Presa ucraineana despre planul rusesc al TRANSNISTRIEI MARI

13-12-2012 2 minute Sublinieri

Evenimentele recente din jurul nerecunoscutei republici nistrene reprezintă o ameninţare gravă la adresa independenţei Ucrainei şi a integrităţii sale teritoriale, scrie în ediţia sa de astăzi ziarul Den (Ziua), care dezvăluie existenţa unui aşa-numit “plan Marakuţa” de rezolvare a diferendului transnistrean, după numele fostului preşedinte al Consiliului Suprem de la Tiraspol (Parlamentul regiunii separatiste), Grigori Marakuţa.

“Toate speranţele de reglementare a conflictului transnistrean s-au risipit. După reinstalarea lui Putin la Kremlin, a revenit cursul agresiv de păstrare a regiunii separatiste sub protectorat rusesc”, comentează publicaţia menţionată, care evidenţiază că, după recenta vizită a vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova şi Transnistria şi a retoricii sale dure faţă de Chişinău, totul a devenit foarte clar. Conducerea transnistreană a fost pusă în condiţie de situaţie financiară deficitară, iar pentru ca Moscova să aloce fonduri Tiraspolului, orice discuţii despre o apropiere între cele două maluri ale Nistrului trebuie scoase de pe agendă.

“Mişcarea destul de activă a Moldovei în direcţia Uniunii Europene îngrijorează în mod serios Moscova, iar separatismul din Transnistria trebuie să servească drept frână firească în acest proces. Dar, lucrurile nu se limitează doar la Republica Moldova, care reprezintă un obiectiv pe termen scurt. Există însă unul pe termen lung şi acesta vizează Ucraina”, comentează în continuare ziarul Den, al cărui redactor-şef este Larisa Ivşina, fosta soţie a lui Evgheni Marciuk, fostul director al SBU, serviciul ucrainean de informaţii.

Potrivit publicaţiei, preluată de Agerpres, este vorba de un plan de reglementare a conflictului transnistrean ce a fost prezentat recent de fostul preşedinte al Consiliului Suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuţa. Acesta constă în “unificarea intereselor Tiraspolului, Chişinăului şi Odesei prin crearea unei noi unităţi teritoriale – euroregiunea Transnistria – în care să intre republica nerecunoscută şi regiunea Odesa din Ucraina, “odată cu formarea unui nod de transport puternic”.

Acum aproape două luni, mai exact la sfârşitul lunii octombrie, la Moscova a avut loc întâlnirea dintre Marakuţa şi ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin, în cadrul căreia propunerea a fost discutată. Ulterior, la sfârşitul lunii noiembrie, această iniţiativă a fost abordată de vicepremierul Dmitri Rogozin, emisarul rus pentru Transnistria, cu ocazia vizitei acestuia la Tiraspol. “Poate, în acest scop, delegaţia rusă a şi vizitat aeroportul din Tiraspol”, face presupuneri ziarul ucrainean.

“Planul Marakuţa” de rezolvare a diferendului transnistrean prin crearea euroregiunii Transnistria nu a fost elaborat la Tiraspol, ci de o ţară situată puţin mai la nord, consideră ziariştii ucraineni, făcând aluzie la Rusia. Acest proiect, apreciază ei, reprezintă o ameninţare directă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei.

„Din moment ce relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană rămân reci, vecina sa mai mică, Republica Moldova, a ieșit în lumina reflectoarelor. Din mai multe puncte de vedere, Republica Moldova este lider în progresul democratic, printre țările post-sovietice din afara UE. Spre deosebire de Ucraina, ai cărei lideri sunt tot mai evitați în Occident, progresele Republicii Moldova au culminat cu vizitele recente ale președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și cancelarului german Angela Merkel”, scrie publicația ucraineană Kyiv Post citată de UNIMEDIA.

„Republica Moldova a realizat lucruri bune, deși multe rămân de făcut pe interior. Inclusiv îmbunătățirea activităţii instituțiilor judiciare și executive, a mediului investițional, dar, în primul rând, în lupta împotriva corupției”, a declarat reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, într-un interviu acordat publicației.

Unii observatori sunt îngrijorați că problema transnistreană ar putea bloca apropierea Republicii Moldova de UE. „Cu toate acestea, când UE a început negocierile cu Republica Moldova, Bruxelles-ul știa că acest conflict nu va putea fi rezolvat peste noapte. UE speră că vor exista progrese înaintea semnării acordului de asociere”, a declarat ambasadorul european. Totodată, în ceea ce privește eventuala aderare la UE, Schuebel este de părere că Republica Moldova se îndreaptă în direcția cea bună.

Iar la întrebarea „Unde va fi Republica Moldova în anul 2020?”, reprezentantul UE a răspuns: „Sper că va fi foarte aproape de Uniunea Europeană până atunci”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Presa ucraineana despre planul rusesc al TRANSNISTRIEI MARI

  1. Pingback: update - Risc de razboi in TRANSNISTRIA? Ideologul Eurasiei, Al. Dughin: RUSIA VA FOLOSI FORTA DACA NATO VINE IN MOLDOVA - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare