Ce crede un geniu in matematica intors in tara, Sergiu Moroianu, despre ROMANIA, EDUCATIE, TELEVIZOR, DISTRUGEREA INVATAMANTULUI ROMANESC PRIN “REFORME”: “A renunta la televizor este una dintre conditiile necesare pentru o viata placuta Domnului”

25-08-2012 5 minute Sublinieri

În matematică, Massachussets Institute of Technology este vârful absolut. În 1999, din cei 90 de doctoranzi ai MIT, 8 erau din ţara noastră. Sergiu Moroianu (39 ani) este unul dintre ei. Cu un background educaţional remarcabil, ce include, pe lângă doctoratul obţinut la Boston, un master la École Polytechnique din Paris, două postdoctorate, unul la Hamburg, celălalt la Toulouse, matematicianul român este de găsit, astăzi, pe Calea Griviţei, la numărul 21. Aici se află Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, pentru care a ales să revină acasă. Și tot aici, locul de unde vor prinde aripi, fără îndoială, noile idei şi idealuri ale acestui personaj cu totul spectaculos, prin nivelul de educaţie la care a ajuns la vârsta sa, prin rezultatele uluitoare pe care le-a avut dintotdeauna la matematică. Povestea lui Sergiu Moroianu este una de spus acelor copii pentru care părinţii lor îşi doresc tot ce poate fi mai bun şi mai măreţ. […]

Nici nu avea cum altfel Sergiu să-şi afle vocaţia. Ambii părinţi, matematicieni. Fratele mai mare, Andrei, matematician şi cercetător la Paris, unul dintre olimpicii remarcabili ai României, pe plan mondial, cu 3 participări, din care două cu punctaje maxime obţinute. Este limpede că vorbim cu şi despre un matematician înnăscut şi născut într-o familie de elite ale acestei ştiinţe. Îmi punctează clar şi meritul său: „multă muncă, individual şi la cercurile din Bucureşti, care atrăgeau, în urmă cu două decenii, elita elevilor”. La MIT, Sergiu consideră că a ajuns şi datorită calităţii de top a educaţiei şi renumelui mondial al Facultăţii de Matematică, din Bucureştiul anilor ’90. Puţini îşi mai amintesc că aceasta era una dintre cele 50-60 de universităţi de pe Glob din care erau recrutaţi doctoranzii în matematică de către Massachussets Institute of Technology. Cât de important este pentru un om atât de capabil ca el să fie recunoscut oficial? „Sigur că este important! Este plăcut şi stimulant să fii recunoscut de societate. În SUA, a fi student la MIT este ceva care impune admiraţie. În România, cercetătorii au mai degrabă o imagine ciudată în imaginarul colectiv. Un bancher m-a întrebat odată de ce nu fac altceva, cu siguranţa de sine a omului care a găsit răspunsurile la întrebările vieţii…”

„Trebuie să reînnodăm tradiţia învăţământului de dinainte de ’89”

Și-a petrecut jumătate din viaţa de adult în străinătate. „Este destinul contemporan a milioane de români”, îmi aminteşte. Și-a întâlnit soţia la Boston, un oraş care îi este cu atât mai drag. Sergiu Moroianu s-a născut la Bucureşti. A urmat un liceu de informatică, într-o clasă de olimpici. „Deşi nu toţi mergeau la olimpiade, nivelul colegilor mei, la matematică, era impresionant”. Din 1993, a fost plecat din ţară aproape 12 ani: la studii, postdoctorate şi în calitate de visiting professor, la ENS şi École Polytechnique, la Paris. „Am plecat pentru că aşa era tendinţa atunci. Cred că nu s-a schimbat prea mult, între timp”. Ce s-a schimbat, însă, ştim deja. Dezastrul şcolii româneşti, care împinge mult la emigrare, după cum consideră cercetătorul român, nu a fost niciodată mai mare. De ce crede acest matematician de calibru că s-a ajuns aici?

„Păcatul originar”, spune el, „este dorinţa de a ne rupe cu orice preţ de perioada Ceauşescu, refuzând toate aspectele societăţii de atunci. Este şi o greşeală de logică la mijloc.

Matematicianul explică:

„Pentru a nega un sistem de «n» afirmaţii, este suficient să negăm una din ele, nu pe toate. Dacă regimul comunist era «rău», asta nu înseamnă că toate acţiunile sale erau «rele». Sistemul nostru de educaţie preuniversitară, unul dintre cele mai performante din lume, în anii ’80, a fost distrus sistematic, din motive ideologice, de dragul «reformei». Un concept care, între paranteze fie spus, aminteşte straniu de revoluţia permanentă a lui Troțki. Au fost, practic, eliminate uniformele, s-a încurajat indisciplina. Au fost micşorate salariile profesorilor, motivând astfel şi tolerând corupţia. Au fost introduse manuale multiple, inclusiv la materii nesubiective, precum matematica. A fost acceptată frauda la note, au fost eliminate examenele de treaptă şi de intrare la facultate, pentru a înlătura orice simptom al rezultatelor slabe la învăţătură.

Ce ar trebui să facem, pentru a repara, pare simplu, în teorie, dar contravine ideologiei care ne conduce: trebuie să reînnodăm tradiţia învăţământului de dinainte de ’89, care, la rândul ei, continuă tradiţia interbelică: să reintroducem uniformele, examenele, notele pe merit. Să sancţionăm drastic frauda. Un prim pas a fost făcut prin supravegherea corectă a Bac-ului din 2011 şi 2012. Trebuie continuat. Trebuie renunţat sau nuanţată aderarea la procesul Bologna, prin care se presupune că 60% dintre tineri ar avea vocaţie de studii universitare. Este lipsită de sens o ţară cu 60% «boieri». Trebuie revenit la sistemul în care facultatea era pentru elite: 10% dintr-o grupă de vârstă sau atât cât este nevoie pentru funcţionarea sănătoasă a societăţii. Astăzi, România se scufundă în datorii. A pierdut un sfert din populaţie, şi-a vândut toate bunurile economice. Se aculturalizează, prin adoptarea subculturilor afro-americană şi oriental-balcanică. Este o ţară în derută. În acelaşi interval de timp, proporţia de studenţi s-a înmulţit cu 5. Dacă ar fi folositoare atâtea studii, cred că s-ar răsfrânge pozitiv în jurul nostru. În realitate, este vorba, în cele mai multe cazuri, cu excepţia a aproximativ 10 universităţi cu tradiţie, de false studii, diplome obţinute pe bani, fără niciun conţinut.”

O viziune diferită asupra României de mâine

După masterul (DEA) la École Polytechnique din Paris, „care a durat 9 luni, nu asemeni altor mastere siciliene” şi doctoratul la MIT, Sergiu a revenit la Bucureşti, pentru doi ani. A plecat din nou pentru postdoctorat, la Hamburg şi Toulouse. Și, din nou la Bucureşti. Definitiv, din câte se pare. „Este o axiomă: sunt hotărât să profesez şi să trăiesc în România. Știu că există enorm de multe lucruri pe care le pot face aici pentru binele societăţii.” Dar Sergiu mai ştie ceva: că, în acelaşi timp, există şi forţe importante care se opun realizării lor. Un lucru pe care şi-l doreşte peste măsură acest matematician este să le împărtăşească şi altora din experienţa acumulată, din tot ceea ce ştie de la cei mai buni. Un mare noroc de a-i fi discipol. Dar drumul pare încă lung până acolo. Posibilitatea ca tinerii români să îl aibă pe Moroianu, conectat cu adevărat la ştiinţa actuală, îndrumător de teză de doctorat este, pentru moment, doar un vis. Deşi are abilitarea din Franţa încă din 2004 (avea 31 de ani când a obţinut-o!), la Bucureşti, acestui cercetător de talie internaţională nu i s-a dat dreptul de a avea doctoranzi. Poate candida la funcţia de profesor universitar în Franţa şi în toate ţările civilizate. Nu şi în România. Și totuşi, aceasta este ţara pe care v-aţi ales-o, îi amintesc, un pic jenată, lui Sergiu Moroianu. „Nu voi acuza niciodată România pentru greşelile politicienilor. Nu România este indolentă şi nedreaptă. Suntem conduşi de impostori, de oameni fără valoare, veleitari şi falsificatori”.

Și atunci noi înţelegem că motivele pentru care lui Sergiu îi este greu să-şi găsească locul într-un mediu atât de viciat sunt masterul lui valabil, doctoratul susţinut sub îndrumarea unei somităţi, la Massachussets Institute of Technology, diploma de abilitare din Franţa, activitatea veritabilă de cercetare în domeniul matematicii.

Epilog

La 8 ani dupa diploma de abilitare obţinută la Paris, Sergiu Moroianu şi-a depus, recent, din nou, la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din România, a doua teză de abilitare. Cu ce şanse? Nu se ştie. “Poziţiile de decizie sunt, din nefericire, deţinute, la noi, de falşi profesori universitari, care acordă titluri de doctor unor falşi doctoranzi”.

În Parlamentul României, peste 25% dintre reprezentanţi au un doctorat. Mulţi l-au obţinut în timpul carierei de politicieni… […]

CHESTIONARUL INCOME

[…]

8. Ce faceţi în timpul liber, dacă aveţi?

Nu am cu adevărat timp liber, nu consider cititul ca pe o distracţie. La noi acasă nu există televizor. Cred că a renunţa la televizor este una dintre condiţiile necesare, nu şi suficiente, pentru o viaţă plăcută Domnului pe acest pământ. Sper că nu dezamăgesc, dar nu doresc să apar la televizor. Mi-am format o atitudine de viaţă în refuzul televizunii, ca mijloc de influenţare. Cred că uitatul la televizor este nociv, indiferent de conţinut.

9. Sunteţi părinte. Astăzi, copiii noştri sunt tot mai răsfăţaţi, într-un mod discutabil. Ce filosofie aplicaţi în educaţia copiilor dumneavoastră?

Copiii au interesele şi motivaţia lor, care le vin din interior. Cu regret am constatat că nu le pot influenţa eu, ca părinte. Ceea ce pot face este să le asigur cât mai multe ocazii să-şi descopere înclinaţiile. Pot să-i feresc de obiceiuri dăunătoare – tv, jocuri pe calculator, moda ţigănească în limbaj, vestimentaţie, muzică. Să încerc să le modelez gusturile prin muzică clasică, să le transmit, atunci când se iveşte ocazia, unele frânturi de istorie, limbi străine, ştiinţe. Dar reuşita în viaţă este un concept vag pentru mine însumi. Nu ştiu ce ar însemna, cu atât mai puţin, pentru copii…

10. Ce ţară v-aţi alege, într-un context ideal?

Sigur că România. Poate ar fi România anilor ’70–’80, cu toate dificultăţile de atunci. Părinţii mei nu au fost membri PCR, am avut o copilărie săracă material, dar o calitate a vieţii pe care nu o mai pot oferi azi copiilor mei. Era o ţară onestă, care muncea şi îşi plătea datoriile. Punctul cel mai criticabil a fost, probabil, restrângerea libertăţilor individuale. Poate părea paradoxal, dar cel mai atrăgător aspect pentru mine a fost absenţa televiziunii ca centru al vieţii oamenilor. Când sunt primit în vizită cu aparatul TV aprins – nu mi s-a întâmplat decât la noi în ţară, niciodată în străinătate – îmi amintesc, cu nostalgie, de Epoca de Aur. Dar sunt convins că România de azi poate să se ridice din nou măcar la nivelul acelor timpuri.

SERGIU MOROIANU
Vârsta: 39 ani
Profesie: matematician
Domiciliu: Bucureşti
S-a întors din: SUA
Ocupaţia actuală: cercetător ştiinţific II la Institutul de Matematică al Academiei Române, visiting professor la ENS şi Ecole Polytechnique din Paris


Categorii

Articolele saptamanii, Educatie, Razboiul impotriva Romaniei, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

55 Commentarii la “Ce crede un geniu in matematica intors in tara, Sergiu Moroianu, despre ROMANIA, EDUCATIE, TELEVIZOR, DISTRUGEREA INVATAMANTULUI ROMANESC PRIN “REFORME”: “A renunta la televizor este una dintre conditiile necesare pentru o viata placuta Domnului”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @Doroteea:
    Doua intrebari:
    De ce este acesta un moment potrivit?
    Ce este sinuciderea politica pentru un cvasinecunoscut, in Romania?

  2. vlad,
    si pe mine m-a lasat fara grai comentariul Crinei. Am crezut ca nu mai stiu sa citesc romaneste.
    In anii ’80, stateam la rand in fata alimentarei pt un litru de lapte si doua borcanele de iaurt de la ora 3 dimineata si adeseori plecam acasa fara sa cumpar pt ca se terminau cu cateva persoane inaintea mea (asta iarna, si eram insarcinata in luna mare, dar nimeni nu-mi dadea peste rand, pt ca toti aveau copii mici acasa – altfel s-ar fi lipsit si ei, cum faceau si altii)) . Primeam o jumatate de paine zilnic pe baza unei cartele. In casa dormeam in frig si in intuneric, apa calda aveam la robinet de doua ori pe saptamana cate doua ore. Apa rece aveam zilnic, intre orele 7.00 si 21.00. In aceste conditii de 24 de karate 🙂 am crescut un bebelus… Intr-adevar, povesti de groaza din Epoca de Aur 🙁

  3. @Vlad, cititor
    Ce a spus Crina este adevarat si nu mi se pare ca a facut apologia conditiilor de viata din “epoca de aur”: “am avut suficiente lipsuri ,daca ar fi sa aleg acum mi-as creste copii pe aceleasi principii”
    “Sustin sistemul educational Ceausist….si cred ca cel de azi a fost distrus si de parinti!…Acei parinti care au considerat ca o mica atentie le face “odrasla ” mai inteleapta!”

    Sistemul educational de azi este un dezastru total, dar viitorul sumbru nu pare sa-i nelinisteasca nici pe tineri nici pe parintii lor.
    Invatamantul superior producea absolventi foarte bine pregatiti, dintre care multi lucreaza azi in alte tari pe posturi foarte bine platite. Acum ce produce invatamantul romanesc?

  4. @Titus L:

    Pai uite draga Titus de ce o vad geniala: in primul rand pt ca exprima o pozitie radicala, dar o face DUPA alegeri si, mai ales dupa ce si-a demonstrat eficienta si carisma politica. Daca astfel de declaratie ar fi fost facuta inainte de alegeri, ei riscau sa-si piarda o parte importanta de electorat – pt ca, sa nu uitam, cred ca exact ‘hipsterii’ si ‘ongistii’ ‘liberali’ au votat usr. Riscul asta insa e mai mic acum, pt ca ei stiu ca cea care a dus un partid atat de necopt la procente atat de bune este Clotilde – asadar, sotia celui care, iata, acum se declara fie si indirect anti-lgbt si anti-ongist. Cu toate astea, a spus-o el, nu Clotilde, astfel incat impactul pt ea e mai bland, nu a avut nimeni ocazia sa o vada chiar pe ea pronuntand astfel de declaratii ‘scandaloase’. Cu alte cuvinte, el isi declara adevarata directie, dar DUPA alegeri si dupa ce a dovedit (prin procentele obtinute) ca nevasta-sa este adevaratul motor al partidului. De-acum, electoratul n-are decat sa aleaga: ori e cu Clotilde (adevaratul vector de imagine al partidului) dar anti-lgbt, ori e hipstero-liberal, dar merge cu Nicusor (un personaj insipid dpdv al fortei politice). Adevarata fata s-a aratat la momentul oportun. Mai mult, isi declara pozitia anti-lgbt INDIRECT, ceea ce iar mi se pare f abil. Si, in plus, arata si ce tare ar fi fost partidul daca ar fi adoptat clar aceasta pozitie de la bun inceput – dar prezinta asta ca pe un fapt de la sine inteles, intr-un context care nu vizeaza diret subiectul. Iata de ce mi se pare totul atat de genial incat mai ca as zice ca nu a fost premeditat, ci pe bune.

    Sinucidere politica a usr? Pai, uite, deja Nicusor Dan a amenintat cu excluderea lui Moroianu din partid, ca cica le-a afectat imaginea (in treacat: deci pt Nicusor, a fi anti-lgbt echivaleaza cu patarea imaginii… asta spune multe! Si ma indoiesc ca Moroianu nu a stiut aceasta pozitie a lui N. Dan pana acum, dar, probabil, a evitat sa o abordeze tocmai ca sa nu riste pierderi masive de electorat – din nou ipoteza premeditarii declaratiei devine plauzibila). Or, plecarea lui Moroianu inseamna, predictibil, plecarea Clotildei, ceea ce, mai departe, inseamna devertebrarea partidului.

    Nu stiu, cam asa se vede de aici, din ‘campii’ mei :))

  5. @ Doroteea:
    Nu pot sa pricep, orientarea USR a fost cumva ascunsa si abia acum este momentul propice sa fie dezvaluita? Mie nu mi s-a parut deloc un secret orientarea USR si nu mi s-a parut ca votantii USR nu au stiut ce au votat. Cunosc personal pe unii dintre ei si le stiu opiniile si convingerile si conceptiile. Mai precis: tocmai d-aia au votat USR. Deci: in viziunea mea daca se pronunta anti-lgbt, cum spui, inainte de alegeri, abia atunci era un fel de sinucidere politica, pentru ca se scotea singur de la masa impartelii. Raman deci la parerea mea, este un oportunist, fara prea multe scrupule, care si-a urmarit propiul interes. Ca era prieten cu Nicu Sordan (!) din copilarie prea putin ma intereseaza. Eu stiu asa: amicus Plato sed magis amica veritas. ASTA ar fi aratat ca are caracter (si despre caracter vorbeam), si nu cine stie ce calcule in favoarea unor interese incerte. S-a dovedit o vulpe care acum se vrea leu, probabil ca l-a citit pe Machiavelli dar nu a ajuns pana la Steinhardt.

    Despre sinuciderea politica: Moroianu acesta nu are cum sa se sinucida politic pentru ca el nu exista politic. NU a auzit nimeni de el, mai putin Clotilde si Nicusor, poate ca acum si acesti Paun si Wring. De fapt tipul abia acum are o tentativa de a se naste politic. Stia cineva ceva de el, vorbeam noi de Moroianu daca nu facea putin scandal? Aproape sigur nu. Iar eu n-as paria ca Clotilde pleaca dupa Moroianu si impreuna cu el. Nu uita ca ei sunt din partea dreapta tanara, frumoasa si libera, deci un partener nou (sau poate partenera!) care sa corespunda se gaseste oricand conform doctrinei. Stiu ca par malitios in ceea ce-i priveste, dar eu nu fac decat sa le interpretez gesturile conform propriilor lor principii: adevarurile lor sunt mai presus decat Adevarul si ei sunt gata sa dea un exemplu despre cum ar trebui sa se dedice oamenii de tip nou adevarurilor in care cred. Ca doar d-aia se “sacrifica” pentru noi intrand in politica, ca sa ne arate cum se face altfel.

    In ceea ce ma priveste, nu pot sa am decat dispret pentru orice fac ei in calitatea auto-asumata de lideri ai acestei natii romanesti. In fapt ei sunt la fel de straini de Romania si poporul roman precum au fost cei care au omorat zeci de studenti romani in martie 1906 pentru ca voiau sa aiba dreptul la limba romana in Romania, la Bucuresti, sau cei care au tras cu tunurile in taranii infometati un an mai tarziu. Nu intamplator, tot liberali cu ifose europene. Cu siguranta as ajunge sa-i pretuiesc daca s-ar ocupa de matematicile lor – unde se lauda cu ofertele din strainatate pe care le-au refuzat – si ne-ar lasa in pace. Omenirea ar fi mai castigata daca ei si-ar exercita geniul acolo unde se manifesta el, iar eu si poate patria le vom fi recunoscatori.

  6. @Titus L
    Am o veste buna pentru tine: geniul in matematica, cvasinecunoscut in Romania distrusa, a fost exclus din USR pentru anormala inteligenta si tarie de caracter!
    Sergiu Moroianu, sotul vicepresedintelui Uniunii Salvati Romania, Clotilde Armand, a fost exclus din USR prin votul unanim al conducerii partidului, in urma acuzatiilor conform carora “echipa de comunicare/campanie” a USR ar fi asociat imaginea formatiunii cu activistii LGBT si cu Soros
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21478355-sergiu-moroianu-sotul-lui-clotilde-armand-fost-exclus-din-usr-nicusor-dan-este-decizie-trista.htm

  7. „Sunt primul şi singurul tânăr doctor de la MIT care trăieşte în ţară. La IMAR am fost bine primit“, declara Moroianu într-un inetrviu acordat în 2011 pentru „Jurnalul Naţional”. Primele premii obţinute de Moroioanu în cariera sa de matematician sunt cele de la începutul anilor ’90. În 1990, acesta a câştigat la Olimpiada Internaţională de Matematică locul doi, iar un an mai târziu a s-a clasat pe primul loc. 13 ani mai târziu, în 2004, acesta a primit premiul „National Foundations for Science and Arts“, iar în 2005 a fost câştigat premiul „Simion Stoilov” al Academiei Române. De asemenea, Moroianu a fost invitat să ţină seminarii la instituţii din Paris, Toulouse, Lyon, Potsdam, Bucureşti şi Chişinău.
    http://adevarul.ro/news/politica/ce-determinat-o-clotildearmande-candideze-primaria-sectorului-1-partea-usb-1_56fc1e7f5ab6550cb866e762/index.html

    Andrei Moroianu, fratele lui Sergiu Moroianu a fost mai inspirat si a ramas in Franta, departe de mocirla de pe malurile Dambovitei.

    INTERVIU Andrei Moroianu, olimpic cu doua medalii de aur “pur” la Matematica, astazi director de cercetare la Paris: Matematica era singura materie la scoala unde nu era nevoie sa inveti pe de rost pentru note bune

    Andrei Moroianu a participat de trei ori la Olimpiada Internationala de Matematica, unde a obtinut medalie de aur cu punctaj maxim in 1987 si 1989 si medalie de argint in 1988. Fratele sau, Sergiu Moroianu, impartaseste aceeasi pasiune si participa de asemenea la Olimpiada Internationala de Matematica in 1990 si 1991, unde obtine medalie de argint si apoi aur cu punctaj maxim.
    http://www.hotnews.ro/stiri-aniversare_olimpiada_matematica-17238599-interviu-andrei-moroianu-matematician-doua-medalii-aur-pur-olimpiada-internationala-matematica-astazi-director-cercetare-paris-matematica-era-singura-materie-scoala-care-nu-era-nevoie-inveti-rost-pent.htm

  8. @Titus L:

    Ma gandeam la sinuciderea politica a usr – mai bine zis uciderea venita din partea unui membru dizident. Daca ii va urma si Clotilde sau nu, daca usr va rezista sau nu in noile conditii, ramane de vazut. Ai si tu dreptate poate (nici eu nu sunt sigura de a mea). Eu una dau oamenilor credit pt orice gest binevenit, iar aceasta delimitare clara de lgbt&ong a unei personalitati totusi apreciate public si implinite profesional eu o vad ca pe ceva pozitiv. O parere.

  9. Clotilda si-a inselat sotul cu partidul!
    Cu ocazia lansarii cărții sale „Am ales România”, Clotilda isi “apara” sotul: “Este o decizie greşită a lui”
    http://www.stiripesurse.ro/reac-ia-lui-clotilde-armand-dupa-ce-so-ul-sau-a-fost-exclus-din-usr-este-o-decizie-gresita-a-lui_1169776.html

    Nu inteleg ce or avea unii cu o femeie atat de credincioasa, numai buna de pus la rana ca sa se cangreneze!

  10. REACȚIA soțului lui Clotilde Armand după ce a fost EXCLUS din USR de Nicușor Dan
    “Dacă aș fi vrut să fac rău aș fi ieșit în public înainte de alegeri.”
    “Mulțumesc tuturor celor care v-ați exprimat simpatia pentru mine.”
    “Sunt un om care prin meseria lui știe să rezolve probleme, o voi rezolva și pe aceasta.”
    http://www.stiripesurse.ro/reac-ia-so-ului-lui-clotilde-armand-dupa-ce-a-fost-exclus-din-usr-de-nicu-or-dan_1169820.html

  11. Crezi ca esti singurul nemultumit? Fiecare avem nemultumirile noastre, dar RUFELE SE SPALA IN FAMILIE!!! Iti reprosez CAMPANIA MEDIA NEGATIVA care a profitat & exploatat la maxim incidentul! Trebuia sa te AUTOSUSPENZI din usr inainte sa se ajunga la excludere!!

  12. @Mircea:

    In familie sau in famiglie? Ca sa-l citam pe om, el a spus ca daca voia sa faca rau, expunea aceste lucruri inainte de alegeri. Poate nu a avut abilitate politica, insa apartenenta la un partid nu ar trebui sa insemne renuntarea la gandirea si vocea proprie. Ori e democratie, ori nu e.

  13. @M: Pentru mine nu este nici o veste, nici buna, nici rea, de nici un fel. Vestea este buna pentru Moroianu insusi, pentru ca sa fii exclus din chestia aia nu poate fi decat ceva bun. Sper pentru el sa nu mai intre in alta chestie, adica sper sa fie macar acum bine intentionat si sa invete din ce traieste. Este olimpic la matematica? Foarte bine. Sa se ocupe de matematica. Daca va demonstra Conjectura lui Goldbach ne vom mandri cu el. Deocamdata a esuat cand a vrut sa se ocupe de altceva.

    @Doroteea:
    Daca Moroianu spunea “iertati, am gresit ca m-am aliat cu astia, care sunt asa si pe dincolo”, era ceva demn de atentie. Dar asa, el a iesit in public sa acuze pe altii de un rezultat sub asteptari. Alianta cu Soros si discursul implicit sau explicit pro-lgbt al USR l-au deranjat pentru ca au luat prea putine voturi, nu pentru ce sunt ele de fapt. Deci eu nu vad nici o delimitare. Daca pacaleau mai multa lume sa-i voteze, primea si el altceva decat excludere din partid, mai vorbea? Nu stim noi, dar Sergiu Moroianu stie.

  14. … si un pic de comic involuntar:

    http://www.dcnews.ro/clotilde-armand-i-sergiu-moroianu-mesaj-video-dupa-decizia-usr_526231.html

    Par niste copii care se joaca, total imaturi inclusiv in modul de a comunica ceva, nu mai vorbesc de raportarea la chestiunile mari si serioase. Iar farmecul frantuzoaicei in a se contrazice de la un moment la altul, razand cu gura pana la urechi (si la propriu) e inegalabil. Haioasa si situatia in care tatal sta cu cei 6 copii acasa in timp ce mama face politica “mare” si crezand ca poate sa fie fix in acelasi timp si cu Hristos si cu Satana… Soros-Ciolos. Si refuzand sa accepte ca Nicusor, prietenul lor de acum 20 de ani, s-a schimbat la 180 de grade si e acum sclavul zelos al altora foarte mari, carora le-a vandut sufletul. De asta cred ca sunt si atat de confuzi si au amestecat toate planurile si valorile in ceea ce priveste USB-ul devenit USR. Sper sincer si pentru Coltilde sa redevina sotie si mama si sa lase salvarea Romaniei pe seama altora… Ar fi pacat sa se rateze astfel ca mama, desi e evident ca vocatia ei e in directia asta si copiii aceia chiar o cer, au nevoie de ea (ea o recunostea). La fel cum sper ca dr. Danaila sa continue sa opereze si sa nu isi compromita si iroseasca in politica ultimii ani ai vietii. Sunt sigur ca nici acum nu si-a dat seama in ce hal a fost folosit.

  15. @admin2
    Nu m-am uitat la film, dar probabil ca este vechi de cel putin 4-5 ani, pentru ca nu mai au 6 copii ci numai 4.

    Cei doi soți au patru copii, iar în cartea ”Am ales România. Povestea mea”, Clotilde Armand a dezvăluit că a mai avut două fete, Ondine și Clara, care au murit la vârste fragede.
    https://www.antena3.ro/actualitate/tragedia-lui-clotilde-armand-388151.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare