PUSTNICII ROMANIEI. “Intre Cer si pamant” (VIDEO)

1-10-2012 53 secunde Sublinieri

Reportaj pentru emisiunea “In premiera” de Carmen Avram (Antena 3) – 30 sept. 2012, de Yevgeniya Kironaki

– despre Parintele Proclu Nicau, fratele Ioan, Pustnicul Onufrie, Parintele Irineu de la Ponor si altii –

Au renunţat la lume şi la viaţa din mijlocul ei pentru a-l sluji pe Dumnezeu şi a trăi doar în rugăciune. Ei sunt pustnicii României, cei care au decis să se izoleze în încercarea de a se apropia de Dumnezeu.

Toată lumea construieşte, toată lumea fuge după bani…şi Biserica. Construieşte continuu, ceea ce nici mie nu-mi place prea mult. Au televizor, au calculator, au de toate”, spune părintele Onufrie.

“Mi-a spus chiar un ucenic: «Noi mergem cu ştiinţa înainte, mata eşti de ală vechi, de munte», atunci eu am spus «Tu du-te cu ştiinţa, eu mă duc cu ăla vechi înainte»“, povesteşte părintele pustnic.Reporterii “În premieră” au găsit câţiva dintre pustnicii din România, cei care au ales să se desprindă de lumea înconjurătoare şi să se retragă în singurătate pentru a se dedica lui Dumnezeu.

Vezi si:


Categorii

Documentare/ Reportaje, Pagini Ortodoxe, Preoti si duhovnici romani, PUSTNICI, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “PUSTNICII ROMANIEI. “Intre Cer si pamant” (VIDEO)

  1. Parca-mi da ghes inima sa le zic TEOLOGII ROMANIEI, fiindca ei sunt cei care Ii vorbesc lui Dumnezeu despre romani si Romania.
    “Tu du-te cu stiinta inainte, si eu ma duc cu ala vechi inainte” – noi cu stiinta pe orizontala, ei inainte pe verticala, spre Cer.

  2. Multumesc din inima admini!
    Cu lacrimi in ochi l-am urmarit!
    Datorita lor – oameni simpli si curati cu inima , ne vom mantui si noi ceilalti romani! Chiar daca asta va insemna multa si grea suferinta pentru marea majoritate !
    Sa ne ajute Dumnezeu sa o ducem si sa nu ne dezicem de El!

  3. multumim!!

  4. Excelent materialul! Ceea ce ma uimeste foarte mult! Tocmai pentru ca este produs de Antene care numai prin pro-ortodoxism nu s-au detasat pina acuma.

    DAr caile Domnului…..sint necunoscute.

  5. Iaca adevaratele comori ale Romaniei.Alinatoare-n clipite concentrate.Multumim!

  6. Bravo pentru Carmen Avram si echipa ei ,ca a facut un reportaj de toata frumusetea. Nici la Trinitas nu vezi asa ceva. Bravo lor , isi mai spala din pacate cu cate un reportaj din asta. Oricum ce am mai vazut si in alte emisiuni , mi-a placut.

  7. Cred ca ar mai fi de notat si pilda din finalul reportajului, care incununeaza viata pustniceasca, si care se reflecta prin cuvintele: “Nu te poti darui lui Dumnezeu daca nu te daruiesti in intregime oamenilor”. Aceasta pare a fi paradoxala, mai ales pentru cei care au ales sa se retraga din lume, dar intelesul ei se vadeste si prin faptul ca atunci cand nu vor mai fi astfel de rugatori pentru lume si lumea se va sfarsi. Pustnicul se retrage din lume, dar el se roaga pentru toata lumea, asa cum vedem ca ne spuen si Parintele Proclu:

    Eu ma rog pentru toata lumea. Singur nu te primeste in Rai si ca sa ma primeasca in Rai ma rog pentru toata lumea. […]Am cunoscut puterea Duhului Sfant si puterea Sfanta o castiga cineva prin pocainta si traind napastuit si nu se tulbura, ca daca eu ma tulbur am pierdut tot. […] Dumnezeu ne mai tine pentru pustnici care zi si noapte se roaga pentru toata lumea. Dar ei daca ies la aratare pierd toata plata lor.

  8. Desigur ne bucuram sa vedem aceste comori duhovnicesti prin intermediul vizitatorilor care presupun ca se aflau acolo pentru sfat,povatuire si o dezvaluire subtila,oferindu-le instinctiv si daruri ca sa le indulceasca asprimea vietuirii, dar nu stiu pentru ei cat de binevenite sunt aceste vizite care se pot transforma in curse primejdioase care poate sa le nimiceasca intreaga vietuire,facandu-i sa nu mai ramana singuratici si necunoscuti si sa ajunga la parerea de sine,suprema ispita.De aceea pr.Proclu se zavorase iar celalat parinte nu se dedu la vedere.Ei nu sunt bucurosi de daruri care le nimiceste infranarea si neagonisirea si se abtin cu greu sa dea sfaturi sau sa le “ghiceasca”cum zicea pr.Proclu.
    In pildele de vietuire pustniceasca se spune ca Fericitul arhiepiscop Theofil a venit odata cu un anume magistrat ca sa-l vada pe pustnicul Arsenie,vrand sa auda de la el un cuvant de intelepciune.O clipa pustnicul a ramas tacut,apoi a raspuns:”Dar ,de voi spune un cuvant,il veti pazi?Iar ei au fagaduit ca-l vor pazi.Si a zis lor batranul:”Oriunde veti auzi ca este Arsenie,sa nu va apropiati”(Arsenie 7)Altadata arhiepiscopul voia sa-l vada,dar mai intai i-a trimis vorba ca sa afle daca ii va deschide usa.Arsenie i-a raspuns:”De vei veni,iti voi deschide tie,tuturor voi deschide,si atuncea ,nu voi mai sedea aici”.Acestea auzin arhiepiscopul,a zis:”Daca ma duc ca sa-l gonesc,atunci nu ma voi mai duce”.(Arsenie8)
    Detasarea launtrica de bunurile pamantesti este necesara fiecarui crestin si trebuie sa o parasim daca nu spatial,macar mental.Sf.Pahomie spune ca un om liber si duhovnicesc nu poate fi gasit”in lucrurile lumii,in lucrurile trupesti,in discutii desarte”.
    Tie ne rugam Doamne,fa-ne si pe noi cu adevarat vii!

  9. @ Adriana:

    Da, ar trebui sa ne rugam si pt ei, fiindca inclusiv invitarea unor mireni, mai ales de parte femeiasca, la impreuna-rugaciune, poate sa aduca multe si mari ispite. Altfel insa a fost impresionant plansul acelei rugaciuni si parca a transmis deja o putere, un duh…

  10. Sunt pustnici si in Muntii Apuseni…unul este Parintele Rafail Noica fiul intelectualului roman Constantin Noica

  11. daca dvs. administratorii siteului ati postat un video cu parintele Rafail Noica, imi permit si eu sa postez acest link cu un video de durata mai mare

    Pr. Rafail Noica – Sinaxa Ramet (9 nov 2006)

    http://www.youtube.com/watch?v=xGkWJotQfpA

  12. Pingback: SIHASTRII NEVAZUTI AI BUCOVINEI/ Parintele Cleopa si parintele Ioanichie Balan despre pustnici [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Buna ziua, am urmarit reportajul cu mare interes, insa as dori o adresa sau o modalitate sa iau contact cu Fratele Ioan, renumit pentru leacurile sale. Va rog frumos daca stiti vreo data de contact sa furnizati. Multumesc anticipat.

  14. Citesc despre pustnicii Romaniei si stiu ca exista tot mai multi ,este un lucru bun pentru ca rugaciunile lor ajung intradevar acolo….a Domnul si tara noastra merita acest lucru, mai ales oamnenii de rind, care stim cum o ducem, Am si un nepotel la Patrunsa si ne-a tinut o prelegere ..despre viata lor , si am inteles de ce s-a calugarit. Sunt mindra de el si ma rog pentru el dar…simt ca ceva merge mai bine in viata mea..de cid este el acolo. Dumnezeu sa-l aiba in paza lui.

  15. @Bianca,te pot ajuta,dar cum pot lua legatura cu tine?

  16. as dori sa stiu cum sa ajung la parintele ioan baron?am mare nevoie de leacurile lui.va multumesc

  17. @ ana maria:

    Nu stim, nu va putem ajuta.

  18. Pe fratele Ioan il uteti contacta la numerele de telefon: 0730205018 sau 0722651627

  19. Pingback: SFINTII INCHISORILOR - reportaj "In premiera" (prima parte, VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: CANONIZAREA SFINTILOR INCHISORILOR - un subiect tabu? ("In premiera": partea a doua) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: SFINTII INCHISORILOR (documentar “In premiera” – integral) -
  22. Pingback: CUVIOSUL PAISIE OLARU (DE LA SIHLA) si DARURILE SALE: Simplitatea, Tainuirea de sine, Smerenia -
  23. Pingback: PUSTNIC din imprejurimile Coziei salvat cu forta de jandarmi [VIDEO] - Recomandari
  24. asi dori nr de telefon al domnuli ioan horoba

  25. asi dori numar de telefon a domnuli ioan baron

  26. Buna ziua! As dori sa ajung si eu la ioan boran, va rog frumos daca cineva ma poate ajuta, este urgent.

  27. Gasiti mai sus nr de telefon al lui Ioan Baron

  28. Pingback: Invitatie (de) la manastirea SIHASTRIA PUTNEI, pentru prezentarea cartii "PARINTELE PROCLU - FILE DE PATERIC II" cu prilejul parastasului pentru parintele PROCLU - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare