RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA SE INTERNATIONALIZEAZA? SUA nu exclud nicio ipoteza pentru indepartarea lui ASSAD

14-08-2012 3 minute Sublinieri

  • Mediafax:

Fratele lui Bashar Al-Assad se zbate între viaţă şi moarte. El a rămas fără ambele picioare în atentatul din 18 iulie

Maher Al-Assad, fratele preşedintelui Siriei, se zbate între viaţă şi moarte după ce şi-a pierdut ambele picioare în atentatul comis la Damasc pe 18 iulie. Conform adjunctului ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, starea fratelui lui Bashar Al-Assad este “foarte gravă”.

Atentatul din 18 iulie a vizat o reuniune a şefilor serviciilor de securitate siriene. Printre persoanele ucise în deflagraţie se numără ministrul sirian al Apărării, Daoud Rajha, un fost ministru al Apărării, Hassan Turkmani, şi cumnatul lui Al-Assad, Assef Shawkat, relatează ziarul saudit Al-Watan, citat de ediţia online a Haaretz.

Atentatul sinucigaş a fost comis de un agent de securitate din dispozitivul prezidenţial. Până acum nu se ştia dacă Maher Assad era prezent la reuniune.

Mihail Bogdanov a precizat că preşedintele Al-Assad este pregătit să renunţe la putere (declaratia lui Bogdanov nu e reala, Rusia infirma – N.N.). “Cerem ca această problemă să fie abordată rapid, pentru a se găsi o soluţie la actuala criză. Avem contacte zilnice cu opoziţia şi cu Guvernul sirian”, a spus Bogdanov.

Casa Albă nu exclude nicio ipoteză în vederea îndepărtării lui Bashar al-Assad de la putere

Statele Unite nu exclud nicio ipoteză în vederea îndepărtării preşedintelui sirian Bashar al-Assad de la putere, în contextul apariţiei unor zvonuri cu privire la instituirea unei zone de interdicţie aeriană. “Preşedintele şi echipa sa nu exclud nicio ipoteză în timp ce încercăm să găsim, împreună cu toţi partenerii şi cu poporul sirian, o soluţie pentru o tranziţie politică” în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, la bordul Air Force One.

Dar Carney nu s-a referit în mod explicit la instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi a subliniat că abordarea actuală a Statelor Unite, care constă în acordarea de sprijin non militar rebelilor şi punerea în aplicare a unor sancţiuni economice, exercită presiuni asupra regimului al-Assad.

“Analizăm toate opţiunile posible şi vom continua să facem acest lucru”, a adăugat el.

Carney era întrebat în legătură cu unele declaraţii recente ale secretarului de Stat american Hillary Clinton, care s-a angajat sâmbătă, în Turcia, în sensul unei “accelerări” a sfârşitului regimului sirian. Întrebată dacă planurile Washingtonului şi aliaţilor săi includ şi o zonă de interdicţie aeriană în vederea protejării civililor şi refugiaţilor sirieni, Clintona a răspus că “temele pe care le evocaţi sunt exact cele pe care eu însămi şi Departamentul dorim să le vedem analizate mai în profunzime”.

“Una este să vorbeşti despre toate acţiunile posibile, dar nu poţi lua o decizie înţeleaptă fără să o analizezi în profunzime şi fără o planificare operaţională”, a adăugat şefa diplomaţiei americane în cadrul unei vizite la Istanbul. La Pentagon, purtătorul de cuvânt George Little a dat la rândul său asigurări că armata americană a “constatat o intensificare îngrijorătoare şi odioasă a atacurilor aeriene” din partea armatei siriene.

Pentru prima dată de la începutul rebeliunii, în urmă cu 17 luni, rebelii sirieni au afirmat luni că au doborât un avion de luptă de tip MiG-23 în estul Siriei. Criza din Siria s-a soldat cu peste 21.000 de morţi în 17 luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul în Marea Britanie.

Editorial

Războiul civil din Siria evoluează spre o internaţionalizare periculoasă. Criminala reprimare a protestului poporului sirian faţă de dictatura lui Bashar el Assad, început în urmă cu 17 luni în zorii primăverii arabe, a derivat spre o sângeroasă confruntare dintre guvern şi rebeli, organizaţi acum într-o armată siriană de eliberare. Ţările din regiune şi marile puteri încep să-şi pună cărţile pe masă.

Arestarea în Siria a 48 de pelerini iranieni, printre care un general şi alte ranguri importante din rândul Gardienilor Revoluţiei – armata de elită a Iranului – confirmă acuzaţiile rebelilor că această ţară oferă consiliere militară şi arme regimului sirian. Guvernul de la Teheran s-a văzut obligat să recunoască sprijinul pe care-l acordă tradiţionalului său aliat Bashar el Assad. Purtătorul de cuvânt al ayatollah-ului Ali Khamenei a afirmat în acest sens că nu va permite căderea sa.

Pentru Iran, Siria este o platformă cheie în Orientul Mijlociu. Îi permite să formeze împreună cu Bachar el Assad o axă de presiune directă până la frontierele Israelului, căreia i se adaugă miliţiile Hezbollah din Liban, care primesc susţinere directă iraniană prin teritoriul sirian. De aici reiese importanţa geostrategică a acestei ţări.

Pentru acelaşi motiv, dar invers, Arabia Saudită şi Qatarul, sub auspiciile tacite ale SUA, au optat pentru susţinerea cu arme şi bani a rebelilor sirieni în încercarea lor dificilă de a răsturna regimul Bashar el Assad. Obiectivul este reducerea influenţei iraniene din ce în ce mai mari şi, în trecere, protejarea Israelului.

Joi, guvernul de la Teheran a organizat un summit al miniştrilor de externe, pentru a explora pentru prima dată posibilitatea unui acord de pace, la care au participat şi Rusia şi China, ţări care susţin regimul sirian şi care nu au acceptat niciodată sancţiuni împotriva lui pentru a frâna reprimarea sângeroasă a poporului. Dar se pare că propunerea de pace vine prea târziu.

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton, în turneul pe care l-a efectuat prin regiune, a exprimat limpede că strategia ţării sale trece trece prin grăbirea înfrângerii regimului Assad – căci este sigură că acesta va cădea mai devreme sau mai târziu – stoparea vărsării de sânge şi organizarea unei tranziţii democratice, având ca obiectiv decisiv desfiinţarea conexiunii siriene cu regimul iranian.

Evoluţia conflictului va influenţa şi contenciosul nuclear cu Iranul, în timp ce în Israel se înmulţesc cei care pledează pentru atacarea acestei ţări, pentru a tăia astfel escaladarea potenţialului său atomic. Cu Iranul ca factor cheie, Siria a devenit un cocktail exploziv.

LA VANGUARDIA – 14.08.2012 10:54


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Israel, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA SE INTERNATIONALIZEAZA? SUA nu exclud nicio ipoteza pentru indepartarea lui ASSAD

  1. Se pare ca o parte din prima stire (Mihail Bogdanov a precizat că preşedintele Al-Assad este pregătit să renunţe la putere. “Cerem ca această problemă să fie abordată rapid, pentru a se găsi o soluţie la actuala criză. Avem contacte zilnice cu opoziţia şi cu Guvernul sirian”, a spus Bogdanov.) a fost, de fapt, o dezinformare:

    http://www.timesofisrael.com/russia-denies-its-deputy-fm-claimed-assad-was-willing-to-step-down/

  2. Pingback: TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare