DOSARUL SMOLENSK: urme de explozibil pe aripile avionului prezidential polonez

30-10-2012 1 minut Sublinieri

Urme de explozibil au fost descoperite recent de experţii polonezi pe epava avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la Smolensk, în Rusia, a afirmat marţi cotidianul conservator Rzeczpospolita, relatează AFP.

“Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune. Aceste substanţe au fost descoperite la joncţiunea dintre carlingă şi o aripă”, a afirmat cotidianul polonez.

Potrivit unei ipoteze a experţilor citaţi de Rzeczpospolita, aceste urme de explozibil ar putea proveni de la obuze neexplodate prezente în număr mare în regiunea Smolensk (vestul Rusiei), care a fost teatrul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Contactat marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supraveghează ancheta privind catastrofa de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat orice comentariu. El a anunţat că Parchetul se va pronunţa în legătură cu aceste descoperiri în jurul prânzului.

Teste efectuate imediat după catastrofă de experţii ruşi şi polonezi au exclus prezenţa unor materiale explozibile pe rămăşiţele aparatului. “Trebuie să aflăm înainte de toate concluziile Parchetului, interpretările sale, să ştim care este sursa eventuală a acestor substanţe, descoperite conform cotidianului. Toate celelalte vor depinde de aceasta”, a declarat marţi dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul public de televiziune TVP.

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bordul său. Teoriile conspiraţioniste privind acest accident circulă în continuare în Polonia.

Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiţerilor polonezi prizonieri ai Armatei Roşii de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “DOSARUL SMOLENSK: urme de explozibil pe aripile avionului prezidential polonez

  1. http://www.ziuanews.ro/stiri/tragedia-aviatica-de-la-smolensk-unul-dintre-martorii-cheie-a-fost-gasit-mort-85422

    Unul din martorii-cheie în cazul prăbuşirii aeronavei Tu-154 lângă Smolensk (vestul Rusiei), la 10 aprilie 2010, tragedie soldată cu moartea a 96 de cetăţeni polonezi, a fost găsit mort, în locuința sa. Autoritățile susțin că este vorba de o sinucidere.

    Este al doilea incident care are legătură cu ancheta privind incidentul aviatic de la Smolensk. Anul trecut, în ianuarie, un procuror militar polonez a încercat să se sinucidă în pauza unei conferințe de presă pe care o susținea la Poznan[…]

    În ziua de 10 aprilie 2010, Remigiusz M. se afla în cabina aparatului de zbor Yak-40, care aterizase cu o oră mai devreme pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk, unde avea să se prăbuşească Tu-154. Prin staţia de bord, el a auzit convorbirea dintre echipajul aeronavei oficiale şi turnul de control de pe aeroportul de lângă Smolensk.

  2. Pingback: Polonia acuza Rusia de REA-VOINTA in chestiunea TRAGEDIEI de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare