nu vor fi de acord cu un armistițiu. Negociatorii au fost deja chemați acasă, din cauza războiului civil care zguduie țara, așa că ideea creării unui nou guvern pare tot mai îndepărtată. După atentatul din 18 iulie, principalul risc este ca Assad să recurgă la tactici și mai dure – bombardarea unor cartiere întregi din Damasc cu artilerie grea, provocarea unui război regional sau, de ce nu, utilizarea armelor chimice împotriva propriului popor.

Enormitatea acestei perspective face dezirabilă orice inițiativă care l-ar putea convinge pe Assad să renunțe la lupta imposibilă pe care o duce și să accepte că, în momentul de față, cea mai bună variantă pentru el este exilul. Probabil că amenințările justiției internaționale – mai ales în cazul în care ar recurge la armamentul chimic – îi dau ceva fiori. Singura opinie de care îi pasă cu adevărat este, însă, cea a Rusiei. În încercarea de a-și proteja acest aliat fidel, de a se proteja de furia propriei populații musulmane și de a se opune, în ultimă instanță, curentului anti-Assad din Occident, Rusia a preferat să apere actualul regim în fața presiunii diplomatice și a sancțiunilor economice.

În lipsa unor manevre diplomatice decisive, Vestul ar trebui să întărească repercusiunile militare împotriva lui Assad. Cea mai eficientă metodă ar fi acordarea de ajutoare (sub forma finanțărilor și a echipamentelor performante de comunicații) principalei forțe rebele, Armata Siriană Liberă (ASL). Liderii acesteia primesc deja bani și arme din partea Arabiei Saudite și a Qatar-ului, cu sprijin turc, însă nu le este suficient. În ciuda evoluțiilor recente, regimul Assad dispune în continuare de armament performant rusesc.

ASL este departe de a fi ușă de biserică. Cu siguranță că muniția primită va cădea și în mâini greșite, poate chiar în ale vreunui grup jihadist. De asemenea, introducerea masivă de arme în Siria va îngreuna serios procesul de pace ce urmează a fi demarat după înlăturarea lui Assad. Chiar și așa, nu există nicio cale mai rapidă de eliminare a acestuia de la conducerea țării decât sprijinirea Armatei Libere.

Urmează zile de foc

Assad se mai poate ține de scaun luni bune de acum încolo; pe de altă parte, atentatele nesfârşite pot duce la căderea rapidă a regimului său. Indiferent de întorsătura pe care o vor lua lucrurile, acum trebuie realizat planul de acțiune post-Assad. Va fi o perioadă dură, în care Siria va fi un butoi de pulbere atât pentru propriii cetățeni, cât și pentru statele vecine. Trei riscuri trebuie aplanate urgent: vărsarea de sânge pe motive doctrinare, utilizarea armelor chimice pe scară largă și generarea unui număr imens de refugiați. Siria ar putea deveni calul de bătaie pentru Turcia, Iran și Liga Arabă, iar violențele s-ar putea răspândi rapid în Israel sau Libia.

Comunitatea internațională nu poate elimina aceste pericole, însă le poate atenua impactul. Pentru realizarea unui nou guvern, este nevoie de bani și de o bună capacitate de planificare. Turcia și Liga Arabă trebuie să ajute cu toate forțele diplomatice de care dispun la calmarea spiritelor, iar trupele de menținere a păcii și negociatorii străini pot juca, la rândul lor, un rol important.

Diplomația americană trebuie să arate tot ce are mai bun. Pentru moment, prins în campania electorală, Barack Obama are atenția îndreptată spre alte obiective; ar fi timpul, totuși, să-și întoarcă privirea spre Est.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Iranul avertizeaza TURCIA ca va raspunde DUR in cazul unei interventii militare in Siria. GREUL ABIA ACUM INCEPE

  1. Desteapta miscarea americanilor de a-i implica puternic pe turci in zona, profitand de ambitiile marturisite ale guvernului Erdogan de a se afirma ca putere regionala (politica “zero conflicte” cu vecinii a aceluiasi Erdogan poate fi desigur “uitata” pentru o vreme, ambitiile noului imperiu otoman, nici vorba, huh).

    In felul asta, turcii isi baga nasul pentru a crea un cap de pod in Siria si, ca urmare, sprijina eforturile occidentale si americane in directia dorita de acestia (pana acum nu au reusit sa aiba un cap de pod adevarat in interiorul Siriei cu toate trupele speciale si mercenarii infiltrati masiv in spatiul sirian). Asta una la mana.
    A doua la mana, Turcia devine pionul regional ACTIV de care americanii aveau nevoie in proxy-war-ul SUA – Rusia. Ceea ce pune nu numai Iranul dar mai ales Rusia pe un curs de coliziune cu Turcia.

  2. Pingback: Siria: CRESTINII IN PERICOL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. CNN si NBC: Obama a semnat un document secret prin care rebelii sirieni vor fi ajutati de SUA

    Presedintele american Barack Obama a semnat un document secret autorizand acordarea unui ajutor american rebelilor sirieni care incearca sa indeparteze regimul lui Bashar al-Assad, au anuntat posturi de televiziune americane miercuri, relateaza AFP.

    Directiva este inclusa intr-o “conclusion” – un instrument care permite serviciilor secrete americane (CIA) sa actioneze clandestin, au anuntat NBC si CNN, citand surse neidentificate.

    Oficiali de la Casa Alba au refiuat sa comenteze aceste informatii, dar nu au exclus in mod explicit ideea ca Washingtonul ar oferi fortelor anti-al-Assad mai multa sustinere in domeniul informatiilor decat s-a admis anterior in mod oficial.

    Washingtonul a anuntat anterior ca Statele Unite ofera o asistenta medicala si logistica rebelilor sirieni, dar ca refuza sa le furnizeze arme, avertizand ca o “inarmare” suplimentara a conflictului ar fi contraproductiva.

    http://stirileprotv.ro/stiri/international/cnn-si-nbc-obama-a-semnat-un-document-secret-prin-care-rebelii-sirieni-vor-fi-ajutati-de-sua.html

  4. ” Washingtonul a anuntat anterior ca Statele Unite ofera o asistenta medicala si logistica rebelilor sirieni, dar ca refuza sa le furnizeze arme…” -ce frumos dezinformeaza . Iata , bunaoara un articol de astazi :

    http://www.ziare.com/international/siria/siria-rebelii-ataca-cu-tancul-o-baza-aeriana-1182145
    de unde or fi avand tancul ?! Cica l-au capturat :-). Oricine a facut armata , stie ca un tanc nu-l capturezi in stare de functionare , mai ales ca cel care l-a parasit este soldat de PROFESIE si stie exact ce are de facut daca paraseste tancul . Nu mai vorbim ca nu orice neica nimeni poate sa conduca , manevreze , opereze sistemele de navigatie si de tragere de pe un tanc . Cand de prosti ne cred amerlocii si fratii lor din orient cu tichiuta …

  5. Pingback: SIRIA: premierul dezerteaza in tabara “rebelilor”, Damascul anunta posibila integrare in UNIUNEA EUROASIATICA a lui Putin/ OBAMA, ERDOGAN SI BATA DE BASEBALL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA SE INTERNATIONALIZEAZA? SUA nu exclud nicio ipoteza pentru indepartarea lui ASSAD - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: AMERICA PREGATESTE TERENUL PENTRU RAZBOI CU IRANUL prin rapoarte despre iminenta fabricare a bombei atomice de catre regimul “mesianist” islamic - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare