Iasi: un profesor curajos ia atitudine si intrerupe o ”piesa de teatru” din cauza LIMBAJULUI OBSCEN. Se presupunea ca e un ”PROIECT EDUCATIV” pentru elevi intitulat ”VALORI CULTURALE ROMANESTI”…

7-11-2012 8 minute Sublinieri

Zeci de elevi care participau la un proiect educativ au fost nevoiţi să plece de la o piesă de teatru jucată pe scena Naţionalului ieşean, după ce unul dintre profesorii lor a cerut întreruperea spectacolului din cauza limbajului trivial.

În ultimii ani, zeci de tineri din Iaşi participă la proiectul educaţional “Valori culturale româneşti”, alcătuit dintr-o serie de evenimente care au drept scop “perpetuarea şi evidenţierea valorilor tradiţionale româneşti”.

La ediţia din acest an, elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Iaşi şi cei de la Seminarul Teologic Liceal “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ au avut ca invitaţi şi nişte liceeni din Chişinău. În total, circa 100 de elevi au participat la o serie de evenimente cultural-artistice organizate în incinta colegiului ieşean. Au fost conferinţe, sesiuni de seminarii, concursuri de cultură generală în domeniile istorie şi religie, dar şi un joc de fotbal. Invitat special al acestei ediţii a fost academicianul Alexandru Zub, directorul onorific al Institutului de Istorie “A. D. Xenopol” din Iaşi. Alţi invitaţi au fost reprezentanţi ai Mitropoliei Iaşi.

Ca în fiecare an, proiectul s-a încheiat cu o vizită la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”. Piesa aleasă a fost “Nirvana”, creaţia mai tânărului regizor Liviu Cristian. Potrivit prezentării postate pe site-ul teatrului ieşean, “spectacolul vorbeşte despre imposibilitatea păstrării inocenţei în lumea contemporană românească”.

Regizorul face şi nişte observaţii asupra piesei. Nu există inocenţă, există o continuă aspiraţie către ea (uzual, se mai numeşte regret)”, susţine Liviu Cristian, care, la finalul prezentării susţine că nu înaintează un “manual de utilizare pentru alegerea tipului de religie/filosofie/gândire, ci o retrospectivă pentru sentimentul alienator în faţa agresiunii cu care fluxul lumii te obligă să te transformi. Mai ales în această parte de lume, într-o continuă tranziţie”.

Sâmbăta trecută, elevii participanţi la proiect, circa 100 la număr, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, au mers la teatru pentru a vizona piesa. Alături de ei au fost prezenţi profesori de la cele trei licee, dar şi părinţi şi preoţi.

“Spectacolul nu era adecvat pentru scopurile proiectului”

După câteva minute de la începerea spectacolului, care avea în distribuţie cinci actori, un profesor de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” a urcat pe scenă şi i-a invitat pe cei participanţi să aleagă dacă vor să mai participe sau nu la spectacolul care părea să aibă un limbaj vulgar. Sorin Sitea, profesor de istorie la liceul în cauză, afirmă că spectacolul “nu era adecvat pentru scopurile proiectului” la care elevii au participat.

“Sâmbătă seara, noi am mers la spectacolul pe care l-am cumpărat în întregime cu câteva zile înainte. După câteva minute de la începerea lui, când eu aveam în sală invitaţi şi părinţi şi oaspeţi de la Chişinău şi de la seminarul de la Mânăstirea Neamţului, piesa ne-a arătat o altă imagine. După circa 20 de minute am decis să mă consult şi să vorbesc cu cineva competent. A venit regizorul, căruia i-am spus să întrerupă piesa, în condiţiile în care noi nu ne-am propus şi nu ne-am aşteptat la un asemenea spectacol”, a declarat pentru gândul profesorul Sorin Sitea.

Potrivit acestuia, nu imaginile au fost cele care l-au determinat să ceară oprirea piesei, “ci limbajul care abunda în expresii vulgare”.

“Oricine doreşte să le constate va merge la piesă şi va vedea. Dincolo de ţigările pe care le foloseau, şi asta nu avem ce face, fiind într-o lume modernă, mai era alcoolul care se consuma în partea stângă a scenei, iar elevii mi-au confirmat ulterior că era chiar real. Unul dintre actori consuma chiar pe scenă. Este vorba despre cel care a scris mesajul pe Facebook şi pe care l-ar fi şi retractat apoi cu nişte cuvinte extrem de jignitoare la adresa noastră”, mai spune Sorin Sitea, care şi-a motivat gestul prin faptul că este şi tată, dincolo de profesia de dascăl.

Sorin Sitea afirmă că nu critică munca artiştilor şi nici nu pune sub semnul întrebării maniera în care se joacă piesa. “Nu am putut însă să nu îmi spun atitutidea într-un mesaj în care nu mă regăsesc nici eu, nici elevii mei. Dacă unii pot înţelege din cuvinte care încep cu “p” sau din “f” sau din alte expresii rostite în mod repetat, ostentativ, din consumul ostentativ de alcool pe scenă, atunci înseamnă că eu am greşit”, mai spune el.

Recomandările au venit din partea teatrului

Profesorul menţionează că proiectul “Valori culturale româneşti” vizează modele de adevăr, decenţă, dar şi respectul faţă de ceilalţi. “Or, ce am văzut pe scenă în această piesă era în total în contradicţie cu ceea ce noi am promovat în toţi aceşti ani şi încercăm cu tot ce putem noi să o facem”.

Întrebat de ce nu s-a interesat înainte despre conţinutul piesei, profesorul susţine că s-a bazat pe recomandările primite din partea reprezentanţilor teatrului.

“Spectacolul era în oferta stagiunii şi l-am cumpărat pe tot. Noi avem un partenerit vechi cu Teatrul Naţional, cu diverse activităţi împreună. Am mers pe recomandările de la ei, la fel cum am mers şi în alţi ani. Am optat pentru el în baza recomandărilor venite de la ei şi în condiţiile în care în prezentarea spectacolului nu am găsit nimic care să indice că ar fi vorba despre un limbaj licenţios sau altceva“, mai spune Sorin Sitea.

Elev: Nu toţi folosim cuvinte care încep cu “p” şi “f”

Nemulţumiţi de piesă, din respect faţă de părinţii şi de profesorii lor sau poate chiar de teama unor eventuale sancţiuni, cei mai mulţi elevi prezenţi au ales să plece de la teatru imediat după anunţul profesorului lor.

Constantin Cucinschi Păvăloi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi a fost unul dintre liceeni care au plecat de la spectacol după doar câteva minute de la începerea lui. “Am fost surprins să văd atâtea cuvinte cu care începeau cu literele “p” sau “f”. Nu toţi le folosim. Mi s-a părut deplasat limbajul prin care artiştii voiau să arate realitatea“, a declarat pentru gândul elevul în cauză.

Profesorul Sorin Sitea afirmă că o parte dintre elevii care au ales să rămână în sală i-au spus că au făcut-o “din curiozitate”.

Contactat de gândul, Viorel Laiu, profesor la Seminarul Teologic Liceal “Veniamin Costachi” de la Mânăstirea Neamţului, afirmă că era firesc să se ia atitudine şi să se ceară oprirea spectacolului. “Prestaţia actorilor a fost grozavă, dar limbajul lasă de dorit. Înţeleg că un spectacol trebuie să ducă la ceva educativ atunci când ai elevi acolo. Ce, la şcoală sau în alte cercuri, ne adresăm aşa?“, se întreabă retoric Viorel Laiu.

Actor: “I-am spus fraierului din rolul principal să stea naibii calm

Actorul Doru Aftanasiu a criticat într-un limbaj nu tocmai ortodox gestul profesoorului Sitea. Afirmaţiile sale au fost postate pe pagina sa de Facebook şi au fost preluate de presa loocală. Ulterior, el şi-a retractat vorbele, susţinând că erau doar pentru prieteni şi a recunoscut că “exprimarea era oribilă”.

Am privit cam un sfert de ceas cum se moşmondeau ăia de la Colegiul Naţional “M. Eminescu” să iasă din sală, am băgat şi o ţigară, i-am zis fraierului din rolul principal să stea naibii calm (nu ştiu de ce i-am zis asta, că nici el – din câte observasem – nu prea ştia cum să reacţioneze), apoi am continuat spectacolul de unde rămăsesem. Cool, nu?“, a scris actorul pe Facebook, el însuşi fost elev al colegiului ieşean.

În acelaşi mesaj, el a mai spus că, în societate, “important este ca elevul să simuleze decenţa, nu-i nevoie chiar s-o aibă”, deşi foarte mulţi dintre ei se îngrămădesc să vadă filme străine în care sunt momente când se înjură de mama focului.

“Nirvana” nu este spectacolul cu limbajul cel mai dur

Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, este însă de părere că era mai bine ca tinerii să vadă până la sfârşit piesa. “Putea apoi, la şcoală, să discute şi să îşi spună domnia sa părerea, camaradereşte, în măsura în care există un cerc în care profesorii să discute aproape de la egal la egal cu elevii şi să combată, să spună ce nu i-a plăcut. Interzisul este cel mai rău lucru posibil”, a declarat pentru gândul directorul teatrului, precizând că nu ştie cine i-a recomandat profesorului Sitea spectacolul în cauză.

Potrivit acestuia, “Nirvana” nu este piesa de teatru cu limbajul cel mai dur. “Este o piesă scrisă de un tânăr regizor despre realitatea în care trăieşte el şi noi. Poţi să mergi puţin pe stradă şi auzi vorbindu-se mai urât decât în Nirvana. În filmele româneşti se vorbeşte mai dur decât în Nirvana. Din punctul ăsta de vedere nu e o problemă cu piesa”, adaugă directorul.

Potrivit profesorului Sorin Sitea, pe afişul spectacolului ar fi trebuit specificat că nu este adresat copiilor de 15-16 ani sau că se foloseşte “un limbaj vulgar. Directorul teatrului spune că la acest spectacol pot să vină şi copii cu vârste de 14 ani.

Este o piesă scrisă de tineri pentru tineri, un specatcol din care poţi învăţa ceva, problema e să înveţi şi să aplici“, mai spune Cristian Hadji-Culea, care speră ca elevii Colegiului Naţional “M. Eminescu” să vină în continuare la teatru.

ISJ Iaşi: Profesorul trebuia să verifice piesa

Referitor la această situaţie, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi afirmă că profesorul trebuia să verifice dacă piesa respecivă se înscrie în profilul educaţional şi în vârsta elevilor.

Atunci când duci nişte copii la teatru, este neplăcut să îi scoţi apoi în timpul piesei, iar profesorul trebuie să fie avizat spre ce îi duce“, a declarat pentru gândul Camelia Gavrilă, inspector general ISJ Iaşi.

Profesorul Sorin Sitea de la Colegiul “Eminescu” a fost deranjat de limbajul vulgar folosit in piesa “Nirvana” si a intrerupt spectacolul

Profesorul Sorin Sitea a oferit cateva lamuriri in legatura cu cele intamplate in timpul reprezentatiei ce a avut loc sambata seara in sala Uzina cu Teatru a Nationalului iesean.

Noi aveam in obiectiv sa mergem la Opera, la spectacolul «Tosca», dar iata cum Dumnezeu sau altcineva a hotarat altfel. In acest conditii, dupa ce a inceput spectacolul – eram 100 de oameni: profesori, parinti, elevi, invitati -,  dupa 20 de minute aproximativ, maniera in care se derula totul, duritatea mesajului, agresivitatea textului – eu nu sunt un specialist, asa am inteles -, am fost nevoit sa cobor si sa ma consult cu regizorul. I-am explicat ca, date fiind circumstantele proiectului, care are cu totul alte obiective, il rog sa intrerupa spectacolul. Domnul regizor a refuzat acest lucru, fara niciun fel de motivatie si, in aceste conditii, intreb: ce trebuia sa fac eu? Sa tac? Sa fiu las? Sa fiu complice cu o situatie pe care foarte multi din sala n-o acceptau, dar nu indrazneau sa spuna?“, a comentat Sorin Sitea. Mai multe informatii aflati in editia tiparita a Ziarului de Iasi

Pur si simplu am facut postarea aia pe facebook, pe pagina mea personala pentru prietenii mei, pentru cei pe care ii am in lista. Au citit-o si asta basta. Am sters-o pentru ca nu are rost sa intindem pelteaua atata. Nu consider ca trebuie sa dau mai multa importanta fenomenului. Prin «comment-ul» ala, i-am facut profesorului respectiv cadou dispretul meu, imensul meu dispret. Si ramane valabila convingerea mea ca asta nu a fost deloc o lectie de educatie, ci de ipocrizie. Dincolo de cuvintele acelea triviale, e un spectacol. Un spectacol mai bun sau mai prost, pe care elevii ar fi trebuit sa-l vada, daca erau in sala. N-aveau decat sa decida singuri sau eventual sa aiba niste discutii cu profesorul dupa aceea. Dincolo de acele cuvinte triviale, spectacolul avea un mesaj adresat chiar tinerilor. Este vorba in spectacol despre despre lipsa modelelor, despre lipsa valorilor pe care ar trebui sa le urmeze s.a.m.d.. Nu se poate ca, doar pentru cateva cuvinte obscene, sa intrerupi un spectacol si efectiv sa-ti bati joc de munca unor oameni, pana la urma. Nu se poate sa vina un individ si sa faca treaba asta! Un spectacol se intrerupe doar in conditii extreme, ma refer la cutremur, incendiu, la chestiuni ce tin de «Doamne fereste!» Dar nu se intrerupe pentru ca nu-i place unui spectator“, a punctat Doru Aftanasiu.

Actorul Doru Aftanasiu a sters postarea de pe Facebook in cursul diminetii de ieri, motivand ca prietenii pe care ii are in lista au citit despre cele relatate in legatura cu incidentul de sambata seara. De aseemena, el si-a prezentat si punctul de vedere la sectiunea “comentarii” a Ziarului de Iasi.

Textul pe care l-am postat pe pagina mea de facebook nu putea fi vizualizat decat de cei pe care-i am in lista. Ziarul de Iasi a publicat postarea mea fara sa-mi ceara acordul. Daca aveam de gand sa starnesc un scandal mediatic, ma prezentam singur pe la ziare si spuneam ce s-a intamplat. Bineinteles, nu as fi folosit mizeria asta de limbaj. Recunosc ca este vorba de o exprimare oribila. Nu s-a dorit a fi decat o mica fronda la adresa unui gest prin care cineva si-a batut joc de munca intregii echipe. De altfel, gestul in sine a fost si unul ilegal. Bun sau nu, rolul reprezinta o proprietate intelectuala, bine precizata de lege. Ea tocmai a fost lezata in mod abuziv. In momentul in care am scris ceea ce am scris, ma adresam prietenilor de pe facebook. Asa cum aveti voi dreptul sa ma atacati in toate felurile, aducandu-mi o gramada de acuzatii, asaa am si eu dreptul sa-mi exprim parerea personala pe o pagina de facebook. Faptul ca Ziarul de Iasi s-a apucat sa publice postarea mea este o vina care, repet, nu-mi apartine“.

Text publicat in editia de ieri, 5 noiembrie, in paginile Ziarului de Iasi

Profesorul Sorin Sitea de la Colegiul “M. Eminescu” a fost deranjat de limbajul vulgar folosit in piesa “Nirvana” regizata de Liviu Cristian. Sitea era insotit de un grup de elevi. Actorul Doru Aftanasiu il critica pe profesor in termeni foarte duri 

Un profesor de istorie de la Colegiul „M. Eminescu” este dur criticat de unul dintre actorii importanti ai Nationalului iesean pentru faptul ca ar fi intrerupt sambata seara prima reprezentatie din aceasta stagiune a spectacolului „Nirvana”, regizat de Liviu Cristian.

Actorul Doru Aftanasiu (foto) a scris despre incident pe pagina personala de facebook, folosind un limbaj fara perdea. Potrivit relatarii sale, profesorul Sorin Sitea a urcat pe scena fiind deranjat de expresiile licentioase folosite in interpretarea actorilor. El venise impreuna cu un grup de liceeni sa vizioneze spectacolul, in cadrul unui proiect traditional al colegiului intitulat „Valori culturale romanesti”. „Spectacolul, desi are realmente multa incarcatura si atinge puncte foarte sensibile, adresandu-se mai ales tinerilor, fiind de o extraordinara profunzime, dar si de o mare finete, are si un «pacat» impardonabil pentru unii. Exista si expresii licentioase… Bai, va vine sa credeti ca tipul, fara nici o retinere si-a facut pana la capat meseria de «dascal»? Gagiul, fara nici o greata in el, s-a urcat pe scena si a intrerupt spectacolul. Intr-o pronuntie literara destul de fortata, a zis ceva de genul: «Deci (!) imi cer scuze, dar sunt nevoit sa intervin, eu nu am fost informat de natura interpretarii acestui spectacol, dar acesti copii nu pot asista la asa ceva. Prin urmare, dragi elevi, va rog sa parasiti sala acum». Am privit cam un sfert de ceas cum se mosmondeau «copiii» aia de la Colegiul National «M. Eminescu» sa iasa din sala”, povesteste actorul. In continuare, Doru Aftanasiu catalogheaza gestul profesorului ca fiind lipsit de bun-simt, dar si ipocrit. Asta pentru ca, atrage el atentia, elevii de liceu nu sunt straini de injuraturi, cuvinte si imagini obscene. In plus, e de parere ca tinerii in cauza ar fi putut intelege care este, in realitate, mesajul spectacolului. „Pentru bibiloii care se autointituleaza pompos «cadre didactice in invatamantul preuniversitar» o sumedenie de lucruri nu conteaza, important este ca elevul sa simuleze decenta. Nu-i nevoie chiar s-o aiba. Da, daca i-ar fi lasat sa vada spectacolul pana la capat, pun mana in foc ca pustii aia ar fi iesit din sala mai bogati sufleteste si ar fi fost chiar mai atenti la felul in care se exprima… In afara de faptul ca respectivul a fost total lipsit de bun-simt intrerupand un spectacol la teatru, le-a oferit si chiar le-a indus o mare lectie elevilor care erau cu el: SUCCESUL E ASIGURAT DE IPOCRIZIE”, comenteaza Doru Aftanasiu.

De cealalta parte, profesorul a refuzat sa faca vreun comentariu despre cele intamplate sambata seara si despre criticile actorului.  „O discutie despre asta se face dupa ce ma voi lamuri mai bine asupra unor lucruri. Prefer sa nu fac niciun fel de comentariu in acest moment. Nu stiu despre ce e vorba, ce actor a spus… Deocamdata, ma abtin de la orice fel de comentariu, nu va suparati“, a spus ieri Sorin Sitea. (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Educatie, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Iasi: un profesor curajos ia atitudine si intrerupe o ”piesa de teatru” din cauza LIMBAJULUI OBSCEN. Se presupunea ca e un ”PROIECT EDUCATIV” pentru elevi intitulat ”VALORI CULTURALE ROMANESTI”…

  1. Da, a inceput si se desfasoara sub ochii nostri. In institutiile de stat se propaga in loc de cultura, anticultura, in loc de educatie, murdarie si voma.

    Si “actorii” au nevoie sa fie bine sprituiti si afumati de tutun ca sa presteze asemenea acte abjecte de anticultura.

    De fapt, anticultura e politica de stat. In toata tara se intampla asa.
    La nivel oficial, doar voma.
    La teatru-anticultura, la scoala la fel, la spital crime legale…totul e pe invers.

    Deci: “Valori culturale româneşti”

  2. Felicitari domnului PROFESOR Sorin Sitea ce a dat dovada de resposabilitate in fata lui Dumnezeu dar si in fata parintilor pentru sufletul acestor copii.Daca m-as fi aflat cu copii mei la teatru intr-o astfel de situatie as fi plecat nu dupa 20 min. ci la primul cuvant urat rostit pe scena .
    Daca vrei sa te “cultivi”astfel, nu trebuie sa mergi la teatru….stadionul e mult mai accesibil.

  3. Bine ar fi daca cineva de la Mitropolie s-ar autosesiza si l-ar felicita pe profesorul Sitea. Din partea noastra…FELICITARI DOMNULE PROFESOR!!!

  4. Bravo lui!
    Este un exemplu de atitudine.

  5. “Este o piesă scrisă de un tânăr regizor despre realitatea în care trăieşte el şi noi. Poţi să mergi puţin pe stradă şi auzi vorbindu-se mai urât decât în Nirvana. În filmele româneşti se vorbeşte mai dur decât în Nirvana. Din punctul ăsta de vedere nu e o problemă cu piesa”.I-auzi! Pai daca pot fi injurat gratis pe strada,la ce bun sa mai platesc pentru asta.Oare domnul director ar ramane la fel de senin daca spectatorii i s-ar adresa intr-un limbaj la fel de licentios precum cel din piesa respectiva de teatru? Care va sa zica , daca te astepti sa auzi un altfel de limbaj decat cel de cartier intr-o sala de teatru esti”lipsit de bun-simt, dar si ipocrit”.Pai in cazul asta ma limitez sa merg la opera.Poate pe muzica s-o injura mai putin.Iertati-mi ipocrizia!

  6. bravo lui! A avut curajul sa opreasca un spectacol trivial si a avut curajul sa isi asume raspunderea pt greseala de a nu-l fi vazut inainte. Sunt sigura ca de acum va verifica personal cu mare atentie orice spectacol propus pentru un grup de elevi.
    Cat despre actorii aceia… se pare ca ei nu au invatat mai nimic. Nici macar faptul ca lumea s-a cam saturat de mahalagisme si de urat. Degeaba mesajul se vrea a fi bun daca forma in care e imbracat este scarboasa. Nu sunt multi cei care ar manca o felie de cozonac invelita intr-o bucata de hartie igienica murdara. Un limbaj trivial trage un spectacol bun in jos, chiar daca jocul actorilor e impecabil si talentul lor nemasurat. E ca si cum ai lega pachetul mai sus amintit cu o superba funda rosie.
    Il felicit inca o data pe profesor ca a avut curajul sa lase actorii sa isi consume singuri felia de cozonac. Se pare ca ei adora aroma de mizerie umana.

  7. Daca Teatrul National din Iasi, adicatelea o institutie de cultura de prestigiu, ajunge sa propuna asemenea “piese de teatru”, asemenea “acte de cultura” insamna ca, in fapt, promoveaza incultura si injuratura.
    Astia nu sunt cumva sustinuti din banii mei de taxe si impozite?

    Actori cu talent? Talent la ce, la debitat injuraturi pe scena? Si se taie si bilet pentru asta, se primeste salariu?

    Imi aduc aminte acum de o predica – parca era a Sfantului Ioan Gura de Aur – in care explica cum e cu mersul la teatru. Poate ar trebui cetita in lectura publica, macar la scoala de teologi in devenire din zona.

  8. Actorul respectiv, regizorul si ceilalti actori care gandesc la fel, ei sunt adevaratii ipocriti, pentru ca in sinea lor realizeaza ca limbajul si comportamentul jucat pe scena este unul vulgar si nepotrivit, ca nu e in regula sa smintesti pe cei foarte tineri (caci nu sunt toti pervertiti), dar si pt ca se pun pe ei insisi in asemenea ipostaze degradante (chiar si ca actor, caci actorul are dreptul de a refuza un rol), vocea propriei constiinte le face cunoscut acest fapt, dar cauta sa se justifice prin scuza unui asa zis act cultural (care de fapt este anti-cultura). Referitor la ce i se reproseaza profesorlui, atat timp cat tu insuti nu te cobori la un asemenea nivel de comportament, nu poti fi acuzat de ipocrizie, caci nu toti se comporta ca ultimii vagabonzi de pe strada si nu toti agreeaza asemenea limbaj obscen. Si e foarte normal sa protestezi pentru ca este pana la urma si o lipsa de respect fata de spectatori, nu doar fata de tine insuti (ca actor), iar oamenii au platit niste bani pentru a vedea ceva ce li s-a promis a fi potrivit, inclusiv pentru copiii de 14 ani. Oamenii au venit cu incredere si se poate spune ca au fost inselati, mintiti.

    De ce sa te deranjeze ca respectivii au parasit sala, atat timp cat tu i-ai agresat cu un asemenea limbaj, mai ales daca platesti pentru asta. De aceea se si numeste limbaj licentios, pentru ca incalca normele bunei cuviinte. Respectivii au incalcat deci normele bunei cuviinte. Acel profesor chiar a fost bland, intervenind doar pentru a da un mesaj elevilor sa paraseasca sala, cand putea foarte bine sa ii mustre si sa condamne vulgaritatea piesei, sa le spuna sa le fie rusine si altele. Deci nu vad de unde atata ofuscare la actorul respectiv. Teatrul, in general, a luat-o razna, sunt multe piese care ar trebui (si ar fi trebuit) sabotate, obscene, blasfemice si care promoveaza toate porcariile. In loc sa le fie rusine acelor actori/regizori pt. vulgaritate, si pentru ca aceasta ei o numesc arta si atenteaza la pudoarea spectatorilor, tot ei se supara ca nu li se recunoaste “actul cultural”. Ar trebui cat mai mlta lume sa reactioneze astfel, nu doar sa paraseasca sala, ci sa mustre cu voce tare, astfel incat regizorii sa nu mai simta incurajati sa puna astfel de piese in scena, macar pt asemenea momente penibile, daca tot nu le scade auditoriul.

  9. Bravo domnului profesor si la cat mai multi ca dansul!
    Spectatorii sunt liberi sa plece daca nu le place piesa si “actorii” sunt liberi sa se simte cum vor ei….asta inseamna o lume normala. Am venit sa vad ceva, am si platit bani pentru asta, nu-mi place, imi ataca valorile personale, m-am ridicat si am plecat. Ce atata ofuscare!

    “Poţi să mergi puţin pe stradă şi auzi vorbindu-se mai urât decât în Nirvana”…e adevarat, dar cum s-a ajuns la asta? si chiar si asa sa fie, asta iti da tie dreptul sa-mi poluezi urechile intr-un teatru national traditional?
    Pe toate caile se lupta sa uitam cine suntem, sa ne infuzeze cu imagini, sunete si cuvinte cat mai detestabile, sa i se spuna binelui rau si invers.

    Mie chiar si titlul piesei mi-ar fi trezit ceva banuieli. S-au epuizat toate subiectele pe temele framantarilor lumii de azi si trebuie sa ne ducem cu gandul la Nirvana, si alte “minuni” care ni se tipa azi in urechi si ochi?
    Ei vorbesc despre inocenta, si ca nu se mai poate pastra inocenta in ziua de azi?
    Au ei habar ca tocmai ei ajuta cel mai mult la pierderea inocentei cat mai repede si mai sigur? P
    entru ca duci tinerii la teatru si in loc sa auda o limba curata si frumoasa care sa exprime clar niste idei, probleme de viata, framantari, au parte de acelasi limbajul strazii, poate chiar mai rau si asta intr-un teatru de prestigiu.

  10. CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ◊ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale multe și temeinice.

    DEX

  11. VULGÁR, -Ă, vulgari, -e, adj. 1. Ordinar, grosolan; josnic, mitocănesc. 2. Lipsit de originalitate; comun, obișnuit, banal.

    VULGÁR adj., s., adv. 1. adj., s. v. mitocan. 2. adj. v. mitocănesc. 3. adv. v. mitocănește. 4. v. popular. 5. adj. deșănțat, imoral, impudic, indecent, necuviincios, nerușinat, obscen, pornografic, scabros, scârbos, trivial, (livr.) licențios, (înv. și pop.) scârnav, slobod, (reg.) porcotos, (fam.) deșucheat, porcos, (fig.) decoltat, deocheat, îmbălat, picant, piperat, porcesc, spurcat. (O glumă ~.)

  12. frumoasa atitudine de om moral si crestin adevarat care a reusit sa spuna NU unor mizerii ce ar fi avut unele urmari in educatia copiilor nostri,celor care incercam sa-i aparam si sa-i ferim de astfel de lucruri dar intrebarea mea simpla ar fi unde au fost cei care au lasat sa ajunga pe scena asa ceva sunt orbi sau chiar asta ar fi modul lor de viata!

  13. Trebuie sa recunoastem ca teatrul, dar mai ales mijloacele de tortionare, mai trecute sau prezente, au mai mult succes decat visul dupa o lume cinstita, curata si dreapta. Este mult mai tentat, de acuma chiar ireversibil raul, stricaciunea morala. Ba chiar este mai puternic, se impune cu forta, cu opresiune. De acuma vrea sa ne si convinga cum ca nu mai exista iesire, este normal sa fim badarani. Asta e chiar culmea rautatii, sa te si convinga cu vorba buna, ba chiar prin “cultura”. Eventual la un pahar de vin sau doua-trei.

    TOTUSI exista multi oameni cinstiti, curati, chiar si in mahalaua in care traim. Atunci cum poate veni cineva sa prezinte cultura ciulinilor chiar unor seminaristi, unor copii? Bine ca nu i se permite; bine ca este infruntat fatis. Ar mai ramane sa infruntam fiecare la fel situatiile similare din viata de zi cu zi. Nu numai pt o ameliorare a climatului social, dar mai ales o imbunatatire a starii sufletului nostru. Cu siguranta o mare raspundere o avem toti pt ca nu avem curajul sa raspundem cum se cuvine raului spunandu-i pe nume, ba chiar avem lasitatea de a ne lasa dominati si cultivati de “teatrul” ipocritilor acestei lumi.

  14. Bravo domnule profesor, pentru curaj.

  15. FELICITARI PROFESORULUI!!!

    Adevarata atitudine de dascal.
    Inspectoarea in schimb, ar trebui sa-si dea demisia dupa bilbiielile rusinoase!!!

    M-am timpit eu cumva, de nu pot pricepe cultura drept vulgaritatea adusa pe scena??…

  16. Parinte nu-l cunoasteti indeajuns, dar e bine ca Dumnezeu ne cunoaste pe toti.
    Domnul Sitea nu e ceea ce pare.Gestul lui i-a impresionat pe unii, dar daca nu erau cei de la semianrul Teologic si fetele bisericesti in sala, domnul profesor ar fi savurat momentul foarte bucuros.(noua elevilor de la Eminescu ne aduce filme perverse in care protagonistii fac sex in grup-ce sa facem pentru a demonstra- sa umblam cu reportofoanele si camerele dupa noi-nu asta e treaba noastra-sa se ocupe directiunea de asta).

  17. @ un elev cinstit:

    Poti sa si demonstrezi cumva aceste acuzatii atat de grave si sa ne convingi ca nu e vorba doar despre niste calomnii?

  18. Profesorasul asta este o creatura diabolica: acum doua zile, nepoata mea nu a capatat o nota de zece pentru ca nu a postat in favoarea lui Sitea, in apararea lui fata de gestul incredibil si f.a.s.c.i.s.t facut pe scena Teatrului National din Iasi. Nepoata mea a motivat faptul ca a fost bolnava, ca a avut febra. -Trebuia sa-ti iei laptopul in pat si sa dai si tu citeva comenturi!!!! –Iaa, sa vedem cit ai invatat tu la istorie cit ai lipsit!!!! Sitea i-a pus o intrebare incuietoare si i-a pus nota cinci pe cand toti ceilati colegi au fost notati cu nota maxima pentru postarile facute in toata massmedia

  19. Atentie ! acest om nu este chiar ceea ce pare… vorbesc din pacate in cunostinta de cauza si as putea spune din propria experienta. Sunt sigur ca timpul va demonstra cine este de fapt acest personaj si mai ales cu ce se ocupa … in cadrul colegiului Eminescu ! pana atunci, mare grija !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare