PORTRETUL BIG PHARMA dupa un studiu britanic independent si dupa justitia americana: CORUPTIE, INTERES MINIM PENTRU SANATATE SI MAXIM PENTRU PROFIT

10-08-2012 3 minute Sublinieri

Big Pharma

Industria farmaceutică, care câştigă anual miliarde de lire sterline, a creat şi introdus pe piaţă, în ultimul deceniu, medicamente noi, care au adus pacienţilor prea puţine beneficii şi au produs destul de mult rău, afirmă experţii.

Afirmaţia potrivit căreia există “o criză inovativă” în domeniul medicamentelor din cauza greutăţii cu care se descoperă medicamente noi şi a cheltuielor mari pe care le implică aceasta este doar un mit, promovat de o industrie preocupată în principal de marketing, adaugă oamenii de ştiinţă.

Faptul că numărul de medicamente noi brevetate în fiecare an se menţine constant – între 15 şi 25 – contrazice afirmaţiile industriei farmaceutice. Dar majoritatea medicamentelor noi aduce modificări minore celor deja existente şi urmăreşte să cucerească un mic segment de piaţă, nu să ofere inovaţii terapeutice reale.

Studii independente arată că 85-90% din medicamentele noi oferă beneficii minime faţă de tratamentele existente, iar unele – cum ar fi analgezicul Vioxx şi Avandia, pentru tratarea diabetului – au avut efecte secundare grave, care au dus la retragerea lor.

Profesorul Donald Light, de la Universitatea de Medicină din New Jersey şi Joel Lexchin, de la Universitatea York din Toronto, scriu în British Medical Journal că situaţia a rămas neschimbată în ultimii 50 de ani. Stimulentele pentru crearea de medicamente sunt greşite şi au distorsionat comportamentul industriei.

Aceasta este adevărata criză de inovaţie: cercetarea farmaceutică rezultă în variaţii în general minore ale medicamentelor existente şi majoritatea medicamentelor noi nu se dovedeşte superioară în testele clinice. De asemenea, ele au provocat o epidemie de reacţii adverse, care a făcut să crească costurile asistenţei medicale la nivel naţional“, afirmă ei.

Se cheltuie mai mult pentru marketing (25% din venituri) decât pentru descoperirea de molecule noi (1,3%). Industria farmaceutică susţine că introducerea unui medicament nou pe piaţă costă un miliard de lire, sumă exagerată şi imposibil de suportat. Autorii articolului mai spun că fondurile pentru cercetare au sporit considerabil între 1995 şi 2010, cu aproape 34,2 miliarde de dolari, dar veniturile au crescut de şase ori mai mult, cu 200,4 miliarde de dolari.

Companiile evită să pomenească de acest “extraordinar câştig”, pentru că până la 80% din cheltuieli sunt destinate publicităţii, afirmă autorii, care fac apel la autorităţile în domeniu din întreaga lume să nu mai acorde licenţe medicamentelor noi cu valoare terapeutică scăzută. Ei sugerează acordarea de premii substanţiale în bani pentru descoperirea unor agenţi terapeutici cu adevărat noi, în locul protejării brevetelor.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, care autorizează medicamente în Marea Britanie şi Europa, păstrează secrete anumite date despre siguranţa şi eficacitatea lor. Şi aceasta în pofida faptului că, în decurs de 10 ani, s-au emis avertismente privind siguranţa folosirii pentru 29% din agenţii biologici noi aprobaţi de Agenţie.

Într-o altă lucrare, cercetătorii de la London School of Economics susţin că, înainte de a li se acorda brevetul, producătorii de medicamente ar trebui obligaţi să demonstreze că produsele lor sunt superioare tratamentelor existente şi nu superioare faţă de placebo, cum se întâmplă în prezent.

Prin schimbarea modului de reglementare, producătorii ar fi încurajaţi să se concentreze pe crearea de medicamente noi în domenii terapeutice în care există puţine alternative“, spun ei.Completarea reglementării cu avize şi consiliere ştiinţifice îi poate face pe producători să-şi îndrepte interesul şi eforturile către domenii prioritare de cercetare”.

Stephen Whitehead, director executiv al Asociaţiei Industriei Farmaceutice Britanice, a avut următoarea reacţie: “Nu suntem de acord cu afirmaţiile din aceste lucrări. Cercetarea medicală s-a bazat întotdeauna pe inovaţie treptată şi rezultate repetabile şi mai puţin pe descoperiri radicale, care sunt foarte rare. Dacă tratamentele pentru HIV nu s-ar fi îmbunăţăţit treptat, SIDA ar fi o boală mortală, în loc să poată fi ţinută sub control.”

SURSA: RADOR

Compania farmaceutica americana Pfizer si subsidiara sa Wyeth au fost acuzate marti de dare de mita in valoare de cateva milioane de dolari pentru a-si dezvolta afacerile in Europa de Est si China si, in urma intelegerii la care s-a ajuns cu autoritatile, urmeaza sa plateasca o amenda de 60 milioane de dolari, scrie presa americana. Departamentul de Justitie american si agentia federala care reglementeaza piata titlurilor si investitiilor (SEC) au afirmat ca filiale ale companiei au dat mita unor oficiali si medici din Bulgaria, Croatia, Cehia, Serbia, Italia, Kazahstan, Rusia si China, in perioada 2001-2007, incalcand astfel legile americane anti-coruptie.

Potrivit Raw Story, angajatii companiilor au facut aceste plati pentru a isi asigura aprobarea produselor Pfizer si Wyeth si pentru a obtine contracte de vanzare ale acestora. “Subisdiarele din mai multe tari aveau mita atat de prezenta in cultura lor de vanzari incat au oferit bonusuri pentru a ii rasplati ilegal pe oficialii straini care se dovedeau a fi cei mai buni clienti”, a declarat seful unitatii pentru practici de coruptie din cadrul SEC.

SEC a ajuns la o intelegere cu Pfizer care urmeaza sa plateasca 45 de milioane de dolari. In acelasi timp, si Departamentul de Justitie a facut o intelegere cu compania, pentru 15 milioane de dolari, acest lucru in contextul in care oficialii de la sediul central din New York nu stiau de aceste practici si au colaborat in cadrul anchetei, potrivit New York Times.

Intr-un comunicat, Pfizer a declarat ca a raportat activitatea la guvern in 2004 dupa ce a descoperit plati ilegale facute de angajati intr-o filiala achizitionata in Croatia. De asemenea, a aflat de plati ilegale si in cazul companiei Wyeth, pe care a achizitionat-o in 2009, si le-a raportat si pe acestea.

Procurorii americani si agentiile de reglementare sunt implicate intr-o ampla ancheta ce priveste practicile companiilor farmaceutice. Anul trecut, Johnson&Johnson a facut o intelegere asemanatoare si a platit 70 milioane de dolari, dupa ce a recunocut ca a mituit medici in Europa. Alte companii, precum Merck, Eli Lilly sau Bristol-Myers Squibb si-au anuntat cooperarea cu investigatorii in ceea ce priveste practicile de peste ocean.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PORTRETUL BIG PHARMA dupa un studiu britanic independent si dupa justitia americana: CORUPTIE, INTERES MINIM PENTRU SANATATE SI MAXIM PENTRU PROFIT

  1. Am și eu o întrebare: sistemul de sănătate e atât de anti-viață doar la noi în țară sau în general? În alte țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, etc. te poți aștepta ca doctorii să îți dea medicamente care chiar te ajută sau și acolo contează doar să dea medicamente pentru a câștiga industria farmaceutică cât mai mulți bani?

  2. @ Saurian:

    Pai sigur ca in general. De altfel, stirile nu sunt despre Romania…

  3. Un lucru mi-a atras atentia la medicamente in ultima vreme,si anume faptul ca la reactii adverse,depresia este specificata din ce in ce mai des.Cu ce scop si cui foloseste aceasta reactie adversa?

  4. Doamne ajuta !

    Am aflat de la un medic ca, cel mai mare procent dintre parintii care refuza vaccinurile pentru copii lor, sunt sectarii !…
    Ma intreb: nu cumva oare acestia sunt informati din afara tarii de nocivitatea vaccinurilor ?

  5. @alinp:

    Informatiile sunt deja globalizate si foarte popularizate pe internet si nu numai. La sectari avantajul este ca, fiind si putini, formeaza comunitati mult mai solide, unite si coezive, ceea ce face ca la ei si comunicarea si “controlul” sa fie mai puternice si mai eficiente.

  6. Sa ridice mana cine doreste o poliomielita ? Poate o difterie, un tetanos ?

    Dar daca un copil nevinovat de SIDA poate fi salvat, iarasi mana sus cine e de acord.

    Ori banii astia investiti pentru cercetare, bani nu gluma, trebuie recuperati cumva. Sa privim si partea luminoasa, nu doar smecheria unor golani, mereu aceeasi, care oricum paraziteaza orice

  7. Pingback: Noii cobai ai industriei farmaceutice. Romanii sunt si ei pe lista [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: “PHARMATEST LA EST”: documentar video despre cum au devenit ROMANII SI POLONEZII COBAII laboratoarelor BIG PHARMA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Expert ce a lucrat in industria farmaceutica: CUM SE FABRICA MEDICAMENTE PENTRU REDUCEREA POPULATIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare