PUSSY RIOT, condamnate la doi ani de inchisoare (video). SI “RIOT”-UL ABIA ACUM INCEPE…

18-08-2012 4 minute Sublinieri

>

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au primit o pedeapsă de doi ani de închisoare fiecare vineri, de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de “huliganism” şi “incitare la ură religioasă”, după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani, care au interpretat “o rugăciune punk” în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în care i-au cerut Sfintei Fecioare să “îl alunge pe Putin” de la putere, “au încălcat ordinea publică” şi au adus “ofense sentimentelor (religioase) ale credincioşilor”, fără să îşi exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Syrova.

“Este o ruşine! Este o nedreptate!“, au strigat mai multe persoane în sala tribunalului, la anunţarea sentinţei, care a fost mai scurtă cu un an faţă de pedeapsa cerută de procuror. Nadejda Tolokonnikova a zâmbit în momentul în care a auzit sentinţa.

Citirea sentinţei a durat aproape trei ore, judecătoarea reluând în mare parte argumentele avansate pe 7 august de procuror, care ceruse atunci o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru cele trei membre ale trupei Pussy Riot.

Judecătoarea Marina Syrova a pus accentul pe caracterul de “sacrilegiu” al faptei comise de Pussy Riot şi pe “ura lor faţă de religie”, citând pe larg declaraţiile angajaţilor şi membrilor echipei care asigură paza catedralei, ce au depus plângere în justiţie pentru “suferinţele” care le-au fost cauzate de “rugăciunea punk” a tinerelor muziciene.

Avocaţii trupei Pussy Riot au cerut achitarea celor trei acuzate. Pedeapsa maximă pentru “huliganism” este de şapte ani de închisoare.

Procesul a căpătat o dimensiune internaţională, iar cele trei muziciene au primit în ultimele săptămâni mesaje de sprijin din lumea întreagă. Mai mulţi artişti de seamă, printre care se numără Paul McCartney, Madonna, Sting şi Yoko Ono, văduva lui John Lennon, şi-au exprimat solidaritatea faţă de cauza celor trei acuzate.

Simpatizanţii lor s-au adunat în semn de solidaritate în mai multe oraşe din Europa şi au manifestat pentru eliberarea lor, la Paris, Bruxelles şi Londra.

  • Hotnews:

UPDATE Rusia: Cele trei membre ale trupei de punk Pussy Riot au fost condamnate la cate doi ani de inchisoare. Caz-cheie pentru libertatea de expresie in Rusia

(…)

UPDATE 18:45 Biserica ortodoxa rusa a pledat pentru “clementa” fata de cele trei tinere condamnate de justitie.

 

“Fara a pune la indoiala legitimitatea deciziei justitiei, cerem autoritatilor statului sa dea dovada de clementa fata de condamnate, in speranta ca acestea vor renunta la orice repetare a acetui gen de sacrilegiu”, potrivit unui comunicat publicat de Inaltul consiliu al Bisercii ortodoxe, citat de AFP.

Cele trei tinere au fost puse sub acuzare dupa ce au cantat un cantec anti-Putin in catedrala Hristos Mantuitorul, cea mai mare biserica din Moscova. Vineri este si ziua mondiala de sustinere pentru eliberarea celor trei. Acestea se afla in arest preventiv de 5 luni. […]

Increderea rusilor in Vladimir Putin, la cel mai scazut nivel din istorie

Increderea rusilor in presedintele Vladimir Putin a scazut la un nivel record dupa alegerile prezidentiale din acest an, arata un sondaj publicat de Centrul independent Levada si citat de RIA Novosti. Mai putin de jumatate dintre rusi (48%) apreciaza performanta lui Putin ca presedinte, cu 12% mai putin decat in mai anul acesta, in timp ce 25% sunt nemultumiti de activitatea sa (fata de 21% in luna mai).

Sondajul arata o scadere spectaculoasa a popularitatii lui Vladimir Putin comparativ cu primele doua mandate de presedinte, cand increderea in liderul rus era la aproximativ 65% si doar in jur de 15% dintre rusi se declarau nemultumiti de el. Popularitatea sa a atins un maxim istoric la sfarsitul anului 2008 (80%), cand doar 10% dintre rusi se declarau nemultumiti de el.

Precedentul minim record al popularitatii lui Vladimir Putin se inregistrase in iarna anului 2005 (55%).

Potrivit sondajului, 56% dintre rusi au obosit sa astepte evolutii pozitive din partea sefului statului. De asemenea, numarul rusilor se indoiesc de faptul ca Vladimir Putin are un rol  semnificativ asupra a tot ceea ce se intampla a crescut: 53% dintre cetateni mai cred acum ca el are o influenta puternica, fata de 66% in mai anul ac

esta si 76% in aprilie 2008.

Sondajul Levada a fost realizat in perioada 10-13 august pe un esantion de 1.600 de cetateni si are o marja de eroare de 3,4%.

Fostul campion mondial la şah din Rusia, Garry Kasparov, a fost arestat după ce a protestat împotriva sentinţei în cazul Pussy Riot, scrie Daily Mail.
Cele trei membre ale Pussy Riot au fost condamnate, vineri, la câte doi ani de închisoare, după ce în februarie au protestat într-o catedrală, cerând Fecioarei Maria să îl îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere. Garry Kasparov, acum un important lider al opoziţiei ruse, a protestat în faţa tribunalului unde s-a dat sentinţa în cazul Pussy Riot şi a fost ridicat de poliţie.

În imaginile publicate de Daily Mail, se observă cum Kasparov este luat pe sus de poliţişti şi băgat în dubă, nefiind lăsat să protesteze. Membrele Pussy Riot au fost închise după ce judecătorul le-a găsit vinovate de “huliganism” şi “incitare la ură religioasă”, pentru că au interpretat o “rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, împotriva lui Vladimir Putin.

Daily Mail scrie că rusoaicele ar putea ajunge într-un lagăr de muncă din Siberia, de unde ar putea fi eliberate în martie 2014, la doi ani după arestarea lor. Zeci de activişti, printre care şi Garry Kasparov, s-au strâns în faţa tribunalului, pentru a protesta împotriva deciziei judecătorilor, mulţi dintre ei fiind arestaţi pentru tulburarea liniştii publice. Se pare că fostul şahist ar fi fost bătut de poliţişti, însă tot el ar putea avea probleme, deoarece l-ar fi muşcat pe unul dintre oamenii legii, scrie Daily Mail.

Nota noastra:

Am mai atins subiectul aici: Cazul PUSSY RIOT: CRIMA SI PEDEAPSA?

Intre timp, am mai aflat cateva detalii care nuanteaza cazul:

– grupul este impropriu denumit formatie punk. Este mai degraba o actiune colectiva a unor “artisti” care fac parte dintr-o retea mai larga mentionata si in postarea precedenta, Voina. Membrele Pussy Riot sunt mai numeroase decat cele 3 judecate si, uneori, intersansabile, ca sa zicem asa, performand actele “muzicale” cu masti si anonim.

– printre alte fapte de vitejie anarhisto-feminista a celor de la PR: orgie sexuala in grup in spatiu public (muzeu) cu presa de fata, exhibari obscene in supermarchet. “Mesajul” politic era legat de ceva de genul “conditia femeii” – si cum altfel sa il transmiti decat obscen? Altfel nu intelege lumea sau, cumva, nu vorbeste lumea despre tine?

– apropo de feminismul de acest gen si de tip activistelor FEMEN care se exhiba cu pieptul dezgolit in fata societatii “patriarhale” estice, ce au domne cu femeile care nu arata top model? Ca printre aceste “activiste” se gasesc numai una si una, parca le-ar selecta careva, nu alta. E clar ca e cu pre-selectie, nu se califica orice femeie.

in Ucraina o activista FEMEN a taiat cu drujba o cruce de lemn ridicata in cinstea victimelor staliniste, ca semn de protest fata de persecutia Pussy Riot. Traiasca Stalin si feminismul!

In aceste conditii, in ciuda anti-putinismului si a faptului ca top modelele anarhisto-feministe sunt la moda, totusi a accede la statutul de eroine ale libertatii de exprimare era a bridge too far pentru Pussy Riot: “radicalismul” manifestarilor trezea retinerea multora, chiar si a unor figuri opozitioniste de marca din Rusia: http://www.businessinsider.com/why-russian-punks-pussy-riot-arent-heroes-2012-8  . Si, totusi, obtuzitatea cu care a fost tinut procesul, cele cinci luni si mai bine de detentie preventiva, plus afisarea in tot felul de custi a celor trei activiste chiar le-a adus o celebritate internationala si o faima de luptatoare ale libertatii de exprimare. Nemeritata, ca si pedeapsa

In fata tribunalului, multimea adunata a dat in clocot la auzul condamnarii, iar rudele unor activiste au chemat la revolutie: http://en.rian.ru/russia/20120817/175287463.html , si aici: http://en.rian.ru/russia/20120817/175268773.html ; altii au denuntat statul politienesc si au strigat impotriva patriarhului Kirill. Evident, SUA si UE au profitat si au condamnat condamnarea “disproportionata“.

Apropo de condamnarea disproportionata. Conform legislatiei rusesti, lunile petrecute in detentie se socotesc in anii condamnarii, si asa se face ca cele trei activiste ar mai avea de efectuat 14 luni din cei doi ani. Oricum, e posibil ca in apel sa se renunte, totusi, la sentinta, de vreme ce acum si Biserica cere clementa.

Dar ar fi prea tarziu. Cel putin la cum arata lucrurile acum, intentia de a crea un precedent din acest proces pare, mai degraba, sa se intoarca impotriva autoritatilor.

http://www.itar-tass.com/c32/499007.html


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Kirill, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “PUSSY RIOT, condamnate la doi ani de inchisoare (video). SI “RIOT”-UL ABIA ACUM INCEPE…

  1. Cred ca, totusi, lucrurile trebuie digerate in contextul unei mai bune intelegeri a societatii ruse. Care societate este destul de diferita, atat in repere cat si in sensibilitati sau reactii, de cea occidentala (si mai ales de cea americana, for that matter). Pana si legea e diferita – atat in definirea “huliganismului” cat si a pedepselor.

    Altfel, blasfemia e blasfemie iar legea e lege. In spiritul clementei (care, nici asta, nu e inteleasa la rusi asa cum e la noi) se putea da acolo un termen de circa 6 luni, munca in folosul comunitatii, sa mature prin catedrala pe care au pangarit-o.
    Numa ca, bag sama, rusul nu e asa de shugubatz ca mine ci degraba varsatoriu de sange. Probabil tine nu numai de spiritu rus dar si de context, multi “activisti” isi baga coada prin treburile interne ale federatiei si noi stim prea bine ca Maica Rusia nu glumeste cu jocuri din astea de glezne. Pe vremuri, nu se dadeau 2 ani de temnita ci o noua viata, luata de la capat, undeva departe de tumultul lumii.
    De obicei, in Siberia.

  2. Alin- 7 foarte bune observatii apropo de contextul rus.

    Ca individele de la Punk au urmat niste stereotipii occidentale de manifestare a drepturilor si liberatilor, cica, cu un iz politic pe de-asupra, asa, ca sa cistige mai multa atentie vestica, asta este clar . Sint de toata jena si manifestarile lor sse aseamana cu cele ale unor agenti provocatori. Problema este ca tot tam-tam-ul care se face in jurul lor are ca rezultat datul apei la moara celor care vorbesc de cit de puternica este Biserica Ortodoxa in Est, cit de autoritara, bla.bla.
    Dar dupa cum spunea si Alin 7 contextul rus se distinge prin atitudini radicale, ori intr-o directie, ori intr-alta. Si multa foarte multa agresivitate organica i-as spune.

  3. O scurtă dezbatere în SUA în care e prezentat foarte corect problema celor de la Pussy Riot și sunt puse în discuție unele probleme serioase în legătură cu libertatea religioasă a creștinilor din SUA: http://www.youtube.com/watch?v=A81zvUfkZVc&feature=g-all-u

  4. Pingback: BLASFEMIE PE FACEBOOK: un tanar care-l batjocorea pe Cuviosul Paisie Aghioritul a fost arestat iar pagina anulata - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Patriarhul Kirill: FEMINISMUL ESTE UN FENOMEN FOARTE PERICULOS - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Un cunoscut preot rus, supravietuitor al GULAGULUI si CRITIC ACERB al legaturilor dintre Patriarha Moscovei si regimului Putin a fost ASASINAT - Recomandari
  7. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului incomod ucis in circumstante neclare: Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie - Recomandari
  8. Pingback: Diaconul ANDREI KURAEV concediat de la Academia Teologica din Moscova pentru CRITICILE ANTI-PUTIN si pentru acuzele legate de existenta unui LOBBY GAY din Biserica Rusa - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare