Bulgaria decide INGHETAREA PRETURILOR la PRODUSE AGRICOLE DE BAZA. Se aude si la Bucuresti?

20-08-2012 2 minute Sublinieri

Ministrul Agriculturii Miroslav Naydenov a ajuns la un acord cu trei dintre cele mai mari lanturi de retail din Bulgaria pentru a ingheta preturile la 10 produse alimentare de baza locale timp de trei luni, dar criticii spun ca va fi ultima lovitura pentru micile afaceri ale tarii.

”Crescatorii de animale, companiile de procesare a carnii si laptelui, precum si lanturile de magazine pretind ca opereaza cu pierderi. Totusi, consumatorii nu cumpara produsele finite la preturi scazute”, a spus Naydenov. Alimentele includ painea, iaurtul, laptele, branza, untul, ouale, carnea de puim porc si carnatii.

Naydenov a anuntat acordul cu ramurile bulgaresti ale Metro Cash & Carry, Kaufland si Billa la o zi dupa ce presa a informat ca agentia de stat pentru securitate nationala, agentia nationala de venituri si politia economica investigheaza posibile nereguli in intregul proces comercial producator-retailer.

Tania Todorova, care detine doua mini-marketuri in orasul Kokalyane de langa Sofia, a exprimat nemultumirea generala legata de faptul ca intelegerea ar fi o lovitura grea data micilor afaceri bulgaresti. ”Preturile pe care producatorii le cer de la noi nu sunt aceleasi oferite lanturilor de retail. Nu avem discounturile lor”, a spus Todorova SETimes. ”Cand un pensionar vine si vede ca pretul iaurtului este cu 10 centi mai mare aici decat in supermarket, se va duce sa-l cumpere de-acolo.”

(…) Asociatia Industriala Bulgara si Uniunea Made in Bulgaria au avertizat asupra posibilelor falimente de-a lungul intregului circuit producator-piata. (…)

Acordul lui Naydenov e posibil sa nu aiba efecte consistente. Urmand protestelor de strada impotriva preturilor la gaze, guvernul Borisov a semnat un acord, in martie 2011, cu Lukoil, compania locala, inghetand pretul pentru o luna. La scurt timp dupa ce inghetarea preturilor a expirat, preturile au depasit nivelurile anterioare intelegerii. ( …)

Seceta din sudul şi estul Europei contribuie la scăderea globală a producţiei de cereale, sporind totodată temerile legate de impactul pe care îl poate avea pe termen lung asupra rezervelor de apă dulce, relatează luni Euractiv, citat de Agerpres.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), preţul alimentelor a crescut per total cu 6% în luna iulie, la porumb creşterea fiind de 23%, iar la grâu de 19%, informează aceeași sursă.

Centrul de analiză Strategie Grains şi-a redus previziunile în ceea ce priveşte recolta de porumb în Europa cu 7,1 milioane de tone, apreciind că aceasta se va ridica la 58,1 milioane de tone, cu 13% mai puţin faţă de 2011.

“Creşterea porumbului a fost grav afectată de arşiţă, de vremea uscată din Europa centrală şi de sud”, a precizat pentru Reuters centrul de analiză instalat în Franţa, adăugând că “daunele sunt ireversibile, cu toate că o ameliorare a vremii ar putea crea condiţii mai bune pentru dezvoltarea cerealelor existente”. 

Vremea uscată prelungită a contribuit la declanşarea de incendii de pădure distrugătoare în Portugalia, Spania, sudul Franţei şi Grecia, în Balcani şi în Turcia. Sistemul european de informare pentru incendii forestiere a avertizat asupra riscului extrem de incendii în mare parte din sudul Europei, până la nord, în Ungaria şi Slovacia, precizează sursa citată.

Observatorul european pentru secetă a mai enumerat țările unde sunt condiţii de secetă. Franţa, Germania, Spania şi Italia, se numără printre ele, dar şi Insulele Feroe din Atlanticul de nord.

Securitatea alimentară şi conservarea resurselor de apă ale Uniunii Europene se numără printre temele care vor fi abordate în cadrul Săptămânii mondiale a apei, care debutează la data de 26 august în Stockholm.

Nota noastra:

Initiativa inghetarii preturilor a fost luata dupa ce, in Bulgaria, efectele secetei s-au combinat cu inflatia si cu cresterea preturilor la alimente. Este dubios, intr-adevar, faptul ca supermarketurile au fost atat de conciliante – probabil pe moment ii avantajeaza, decizia putand duce, cum o arata si articolul citat, la falimentarea micilor magazine si, dupa ce exprima acordul, vor putea sa recupereze din scumpirea preturilor oricum. Si, pana la urma, nu s-a taiat nodul veninos: acel “ceva” din circuitul producator-piata/retailer, care este SPECULANTUL, intermediarul. Caci acesta are un rol esential in scumpirea galopanta a produselor, atunci cand exista contextul favorabil – dat acum de seceta.

Prezentam aceasta situatie deoarece deja, si la noi, preturile alimentelor au inceput sa creasca alarmant in unele regiuni ale tarii. Cu siguranta, este doar inceputul si cu siguranta, speculantii vor profita din plin. Ce vor face autoritatile fata de acest lucru? Ca pana acum au scaldat-o si nu dau deloc semne ca ar avea vreo strategie, vreo intentie de a se pregati pentru ce va urma in urma secetei…

E util (sau…nu) sa ne aducem aminte si de exemplul grecesc: crearea unor retele prin care cumparatorii achizitioneaza produsele agricole direct de la producator, sarind peste lantul de supermarketuri si intermediari.


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Bulgaria decide INGHETAREA PRETURILOR la PRODUSE AGRICOLE DE BAZA. Se aude si la Bucuresti?

  1. Bulgarii m-au uimit cu multe din masurile si atitudinile luate (premierul, ministrul de fionante, acum acesta). Bravo lor!

  2. Cum ce fac autoritatile?
    Scot oamenii din biserica, si ii ancheteaza, sunt tare preocupati sa nu piarda puterea.
    Nu stiu daca inghetarea preturilor pentru o perioada limitata de timp e cea mai buna solutie, intr-adevar dupa aceea pot ajunge la niste nivele aberante tocmai pentru ca sa-si recupereze pierderile. Cea mai buna solutie ar fi aceea ca micului producator, autohton sa i se faciliteze in toate felurile vanzarea produselor sale: la produsele din import sa se puna taxe, in piete taranii sa nu mai fie intimidati de diferiti comercianti care au ajuns o mafie foarte puternica, si sa primeasca subventii de la guvern – asta cel putin se intampla in toate statele care cat de cat mai fac ceva pentru populatia lor. Si de ce nu, sa li se faca reclama, platita de guvern care sa spuna clar: Cumparati produse locale.

  3. Ingetarea preturilor in lipsa unor subventii reale si substantiale acordate producatorilor este catastrofala pentru acestia din urma. Cumparatorii se pot bucura acum, dar sa nu uitam ca exista, cu voia lui Dumnezeu, si anul viitor. In plus, da, inghetarea preturilor avantajeaza marile lanturi comerciale in dauna micului comert detailist, adevarata piata libera. In opinia mea, este o mare eroare ceea ce au facut bulgarii. Pretul trebuie lasat liber iar oamenii in nevoie trebuie ajutati cu bani sau direct cu produse. Este si crestineste asa, sa nu constrangi cu nimic omul, nici chiar cu pretul la care isi va vinde produsele, pe cand in lipsa unui comert profitabil vor lipsi resursele pentru ajutorarea celor in nevoi.

  4. @Titus L:

    Da, partial e corect, insa, pe de alta parte, e vorba si de speculanti. Si macar se discuta problema…

  5. @admin:

    Speculantii nu pot fi speculanti in lipsa unui cartel, altfel piata libera regleaza pretul la cat merita sa fie. Cartelul se rezolva altfel, printr-o lege anti-trust, anti-monopol si anti-cartel si, desigur, prin indeplinirea sarcinilor de serviciu de catre politie si procuratura. Stiu, ca si la noi, nu este cazul Bulgariei, dar nu cred ca o masura gresita poate indrepta lucrurile in ceea ce priveste coruptia. Eu ma astept ca mai mult sa o adanceasca.
    Despre discutii, stati sa ne mai linistim cu Curtea Constitutioanala, referendumul si Barroso, Merkel, Gordon etc. Daca nu ar fi fost acestea, s-ar fi discutat si la noi, fiti convinsi, doar ca acum avem altele mai stringente si mai importante.
    Repet, este o opinie, insa eu nu vad nici un argument valid in favoarea inghetarii preturilor, fie si la alimente. Si pentru ca a venit vorba de speculanti, adevaratii speculanti sunt chiar lanturile de hypermarcheturi care datorita politicilor lor comerciale fixeaza de fapt pretul pe piata la toate produsele si o fac la un nivel mult mai ridicat decat ar fi facut-o piata libera. Ma rog, ar fi o discutie intreaga despre modul de fixare a preturilor si despre rolul pretului in decizia de cumparare, dar nu consider ca e locul ei aici.

  6. base is back!

  7. Pe langa falimentul micilor comercianti, plafonarea preturilor inseamna si scaderea calitatii – sa nu uitam ca producatorii/procesatorii cauta continuu metode de crestere a profitabilitatii – una dintre ele este: scazi costul, in conditiile mentinerii pretului.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare