Din seria “nici usturoi n-au mancat…”: economistul-sef al FMI: AUSTERITATEA DAUNEAZA CRESTERII ECONOMICE/ Cavalerul Jedi Van ROMPUY pentru UNIUNEA EURO si contra SUVERANITATII NATIONALE

8-12-2012 3 minute Sublinieri

Politicile de reducere a deficitelor publice puse în aplicare în Europa au avut un impact ‘considerabil’ asupra creşterii, a recunoscut joi economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, într-un interviu acordat postului american de radio NPR şi preluat de AFP.

‘Dacă analizaţi fiecare ţară în parte, veţi ajunge la concluzia că acele ţări care au recurs la cele mai drastice măsuri de reducere a cheltuielilor sunt chiar cele care au înregistrat cea mai mică creştere’ economică, explică Blanchard. Anterior, el a admis că efectele politicilor de austeritate asupra creşterii economice au fost subestimate, mai ales în cazul Greciei, aflată în recesiune pentru al cincilea an consecutiv. Vorbind despre posibile soluţii, economistul-şef al FMI subliniază că ‘este foarte greu de stabilit ce este mai eficient: să scazi cheltuielile sau să creşti impozitele’, în opinia sa varianta optimă fiind combinarea celor două. AGERPRES

Pe 6 decembrie, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a făcut public raportul său asupra aprofundării Uniunii economice și monetare.

Textul, care va fi discutat în timpul summitului șefilor de stat și de guvern din 12 et 13 decembrie, fixează cele trei etape ale foii de drum: de acum până în 2013, punere în practică a supervizării unice a băncilor europene de către BCE; 2013-2014, punere în practică a unei autorități unice de restructurare și de lichidare a băncilor în dificultate din zona euro și de susțineri țintite pentru statele în dificultate; după 2014, punere în practică a unei “capacități bugetare” proprii, embrion al unui buget central al zonei euro.

Ţările din zona euro şi-ar putea pierde puterea de a stabili propriile bugete şi ar putea ajunge să predea suveranitatea economică Bruxelles-ului prin planul secret al preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy prin care acesta vrea să “finalizeze” proiectul monedei unice europene, scrie The Telegraph.

Planul pentru “realizarea uniunii economice şi monetare” a fost schiţat într-un document confidenţial văzut de The Telegraph. Acesta va fi discutat de liderii UE la summitul de săptămâna viitoare. Ideile schiţate de Rompuy variază de la reforme financiare deja discutate la o uniune politică în cadrul zonei euro. “Obiectivul general va fi ca politica economică să fie elaborată progresiv la nivel european”, se arată în raport.

De asemenea, Rompuy se aşteaptă ca UE să fie de acord cu un “cadru operaţional” pentru ca în martie anul viitor Banca Centrală Europeană (BCE) să devină autoritatea unică de suprave­ghere a sistemului bancar din zona euro, cu toate că Franţa şi Germania au încă dispute pe această temă. Preşedintele Consiliului European vrea ca apoi să se realizeze o “uniune bancară completă” şi ca anul viitor să fie elaborate propuneri legislative pentru înfiinţarea unui fond comun de bailout pentru bănci, precum şi a unei scheme de garantare a depozitelor la nivelul zonei euro.

Aceste propuneri sunt şi mai controversate decât cea care vizează ca BCE să aibă rolul de autoritate de supra­veghere în cadrul uniunii monetare. De asemenea, în raport se menţionează că în 2014 toate statele din zona euro va trebui să “îşi asume angajamente de natură contractuală cu instituţiile UE în privinţa măsurilor şi reformelor pe care se angajează să le realizeze, precum şi asupra mijloacelor de implementare ale acestora”.

După ce vor fi îndeplinite aceste condiţii care stau la baza planului – uniunea bancară şi contractele obli­gatorii de politică bugetară – se va trece la “finalizarea” proiectului monedei unice, care va “presupune modificarea tratatelor” UE după 2014. În final, proiectul presupune ca toate ţările din zona euro să renunţe la suveranitatea fiscală, urmând ca deciziile asupra bugetelor naţionale să fie luate de comun acord, iar politicile economice vor fi coordonate la nivelul uniunii monetare.

Potrivit proiectului realizat în colaborare cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, Marea Britanie va rămâne izolată. Acest lucru îi va determina, cu siguranţă, pe britanici să organizeze un referendum în privinţa părăsirii UE în a doua jumătate a anului 2014, chiar înainte de alegerile generale.

Zona euro reprezintă un proiect catastrofal din care Germania are foarte mult de câştigat, iar statele de la periferia uniunii monetare generează probleme, este de părere primarul Londrei, Boris Johnson. În cele din urmă, moneda comună “va exploda”, a adăugat oficialul britanic în cadrul unui discurs privind situaţia Europei.

“Exact cum s-a anticipat, politica monetară comună a devenit un motor letal, care simultan catapultează bunurile germane în regiune şi adânceşte problemele ţărilor de la periferia uniunii monetare, ale căror costuri cu forţa de muncă le împiedică să devină competitive”, a declarat Johnson, citat de cotidianul The Guardian.

Edilul Londrei a mai spus că se aştepta ca Grecia să fi părăsit zona euro până în prezent, dar în cele din urmă, după ce va mai produce o perioadă probleme unor regiuni din Europa, zona euro “va exploda”.Am crezut că uzo (băutură specifică Greciei, n.r.) va fi mai ieftină de Crăciun”, a spus Johnson, făcnd referire la ieşirea statului elen din uniunea monetară.

Conform primarului Londrei, zona euro “va şchiopăta” în continuare, cu rate “sclerotice” de creştere economică şi ca provoca probleme în unele regiuni din Europa.  Boris Johnson a criticat şi politica foarte exigentă a Germaniei privind respectarea angajamentelor de către Grecia.

“Multe din funcţiile guvernului de la Atena par să fi fost preluate de cancelarul german Angela Merkel. Nu prea este soluţia pe termen lung la care sperau grecii în 1944”, a precizat acesta.

Primarul a atacat şi integrarea fiscală şi politică mai puternică din Europa ca fiind “nedemocratică” şi “probabil imorală”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Din seria “nici usturoi n-au mancat…”: economistul-sef al FMI: AUSTERITATEA DAUNEAZA CRESTERII ECONOMICE/ Cavalerul Jedi Van ROMPUY pentru UNIUNEA EURO si contra SUVERANITATII NATIONALE

  1. trag din toate partile ca sa provoace haos si tulburare si ca popoarele sa ajunga ele sa ceara “unitate”; conducerea FMI nu intamplator a fost “data” francezilor, se stia ca mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la conflictul cu nemtii si americanii au de castigat imens din caderea euro;

  2. Germania e noul bar(r)os cu care Intunecatii sion(an)isti *forjeaza* noua Europa: buimaca, lalaie,impotenta,mulsa de tot si de toate resursele:naturale,industriale si minerale.
    Doar bavarez era copilul-fierar din fresca de la D(enver)IA…chiar daca contextul parea post ww3.
    Provoaca Rusia sa si guste *visu i de marire*(al piticului Petrica=umflat Cel Mare):Stramtorile si Ierusalimul;apoi le sar la ceafa, sa le ia resursele din partea europeana….Ca pe Siberia lor cea draga , le o vor lua ochii oblici galbejitii…

  3. Pingback: Stiglitz si Krugman despre Europa, moneda euro si politicile austeritatii: PRINCIPALELE RISCURI PENTRU ECONOMIA MONDIALA/ Est-europenii, cei mai dezorientati din cauza crizei economice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Alexandru Athanasiu: ROMANIA ESTE COBAIUL FMI! [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: NOUA RELIGIE A EUROPENISMULUI. De ce poate deveni Uniunea Europeana NOUL TOTALITARISM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Ipocrizia Comisiei Europene: AUSTERITATEA A INCALCAT DEMOCRATIA SI DREPTURILE OMULUI. Dar gura nu-i miroase… - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare