PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului rus incomod ucis in circumstante neclare: “Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie”

7-08-2013 3 minute Sublinieri

Pavel Adelgeim, preotul ucis luni seara in orasul Pskov din vestul Rusiei, era un veteran al luptei religioase impotriva regimului sovietic, fiind cunoscut ca unul dintre putinii membri ai clerului ortodox dispus sa vorbeasca impotriva ierarhiei bisericesti. 

“Ultimul preot liber al Patriarhiei Moscovei a fost ucis”, a scris cunoscutul teolog diacon Andrei Kuraev pe blogul sau marti dimineata. “Ce preot, mai ales unul care are o familie de hranit, va mai indrazni acum sa spuna deschis si public: ‘Preasfintite, va inselati!'”?

Alt teolog, Valery Otstavnikh, l-a descris pe Adelgeim pe un blog al statiei de radio Ekho Moskvy ca unul dintre putinii “corbi albi” ai Bisericii. Circumstantele exacte ale mortii lui Adelgeim erau neclare marti, oficialii declarand ca a murit drept urmare a sangelui pierdut dupa ce un cutit i-a strapuns inima. Politia a retinut rapid un barbat in seara de luni, spitalizandu-l ulterior pentru tratarea ranilor auto-provocate, acesta urmand a fi interogat dupa recapatarea cunostintei.

Atacatorul sufera de o boala mintala nespecificata si locuia cu Adelgeim de cateva zile, conform politistului Lev Shlosberg. Suspectul a fost ulterior identificat ca Sergei Pchelintyev, de 27 de ani, absolvent al Institutului Gerasimov de Cinematografie, una dintre universitatile de top ale Rusiei.

Prietenii si admiratorii lui Adelgeim au declarat ca viata parintelui a fost marcata de o lupta consistenta pentru sprijinirea adevarului si de curaj atat impotriva autoritatilor seculare, cat si religioase. Sfidarea deschisa a regimului sovietic a dus in tinerete la incarcerarea lui pentru trei ani, in inchisoare pierzandu-si un picior. Si s-a ferit dramatic de lumina reflectoarelor opiniei ortodoxe pana anul trecut, cand a cerut indulgenta in cazul grupului feminist Pussy Riot.

Doua membre ale Pussy Riot executa o sentinta de doi ani pentru protestul numit de ele “rugaciunea punk”, desfasurat in catedrala moscovita “Hristos Mantuitorul” cu putin inainte de alegerile prezidentiale din Rusia din 2012.

“Incepe o confruntare intre Biserica Ortodoxa Rusa si societate civila”, spunea Adelgeim intr-un interviu in octombrie, la doua luni dupa condamnarea Pussy Riot. “In loc de a vorbi cu aceste fete si a le explica faptul ca in Casa Domnului trebuie sa te rogi, ei le-au bagat in inchisoare!”

Atitudinea lui Adelgeim era impartasita doar de cativa alti clerici ortodocsi si a fost dezaprobata de Patriarhul Kirill, care a afirmat anul trecut ca “i se rupe inima de durere” sa auda oameni religiosi minimalizand actiunile Pussy Riot. Biserica s-a folosit de Pussy Riot pentru a evidentia o amenintare la adresa credintei ortodoxe si pentru a angrena credinciosii.

“S-ar putea spune ca parintele Pavel a salvat onoarea Bisericii Ruse”, a declarat pentru RIA Novosti Anna Shmaina-Velikanova, profesoara de studii religioase la Uiversitatea de Stat pentru Umanitati. “Remarcile lui au insemnat ca oamenii de rand puteau vorbi despre preoti care iau apararea Pussy Riot.”

Adelgeim era si un critic vocal al alinierii Bisericii Ortodoxe cu Kremlinul, din ce in ce mai pregnanta in ultimii ani, pledand pentru o independenta sporita a preotilor parohi.

“Biserica nu poate fi guvernata de o putere verticala; Biserica este ‘sobornaya (soborniceasca – n.n.)'”, spunea acesta intr-un interviu anul trecut, referindu-se la conceptul ortodox de sobornicitateunitate spirituala si comunitate religioasa bazata pe traditie si libertate.

“Ierarhia bisericeasca si autoritatile poarta acelasi stindard. Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie.”

Insa prietenii si cunostintele preotului, ai carui tata si bunic au fost executati de comunisti, au adaugat ca Adelgeim nu cauta scandal de dragul scandalului, subliniind munca parohiala a acestuia.

“S-a dedicat chemarii preotesti in adevaratul sens al cuvantului: a crezut, a slujit, nu a incercat sa faca cariera si a traiat o viata in intregime spirituala”, a declarat Shlosberg, care-l cunostea pe Adelgeim de aproape 20 de ani. “Parintele Pavel era centrul mantuirii intelectuale, morale si chiar fizice a multor persoane.”

Patriarhul Kirill s-a aratat “indurerat” de moartea lui Adelgeim, “victima a datoriei sale pastorale”.

Pavel Adelgeim era angrenat de ceva timp intr-un conflict cu ierarhia bisericeasca in regiunea Pskov. In 2008 fusese inlaturat din pozitia de preot sef al Bisericii Purtatoarelor de Mir din Pskov, pierzand si parohia Bogdanovo, un sat din regiune unde in anii ’90 ajutase la construirea unei biserici pentru slujirea spitalului psihiatric din zona.

Utilizator activ al Internetului in ultimii ani, Adelgeim scria pe un blog al LiveJournal, publicandu-si opiniile si in articole de ziar sau carti. Era implicat in mai multe procese de durata impotriva autoritatilor bisericesti datorita inlaturarii sale.

Nascut in 1937, Adelgeim si-a petrecut o parte din copilarie intr-un orfelinat, dupa ce parintii sai au fost arestati. Si-a insotit mama atunci cand aceasta a fost exilata in Kazakhstan in anii ’40, perioada despre care afirma mai tarziu ca i-a trezit interesul pentru religie. A studiat la Lavra Pechersk din Kiev in anii ’50, fiind hirotonit in 1964.

Adelgeim a intrat pentru prima data in atentia rusilor de rand si a opiniei internationale in 1969, cand a fost arestat si a petrecut trei ani intr-un lagar de concentrare din Siberia, fiind condamnat pentru denigrarea statului sovietic. Si-a pierdut un picior ca urmare a unui accident in care a fost implicat un camion. In 1976 a devenit membru al Eparhiei Pskov, fiind implicat indeaproape in renasterea religioasa din jurul Lavrei Pechorsky din ultimul deceniu al Uniunii Sovietice. A muncit in regiunea Pskov pana la sfarsitul vietii.

La aceasta varsta, intampini fiecare noua zi cu multumire, ca dar de la Dumnezeu si regreti ca ai irosit atata timp”, scria Adelgeim pe blogul sau saptamana trecuta. “Par a mai fi atatea [zile] de venit, dar sunt varsate ca nisipul si-ti mai raman doar amintirile trecutului.”

Inmormantarea va avea loc joi dimineata in Biserica Purtatoarelor de Mir din Pskov.

traducere pentru razbointrucuvant de B.D.

adelgeim_2


Categorii

Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Patriarhul Kirill, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului rus incomod ucis in circumstante neclare: “Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie”

  1. Un articol bun, al carui autor este Petre Guran, scris fara prejudecati euroatlantiste:

    A treia Romă: un mit medieval și extensiile lui contemporane
    http://www.revista22.ro/a-treia-roma-un-mit-medieval-537i-extensiile-lui-contemporane-29680.html

  2. Interesant si acest articol (din punctul vostru de vedere). Am sa aduc totusi niste completari necesare, care au fost omise de catre traducator, ori au lispit din articolul initial:

    PS: aceasta stire a fost publicata de mainstream media, a ajuns inclusiv si prin ziarele din insula Fiji:

    http://www.fijitimes.com/story.aspx?id=242080

    “Utilizator activ al Internetului in ultimii ani, Adelgeim scria pe un blog al LiveJournal, publicandu-si opiniile ….”

    Iata ce zice Global Post referitor la acest subiect:

    Pro-Pussy Riot priest murdered in Russia (acesta este titlul articolului)

    apoi dam peste aceasta afirmatie a parintelui:

    “The women have unmasked the lie of the Russian Orthodox Church and its unnatural bond with the Russian Federation,” he wrote in a recent blog entry.

    adica:

    Aceste femei au demascat minciuna Bisericii Ortodoxe Ruse şi legătura ei puţin naturală cu Federaţia Rusă”, a scris recent preotul Pavel pe blogul său

    Da? Am sa va arat mai jos prin ce ritual satanic au demascat membrele formatiei punk Pussy Riot ” minciuna Bisericii Ortodoxe Ruse şi legătura ei puţin naturală cu Federaţia Rusă”, dupa cum afirma parintele.

    apoi parintele afirma iarasi:

    “Dancing in the Church of Christ the Savior was a dysfunctional reaction to the illegal activities of the titular religion in a secular state,” he wrote in his blog.

    He argued that Pussy Riot’s protest was “providential” because it exposed the widespread public unease over the Church’s role and that the Church must seek reconciliation with those who sympathised with the women in order to avoid a split in society.

    Deci pe blogul sau parintele ar fi spus ca protestul lui Pussy Riot a fost providential…. Apoi sustine ca Biserica ar trebuie sa reconcilieze cu simpatizantii trupei Pussy Riot, pentru a evita o ruptura in societate.

    Adica ce au scris adimini in articolul de mai sus:

    “Incepe o confruntare intre Biserica Ortodoxa Rusa si societatea civila”, spunea Adelgeim intr-un interviu in octombrie, la doua luni dupa condamnarea Pussy Riot”.

    La care societate civila se refera parintele? Pai a spus-o mai sus, la cea care se solidarizeaza cu Pussy Riot.

    Adica parintele a vrut sa spuna asa: Incepe o confruntare intre Biserica Ortodoxa Rusa si simpatizantii trupei Pussy Riot. Ceea ce este si adevarat.

    Numai ca felul cum a spus-o defapt (“Incepe o confruntare intre Biserica Ortodoxa Rusa si societatea civila”) da de inteles ca societatea civila este impotriva Bisericii datorita arestari trupei Pussy Riot. Iar asta este o minciuna gogonata.

    Apoi sustine ca ritualul satanic al trupei punk Pussy Riot desfasurat in fata altarului catedralei moscovite “Hristos Mantuitorul” a fost un gest providential.

    Adica cu alte cuvinte ca nebunia acelui act reflecta activitatile ilegale care se petrec in Biserica Ortodoxa Rusa. Adica ce afirma aici:

    “Dancing in the Church of Christ the Savior was a dysfunctional reaction to the illegal activities of the titular religion in a secular state,” he wrote in his blog.

    Va rog dragi cititori sa vizionati acum “gestul providential” al lui Pussy Riot:

    http://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY

    PS: numele utilizatorului care a postat acest clip pe youtube se numeste: “im-just-evil666”.

    Acest clip a fost creat de membrii formatiei Pussy Riot si postat pe site-ul lor. Titlul filmuletului se numeste: “Mother of God, Drive Putin Away”.

    In acest ritual satanic Pussy Riot invoca numele Maicii Domnului pe care o roaga sa-l inlature pe Putin de la putere. Apoi Pussy Riot invoca din nou numele Macii Domnului si o roaga sa “devina o feminista” care apoi alaturendu-se protestelor lor, sa-l dea jos pe Putin.

    Dau acum referinta integral de pe wikepidia in limba engleza. VA ROG SA CITITI CU ATENTIE:

    On February 21, 2012, as part of a protest movement against the re-election of Vladimir Putin, five women from the group entered the Cathedral of Christ the Savior of the Russian Orthodox Church in Moscow. There was no church service in session at the time, and only a few people were in the cathedral.[44] Removing their winter clothes, they put on colorful balaclavas, walked up the steps leading to the altar, and began to jump around, punching the air.[45] After less than a minute, they were escorted outside the building by guards.[46] Film of the performance was later combined with footage shot at a different church,[47] identified by Russian Orthodox Church spokesman Vsevolod Chaplin as the Epiphany Cathedral in Yelokhovo,[48] to create a video clip for the song, which they entitled “Punk Prayer: Mother of God Drive Putin Away”.[6]

    The song, which they described as a punk moleben (supplicatory prayer), borrowed its opening melody and refrain from Sergei Rachmaninoff’s “Bogoroditse Devo, Raduisya” (Ave Maria), from the All Night Vigil.[49] In the song, they invoked the name of the Virgin Mary, urging her to get rid of Russian Prime Minister Vladimir Putin and to “become a feminist”, claiming that she would support them in their protests.

    Dragi cititori, chiar si mainstream media recunoaste ca acest preot a fost un suporter infocat al trupei punk Pussy Riot. Uitati aici si cititi:

    http://www.globalpost.com/dispatch/news/afp/130806/pro-pussy-riot-priest-murdered-russia-0

    Ce zice subtitlul articolului fratilor? pai iata ce zice:

    “For a religious figure he had been unusually vocal in his support for Pussy Riot”.

    Pai bineinteles ca a fost daca el considera ca ritualul satanic al lui Pussy Riot desfasurat in fata altarului catedralei moscovite “Hristos Mantuitorul”, a fost un gest providential.

    Auziti blasfemie. Apoi iata ce ni se spune despre persoana care l-ar fi omorat:

    “În seara de 5 august 2013 în orașul Pskov a fost ucis protoiereul Pavel Adelheim. Corpul preotului având mai multe răni de cuțit a fost descoperit luni, aproximativ la orele 20.00, în casa acestuia din strada Krasnogorskaea, alături de biserica „Sfinții Constantin și Elena”. Suspectul a fost reținut. Potrivit martorilor interogați de anchetatorul Anton Dobrohotov, în timpul operațiunii de reținere presupusul asasin cu numele Celințev (născut în 1986) striga că diavolul i-a cerut să-l omoare pe părintele Pavel.

    Comitetul de anchetă al Rusiei a intentat un dosar penal pe acest caz. Potrivit unor informații preliminare, părintele Pavel a fost omorât de un tânăr bolnav psihic cu numele Celințev, care a locuit în casa slujitorului bisericii trei zile. La rugămintea unei cunoscute, părintele l-a găzduit pe presupusul ucigaș în casa sa având intenția de a-l consilia și a-l îndruma pe calea mântuirii. În momentul reținerii bănuitul „și-a cauzat răni de cuțit și a fost spitalizat”, se spune în comunicatul organului de anchetă “.

    Culmea ironiei: sustinatorul inflacarat al trupei sataniste de muzica punk Pussy Riot, parintele Pavel Aldeghim, a fost omorat de catre un Satanist, care a afirmat ca inusi diavolul I-a spus sa-l ucida pe parinte.

    NU a indurat Maica Domnului solidaritatea parintelui fata de ritualul de blasfemiere al numelui Ei preasfant, pe care parintele a indraznit sa-l numeasca “act providential”.

    RUSINE SA LE FIE adminilor de la Razboi intru Cuvant ca publica astfel de articole, amestecand adevarul cu minciuna, mierea cu otrava, pentru a-I deruta pe cititori de buna credinta ai acestui blog, doar de dragul de a lovi in imaginea Rusiei. RUSINE!!!

    Dragilor, voi stiti macar cine este Pussy Riot? Puteti macar sa traduceti in limba romana numele acestei formatii? Voi stiti ce agenda satanista si cine se ascunde in spatele acestei trupe punk ? Va spun eu cine: coumnitatea internationala de LGBT, opozitia rusa care urma sa-l impidice pe Putin sa fie reales si cu CIA-ul. Numai spun de zecile de simpatizanti ca Lady Gaga, Madonna, Sting, Elton John, etc, toti promotorii dezmatului antihristic impreuna cu sute de membrii ai opozitiei ruse au semnat petitii pentru eliberarea acestor sataniste, pe care le-au numit “martiri”. Va rog sa va convingeti si singuri:

    http://www.youtube.com/watch?v=j1psvRqwX4E

    Mi se face rau deja. Voi stiti ca aceste sataniste au invitat presa rusa sa le filmeze cum fac orgii in public sau cum fac sex prin supermarket-uri cu pui congelati:

    atentie: imaginile au fost cenzurate

    http://www.youtube.com/watch?v=qoj4IfiaNuQ

    Va rog insa sa ascultati cu mare atentie ce zice Putin la minutele 3:20 ale clipului de mai sus, vis a vis de acest subiect.

    Mare rau mi-ati facut mie cu acest articol, felul cum l-ati formulat si prezentat,inclusiv prima parte a titlului, care sugereaza multe unui public credul si naiv.

    Apoi ca si cum acest articol nu ar fi fost suficient:

    Un articol bun, al carui autor este Petre Guran, scris fara prejudecati euroatlantiste:

    A treia Romă: un mit medieval și extensiile lui contemporane
    http://www.revista22.ro/a-treia-roma-un-mit-medieval-537i-extensiile-lui-contemporane-29680.html

    Cica scris fara prejudecati euroatlantiste:

    Petre Guran este fost membru al Centrului de Studii Elenice al Universității Princeton, Statele Unite ale Americii, și conferențiar invitat în departamentul de istorie al aceleiași universități (2004-2006). Cercetător post-doctoral (2007-2008) al Colegiului „Noua Europă”.

    Sa vedem acum care sunt cateva din preocuparile Colegiului Noua Europa:

    -discursul anti-national si anti-religios
    -iluminismul abstract în arta (postmodernism, anti-semnificationism)
    -regionalismul si civismul opuse ideii statului national
    -natiunea evreiasca

    În acest colegiu sunt manifestate interese diverse:

    -dorinta pentru accelerarea globalizarii culturale mondiale a unor cercuri de magnati evrei cu preocupari oculte

    -dorinta de farâmitare a ideii nationale a românilor de catre minoritari maghiari si evrei (poate si romi)

    -dorinta de parvenire a unor doctoranzi, profesori si cercetatori români, care astfel fac jocul regizorilor din umbra ai miscarii

    Cum de v-ati gandit fratilor sa publicati astfel de bazaconii chiar in Postul Adormirii Maicii Domnului? Ah, da stiu acum, e de vina canicula 🙂

  3. @Victor:

    RUSINE SA LE FIE adminilor de la Razboi intru Cuvant ca publica astfel de articole, amestecand adevarul cu minciuna, mierea cu otrava, pentru a-I deruta pe cititori de buna credinta ai acestui blog, doar de dragul de a lovi in imaginea Rusiei. RUSINE!!!

    Daca ai fi avut decenta sa citesti toate materialele pe aceasta tema si sa nu manipulezi ieftin citandu-l trunchiat pe pr. Pavel ai fi vazut ca nu ai niciun motiv de “mustrare”.

    Deci: un gest disfunctional nu are cum sa fie providential. Ar insemna ca Dumnezeu face gesturi disfunctionale, ceea ce e un nonsens si pr. Pavel nu a spus asa ceva. Cuvintele exacte ale pr. Pavel sunt astea: “Dancing in the Church of Christ the Savior was a dysfunctional reaction to the illegal activities of the titular religion in a secular state”. In schimb, este citat indirect, nu mot-a-mot, de o sursa destul de dubioasa (Fiji Times?!) ca ar fi spus el ca protestul este “provdiential”. Cine stie ce a vrut sa spuna, daca nu cumva imprejurarea este o ocazie providentiala pentru Biserica Rusiei de a face anumite actiuni, si cine stie ce au inteles japonezii. In orice caz, acuzandu-ne pe noi de manipulare desi am tradus mot-a-mot un material creat de Ria Novosti, canal oficial, de stat, de informare, si aducand astfel de dovezi aiuristice de la japonezi si citate trunchiate este…. te lasam pe tine sa spui constiintei tale cum este.

    Despre Pussy Riot am scris, daca ai fi avut minima modestie sa verifici, si inca de doua ori (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/18/pussy-riot-doi-ani-inchisoare/ si http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/07/cazul-pussy-riot/ ), aratand toate imprejurarile si reactiile Bisericii Ruse, caracterul blasfemiatoriu al actiunilor lor si opinand doar ca, poate, pedeapsa cu inchisoare e prea mult, ca nu ar ajuta, ci mai degraba ar arata ca acolo e un regim autocratic. O amenda usturatoare sau detentia destul de lunga dinaintea si din timpul procesului puteau fi de ajuns. Iar chestiunea cu “societatea civila” este serioasa si numai cine nu stie o minimalizeaza. Atat de serioasa, incat Patriarhia Moscovei a tergiversat mult de tot cand au fost protestele din marile orase rusesti impotriva lui Putin, refuzand sa ia partea acestuia, initial avand o atitudine neutra, apoi, insa, in apropierea alegerilor, renuntand la neutralitate pentru a-l sprijinii 100% pe Putin.

    Cat priveste pe Guran, este iarasi extrem de bizar ce ai scris. Faptul ca omul s-a facut studiile pe nu stiu unde nu inseamna ca a jurat credinta acelor institutii. Ai citit textul sau nu? Ai argumente sa arati ca nu este scris la obiect, ca are afirmatii gresite sau idelogice? Nu ai, atunci de ce scrii asa ceva? Ca sa arati ce fel de mentalitate similara cu a bolsevicilor ai?

    Frate, te tradeaza ravna cu care ai scris, ravna de a da in noi si de a avea satisfactia ca ai fi gasit cine stie ce dovezi incriminatoare. Daca ai fi avut limpezimea necesara, ai fi observat ca nu am gresit cu nimic, ca am citat integral si ca tema Pussy Riot a fost prezentata in toate aspectele sale pe site-ul nostru. Probabil esti multumit acum de marturisirea ortodoxa pe care ai facut-o in acest post. Maica Domnului sa te ierte!

  4. Iar in linkul dat de carmen e o opinie mai clara a pr. Pavel pe tema PR: http://gubernia.pskovregion.org/number_587/03.php

    Parintele ar spune aici ca actiunea lor nu a “spurcat” Biserica (daca ar fi fost asa ar fi fost nevoie de resfintirea ei), dar ca a incalcat legea morala elementara si demnitatea umana. El considera insa ca nu pentru acest lucru sunt judecate, ci pentru ca ar fi insultat pe cei doi lideri – ai statului si bsiericii. Putem sa fim sau sa nu fim de acord cu sfintia sa, insa e dincolo de decenta sa-i atribuim vorbe ce nu au fost spuse si asta dupa moartea sa.

  5. @ Admin

    In schimb, este citat indirect, nu mot-a-mot, de o sursa destul de dubioasa (Fiji Times?!) ca ar fi spus el ca protestul este “provdiential”.

    Nu Fiji Times a scris asta ci Global Post. Am pus linkul si in comentariul meu, poftim il mai pun inca odata:

    http://www.globalpost.com/dispatch/news/afp/130806/pro-pussy-riot-priest-murdered-russia-0

    “Putem sa fim sau sa nu fim de acord cu sfintia sa, insa e dincolo de decenta sa-i atribuim vorbe ce nu au fost spuse si asta dupa moartea sa”.

    Nu am atribuit nimic, am adus completari si am tradus ca si voi din alte articole ce s-a scris despre parintele. Si sunt multe articole de pe net, cum am artatat mai sus din mainstream media, scriu ce a-ti tradus si voi in articolul vostru, numai ca unele surse au scris mai mult iar altele mai putin. Eu am tradus ce a scris Global Post spre exemplu si care in mod cert nu il vorbeau de rau pe parinte, doar au citat ce a scris dansul pe blogul sau.

    “Cat priveste pe Guran, este iarasi extrem de bizar ce ai scris. Faptul ca omul s-a facut studiile pe nu stiu unde nu inseamna ca a jurat credinta acelor institutii. Ai citit textul sau nu? Ai argumente sa arati ca nu este scris la obiect, ca are afirmatii gresite sau idelogice? Nu ai, atunci de ce scrii asa ceva? Ca sa arati ce fel de mentalitate similara cu a bolsevicilor ai”?

    Am aratat doar cu ce studii se ocupa Colegiul Noua Europa (titlul Noua Europa nu va spune nimic?) unde Guran a fost cercetator post-doctoral intre anii(2007-2008). Asta doar pentru ca voi a-ti afirmat ca acel articol a fost scris fara prejudecati euroatlantiste.

    PS: ma bucur insa si va multumesc ca mi-ati publicat comentarile. Si sa stiti ca nu am nimc personal cu voi, doar mi-am explicat o parere personala fata de articolele cu pricina.

  6. @Victor:

    Da, am publicat desi continea admonestari care ar putea fi lesne descrise drept “nesimtite”. Si am mai publicat pentru ca e fals ce sustineai si trebuia aratat acest lucru. Adica, poate fi de inteles dezacordul, asta nu e interzis aici, cat timp este decent si argumentat, insa nu e de inteles acea ravna de care vorbeam.

    Ai atribuit aiurea, pentru ca nu ai reflectat corect opinia parintelui pe tema respectiva. In plus, nici macar nu era subiectul principal asa ceva, si in postarea initiala despre pr. Pavel am remarcat faptul ca mass-media occidentala are un interes propagandistic de a focaliza pe aceasta tema. Noi nu am intrat in mizele propagandistice, deoarece nu ne intereseaza (asa cum te-a interesat pe tine care ai intrat exact in acest joc si in logica lor); ne-a interesat la modul sincer istoria acestui parinte si atitudinile sale in general si mai ales pe subiectul Biserica-Stat.

    Si i-ai atribuit in mod nedrept o atitudine care nu a existat la parinte cu privire la Pussy Riot, luand drept bun citatul din sursa respectiva (nici ea foarte de incredere; de ce interfax sau ria novosti nu au citat asta, ca doar ar fi fost in interesul Patriarhiei sa scoata in evidenta astfel de lucruri); parintele nu sprijina sub nicio forma actiunea lor, el doar nu e de acord cu pedeapsa cu inchisoarea, si nici nu spune ca nu e potrivita judecarea lor, ci doar considera ca se face din cauza intereselor politice. E totusi o mare diferenta!

    Mai degraba decat NEC, unde totusi exista foarte multi bursieri si nu e posibil sa le controlezi mintea, ci mai degraba e mediu din care se recruteaza elita politica (pentru cei care sunt dispusi sa se vanda), sursa in care a fost publicat articolul lui Guran ne-a ridicat semne de intrebare. Si remarca era legata de faptul ca, in ciuda faptului ca e publicata in revista 22, analiza nu e una ideologica iar Guran nu preia poncifele clasice si nu ia in deradere ideea de a Treia Roma, ci ii arata nuantele.

    In concluzie, nu asa se fac “completari” si nu asa se exprima dezacordul sau opinia diferita. Poate reusim sa invatam, incet, incet, cum se poate dialoga normal, totusi…

  7. Victor@

    “NU a indurat Maica Domnului solidaritatea parintelui fata de ritualul de blasfemiere al numelui Ei preasfant, pe care parintele a indraznit sa-l numeasca “act providential”.”

    Dumneata esti atent ce vorbesti?! Unde vezi dumneata « solidaritatea parintelui fata de ritualul de blasfemiere al numelui Ei preasfant »? Adica ce spui dumneata aici? Dupa cateva spicuiri prin presa purcezi la o compunere libera si faci niste interpretari inspaimantatoare la care se adauga si aceste insinuari blasfemiatoare la adresa Maicii Domnului. Din interpretarea dumitale reise ca ea ar fi stat, de fapt, la radacina crimei care s-a comis. « NU a indurat Maica Domnului » si a hotarat ca preotul merita sa fie omorat? Cel care a comis oribila crima a spus ca diavolul i-a cerut sa-l ucida pe parintele dar dumneata, fara sa-ti pese si fara sa te gandesti prea mullt o bagi in ecuatie pe Maica Domnului, ca sa-ti justifici propriile ganduri! Pentru ca din ceea ce spui mai reiese si ca, in fond, dupa parerea dumitale, preotul acesta chiar merita sa moara pentru “solidaritatea fata de ritualul de blasfemiere”…”pe care parintele a indraznit sa-l numeasca “act providential”, preot despre care preferi sa crezi ce-i mai rau, in loc sa incerci sa intelegi ce a vrut sa spuna DACA a spus. Cu zeloti justitiari ca dumneata au facut catolicii inchizitia.
    Ai ajuns sa-l interpretezi dupa bunul plac si sa-l judeci cu asprime pe acest preot marturisitor din inchisorile comuniste rusesti care a suferit pentru credinta si pentru Dumnezeu pe Care L-a slujit pana la moarte asumandu-si toate riscurile, doar pentru ca tie ti se pare ca ar fi gresit! Nimic nu-ti da dreptul sa faci asta! Ce te faci acum daca Maica Domunlui nu va indura defaimarea slujitorului Fiului ei de catre tine?
    Daca vrem sa intelegem niste lucruri nu ne repezim cu capul inainte si fara discernamant, spicuind de prin presa si interpretand dupa ureche si sarind la niste concluzii cu care sa improscam apoi cu noroi pe toata lumea.
    Nu putem spune: “RUSINE SA LE FIE adminilor de la Razboi intru Cuvant ca publica astfel de articole, amestecand adevarul cu minciuna, mierea cu otrava, pentru a-i deruta pe cititori de buna credinta ai acestui blog, doar de dragul de a lovi in imaginea Rusiei. RUSINE!!!” pentru ca apoi sa spui: “sa stiti ca nu am nimc personal cu voi, doar mi-am explicat o parere personala fata de articolele cu pricina” si sa ni se para ca e O.K. Nu, nu fata de articole ti-ai exprimat parerea personala ci fata de persoane. Culmea e ca ai impresia ca in felul asta aperi imaginea Rusiei si in felul acesta Ortodoxia! Alta inselare! N-ar strica sa vorbesti cu un duhovnic despre toate astea. Mai mult echilibru, intelepciune si discernamant nu ar strica, dupa parerea mea.

  8. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  9. Trebuie sa marturisesc ca articolul – “Un preot ortodox rus care critica Patriarhia și regimul Putin, ucis la Pskov” – mi-a atras de la bun inceput atentia. Din doua motive: curiozitatea fata de ceea ce ziaristii numesc critica Patriarhiei Ruse si gestul de aparare fata de fetele Pussy Riot.

    La momentul respectiv, conservatoare din fire fiind, mi s-a parut normal sa cataloghez gestul fetelor drept o sfidare la adresa Bisericii Ruse si apoi a regimului Putin. Tocmai de aceea am cautat sa citesc cateva articole ale parintelui pentru a putea sa-mi formez singura o opinie.

    Am descoperit insa o altfel de critica, o critica constructiva, o lectie vie pentru noi toti, pentru ca, in definitiv, cu totii suntem madulare ale trupului lui Hristos, care este Biserica.

    Da, Parintele nu era un reformator, asa cum imi inchipuiam eu, ci un crestin adevarat, cel care cauta comuniunea primilor crestini si nu se dadea in laturi sa cheme si pe altii pe calea ingusta ce duce catre Hristos.

    Cateva dintre articolele care mi-au placut in mod deosebit:

    * introducere la cartea “Martor ocular” (scrisa cu peste 35 de ani inainte), cuvinte scrise de catre Sfintia sa insusi:
    http://www.gubernia.pskovregion.org/number_510/06.php

    * de ce considera eronata decizia luata in cazul PR – un an dupa intamplare:
    http://adelgeim.livejournal.com/119961.html

    * sangele martirilor – samanta crestinismului:
    http://adelgeim.livejournal.com/11408.html

    * “In conditiile actuale, a fi crestin nu este mai usor fata de zilele in care Biserica era persecutata” :
    http://archive.sfi.ru/rubrs.asp?rubr_id=845&art_id=10079&page=1

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace, alaturi de Sfintii Sai!

  10. Vad ca in ziarele oficiale rusesti se scrie de bine de acest preot,poate nu am citit cu atentie ( criminalul un bolnav psihic,vad ca parintele construise o biserica pentru un spital psihiatric din apropiere ).In articolul vostru,o fraza mi-a retinut atentia:

    ” Era implicat in mai multe procese de durata impotriva autoritatilor bisericesti datorita inlaturarii sale. ”

    Aceasta nu suna prea bine,crestineste vorbind.

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-i daruiasca dupa cele bune facute!

    …..

    M-am uitat si la rugaciunea punk a celor de la pussy riot,facuta in biserica:
    http://rock.rapgenius.com/Pussy-riot-punk-prayer-lyrics

    Sa nu fie cumva o avanpremiera in spatiul UE,daca se merge in ritmul acesta.

  11. Dumnezeu sa-l ierte.

    Legat de “actiunea” celor doua individe nu prea inteleg chestia asta:
    “In loc de a vorbi cu aceste fete si a le explica faptul ca in Casa Domnului trebuie sa te rogi, ei le-au bagat in inchisoare!” Totusi, au comis o infractiune dupa legile acelei tari si inca una destul de grava. Nimeni nu zice sa nu fie vazute de un duhovnic care sa le explice ce-au facut(desi ele stiu perfect ce-au facut, sunt mandre de fapta lor, etc.). Daca eu fac vreo infractiune ceva mai grava, chiar si in Romania unde justitia nu prea are o linie clara, si vine politia sa ma aresteze ce le zic? Va rog frumos sa-mi dati drumul dar, in schimb, va dau voie sa-mi explicati incalcarea legii!
    Oare parintele a pomenit si de alti puscariasi din Rusia, cu fapte mai putin grave, cu pedepse mult mai mici, cerand sa fie scosi de la inchisoare? A mai scris vehement prin presa, pe bloguri, s-a mai luat”la tranta” cu Patriarhul Kirill si pentru altii care n-au facut “nu stiu ce”?

  12. @timisorean:

    Contextul e important aici; suntem de acord, partial, cu ce spui, insa suntem de acord si cu parintele. 🙂

  13. Carmen@

    O explicatie pentru cei ce nu stiu ruseste poate n-ar strica. N-am inteles nimic din articolul la care trimiteti.

  14. Eu folosesc modul traducere google (limba engleza); copy adresa indicata, paste in partea de sus a paginii, acolo unde de obicei apare http://www…. si se deschide imediat pagina respectiva cu optiunea traducere in engleza si alte variante.

  15. Este vorba despre temerea preotilor din Pskov de a participa la inmormantarea parintelui, deoarece stiu ca vor fi oameni care vor raporta Mitropolitului/Episcopului cine a fost prezent acolo, gestul lor neramanand fara consecinte.

    Este o lege nescrisa, se pare, pe care cu totii o cunosc. Consecinte insemnand mutarea din parohia actuala, departe, undeva la sat, probabil in conditii mult mai vitrege.

    Constantin Obozny, istoric si profesor la Institutul Sf.Filaret din Moscova, cel care da marturie (foto), aminteste si de o intamplare mai veche, o reactie a Mitropolitului la aparitia cartii “Doctrina Bisericii” (in care se vorbeste despre problemele Bisericii Ruse). Atunci, Mitropolitul a interpretat cele scrise in carte drept o insulta la adresa lui, desi nu era. Sau nu era despre el in totalitate.

    La sedinta in care urma sa se discute despre cartea parintelui, in ajunul zilei respective, multi colegi ai parintelui l-au vizitat acasa pt. a-si spune parerea (buna) si cere iertare in avans pt. ceea ce vor spune a doua zi.

    S-ar parea, mai spune profesorul, ca motivul conflictului dintre parinte si Episcopie are la baza vorbe “de bine” spuse de ceva binevoitori.

    Toate acestea in ciuda proiectelor infaptuite de catre parinte in parohia respectiva – a construit o casa/ adapost pentru copiii cu probleme mentale (aici adaug eu, fiica cea mare a parintelui ar fi avut asemenea probleme) si le-a asigurat totodata si un loc de munca, infiintand o fabrica de lumanari (acum este inchisa).

  16. (Daniela, ma iarta, te rog, folosesc google chrome; am incercat cu mozilla si vad ca nu este valabil ce-am scris. Dar merge daca dai paste la cautare google si optezi pt. prima adresa, la traducerea acestei pagini.)

  17. Carmen@

    Multumesc!

  18. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
  19. Pingback: Diaconul ANDREI KURAEV concediat de la Academia Teologica din Moscova pentru CRITICILE ANTI-PUTIN si pentru acuzele legate de existenta unui LOBBY GAY din Biserica Rusa - Recomandari
  20. Pingback: Parintele Savatie despre APOLOGIA FACUTA RAZBOIULUI de Patriarhia Moscovei in DUMINICA IERTARII - Recomandari
  21. Pingback: CUM FACE RUSIA ”CURTE” ROMANIEI. Film documentar elogios al Mitropolitului ILARION ALFEYEV despre ”ORTODOXIA IN ROMANIA”, pigmentat cu teze neosovietice despre ”LIMBA MOLDOVENEASCA” (Video) | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI | Cuvântul Ortodox
  23. (Presedintia rusa, mai corect spus.)

  24. “Atacatorul sufera de o boala mintala nespecificata si locuia cu Adelgeim de cateva zile, conform politistului Lev Shlosberg.”

    Lev Shlosberg nu este politist, ci politician, “ziarist” si “activist”, cu o ruda, Boris Schlossberg, bine plasata in SUA.

    Lev Markovich Schlosberg is a Russian politician, human rights activist, journalist, chairman of the Pskov regional branch of Yabloko, and a member of its federal political committee
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lev_Schlosberg

    ‘Dissident’ Priest Stabbed to Death in Pskov – The Moscow Times
    6 Aug 2013 Pavel Adelgeim, 75, was found dead by his wife late Monday
    https://themoscowtimes.com/news/dissident-priest-stabbed-to-death-in-pskov-26484

    Mr. Boris Schlossberg is Managing Director of FX Strategy for BK AssetManagement and Co-Founder of BKForex.com.
    http://www.cnbc.com/boris-schlossberg/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare