Polonia pune sub semnul intrebarii SCUTUL AMERICAN ANTIRACHETA si vrea un SISTEM DEFENSIV PROPRIU

8-08-2012 1 minut Sublinieri

Polonia pune sub semnul întrebării scutul american antirachetă şi consideră că ar trebui să-şi construiască propriul segment de protecţie în cadrul sistemului de apărare antirachetă pe care SUA intenţionează să-l dezvolte în Europa, a declarat preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Într-un interviu apărut în ediţia de luni a revistei Wprost şi confirmat de biroul său de presă, şeful statului polonez a afirmat că va propune un plan pentru propriul sistem de apărare terestră şi aeriană al Poloniei. Totodată, liderul polonez a spus că înţelegerea cu Washingtonul în vederea desfăşurării unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul polonez, anulată ulterior de preşedintele Barack Obama, a fost “o greşeală politică” ce nu ar mai trebui repetată, transmite Moldpres.

“Greşeala noastră a fost că, acceptând propunerea americană, nu am luat în calcul riscul politic legat de schimbarea preşedintelui american. Am plătit un preţ prea mare pentru aceasta”, a declarat Komorowski pentru Wprost.

SUA urmează să amplaseze radare şi interceptoare terestre şi marine în mai multe locuri din Europa în cadrul sistemului de apărare antirachetă împotriva unui posibil atac balistic din partea Iranului. Printre ţările care participă la program se mai numără România şi Polonia.

Experţii europeni nu încetează discuţiile privind declaraţia neaşteptată a preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, pe care a făcut-o în cadrul interviului acordat revistei poloneze Wprost.

El a propus construirea unui scut antirachetă propriu care, potrivit declaraţiei sale, „va fi capabil să apere ţara” de ameninţări potenţiale cu rachetă. Pe viitor, consideră preşedintele, scutul antirachetă polonez va deveni o parte a scutului comun NATO.

Komorowski a prezentat motivul iniţiativei sale într-un mod deschis şi mai puţin respectuos faţă de Barack Obama. Greşeala Poloniei, a spus liderul ei, este că acceptând propunerea Statelor Unite privind sistemul european de apărare antirachetă Varşovia nu a ţinut cont în mare măsură de „riscul politic” legat de schimbarea preşedintelui american. Pentru aceasta, a subliniat Komorowski, polonezii au plătit „un preţ mare” şi pe viitor asemenea greşeli nu trebuie să se mai repete.

Obama, după cum se ştie, a corectat planurile predecesorului său, George Bush, privind amplasarea în Polonia şi Cehia a sistemelor antirachetă şi radarelor, procesul creării scutului european antirachetă fiind împărţit în patru etape. Pentru Rusia, acest gest nu a însemnat un cadou preţios, obiectivul final al Statelor Unite a rămas neschimbat. Însă conducerea poloneză a considerat această decizie ca o trădare, este de părere expertul Ruslan Puhov.

Se naşte întrebarea: din partea cui aşteaptă Varşovia lovituri aeriene? Nu se mai vorbeşte despre lovituri cu rachetă din partea Iranului sau Coreei de Nord, însă se vorbeşte despre ameninţarea din regiunea Kaliningrad din Rusia unde pot fi amplasate sisteme antirachetă în cazul desfăşurării scutului NATO. Nu se acordă atenţie faptului că nu mai există o logică. Expertul militar Viktor Litovkin constată câteva nuanţe în declaraţia lui Bronislaw Komorowski: „Pe de o parte, este un reproş la adresa americanilor legat de faptul că ei amână procesul creării scutului european antirachetă. Însă Rusia ar ameninţa Polonia în prezent pentru că intenţionează să amplaseze în regiunea Kaliningrad sistemele Iskander-M. Este ignorat complet faptul că Rusia va amplasa aceste sisteme doar ca răspuns la amplasarea elementelor scutului antirachetă în Polonia. Pe de altă parte, aceasta reprezintă sprijinul complexului militaro-industrial american deoarece vor fi achiziţionate elemente ale scutului american antirachetă. Este o poziţie duală faţă de aliatul său.


Categorii

1. DIVERSE, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Polonia pune sub semnul intrebarii SCUTUL AMERICAN ANTIRACHETA si vrea un SISTEM DEFENSIV PROPRIU

  1. Deci nu doar R. Moldova intra la “negocierile” molotov-ribbentrop ?

    Una din diferentele posibile e ca Polonia e un stat in timp ce Romania sunt doua. Noua inchidem ochii spre Nistru, ca avem un tradator suspendat si ne fac ungurii la vorbe si buzunare (de silva nu mai pomenim, e de incalzire)
    Polonezii au ochii cat cepele, caci au mai disparut din istorie si au fost apoi mutati cu geografie cu tot..pana s-a urnit colosul Britanic inspre ajutor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare