“REVOLUTIA” GRECEASCA: o solutie umana la vremurile pe care le traim?

17-03-2012 2 minute Sublinieri

grecia

Imi plac grecii. Mult. Stiu, stiu ce veti spune. Ca e aproape imoral. Sunt puturosi, porcii Europei, traiesc pe spatele furnicilor nemtesti, santajeaza si speculeaza slabiciunea granzilor, sfideaza falimentul si tot restul. Nu ma intereseaza, imi plac si mai mult. Grecii pastreaza si astazi inca un nu stiu ce din mandria anticilor. Si, oricum ar fi, nu sunt docilii Europei.

Visitand Grecia, inca mai respiri aerul detasarii fata de orice spaima apocaliptica. Frisoanele falimentului grec sunt traite la maxim tot de nemti si francezi. Asta spune destule despre constiinta incarcata a adevaratilor vinovati. Daca nesatul profitului marilor companii si banci occidentale le-a facut sa isi rupa gatul, dupa ce au fost vrajite de frumusetea insulelor grecesti, atunci sa nu-i condamnam pe mostenitorii lui Homer ca isi permit aroganta de a traia din creditul istoriei. Mecanismul va functiona atata timp cat se vor gasi mereu pe cate unii gata sa plateasca pentru un vis.

Ultima stire din sectiunea finante despre Grecia este ca FMI a mai aprobat un credit de 28 de miliarde euro, dar ii avertizeaza pe eleni ca nu mai tolereaza alte derapaje. Toate stirile de vreo doi ani despre greci suna la fel – un imprumut, avertizari ca e ultimul si o intrebare: cand va lovi falimentul? Si, in timp ce finantistii si politicienii din intreaga lume isi storc mintea sa gaseasca solutii tot pentru greselile lor din trecut, grecul obisnuit (re)invata sa traiasca fara banci si fara economie in sens modern.

Anul trecut New York Times prezenta un material despre un orasel unde elenii deja inlocuisera cardurile si banii cu trocul. Fenomenul se pare ca nu a molipsit, totusi, intreaga tara. Ori presa nu a descoperit inca. De curand, o alta stire face oculul pamantului. Producatorii greci de cartofi renunta la intermediari, pun in paranteza marile lanturi de supermarketuri, si isi vand produsele direct consumatorilor. “Revolutia cartofului”, cum a fost numit fenomenul, a inceput in nordul Greciei si s-a extins acum pana la Atena si dincolo de ea.

O revolta impotriva intermediarilor care castiga mult mai mult decat producatorii, pe de o parte, si il obliga pe consumator sa plateasca de cateva ori mai mult decat “face” marfa cu adevarat (macar fara imixtiunea sirului de intermediari). Asa pretul e de trei ori mai ieftin. Diferenta se traducea de cele mai multe ori intr-un profit “nesimtit”, cu care marile companii se lauda de altfel exact inainte sa iti mai creasca putin pretul.

Asta e o lectie pe care marile companii ale lumii ar trebui sa o primeasca pana invata fiecare ca, macar in criza, nu e doar indecent dar si pagubos sa nu stii cand sa spui stop profitului provenit doar din cvasi-monopolul de care te bucuri la un moment dat. Pentru ca toate speculatiile care se comporta ca si cum ar fi vesnice sunt nu doar imorale, dar si inevitabil falimentare. Asta e lectia cea mai greu de invatat – sa stii cand spui ca “enough is enough”.

Daca supermarketurile pot fi puse astfel in paranteza, pentru ca oricand poate exista si o revolutie a laptelui, fructelor sau carnii, ce te faci cu monopolul produselor petroliere? Probabil, intuind imposibilitatea unei solutii asemanatoare, marii producatori si distribuitori de carburanti isi permit cinisme precum cel afisat de OMV – Petrom, care a anuntat marirea pretului la pompa imediat dupa ce isi prezentase profitul colosal pe anul trecut.

In locul lor m-as intreba pana unde se poate intinde coarda. Pentru ca oricat de greu ar fi, se poate renunta si la masina oricand. Ca si la orice produs Apple, mai ales daca actionarii companiei americane se vor mai vaita mult ca nu stiu ce sa faca din cele 100 de miliarde de dolari lichiditati.

Nu imi fac iluzii. Acolo unde nu au gresit marile companii sau bancherii, au avut grija guvernele sa isi cumpere puterea cu excese de toate felurile. Ca si in cazul Greciei. Totusi, putem sa invatam sa fim macar putin greci. Mai devreme sau mai tarziu, criza ne va obliga sa regandim chiar modul in care gandim.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Criza datoriilor suverane, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la ““REVOLUTIA” GRECEASCA: o solutie umana la vremurile pe care le traim?

  1. Pe zi ce trece romanul ajunge tot mai dependent de puterea si capriciile semenului apostat din strainatate , fie ca este vorba de energie , de comert , de banci s.a.md.
    Am inteles ca ne-am asumat iresponsabil , odata cu intrarea in U.E. , si faptul ca vom vinde pamant romanesc direct catre strainii persoane fizice (nu numai catre firme inregistrate de straini in Romania)
    Ma intreb tot mai des in ultimii ani , oare cei care prin ingaduinta lui Dumnezeu au ajuns dregatori ai neamului romanesc , cum de NU VAD asta si nu fac ceva , macar prin declaratii publice ?
    Si tot eu imi raspund ca asa-i cand te indepartezi de Dumnezeu , ti se pune o pacla peste intelegerea rationala si ajungi sa “joci” cum iti canta dracii …
    Ce neam roamanesc , ce patriotism , ce grija pentru semeni si pentru a nu-i face de rusine pe inaintasii care au luptat cu sabia in mana pentru aceasta tarisoara …

  2. Noi stam cel mai prost cu patriotismul din toata europa cred.

  3. O parere :
    Asistam , mai ales in ultimii 5-10 ani , la fenomenul vizibil al inmultirii rapide si inghitirii firmelor de comert marunte sau mari romanesti de catre mini/supermarketurile/hipermarketurile cu capital strain .

    Cateva palide avantaje curente pentru romani : un comert in format modern , diversitate si … altele care-mi scapa .

    Cateva dezavantaje pentru romani :
    – aglomerarea traficului auto IN interiorul oraselor romanesti in care s-a aprobat implantarea de hipermarketuri , in antiteza cu “prezenta” discreta a acelorasi retele in orasele statelor de provenienta ;
    – tot mai multi salariati si comercianti romani falimentati , trecuti la statutul de angajati la patron strain , care aplica , de multe ori , reguli manageriale axate exclusiv pe profit , indiferent de sensibilitatile nationale (ex: ce-i aia “liber” chiar de Pasti , de Craciun ? eventual se compenseaza cu zile libere ulterior) ;
    – sugrumarea si naruirea afacerilor producatorilor si distribuitorilor romani , nevoiti sa “joace” dupa regulile marilor retele straine , platind taxe piperate pentru a ajunge pe rafturile retelelor ;
    – intrarea de tot mai multe alimente din afara in detrimentul celor romanesti , deci in detrimentul agricultorilor / producatorilor nationali , deci in detrimentul nostru , al romanilor …
    – monopolul marilor retele e posibil sa aduca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat la ceea ce genereaza orice monopol : preturi ridicate si propunerea de anume marfuri si sortimente care sa genereze cat mai mult profit ;
    – facilitarea disparitiei platii cu cash si a trecerii la folosirea cardurilor .

  4. Cel mai mult ma intristeaza faptul ca pamintul romanesc poate fi cumparat de straini.
    Elemenul fundamental al suveranitatii este proprietatea natiunii asupra unui teritoriu. Este ultima lovitura data natiunii romane. Ne-au luat totul, acum ne iau pamintul.
    In final, vom fi ca si palestinienii niste tolerati, vesnic abuzati de proprietarii pamintului stramosilor nostrii.
    Ne vor blestema copiii nostri pentru faptul ca i-am lasat sa le fure viitorul.
    Ce apreciez la greci este nationalismul lor. Chiar daca sar calul la Athos, totusi, per ansamblu sunt mai demni ca si noi.

  5. MSD

    Corporatiile vor sa cumpere teren in Romania pentru a-si face planurile de exterminare nestingherite.
    Chevron, cu ajutorul unei firme paravan, imprastie la Barlad, fluturase ca acesta:

    IN TOATA TARA
    CUMPAR TEREN AGRICOL
    ARABIL 3000 – 5000 LEI /HA
    PASUNE, FANEATA, FACEM CADASTRU, FACILITAM SUCCESIUNI 1500-3000LEI/HA
    SI DA UN TELEFON 0232 22 44 00 / 0760.676.226′ _______________________________
    ‘Asta cu 0232 224400 este o agentie imobiliara din Iasi, se cheama Tcase:
    http://www.tcase.ro/contact.html
    Mai are si un cartier rezidential de vanzare: http://www.breazu.ro/

    Evident este un paravan pentru Chevron.’

    Chevron este corporatia americana care vrea sa exploateze gaz de sist in Romania. Prima sonda o vor in zona Barladului.

  6. Si ce a ramas de :Nu ne vindem tara!?

  7. Da, este interesanta paralela Romania-Grecia. Si este interesanta si pentru ca Romania a avut totusi momentul ei de nationalism, de patriotism in cel mai bun si de succes sens. Odata cu venirea regelui Carol I, cel putin politic, Romania a mers ascendent, de la razboiul de independenta din 1878 si pina la Marea Unire din 1918, toate lucrurile astea nu se putea face fara patriotism si fara un sentiment national puternic….ca sa nu mai spun de infigerea steagului romanesc pe Parlamentul de la BUdapesta, cind cu revolutia bolsevica a lui Bela Kun. Noi, si nu grecii am fost statul cel mai mare si mai puternic din Balcani (ca doar noi am fost forta motrice a Micii Antante, de exemplu).

    Istoria Grecilor dintre cele doua razboaie n-a fost deloc una placuta cu toata independenta lor insotita insa de mare infringere suferita in Turcia si taierea visurilor de glorie de recistigare a Bizantului….Nici economic nu au dus-o deloc mai bine. Marile datorii acumulate de catre prim-ministru Venizelos, mare erou al razboiului de independenta dar nu foarte bun administrator, au apasat tot timpul asupra economiei grecesti care nu producea mare lucru (parca ne e cunoscut scenariul).

    Si atunci, stau si ma intreb ce s-a intimplat? Ce s-a intimplat in primul rind cu noi Romanii? De unde aceasta decadere cumplita la nivel mental. Stiu, o sa-mi spuneti ca de vina este comunismul….si totusi comunism au avut si alte tari si inca foarte dur- vezi Polonia hacuita si de nemti si inca si mai rau de bolsevici. Si totusi ei par sa-si fi pastrat vana (cu i din a- n-am diacritice). In schimb la noi, patriotismul, demnitatea si onoarea, credinta, curajul par sa fi murit odata cu elita interbelica care ori s-a sfirsit in inchisorile comuniste, torturata cumplit, ori, cei care au scapat au ajuns mari calugari, duhovnici sau pur si simplu au murit intr-un anonimat cenusiu si mizer, redescoperiti numai dupa 1989. O sa-mi spuneti ca am avut si avem oameni, etc,etc. De acord, sigur ca sint. Numai ca ei nu sint suficient de multi ca sa faca o diferenta la nivel de masa…asa cum se vede la greci sau la polonezi sau la unguri.

    Va mai aduceti aminte ce remarcam apropo de protestele din BUcuresti din Ianuarie- Februarie: ca sint foarte, foarte, foarte multi securisti, generatia tinara sau mijlocie, care reuseau sa detruneze si sa inghita masa de oameni sinceri iesiti sa protesteze…..pai asta spune ceva despre noi ca popor. NU se poate sa ai atit de multi tradatori si sa spui ca tradarea nu a devenit (oare cind si cum?) o caracteristica tipica poporului roman in ultimile decenii….De la mult prea multii intelectuali care au facut atit rau (poate cel mai mare) intereselor acestor tari, gudurindu-se pe linga niste vestici cu interese meschine pentru o bursa amarita si un post caldicel intr-un ONG sau cazuri mai rare, pentru un post mai bine platit la vre-un institut pupincurist pro-EU pro- anti-romanesc, si pina la romanul plecat la capsuni si zmeura in Spania si la sters la fund alti batrini de cit ai lor si care la intoarcerea in tara dupa citeva luni, iti vorbeau romaneste cu accent italian si spaniol…….noi toti astia am pus umarul in diverse grade la distrugerea nationala, adica la distrugerea noastra.

    Oare ce mecanism sau de fapt ce pacat tipic noua ne-a intors pe acest drum auto-distructiv, mai mult decit orice alt popor din Europa?

  8. Problema cu Chevron este ca vor face in Romania ce au facut si un SUA: o noua bula pe terenurile cu potential exploatabil. Fac ceva valva in presa, cumpara acum tot ce se poate, se fac ca investesc, poate chiar o sa porneasca o productie de spoiala ca sa arate ca chiar exista asa ceva si apoi vand pamantul cand e bula umflata la maxim.

  9. Gigel Chiazna,

    Eu cred ca scopul Chevron(rockfeller) este altul.

    In Polonia, Chevron face explorari si exploatari de gaz de sist. Nu conteaza daca au gasit sau nu ceva, daca produc sau nu, problema e ca apa s-a inegrit in fantani, iar casele au crapat, in Polonia.
    min 2:50 http://www.youtube.com/watch?v=3DhUqCf3FYM

    Si se pare ca gaz, nu prea scot. Din 10 sonde pe km2, doar vreo 2 scot ceva gaz, bun de prajit vreo 2 ochiuri. Tot din surse poloneze.
    In Polonia au o lege a minelor care permite guvernului sa exproprieze orice proprietar de teren pt. exploatari de bogatii ale pamantului.
    http://iddd.de/Frac.htm#ocena

    In SUA 18 state sunt pustiite de fractionare hidraulica cu chimicale.

    In Dobrogea s-au facut prospectiuni pt. gaz de sist, cam in 80 000 de puncte. Deci astia chiar vor sa faca ceva. Scot mostre de sol ca sa vada ce tip de foreza sa foloseasca pentru foraje. Deci au de gand sa se miste rapid, fara sa piarda timp.

    Eu cred ca au nevoie de pamant ca sa isi faca treaba nestingheriti.
    E vorba de oleaca de pustiire si depopulare.

  10. Pingback: PROTESTE VIOLENTE LA ATENA, dupa ce un batran s-a sinucis in semn de protest fata de guvern si TROICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: MII DE SOMERI la cantina saracilor din Atena [VIDEO]/ 68% dintre greci se gandesc sa paraseasca marile orase/ SOCIALISTII AGITA SPECTRUL EXTREMISMULUI/ Documentar fotografic - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: POLITIA GREACA AGITA SPECTRUL JAFURILOR pentru a stopa RETRAGERILE DE BANI DIN BANCI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Bulgaria decide INGHETAREA PRETURILOR la PRODUSE AGRICOLE DE BAZA. Se aude si la Bucuresti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: DOCTORII HAIDUCI AI GRECIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Mihai Gotiu despre exterminarea micilor agricultori: de la COLECTIVIZAREA COMUNISTA la COMASAREA si INDUSTRIALIZAREA CAPITALISTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  17. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
  18. Pingback: FENOMENUL ACAPARARII PAMANTULUI TARANILOR DE CORPORATII. Noi NU mai vrem pamant? - Recomandari
  19. Pingback: The Guardian despre ANTIPATIA guvernantilor fata de TARANUL ROMAN. O bariera in calea CAPITALISMULUI NEOLIBERAL si a “INVESTITORILOR STRAINI” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare