“MISCAREA CARTOFULUI”. Cum se mobilizeaza VOLUNTAR grecii pentru a asigura ALIMENTE IEFTINE: direct de la producator, fara intermediari!

2-03-2012 3 minute Sublinieri

miscarea cartofului

Miscarea pentru asigurarea conditiilor de comercializare la preturi scazute a alimentelor pe piata ia dimensiunile unei miscari la nivel national. Grupuri de voluntari actioneaza de asa natura in vederea eliminarii intermediarilor, care stabilesc preturi excesiv de mari la produsele comercializate, intr-o perioada in care criza economica afecteaza in mod dureros fiecare gospodarie.

“Miscarea cartofului” si incercarea de eliminare a intermediarilor care a fost inceputa de echipa de voluntari din Pireu se intinde si in alte orase ale tarii si se extinde si pe alte tipuri de produse.

In timp ce organizatia se pregateste sa faca disponibila sambata in Katerini alte 75 tone de cartofi pe care le vor transporta 3 producatori din Nevrocopi si vor fi livrate catre 1100 de persoane care s-au declarat interesati, preiau stafeta si alte grupuri de voluntariat din Veria, Volo, Drama, Larisa, Atena, Tesalonic si alte orase.

Echipe mai vechi sau mai noi, care se organizeaza acum, se pregatesc sa actioneze si, dupa cum declara reprezentantii echipei din Pireus, scopul este acela de a se crea o miscare – initiativa la nivel national care sa coordoneze aceasta activitate. In afara de cartofi urmatorul produs care va fi comercializat direct de la producatori este uleiul din Creta, decizie luata intr-un procent de 52% chiar de catre consumatorii din Pireus care au luat parte la votul de pe pagina web a Echipei; de asemenea se va aduce fasole din Prespes.

De asemenea pe un loc de frunte in ierarhia produselor cerute de consumatori este si faina, orezul si macaroanele. In Volos initiativa a fost preluata de o echipa nou formata de voluntari. A inceput sa functioneze printre lucratorii spitalului din Volos, dar foarte repede a depasit limitele spitalului si a atras un interes mai larg. Cetateni, primarii chiar si manastiri telefoneaza pentru a pune comenzi, si din ce in ce mai multe organisme precum Asociatia Consumatorilor din Volos sau Centrul Fortei de Munca din Volos, promoveaza si sustin aceasta initiativa.

Sustinerea

Dupa cum spune si presedintele asociatiei, dna Garifalia Tsiomou, care este sufletul acestei initiative pe baza de voluntariat, scopul lor este ca intr-o perioada in care salariile muncitorilor scad si acestia se gasesc intr-o pozitie foarte dificila sa poata fi livrate produse agricole la preturi foarte scazute, evitand intermediarii si in acelasi timp sustinand producatorii agricoli.

Astfel, au contactat producatorii din Nevrokopi si primesc pana vineri comenzi in insumand initial 30 de tone de cartofi care vor fi livrati in samabata viitoare. Ca si in Katerini, pretul de vanzare al cartofilor este de 25 de centi kilogramul. De asemenea au fost stabilite contacte si cu taranii din Seres pentru aprovizionarea cu orez si cu taranii din Kastoria pentru fasole si se asteapata oferta acestora.

Katerini. Participare 1.100 cetateni

Initiativa a mai mult de 1100 de cetateni din Pireus care au participat la aprovizionarea cu aprox 70 de tone de cartofi ilustrează dimensiunea impactului pe care a avut-o asupra publicului toata aceasat actiune si faptul ca va lua amploare. Sunt multi aceia care doresc sa participe in mod simbolic si sa sustina intreaga miscare, pentu a transmite un mesaj de solidaritate sociala cerand sa se ia masuri impotriva intermediarilor.

Dupa cum spune un membru al echipei dl Kostas Tsomidi, a inceput déjà procedura pentru aprovizionarea directa de la producatori, sarind peste interemediari, a unor cantitati importante de ulei care va fi vandut la preturi mici. […]

grecia ferma agricola

Nota noastra:

Din pacate, la noi este putin probabila o asemenea mobilizare si capacitate de auto-organizare a oamenilor obisnuiti, desi nevoia unor astfel de initiative exista, Slava Domnului.

Motivele sunt de doua feluri: unele care tin de specificul nostru “national”, adica dezbinarea, incapacitatea endemica de a actiona impreuna, profitorii si oportunistii care abia asteapta sa se strecoare si sa isi faca propriul geșeft, devenind noii intermediari in locul celor vechi, etc. Altele ar tine de birocratia a la Kafka pe care o avem. Nu ne pricepem, insa ne intrebam, cate avize/aprobari si alte chichite ar trebui respectate de o asociatie care ar achizitiona direct de la producatori pentru a redistribui in orase produse alimentare?

Oricum, initiativa este laudabila si de avut in vedere, caci arata cum se pot depasi situatiile dificile, adica prin solidaritate, printr-o actiune colectiva, prin auto-organizare, lucruri mai putin spectaculoase dar substantiale, care fac mult mai mult decat actiunile subversive sau chiar ilegale cu care imbie destui provocatori, astazi, lumea derutata. Un motiv in plus pentru care astfel de initiative sunt bune este ca ele pot fi ”contagioase”, reprezinta pur si simplu un mod alternativ de societate, pana la urma, si asta este mult mai periculos pentru orice regim decat actiunile ilegale de contestare a sa.

Vezi si un alt exemplu de solidaritate aici:

Viaţa lui Constantinos Polychronopoulus, 47 de ani, s-a schimbat într-o singură zi în urmă cu câteva luni, când a văzut doi copii bătându-se pe câteva fructe stricate la piaţa locală din cartierul Aegaleo din Atena, scrie site-ul ekathimerini. com.

“Am mers acasă, am făcut câteva sandwich-uri, şi împreună cu un prieten le-am împărţit oamenilor care adunau resturile din piaţă după ce aceasta fusese închisă“, a spus Polychronopoulus pentru Kathimerini.

Când s-a întâmplat acest lucru, Polychronopoulus era deja şomer de doi ani şi recunoaşte că se simţea foarte descurajat.

“Aş fi stat acasă, citind anunţurile despre locurile de muncă şi gândindu-mă cum s-a schimbat viaţa mea într-un mod atât de dramatic: de la un profesionist independent şi productiv dintr-o dată am ajuns pe marginea prăpastiei şi am fost obligat să mă mut din nou cu mama” îşi aminteşte el.

După ce a văzut copiii bătându-se pentru acele fructe, Polychronopoulus a decis să acţioneze şi să-i ajute pe cei care erau într-o situaţie mai grea decât el, şi împreună cu câţiva prieteni au format un grup numit O Allilegyos sau Cealaltă persoană. Membrii grupului gătesc în fiecare zi într-un alt cartier, oferind hrană nevoiaşilor. Ingredientele folosite sunt donate de către rezidenţi, ceea ce înseamnă că un cartier îl hrăneşte pe următorul.

Cele mai frecventate locuri de către grupul Cealaltă persoană sunt casele de refugiaţi de pe bulevardul Alexandras, din Piaţa Exarchia, parcul Pedion tou Areos, Piaţa Koumoundourou, şi pieţele Vyronas şi Fylis. În zilele de duminică, grupul găteşte în Piaţa Syntagma şi uneori în cartierele prospere precum Kolonaki, Glyfada şi Kifissia.

“Alegem astfel de zone pentru că vrem ca oamenii să conştientizeze ceea ce facem. Am fost surprinşi totuşi să vedem că şi în aceste cartiere sunt câţiva oameni care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Polychronopoulus.

Mirosul mâncării proaspăt gătite atrage o mulţime de oameni flămânzi, bătrâni, dar şi familii întregi cu copii mici.

“Acum trei luni eram complet descurajat. Dar aici am renăscut, pot comunica cu oamenii, îmi pot împărtăşi gândurile şi sentimentele”, spune Polychronopoulus.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Eroism, omenie, Grecia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la ““MISCAREA CARTOFULUI”. Cum se mobilizeaza VOLUNTAR grecii pentru a asigura ALIMENTE IEFTINE: direct de la producator, fara intermediari!

  1. Stratfor crede ca vede trei tendinte noi provocate de evolutia crizei si a austeritatii din Grecia:

    1. manifestatiile capata o turnura tot mai violenta (ei zic ca in manifestatiile anterioare anarhistii mascati erau izolati de ceilalti protestanti)

    2. partidele mainstream – PASOK si NEA – s-au prabusit in sondaje si se pare ca cei care au capitalizat de pe urma acestei evolutii ar fi comunistii

    3. tendinta migratiei inverse: de la oras spre sat sau chiar emigratie

    http://www.stratfor.com/analysis/greeces-crisis-shifting-financial-political

  2. Ce fac grecii se apropie ca idee de Community-supported agriculture http://en.wikipedia.org/wiki/Community-supported_agriculture

    Pe scurt CSA inseamna: o mana de oameni se angajeaza sa cumpere de la un agricultor produsele a, b, c in valoare de x lei. Toti platesc in avans, agricultorul cultiva ce cer oamenii, cand se face productia ii cheama si fiecare vine si ia ce a promis, sau chiar mai mult daca este disponibil. Astfel, nu doar intermediarii sunt eliminati, ci si bancile deoarece agricultorii nu mai au nevoie de finantare pentru productie. Normal ca mai sunt unele aspecte problematice si normal ca la romanii ar merge foarte greu asa ceva, insa pe alocuri, pot sa existe cazuri punctuale.

    Iata deci, tot raul spre bine: inca un pas spre eliminarea completa a mall-urilor si a bancilor. Ma intreb insa daca nu cumva prin necazurile lor Dumnezeu ii pregateste pe greci dinainte pentru disolutia totala a societatii care ii va lua pe altii total pe nepregatite? Ce vor face nemtii cu BMW-urile lor daca se trezesc peste noapte ca bancomantul nu mai functioneaza? Ahtung!, ahtung!, vor trage alarma pana se ia curentul. Pe cand grecii, deja se pregatesc. Am vazut un documentar in care intr-o insula greceasca oamenii se ajutau reciproc, era un fel de troc al muncii, ca pe la noi la tara: tu vii la mine cand am nevoie, vin si eu la tine. In plus, infrastructura si nevoile comune le finantau ei, faceau un fel de baluri unde adunau bani pentru ce diverse obiective.

  3. Chiar ar trebui preluat modelul si la noi. O pagina de initiativa, voturi, si apoi logistica. Doamne ajuta! Ar trebui adaugata la cererile din rugaciunea comuna! Gigel Chiazna, omul potrivit?

  4. Sint convins ca se poate si la noi.Dar,parerea mea,e nevoie de implicarea directa a cel putin unui ierarh vrednic pt. inceput.Trebuie sa inteleaga ca e vremea de batut clopotele pina s-or incinge,asa disperata e situatia.Fara un astfel de spate cei care se vor inhama nu vor avea suficienta credibilitate si rivna bineintentionata se va evapora rapid…Apoi puterea exemplului va face restul.Desigur,implicatile sint imense,neputintele multe dar…sa nu uitam ca Dumnezeu e MARE!
    Sa inceapa acel ierarh printr-un gest simplu:sa vina cu un mesaj minim(ca pt. sondare)si cu un cont bancar,pt inceput.Sa arunce saminta!
    Doamne,ajuta!

  5. @ Ovidiu:

    Si cum la noi nu e ca in Grecia nici din acest punct de vedere… iar dictatura si centralizarea ecleziala (sub acoperirea “ascultarii” si “disciplinei bisericesti”) sunt aproape la fel de sufocante precum cele politico-economice, ne dam seama ca totul nu poate ramane decat o simpla virtualitate, din pacate. Exista 2-3 ierarhi care, probabil, ar putea bate acele clopote, unul le si bate zdravan prin predici de la o vreme, insa… mainile le sunt legate.

    Si e doar un pas pana sa ajunga sa le fie legate si la propriu, daca misca mai mult in front, precum cele ale Egumenului Efrem de la Vatopedi, daca incearca sa faca ceea ce el facea… Mai ales aici, in spatiul dambovitean, fezandat deja pentru un nou (ultim) experiment totalitar. Si cu toate datele deja pe fata, dar cu un popor tot mai orb(it) si tot mai netrebnicit (exceptandu-i pe putinii “nebuni” care inca mai ies sa strige in pietele tarii, dar deja infierati si ei, atat dinspre cercurile “duhovnicesti”, cat si de cele politice – vezi caii troieni ai “opozitiei” gen primarul iesean Nichita).

  6. Ma tot intreb care a fost compromisul/unde,cind si cum am gresit noi ca natie in asemenea masura de am ajuns in asemenea hal?…O fi fost ce cedarea Basarabiei fara lupta?O fi fost pt. tradarile si lasitatile si vinzarile dintre noi,incepute odata cu cancerul comunismului?Nu cred ca noi am fost intr-atit de mizerabili precum am ajuns azi!Nu,bunicii si strabunicii nostri au fost oameni!
    http://www.youtube.com/watch?v=jLGTB0W1GLM&feature=BFa&list=PL513CDE487A51254A&lf=BFp
    Scuzati patetismul…
    Doamne,ajuta!

  7. @ovidiu:

    Il impartasim… 🙁

  8. Si totusi…`nebunia` cine ne-o poate lua? …mamaliga ei de treaba,ori la bal ori la spital!!… 😀

  9. @ovidiu:

    Jelui-m-as si n-am cui, jelui-m-as codrului…

    http://www.youtube.com/watch?v=cuNLA90PZPI

  10. @ovidiu:

    e simplu, fratili meu, generatia lui Gafencu (sau sa-i zic interbelica) avea idealuri, noi nici vise nu mai avem. Generatia aia avea oameni si omenie, noi ne sfasiem intre noi mai rau ca animalele de prada.

  11. si eu sunt convins ca se poate si la noi (chiar si cu pretul esecului). va bagati?

  12. @alin,
    considera ca primul sac e deja-n…tre` o…carutza!! 😀

  13. @Gigel Chiazna
    Turcii procedeaza asa de multi ani.In cazul calamitatilor naturale pierderea nu o suporta nimeni integral, agricultorii au avansul primit iar exportatorii, ca ei sunt mare parte dintre agricultori, grupati pe familii, cu traditie din tata in fiu, recupereaza din asigurari.

  14. Lasind gluma la o parte…Da,cred ca se poate adapta `solutia` greceasca la noi.Trebuie vointa,disponibilitate,creativitate si…multa rugaciune.Nu este asta cea mai propice perioada pt. a inchega ceva in sensul asta?

  15. bun, buuun, un sac ii bun.
    Aaaa, un sac de ce?

  16. ps:de fapt nu era chiar o gluma…sacul poate fi orice(alimente sau bani),cum si carutza poate fi o banca…de ce nu?

  17. Asa-i,implicatile sint multe,slabiciunile noastre si mai multe…Poate ca idea pare aproape utopica in cazul nostru,poate chiar asa o fi,dar nu-i de preferat paraliziei aproape totale in care vegetam?In fine,sa ne rugam sa ne lumineze,sa ne-ntareasca si sa ne-ndrume Domnul pe calea potrivita!Doamne ajuta!
    Ps:Alin,important e si ce-i in sac dar mai important e cine,la cine si cum il cara.Trebuie un mecanism care sa-l umple si unul care sa-l distribuie.S-ar putea oare?

  18. “…reprezinta pur si simplu un mod alternativ de societate, pana la urma, si asta este mult mai periculos pentru orice regim decat actiunile ilegale de contestare a sa…”

    Ati pus punctul pe i! Asta trebuie facut si nu numai la cartofi, ci la tot ce se poate… Sunt convins ca elita ue transpira din cauza acestei actiuni mai mult decat la toate mitingurile din centrul Atenei!

    P.S. Romani, trebuie neaparat sa procedam la fel, eliminarea intermediarilor!(de s-ar putea si la energie, gaze, etc 🙁 .)

  19. Solutia functioneaza si la noi, poate nu asa de organizat la nivel national. Dar la nivel individual functioneaza pentru cei care se aprovizioneaza de la tara direct. Fie de la neamuri, fie de la putiniii tarani care mai sunt lasati prin piete…

    Acus vine primavara cu produse naturale si oricine e liber sa iasa la cules urzici si altele…

  20. Pingback: MISCAREA CARTOFULUI in Romania: de pe camp in depozit si din depozit, la GUNOI. IMPORTURILE insa CRESC, in timp ce Ministerul Agriculturii sta cu mainile in san. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Cred ca un prim pas ar fi boicotarea mall-urilor. Insa pentru ca aceasta sa fie eficienta, boicotarea trebuie facuta cat mai planificat si cat mai organizat. Un exemplu metaforic ar fi impingerea unei masini care aluneca pe zapada: trebuie facut balans, forta de impingere trebuie aplicata exact cand masina se afla in pozitia cea mai potrivita si in directia cea mai potrivita. De asemenea, toti trebuie sa impingem in aceeasi directie, nu fiecare din toate partile, este total absurd. De ce nu a avut nici un succes miscarea de boicotare a benzinariilor cand s-au scumpit preturile? Pentru ca nimeni nu s-a gandit ca era de ajuns sa boicotam o singura firma si sa cerem preturi scazute. O data ce ar fi functionat “santajul”, acea firma era nevoita sa scada pretul acolo unde ii este locul si consecinta nu era alta decat alinierea intregii piete dupa pretul firmei targetate. Este insa foarte greu sa mobilizezi multimile sa actioneze organizat pentru ca foarte putini inteleg puterea turmei.

    Importanta targetarii actorului potrivit am inteles-o de la un amic implicat in politica. L-am intrebat cum rezista de nu il sfasaie? Mi-a raspuns povestindu-mi cum a observat o lupta intre un caine strain si o turma de caini care isi apara teritoriul. “Strainul” s-a uitat fix in ochii sefului turmei de caini si a marait incat sa il domine. O data dominat acesta, toata turma a dat inapoi. Mi-a dat astfel de inteles ca e de ajuns sa tii la respect pe seful turmei decat sa te lupti cu toata turma.

    Pentru ca teorie se gaseste multa, revenind cu picioarele pe pamant cred ca cu putina organizare s-ar gasi solutii de a da jos cu preturile din orice industrie. Pana la a face si noi ce fac grecii (sa asteptam mai intai sa vedem ce succes au ei) cu ce ne-ar strica sa pornim o campanie, sa ne strangem cateva mii de oameni si sa boicotam un lant de supermarketuri pentru diverse chestii: sa doneze produse in valoare de x lei la nu stiu ce asociatie care ajuta saracii, sa vanda mere doar din Romania, sa ofere cate un produs romanesc pentru fiecare sortiment agricol (care este disponibil, bineinteles) etc.

    Intrebarea este cum ne strangem cateva mii si cum ne organizam? Eu as avea cateva idei, poate o sa revin …

  22. @ Gigel, ai un entuziasm de adevarat roman. Dumnezeu sa-ti ajute sa duci pana la capat ce ai inceput in gand. Acest entuziasm se gaseste in fiecare dintre noi, dar nu este folosit.

  23. Pingback: De ce criza economică va mai dura ani buni de aici înainte « Gigel Chiazna
  24. Pingback: “REVOLUTIA” GRECEASCA: o solutie umana la vremurile pe care le traim? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: O idee despre cum am putea SUBZISTA pe timp de CRIZA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: Bulgaria decide INGHETAREA PRETURILOR la PRODUSE AGRICOLE DE BAZA. Se aude si la Bucuresti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Trilateralii de la BNR au agenda: DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA, “EXECUTAREA FARA MILA A UNEI POPULATII SARACITE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Mihai Gotiu despre exterminarea micilor agricultori: de la COLECTIVIZAREA COMUNISTA la COMASAREA si INDUSTRIALIZAREA CAPITALISTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
  30. Pingback: NEOIOBAGIE: cateva mari exploatatii detin 44% din TERENUL ARABIL, instrainarea pamantului este in crestere - Recomandari
  31. Pingback: DOCTORII HAIDUCI AI GRECIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare