Vai, vai, cetatea cea tare… URAGANUL SANDY LOVESTE APOCALIPTIC NEW YORK-ul. Victime, sute de mii de refugiati, pene de curent, autoritati total depasite (VIDEO)

30-10-2012 2 minute Sublinieri

Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marţi dimineaţă (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanţă, Sandy a ajuns şi deasupra oraşului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puţin 33 de persoane din SUA şi una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy.

Aproximativ 6 milioane de americani au rămas fără curent electric, autorităţile avertizând că penele de curent vor fi îndelungate, din cauza inundaţiilor şi a copacilor şi stâlpilor doborâţi de rafale. Oamenii din Atlantic City au fost avertizaţi să nu folosească apa curentă fără a o fierbe în prealabil. Primarul din New York, Michael Bloomberg a lansat un apel către americani, prin care îi ruga să nu mai sune la serviciul de urgenţă decât dacă “este o problemă de viaţă şi de moarte”. “Am primit 10.000 de telefoane în jumătate de oră la 911, faţă de 1.000 câte sunt în mod obişnuit. Vă rog, vă rog, vă rog să nu mai sunaţi dacă nu este o problemă de viaţă şi de moarte”.

Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în zece state plus capitala Washington D.C, iar şcolile şi alte instituţii publice din zona afectată au fost închise luni şi marţi. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi forţat şi duşi din calea pericolului, preşedintele american avertizându-i să ia uraganul în serios. Se aşteaptă ca Sandy să fie cel mai puternic uragan din ultimii 100 de ani din SUA, estimându-se că ar putea provoca pagube directe de 1 miliard de dolari şi un impact economic în SUA de peste 20 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.


Gândul transmite ultimele informaţii despre uragan, în format LIVE TEXT+VIDEO

UPDATE 18.54  Din cauza uraganului Sandy, peste 145.000 de persoane din Canada au rămas fără curent, potrivit Huffington Post.

UPDATE 18.45 Bloomberg: Bursa electronică Nasdaq şi bursa de la New York NYSE se vor redeschide miercuri.

UPDATE 18.25 Huffington Post a postat o imagine cu zeci de taxi-uri acoperite de apă.

UPDATE 18.25  Washington Post:În SUA au murit 33 de persoane, iar în total numărul victimelor a crescut la 102.

UPDATE 18.19 În Brooklyn Heights norii au început să dispară, iar cerul să se însenineze, via Florin Negruţiu/ Gândul.

UPDATE 18.02  CNN: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 26 în SUA, 94 în total.

UPDATE 17.43 Preşedintele SUA, Barak Obama şi-a anulat a treia zi de campanie, îngrijorat de pagubele produse de Uraganul Sandy.

UPDATE 17.40 Reuters: În New York au avut loc 23 de incendii, peste 80 de case arzând în Breezy Point, Queens.

UPDATE 17.02 Primarul din New York, Michael Bloomberg, susţine acum o conferinţă de presă. El a declarat că uraganul Sandy este “cel mai mare dezastru din ultimii 108 ani”, în SUA, şi a făcut apel la calm, spunând că operaţiunile de salvare vor continua zile întregi, timp în care 76 de adăposturi din New York vor rămâne deschise.

UPDATE 16.20 Guvernatorul din Jew Jersey, Chris Christie, în urmă cu câteva minute: toate liniile de cale ferată din statul New Jersey au fost grav afectate de uragan; oamenii sunt sfătuiţi să nu plece la drum; 2,4 milioane de rezidenţi ai statului New Jersey nu au curent electric, de două ori mai mult decât anul trecut, în timpul uraganului Irene.

UPDATE 16.15 Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, le-a transmis angajaţilor din sectorul public să vină marţi la muncă, dacă o pot face în condiţii de maximă siguranţă. “Oraşul New York are nevoie de ajutorul vostru astăzi”, le-a spus Bloomberg newyorkezilor.

UPDATE 16.05 Încă un reactor nuclear a fost oprit marţi în estul Statelor Unite, din cazul uraganului Sandy, anunţă AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 15.30Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, e cu gândul la Halloween: “Dacă nu sunt condiţii meteo pentru a desfăşura activităţile de Halloween miercuri, voi semna un ordin de reprogramare” (via Washington Post).

UPDATE 15.19 Un bărbat şi o femeie au fost găsiţi morţi sub un copac rupt din Brooklyn, New York, anunţă Huffington Post. Cu aceasta, bilanţul victimelor din SUA ajunge la 18 morţi.

UPDATE 14.55 Peste 5.700 de zboruri au fost anulate marţi în toată America de Nord, potrivit Huffington Post. În total, aproximativ 15.500 de zboruri au fost afectate de URAGANUL SANDY

UPDATE 14.43Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey, din cauza intemperiilor provocate de uraganul Sandy, a anunţat operatorul acestuia, citat de AFP, scrie Mediafax.

UPDATE 14.20 Impactul economic al URAGANULUI SANDY va depăşi 20 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg, citate de Mediafax.

UPDATE 13.50 Poliţia şi garda naţională au venit în ajutorul locuitorilor din oraşul Moonachie, din New Jersey, ameninţat de inundaţii grave după ruperea unui dig.

UPDATE 11.45 Preşedintele american Barack Obama a decretat stare de “catastrofă majoră” în statele New York şi New Jersey, devastate de uraganul Sandy, ceea ce înseamnă că aceste două state pot beneficia de ajutor financiar federal, anunţă AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 10.50 Oficialii din Atlantic City au emis o avertizare prin care le spun oamenilor să nu consume apă şi nici să o folosească pentru uzul personal decât după ce o fierb, potrivit Biroului pentru Urgenţe din statul New Jersey. […]


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Vai, vai, cetatea cea tare… URAGANUL SANDY LOVESTE APOCALIPTIC NEW YORK-ul. Victime, sute de mii de refugiati, pene de curent, autoritati total depasite (VIDEO)

  1. Nui pedeapsa Domnului pentru pacatele americanilor si chiar de ziua asazisei sarbatori antihristice?

  2. Si pe mine m-a dus gandul la o urgie ingaduita de Dumnezeu pt trezirea locuitorilor din New York. sa ne rugam pentru ei, ca tare rau au fost loviti!

  3. acesta este numai inceputul, vor urma si alte catastrofe, dumnezeu nu mai poate rabda, e valabil pt. toata lumea nu numai pt. sua

  4. @Ilie:

    Scrie in Evanghelie:

    1. Şi erau de faţă în acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor.

    2. Şi El, răspunzând, le-a zis: Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta?

    3. Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.

    4. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim?

    5. Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/12/memento-mori/

  5. Cred ca totusi v-a luat si pe domniile voastre valul generat de uraganul de relatari din massmedia de peste ocean – de unde onor domniile lor, jurnalistii romani, preiau in stil copy-paste.

    Adicatelea, trebaluiam si eu prin casa si, dintr-o data, cand dau un ochi prin interneti…Frankenstorm, furtuna secolului, catastrofa, dezastru…sa fim seriosi, mai grave fusera ploile sau zapezile de asta iarna de la noi.

    Hai ca pe Obama il inteleg ca a declarat stare de dezastru catastrofic apocaliptic in stil Dan Diaconescu Senzational In Direct, avand in vedere ca omul a pierdut teren in cursa pentru presedentie asa ca trebuie sa arate apoi cum a gestionat dumnealui exemplar situatia asta nemaivazuta in intreaga istorie a Americii si, pre cale de consecinta, sa castige un nou mandat la Casa Alba…

    Pai intre Sandy si Katrina nici nu incape termen de comparatie, mon frere! Nici ca dezastru, nici ca pierderi umane (circa 1800 in 2005, cateva zeci acum).
    Apai daca Sandy e “furtuna secolului” inseamna ca apocalipsa meteo a trecut peste America in 2005 si nimeni nu s-a prins. Asa ca inca se pregatesc prin buncare si paduri sa o intampine…

  6. @Alin-7
    perfect adevarat ce spui frate…departe fiind te-a luminat Dumnezeu sa spui adevarul. Nu exista termen de comparatie, intr-adevar acest uragan sau furtuna cum vreti sa-i spuneti a fost pe o intindere mare, a facut ceva pagube hai sa zicem cu indulgenta comparabile cu cele din Romania facute de zapada si ploi….dar mass media NE VREA SPERIATI….si asta nu o constat eu ci si cei din jurul meu care inca mai gandesc catusi de putin.
    E politica de stat si de guvern de a speria oamenii cu orice pret.
    Iar eu I-am dat slava lui Dumnezeu ca a “aranjat” in asa fel lucrurile ca sa “pice” chestia asta fix de sarbatoarea antihristica.
    Ceea ce e frumos e ca mi-au ajuns la urechi doua stiri, as putea sa le numesc “comice” dar ele intr-un fel mi-au bucurat inima.
    Noul sef al politiei din Vancouver ar fi declarat cu ceva zile in urma ca oamenii n-ar trebui sa se bazeze atat de mult pe politie ci sa se mai si roage ca de asta e nevoie acum. Ei bineinteles ca multi au sarit ca arsi: ca ce amesteca statul si treburile lui cu religia, ca astea doua sunt separate de mult (lucrarea stim noi cum care desparte si aduce zazanie). La o zi dupa asta a venit uraganul si multi din prezentatorii de la stiri si vreme au pronuntat cuvintele “sa ne rugam”….aha no’ acum cum e cu despartirea aia?
    Unul din sfinti spunea ca multi oamenii s-au pocait in timpul potopului cand vedeau ca apele aveau sa-i inghita si ca multi au murit pocaiti, ca deh, Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu…asa si cu uraganele, furtunile, dezastrele de tot felul….mai da Dumnezeu cu biciul ca poate ne-om trezi.
    Locuiesc in Toronto, este ora 7 seara cand scriu, nu e nimeni pe strada si daca nu ma insel azi trebuia sa umble toti ca apucatii, costumati si machiati in fel si chip pe strazi….na ca nu e nimeni, Slava Domnului! Sa stea acasa si sa cugete la moarte, daca tot veni vorba.

  7. Pe noi ne-au cautat disperati frati din România gandind ca poate traim clipe de groaza cu uraganul SANDY, insa noi nici nu stiam prea bine despre ce e vorba, ocupati fiind noi cu cresterea copiilor.
    Suntem in Montreal si nu folosim televizor decat ca sa ne uitam la cate grade sunt in ziua respectiva, ca sa stim cum sa imbracam copiii cand ies din casa.Avem in plan sa-l aruncam curand oricum, ocupa spatiu.
    Cred ca panica a existat intr-adevar printre cei din New York, insa in România a ajuns ceva mai extinsa aria actiunii uraganului, stiti… telefonul fara fir… plus ca românului ii place sa exagereze ca asa ii e firea.

    As fi curioasa cum a murit acea unica persoana din Canada care cica a murit din cauza uraganului… poate a amurit de frica, ca altfel nu cred.

  8. Ce cred despre uraganul Sandy Florinela Georgescu, director adjunct ANM şi locotenent-colonel Francisc Senzaconi, şef serviciu dezastre ISU – VIDEO Gândul LIVE

    http://www.gandul.info/gandul-live/ce-cred-despre-uraganul-sandy-florinela-georgescu-director-adjunct-anm-si-locotenent-colonel-francisc-senzaconi-sef-serviciu-dezastre-isu-video-gandul-live-10266632

    Cateva explicatii in ceea ce priveste Sandy, al zecelea uragan al anului, by the way. Sunt chiar curios ce speech-uri a tinut Obama la Casa Alba cu ocazia celorlalte 9 (asta daca a tinut).

    Altfel, natura “apocaliptica” a fost data de frontul foarte larg pe care s-a desfasurat “norul” de furtuna, aproximativ 1500 km diametru.
    Insa, dupa cum poate intelege pana si un copil, problemele nu sunt cauzate de dimensiunea norului ci de intensitate vantului si caderile de precipitatii.

    Intensitatea vantului a fost in limitele unui unei furtuni obisnuite (vanturi de pana in 177 kilometri pe ora, categoria 2 cf. clasificarii Safir-Simpson). Katrina, spre exemplu, a fost uragan de categoria 5.

    Clasificarea Safir-Simpson:

    Category Sustained Winds Types of Damage Due to Hurricane Winds
    1 74-95 mph
    64-82 kt
    119-153 km/h Very dangerous winds will produce some damage: Well-constructed frame homes could have damage to roof, shingles, vinyl siding and gutters. Large branches of trees will snap and shallowly rooted trees may be toppled. Extensive damage to power lines and poles likely will result in power outages that could last a few to several days.
    2 96-110 mph
    83-95 kt
    154-177 km/h Extremely dangerous winds will cause extensive damage: Well-constructed frame homes could sustain major roof and siding damage. Many shallowly rooted trees will be snapped or uprooted and block numerous roads. Near-total power loss is expected with outages that could last from several days to weeks.

    3
    (major) 111-129 mph
    96-112 kt
    178-208 km/h Devastating damage will occur: Well-built framed homes may incur major damage or removal of roof decking and gable ends. Many trees will be snapped or uprooted, blocking numerous roads. Electricity and water will be unavailable for several days to weeks after the storm passes.
    4
    (major) 130-156 mph
    113-136 kt
    209-251 km/h Catastrophic damage will occur: Well-built framed homes can sustain severe damage with loss of most of the roof structure and/or some exterior walls. Most trees will be snapped or uprooted and power poles downed. Fallen trees and power poles will isolate residential areas. Power outages will last weeks to possibly months. Most of the area will be uninhabitable for weeks or months.
    5
    (major) 157 mph or higher
    137 kt or higher
    252 km/h or higher Catastrophic damage will occur: A high percentage of framed homes will be destroyed, with total roof failure and wall collapse. Fallen trees and power poles will isolate residential areas. Power outages will last for weeks to possibly months. Most of the area will be uninhabitable for weeks or months.

    Cu alte cuvinte, vanturi extrem de periculoase, pana in 177 km/h. Casele pot ramane fara acoperisuri si fatade, vantul va smulge copaci ce pot ajunge pe strazi si prin tot felul de alte locuri, caderi totale ale retelelor electrice sunt de asteptat pentru perioade de pana la cateva zile.
    Ceea ce s-a si intamplat, de altfel: o casa in NY a ramas fara fatada, retelele de curent au cazut, cum era de asteptat, caderi masive de precipitatii au avut loc fara a cauza cine stie ce probleme extraordinare, vantul a batut cu pana la 177 km/h si a rupt o macara, un transformator a explodat spectaculos etc…

    Sa mai remarcam ca cuvinte precum “devastare” sau “catastrofa” apar abia de la scara 3 in sus. Cuvantul “apocaliptic” nu apare nicaieri in citatul de mai sus ci doar in relatarile media.

    Iar daca e sa comparam pozele post Katrina cu cele post Sandy…nici nu incape comparatie, acolo chiar a fost devastare.

    Cum ii spuneam si unui frate deunazi, una este sa pui populatia in stare de alerta, asa cum este normal. Cu totul altceva este sa ridici artificial nivelul de alerta generand panica si teroare printre cetateni. Cu totul altceva este sa canti in struna exagerarilor evidente ale massmediei in loc sa ai o abordare echilibrata si serioasa a problemei.

  9. @Alta Alina

    Persoana care a murit in Toronto, o femeie, mergea pe strada si s-a desprins o parte de la o reclama luminoasa, a lovit-o si a murit destul de rapid. Asa a vrut Dumnezeu…azi suntem maine nu mai suntem.
    In schimb Dumnezeu a fost foarte milostiv cu noi cu restul, la cati copaci cazuti si crengi imense aruncate ca betele de chibrit si stalpi de tensiune daramati am vazut, era de asteptat sa mai fie si alte victime, totusi nu a mai murit nimeni.
    Intr-adevar, noi cei care nu ne uitam la televizor, habar nu aveam ca vine uraganul, stiam doar ca va bate vantul ceva mai tare si ca va ploua mai multe zile in sir, lucru pentru care dadeam slava lui Dumnezeu pentru ca si la noi vara a fost foarte secetoasa. Ba unii nici asta nu stiau ca deh sunt prinsi cu cresterea copiilor si au aflat a doua zi de dimineata ca vantul ala puternic ar fi fost un uragan.

  10. Uneori ne pierdem simplitatea de a privi situatiile mai crestineste. E drept, poate si noi am facut prea multa poezie in titlu, folosind cuvantul apocaliptic, astazi, cand semnificatia lui este atat de abuzata. Insa morala oricarui crestin, cu sau fara acces la CNN, cand se intampla furtuni, cu sau fara sa aiba proportii istorice, dar indeajuns de mari cat se te alunge oleaca din casa, sa-ti inchida curentul electric si sa te smereasca putin din conditia de om modern, este fix aiasta: Vai, cetatea cea tare (New York, New York, city of lights!) care iata ca nu e deloc tare, ci care e tare doar pentru ca e ingaduita de Dumnezeu. Pana la o vreme. Mai auzim oare acest mesaj?

  11. Cu drag si mare bucurie ca avem inca electricitate si internet..
    stiu.. ar putea fi spuse multe despre DE CE aici, DE CE un uragan.. etc.. si tot vad si comentariile de aici. SI totusi, aici nu a folosit nimeni termenul APOCALIPTIC, ci doar “historic”… si aici media (massmedia) a avut rol de informare, UNDE sunt pene de curent, unde sa suni, unde sa te refugiezi, aici lumea chiar a fost refugiata din case din calea lui SANDY. MAi ales New Jersey si NY. Pagubele materiale sunt considerabile, dar macar nu sunt (prea) multe decese. Ca peste tot in lume, si aici sunt oameni care de dragul senzationalului STAU UNDE SUNT, desi li s-a cerut sa se refugieze la loc sigur, doar pt a face un filmulet sau a pune o poza in social-media, asta ca sa fie ei cei mai tari.
    Nu neg ca america ar avea si ea pacatele ei, dar si aici sunt ortodocsi, suntem ortodocsi, si n-ar trebui sa arunce vreun Alin piatra sa zica ca vai, ce exagerare. NU S-a exagerat, cel putin nu aici. Avem inca romani, dar mai ales americani prieteni care sunt fara curent de luni seara, deci fara mancare, fara posibilitatea de a trage macar apa la toaleta. NU merge nici incalzirea, nici nimic. Unele scoli inca nu-s deschise din cauza lipsei de curent. SI philadelpia a fost pe lista “lui SANDY”, dar cartierul nostru a scapat, suntem privilegiati sa avem radio , curent electric si internet. CINE ar fi crezut ca poti spune asta in sec.21? Daca s-ar gandi cititorii articolului ca, daca ar fi fost oameni in casele alea de la ocean unde nisipul a ajuns pana la geamuri, atunci chiar ar fi fost problematic…. Si s-ar fi repetat scenariul de la Katrina. UNde desi fusesera avertizati, oamenii nu au plecat.
    Dar, ca intotdeauna, sunt doua versiuni ale povestii. Si de aici, de dupa SANDY, pagubele materiale sunt…… Asta ar trebui precizat. CA desi e trist ca s-a intamplat, daca oamenii ramaneau nepasatori, daca guvernatorii statelor NJ si NY, precum si primarul Philadelphiei nu “stateau pe sticla” sa urgenteze lumea sa plece cred ca era de-a dreptul infricosator. Apropos, in “judetul” nostru Pennsylvania, de luni seara de la 7pm si marti dimineata drumurile TOATE au fost inchise. BLOCKED, de echipaje de politie, sa fie siguri ca nu mai iese vreunul pe strada sa-l rastoarne vantul. Dar uite ca lumea a stat in case. au jucat X si 0, puzzleuri, sau cine stie. ca doar telefonia mobila si internetul au cazut in seara cu uraganul. PANA si Smartphone-urile n-au mai fost asa de smart fara internet.
    Va zic si eu parerea mea de dupa furtuna. CA doar n-o fi cu suparare. Si doar stim cum e cu stirile in Romania, care de praznicul Sf Dimitrie, vorbeau numai traznai despre sfintele moaste, cum ca cica moastele Sf NEctarie au ajuns pentru prima oara la Bucuresti. Probabil ca stirista, sau cel ce scrie textele de pe prompter nu stia ca la manastirea Radu Voda din capitala numita Bucuresti sunt particele din sfintele moaste ale Sf Nectarie. si cate si mai cate, ca m-am enervat oleaca cand auzeam ce le debita capul, referitor la praznicul ce avea loc in Bucuresti.

    Din Philadelphia cea trecuta prin “sita lui SAndy”, va dorim tot binele.

  12. @adrianad:

    nu stiu la ce piatra faceti referire si nu stiu la ce media va referiti, eu va spun cum se vede din afara. Citind pur si simplu mazetele online, de la CNN, HuffPost pana la unele mai locale sau mai nisate. Sau vizionand interventia tovarasului Obama cu aceasta ocaziune ataaat de speciala. Etc…etc…

    Interventia mea este un apel la REALISM.
    Daca se mai poate intelege un atare demers intr-o lume in care totul devine apocaliptic, senzational, fabulos, incredibil s.a.m.d. … daca nu se mai poate atunci, asta este, ne retragem fiecare in ale noastre.

    Vorbim totusi de cel de-al 10 lea uragan al sezonului in Statele Unite, sa nu mi spuneti ca nu v-ati obisnuit deja.
    https://en.wikipedia.org/wiki/2012_Atlantic_hurricane_season
    https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_2012_Atlantic_hurricane_season

    Crisis map de la Gooagal: http://google.org/crisismap/2012-sandy (aici se pot urmari efectele pe harta, de la zonele cu caderi de electricitate, pana la zone declarate de dezastru si tot felul de alte informatii utile)

    P.S. asa, ca o nota aparte, ati observat articolele aflate pe frontpage la mai toate aceste surse media (CNN, Huff etc) care faceau legatura intre Sandy si “climate change”? Campanie in toata regula.
    Interesant cum pe unii ii arde buza ca le sboara acoperisul in timp ce altii nu stiu cum sa-si mai promoveze agendele politice chiar si cu prilejul unor dezastre naturale, in regim de prime time. Va rastiti la cine nu trebuie, va spui eu.

    Over and out.

  13. @CristinaP
    @Admin

    Am vrut sa spun doar ca traiesti mai linistit sufleteste ignorând CNN-ul sau orice alt post de stiri la care ai acces.
    Intr-adevar, poate m-am mândrit cu cresterea copiilor… sorry Cristina…
    Vad ironie in spusele tale, dar asta e iar o trasatura ”fundamentala ” a noastra, a românilor, n-am mai intalnit-o pe la cei de pe aici,pt ca multi sunt mult mai modesti decat românii.Probabil i-a mai slabit diavolul mandriei ca i-a prins un altul mai mare.
    Ca sa rezisti influentelor din societatea care te vrea carierist(a), iti mai dai curaj si-asa, vorbind despre faptul ca iti cresti copiii si nimic altceva bun nu faci. De fapt, mie curajul imi vine si dinspre exemplul celor cateva familii pe care le cunosc aici si-n tara, care traiesc oarecum in afara sistemului,ignorand societatea, crescandu-si sumedenia de copii pe care le-a dat-o Dumnzezeu.
    Da, se aude mesajul adminului, si cum sa faci altfel decat retragandu-te in sine si pocaindu-te pt cele multe pe care le facem zilnic? Exista o alta solutie?Pacat doar ca prea caldicica mi-e pocainta, parca nici cenusa de pus in cap nu s-ar mai gasi.

  14. @admin: cu totul de acord.

    ca o nota suplimentara, cred ca ati interpretat comentariul meu ca un atac la abordarea domniilor voastre desi nu era cazul.
    Ceea ce “atacam” eu era modul in care a fost reflectata super-furtuna cu pricina in media mainstream, in discursurile oficiale precum si in reactiile acestora. Care sunt departe de de smerirea de care vorbiti, ma tem…foarte departe.

  15. Ce usor e sa stai la caldura (caci avem curent electric, nu ca cei din statele afectate de uragan, care au ramas fara) si spui ca a fost o nimica toata, o ploaie mocaneasca. Cand acolo s-au unit totusi doua furtuni, una dintre ele cel putin anuntata destul de puternica (Sandy), dand astfel nastere la o super-furtuna. Filmarile din satelit confirma aceasta. Oare e putin lucru ca 8 milioane de oameni sa ramana fara curent pentru zile intregi? O catastrofa nu se masoara doar in victime omenesti. In acest caz meritul numarului redus de victime apartine celor care i-au anuntat din timp pe cetateni, mass-media inclusiv, si masurile care s-au luat (inclusiv oprirea a doua reactoare nucleare), altfel tragedia ar fi fost mult mai mare. Am vazut ca cineva a dat un tabel cu niste viteze… oare stiti dvs ce inseamna 150 k/h? In oras mai ales… Eu o singura data am avut ocazia unei astfel de vant (la Babele), esti luat pe sus pur si simplu.

    @Alta Alina,

    Daca nu te uiti la TV de unde stii ca nu a fost mare lucru? E o nedumerire fireasca.

  16. @Mirela

    Nu inteleg intrebarea.

    Am spus exact ce-am facut, de obicei ma uit doar la meteo, aici este un canal special pt starea vremii pe care-l accesez dimineata pt 5 minute. Numai cand am auzit la telefon ca altii din Ro sunt ingrijorati pt noi, am deschis TV-ul si in cursul zilei pe acelasi canal de meteo si-am vazut ca la NY e prapad, in timp ce de Toronto nu se spunea nimic.
    Eu m-am uitat pe geam si-am vazut ca vantul sufla ceva mai tare decat c-o zi inainte si nu pricepeam de ce e totusi stare de alerta.Si n-a fost nimic mai mult pana in sfarsit.

    Acum e ok cu nedumerirea ta fireasca?

  17. Acum 6 ani a fost o furtuna mare in Vancouver, ce a dus la ruperea multor copaci seculari din Stanley Park si la colorarea apei pentru vreo 2 saptamani. Canadienii s-au disperat, noi am fiert apa si am lasat-o la decantat, indienii si pakistanezii erau suparati pe mofturile candienilor pentru ca ei erau obisnuiti cu apa colorata din Gange pe care o folosesc la toate nevoile.

    Atunci am inteles ca de fapt canadienii sunt cei mai slabi, nefiind pregatiti sa faca fata unor situatii grele cu care noi am fost obisnuiti de pe vremea lui Ceasca cu curent intrerupt zilnic si apa decantata sau fiarta. Si mi-a fost mila de ei. La stiri am fost anuntati ca magazinul Costco a trebuit sa faca ratie la apa de 2 baxuri, pentru ca duminica dimineata s-a facut coada de la ora 6, magazinul a deschis la 7 si primul client a cumparat toata apa imbuteliata, ca apoi sa-si spele pet-ul.

    Sa ne fereasca Dumnezeu ca la rasfatul cu care ne-am obisnuit cu totii, chiar si in Romania, greu vom face fata la orice suflu al maniei lui Dumnezeu asupra noastra.

  18. Industrializarea si orasenizarea e de vina…Unii si-au dorit-o cu ardoare, altii au mostenit-o doar si nu i s-au putut sustrage, astazi chiar sa vrei si nu poti sa mai traiesti izolat de sistem daca ai copii si familie.Cel putin nu cred ca e posibil in afara unei comunitati de tip rural.
    Asa ca…nu stiu ce rost are discutia asta inca de la inceput, cine pe cine moralizeaza, pt ca noi toti am fost prinsi in acelasi tavalug al lui ”ce bine e sa fim oraseni si sa avem curent electric si caldura centralizata”.
    Iar adminii, probabil ca se vor inflama dar le cer sa ierte daca gresesc, numai poezie nu fac cu titlul acesta, pe mine m-a iritat de la inceput titlul, ca pare exact ceea ce am vazut mereu la români, se mira de cat de ”grozavi ”sunt altii, fara sa-si constientizez ale lor, ca si cand i-ar invidia cu ceva. Traiul lor facil, al occidentalilor, nu-i de invidiat sa stiti,vor fi probabil momiti cu aceste facilitati spre prapastie, dar nici nu-s asa multi care sa se creada ”Cetatea cea tare” printre ei decat in masura in care asa li se prezinta si lor situatia, pt ca asta este ceea ce se promoveaza la nivel politic.Li se spune ca ei sunt ultra civilizati iar restul, inclusiv cei ce vin din Estul Europei, vin dintr-o lume a treia cumva.De exodul generalizat un pic cam peste tot cine o fi vinovat?! De mutarile astea dintr-o parte in alta a lumii vreau sa spun… Dar durerea mare e ca suntem extrem de ironici cu totii si mereu gata parca sa tragem pe cineva la raspundere, nu vi se pare? Totul se reduce la ce spun sfintii nostri,anume ca dupa ce ca suntem cu totii vinovati, tindem sa vedem mai de graba gresala celuilalt dect pe a noastra.

  19. @Alta Alina:

    Iar adminii, probabil ca se vor inflama dar le cer sa ierte daca gresesc, numai poezie nu fac cu titlul acesta, pe mine m-a iritat de la inceput titlul, ca pare exact ceea ce am vazut mereu la români, se mira de cat de ”grozavi ”sunt altii, fara sa-si constientizez ale lor, ca si cand i-ar invidia cu ceva.

    Unde dai si unde crapa…

    Oare nu s-a vazut ce am scris aici?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/30/uragan-sandy-new-york-stare-urgenta/#comment-139068

    2. Şi El, răspunzând, le-a zis: Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta?

    3. Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.

  20. @admin:

    comentarii la articolul original, aparut in Daily Mail, un cunoscut tabloid din UK, atat de drag jurnalelor romanesti incat preiau de acolo toate aiurelile.

    Dumpster diving? Nonsense . All they need to do is walk over to Brooklyn. I just left the local supermarket and it is filled to capacity and hardly anyone shopping. We have reduced ourselves down to “who is going to take care of poor me”
    – null , United States, 02/11/2012 14:49

    It looks to me like the Fairway Grocery Store put out shopping carts of Food and Goods because they weren’t sellable anymore. Some are getting the goods out of the dumpster but others are walking away with carts of perfectly good items, maybe a dent in a can or a tear in the packaging. 20 people gathering goods in a dumpster after a disaster is not the Apocalypse.
    – annie w , Los Angeles CA, 02/11/2012 14:55

    I don’t think it’s desperation we’re talking about here. The one guy has a shopping cart chock-a-block full of toilet paper and paper towels. Did you think he was going to eat them. Other shopping carts are brim full of class and canned items that stores are obliged to throw out for liability reasons, and which are probably perfectly sound. They’ll take them home and wipe them off with some bleach. You don’t see a single cart full of breads and meats. It’s pretty clear what they are doing. It’s rather a bit of upscale or even midclass dumpster diving for bargains. And good. The best way to recycle is to reuse. They’re saving the landfills some space a shopping cart at a time, and walking away with free stuff that the owner no longer wanted. I am not destitute or desperate, but if I saw a bonanza like that waiting for pick up, I’m quite sure I would be grabbing a cart myself.
    – Resident , somewhere in America, 02/11/2012 14:46

    Ah, si Lower East Side & East Village sunt niste cartiere asa, mai amarate. Imigranti, hispanici, asiatici, boemi, you know the drill. Nu era nevoie de o Sandy ca sa ia bietii oameni si sa duca acasa tot felul de solduri si ramasite de pe la supermarcheuri.

  21. alegerile din State, “climate change”, Bronco Bamma…uite cum se grabeste primarul New Yorkului sa confirme:

    Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a anuntat joi ca va vota cu Barack Obama in alegerile prezidentiale, citand importanta eforturilor intreprinse de presedinte pentru schimbarea climatica, in special dupa ravagiile pe care uraganul Sandy le-a facut asupra metropolei sale, relateaza Reuters.

    http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_sua_2012-13534669-primarul-new-york-ului-michael-bloomberg-voteaza-obama-alegerile-prezidentiale.htm

  22. Dupa nenorocirea adusa de Sandy, a venit si bomboana de pe tort: o furtuna de zapada.

    http://www.gandul.info/international/furtuna-de-zapada-la-new-york-dupa-uraganul-sandy-10282210

    Cine crede insa ca domnii acestia s-au trezit din adormirea stiintifico-fantastica, se inseala amarnic. Tot ceea ce fac e sa-si urmareasca scopurile, dupa cum si le-au pregatit inca de la anuntarea venirii super-furtunii.
    Editorialul de mai jos surprinde destul de bine peisagiul “apocaliptic”.

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/un-presedinte-care-s-a-scos-la-incalzire-10277544

    It’s global warming, stupid!” Scris cu litere negre pe fundal roşu, titlul de pe coperta Bloomberg BusinessWeek îmi răsună în minte ca un dangăt de rezervor gol.

    […]

    Superfurtuna Sandy a scos pentru câteva zile, de pe prima pagină a ziarelor, campania electorală, trimiţând-o în paginile de interior. Cu toate acestea, încălzirea globală are un ecou cât se poate de politic. It’s global warming, stupid!” devine viral pe reţelele sociale, se analizează la CNN, se dezbate obsesiv de către experţi. Pe fundalul imaginilor cu New York-ul devastat, o discuţie despre încălzirea globală cu câteva zile înainte de alegerea noului preşedinte al Statelor Unite nu este tocmai o veste bună pentru campania lui Mitt Romney.
    Pe ultima sută de metri, oricât de cinic sună, Obama “s-a scos”: Sandy îi aduce două victorii nesperate – primarul din New York, Michael Bloomberg, un republican cu sufletul, îşi anunţă sprijinul pentru preşedintele în funcţie; guvernatorul din New Jersey, Chris Christie, omul în care republicanii îşi puneau speranţa să-l învingă pe Obama la prezidenţialele din 2012, îşi arată recunoştinţa pentru sprijinul federal (fotografia sa cu Obama, vizitând zonele afectate de furtună, apare simbolic pe prima pagină a multor ziare care-l sprijină pe preşedinte).

    Tema încălzirii globale este una care separă clar cele două tabere. Obama promite dezvoltarea energiilor regenerabile, reducerea subvenţiilor pentru sectorul petrolier şi reducerea dependenţei de petrolul de import. Romney vorbeşte în numele afacerilor din industria extractivă, mult mai puţin sexy pentru opinia publică, dar producătoare de profituri substanţiale pentru mulţi americani şi creatoare de locuri de muncă. Pentru un republican hardcore, vânarea de vânt promisă de Obama este un fel de soluţie flower-power care ţinteşte într-un viitor incert şi care nu rezolvă problema esenţială pe care o are America acum: pierderea a milioane de job-uri în anii de criză. În replică, Obama foloseşte statisticile oficiale care arată că nivelul cantităţii de petrol şi gaze extrase din solul american a crescut în mandatul său şi subliniază că investiţiile în energiile nepoluante sunt o necesitate pentru viitor, chiar dacă în prezent pot părea o aventură costisitoare. Romney vorbeşte pentru prezent, Obama pentru viitor. A câta oară?

    Iată de ce disputa mediatică pe marginea încălzirii globale este puternic marcată politic. Vorbeam în urmă cu două săptămâni cu un membru al staff-ului de campanie republican, care îmi nuanţa poziţia programului lui Mitt Romney pe această temă: nimeni nu e “stupid” să nege că încălzirea globală există, doar o arată studiile specialiştilor; totul e să nu fii “isteric” în legătură cu asta, să accepţi că încălzirea globală are cauze naturale, că există “cicluri ale Pământului” şi că influenţa omului are prea puţină legătură cu topirea gheţarilor devreme ce asta s-a mai întâmplat în trecut.

    Este însă foarte greu să mai convingi pe cineva acum că forţa distructivă a furtunii care a măturat New Yorkul nu are legătură cu emisiile poluante, cu industriile grele şi, în definitiv, cu încălzirea globală. Este o dezbatere pe care susţinătorii lui Mitt Romney ar vrea s-o poarte, evident, după alegeri iar susţinătorii lui Barack Obama ar fi gata s-o tranşeze în 48 de ore. Cu siguranţă însă că nici unii, nici alţii nu vor avea spor să-l convingă pe americanul de rând să-şi ia o maşină mai mică.

    Deci asta este raspunsul lor: “It’s global warming, stupid!”.
    Intr-un fel, e si normal sa fie asa, intr-o lume care l-a exilat pe Dumnezeu in afara ei (in cel mai bun caz).

    Vai, vai, cetatea cea tare…e oarba si e surda. Iar regele, ei bine, regele e negru si gol.

    Scriitorul danez Hans Christian Andersen a scris “Hainele cele noi ale Imparatului” in anul 1837. Basmul povesteste istoria unui rege natang si infumurat care credea ca doar oamenii bogati si destepti pot vedea hainele sale cele noi facute de un croitor lingusitor si smecher.
    Imparatul s-a plimbat gol prin orasul sau, in vazul supusilor care il linguseau spunandu-i ce frumoase sunt hainele cele noi. Doar un baietel din popor a avut curajul sa strige “Regele e gol!”, iar strigatul lui a fost apoi repetat de toti poporenii.
    Imparatul a fugit, ascunzandu-se in palat, rusinat de hohotele supusilor sai la vederea hainelor celor “noi”.

    Nu ne mai ramane decat sa speram ca nu suntem si noi asa, inlauntrul cetatii noastre.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare