Cardul de sanatate: tot mai multi MEDICI DE FAMILIE refuza DISTRIBUIREA cardului de sanatate. CNAS o tine pe-a lui cu OBLIGATIVITATEA cardului

14-01-2013 6 minute Sublinieri

După ce reţeta electronică a devenit obligatorie de la începutul anului, cardul de sănătate este programat să intre în circulaţie până la jumătatea anului. Documentul va deveni indispensabil, fără el nemaiputându-se beneficia de majoritatea serviciilor medicale.
Arădenii sunt singurii dintre români care merg deja la medic cu cardul de sănătate, pentru că aici a fost lansată încă din luna decembrie o etapă pilot de testare. Judeţul nu a fost ales întâmplător, acolo funcţionând deja un sistem informatic privat încă de dinainte de lansarea SIUI.

Date multe, timp inexistent

Alături de un cod unic, care va dovedi calitatea de asigurat a pacientului, cardul de sănătate va mai cuprinde şi date personale care le vor fi de ajutor medicilor de la Urgenţe: persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, acordul de a dona organe sau eventuale boli cronice. Nemulţumirea medicilor de familie porneşte de la faptul că ei sunt cei care trebuie să încarce toate aceste date, pentru fiecare pacient în parte. “Nu vom face aşa ceva, pentru că nu este treaba noastră. Este o sarcină care mănâncă foarte mult timp, pe care nu îl avem la dispoziţie. În perioada următoare urmează să ne întâlnim cu noul ministrul sănătăţii şi nu avem de gând să dăm niciun pas înapoi. Oricum, aceasta nu este doar o decizie locală, ci una la nivel naţional”, explică dr. Dumitru Mărăşescu, liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.
Cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani.

Cum aflaţi dacă sunteţi asigurat sau nu

Deşi nu a întâmpinat dificultăţi în prescrierea reţetelor electronice, dr. Mărăşescu acuză faptul că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) conţine încă informaţii eronate despre statutul pacienţilor. “Sunt pacienţi asiguraţi pe care mi-i dă ca neasiguraţi şi invers. Astfel, se poate întâmpla să nu pot prescrie reţete compensate cuiva care este are plătite la zi contribuţiile pentru Sănătate”, adaugă dr. Mărăşescu. (…)

  • AMFMS:

Medicii de familie nu vor sa elibereze cardul de sanatate

In opinia medicilor de familie din Covasna, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate ar trebui sa elibereze cardurile de sanatate, care se folosesc deja în judetul Arad, iar în primele sase luni ale anului toata lumea ar trebui sa le aiba.

Presedintele Colegiului Medicilor de Familie din judetul Covasna, Lucia Seres, spune ca nu ei ar trebui sa distribuie aceste cardurile, sarcina pe care au primit-o deja de la Ministerul Sanatatii. „Nu am facut sase ani de facultate pentru a efectua asemenea munci birocratice, de birou. Munca noastra este aceea de a vindeca, iar toate aceste proceduri birocratice ne îngreuneaza munca” – a declarat Seres.

Medicii de familie si-au exprimat nemultumirea si noului ministru, cu speranta ca acesta îi va întelege. Cardul de sanatate este un document care va contine date de identificare a fiecarui pacient, informatii despre sanatatea acestuia, grupa sanguina, dar si eventualul acord asupra donarii organelor

Medicii doljeni nu distribuie cardul naţional de sănătate

Medicii de familie din Dolj nu sunt de acord cu inscripţionarea şi distribuirea cardului naţional de sănătate. Aceştia înţeleg necesitatea cardului, dar spun că munca lor este în zadar şi neplatită pe deasupra. Asta e tot ceea ce trebuie să facă un pacient ca să obţină cardul naţional de sănătate.

Deşi în Dolj sunt 700 de mii de asigurati, până acum nu a fost înregistrată nicio cerere pentru cardul naţional de sănătate. Situaţia este creată de medicii de familie care nu vor să inscripţioneze şi să distribuie aceste carduri. Medicii consideră că este o muncă în plus şi nu sunt plătiţi pentru eliberarea acestor carduri. Iulian Uta este medic de familie de mai bine de şase ani. Are aproximativ 2000 de pacienţi si spune că ar fi imposibil să facă inscriţionarea şi distribuirea cardurilor naţionale pentru toţi pacienţii care au implinit 18 ani şi sunt asiguraţi.

Şi nu este singur medic  în această situaţie. Dacă proiectul va fi implementat, medicii de familie vor fi nevoiţi să îşi procure din buget propriu maşinile de citit carduri.

Peste 550.000 de clujeni vor avea, începând din acest an, carduri naţionale de sănătate în care le va fi înscris istoricul medical.

Cardurile naţionale de sănătate care vor înlocui adeverinţele de asigurat când un bolnav are nevoie de servicii medicale sunt “mărul discordiei” între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii Casei de Sănătate vor ca medicii de familie să distribuie cardurile de sănătate persoanelor pe care le au în evidenţe şi, totodată, să fie cei care le vor inscripţiona cu datele bolnavilor. Pe de altă parte, medicii de familie susţin că nu vor accepta sub nicio formă să facă munca administrativă care ar trebui realizată de angajaţii caselor de sănătate şi nici să plătească bani pentru instrumentele necesare realizării acestor operaţiuni.

Reprezentanţii CNAS intenţionează ca din acest an să introducă cardul naţional de sănătate, în care va fi înscris istoricul medical al bolnavilor şi care va înlocui adeverinţe de asigurat în momentul în care pacientul are nevoie să i se acorde servicii medicale. „Nu a început încă emiterea cardurilor. A fost un studiu pilot în judeţul Arad unde deja s-au emis astfel de carduri. Din informaţiile pe care le avem, ştim că acest card va fi emis în cursul anului 2013″, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj. La nivelul Clujului se vor emite carduri naţionale de sănătate pentru aproximativ 600.000 de persoane.

„Contravaloarea cardurilor pentru asiguraţi va fi plătită din bugetul Ministerului Sănătăţii Publice. În Cluj, cardurile vor fi emise pentru toţi cei peste 550.000 de asiguraţi. Procedura prevăzută de legislaţie spune că medicii de familie vor inscripţiona cardurile cu datele pacienţilor şi le vor distribui acestora“, a explicat Grozav. Întrebată de costurile pe care le-ar presupune sistemele informatice necesare inscripţionării cardurilor, aceasta susţine că încă nu a primit informaţii concrete. „Nu s-a discutat concret despre acest lucru”, a precizat Grozav.

Pe de altă parte, medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că vor trebui să investească în aparatura necesară pentru inscripţionarea cardurilor, dar şi pentru că munca distribuirii acestora va scurta timpul dedicat pacienţilor. „Dacă va apărea cardul şi va fi folosit, noi vom accepta să îl folosim, dar sub nicio formă nu vom distribui noi cardurile şi nu le vom inscripţiona. E o procedură laborioasă, care presupune completarea de borderouri, care presupune să le dai explicaţii pacienţilor, să îi întrebi dacă doresc să doneze organe. În cazul în care vor dori donarea de organe va trebui să îi trimitem la notar pentru a face o procură notarială şi să se întoarcă înapoi la noi”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF).

Mai mult, medicii de familie consideră că eliberarea cardurilor de către ei reprezintă o ilegalitate. „Noi avem în medie 15 minute pentru un pacient şi sub nicio formă nu suntem dispuşi să luăm din timpul pacienţilor pentru carduri. Considerăm că ceea ce doreşte CNAS este ilegal. Cardul naţional de sănătate este un document de identificare, un al doilea buletin şi, conform legii, poate fi produs şi distribuit numai de unitatea emitentă, adică de CNAS. Sub nicio formă o terţă instituţie, în acest caz medicul de familie, nu poate să se interpună între asigurat şi unitatea emitentă a cardului”, a explicat Tănăsescu. Ea susţine că medicii nu sunt de acord cu munca administrativă care li se va impune şi din considerendul contractelor pe care le au încheiate cu Casa de Sănătate. „N-au cum cum să ne impună aceste activităţi. Noi avem semnat cu CJAS un contract de prestări servicii medicale. Vi se pare normal să oferim consultaţii sau să distribuim carduri? Dacă se va impune, îl vom pune pe pacient să aleagă dacă doreşte o consultaţie sau cardul. Cardul naţional este un program la Ministerului Sănătaţii şi al CNAS. Se doreşte distribuirea lui şi inspecripţionarea pe banii noştri, ai medicilor de familie. Eu mă refer la o chestiune profesională pentru că nu puteam să facem în loc de munca medicală cea administrativă”, a precizat şefa medicilor de familie.

Şi doctorii clujeni de familie sunt nemulţumiţi de faptul că vor trebui să distribuie cardul naţional de sănătate. Ei se plâng şi de faptul că activitatea le va fi îngreunată o dată cu introducerea cardului. „Nu suntem foarte încântaţi că distribuţia cardurilor se va face prin medicii de familie. Activitatea cabinetului este oricum foarte încărcată de chestiuni birocratice. Încercăm să negociem cu CNAS să trimită prin poştă cardurile şi noi să ne ocupăm de inscripţionare”, a declarat medicul de familie clujean Ioan Mureşan.

Medicii de familie au o mare nemulţumire la sfârşit de an: în loc să se ocupe de pacienţi trebuie să completeze hârtii şi să cumpere din banii lor cititoare de carduri. Asta pentru că de la 1 ianuarie intră în vigoare cardul de sănătate. Medicii declară că actul medical nu are nicio legătură cu gestionarea cardurilor de sănătate şi că de acest lucru ar trebui să se ocupe Casa de Asigurări de Sănătate.

“Înseamnă muncă în plus, munca în defavoarea bolnavului, munca de scriptologie.. Atunci când te ocupi de hârtii nu te ocupi de omul din faţa ta”, declară Mirela Ruja, medic de familie. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate declară că, deocamdată, nu există nicio reglementare clară privind împărţirea şi folosirea cardurilor.

“Revine în obligaţia CJAS Timiş să distribuie cardurile către asiguraţi însă totul va fi pus la punct conform legislaţiei iar activitatea va fi reglementată prin norme metodologice”, declară Oana Răchiţan, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş. În plus, Sistemul Unic Integrat şi cel de Prescripţii Electronice au fost oprite până luni, 26 noiembrie, la ora 07:00, ca să poată intra în funcţiune Sistemul Informatic al Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate.

Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu odata cu primirea acestuia de catre asigurat si in masura in care furnizorii de servicii medicale carora se adreseaza pacientii au in dotare cititoare de carduri functionale in sistemul electronic al asigurarilor sociale de sanatate, a precizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la solicitarea AvocatNet.ro.

CNAS informeaza ca pana la primirea cardului electronic, dovada calitatii de asigurat se face, ca si pana acum, cu adeverinta eliberata de angajator, pentru persoanele angajate, adeverinta de asigurat eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Conform legislatiei in vigoare, cardul national de sanatate este obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2013 insa, in practica, momentan, el nu este este folosit. La solicitarea AvocatNet.ro, CNAS informeaza ca distribuirea cardurilor electronice de asigurari de sanatate se va face pe masura producerii si personalizarii lor, pe judete si pe fiecare medic de familie, in prima parte a anului 2013. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 900/2012, distribuirea cardului se face inca din 10 septembrie 2012.

Potrivit sursei citate, CNAS a mai informat ca fiecare medic de familie va prelua de la casa judeteana de asigurari de sanatate intregul lot de carduri aferent listei sale de asigurati urmand sa distribuie documentele pe parcursul a 3 luni. CNAS precizeaza ca “pentru a intra in posesia cardului, titularul se va adresa, cu documentul de identitate, medicului de familie pe lista caruia este inscris“.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Cardul de sanatate: tot mai multi MEDICI DE FAMILIE refuza DISTRIBUIREA cardului de sanatate. CNAS o tine pe-a lui cu OBLIGATIVITATEA cardului

  1. Aveti grija ca nu cumva medicii de familie sa refuze cardul, pentru a-si acoperi consulatii declarate in plus…

  2. PS : cardul de sanatate presupune
    o evidenta a consulatiilor si prescriptiilor de tratament. Tinand cont ca in Romania coruptia in sistemul sanitar este acerba, s-ar putea ca aceste evidente sa-i supere pe unii medici….

  3. Cardul de sanatate presupune o transparenta a asiguratului inacceptabila , in conditiile in care acesta nu are niciun control asupra datelor inscrise.
    Nu asa se combate frauda. Da, probabil ca medicii de familie refuza inscriptionarea cardurilor din motive pecuniare,si nu din motivele sugerate de Hrisanti(vezi eperientele anterioare) dar daca vor fi retribuiti pentru acest serviciu,la o suma multumitoare pentru ei, probabil ca vor accepta.
    Hai sa nu-i acuzam pe toti de fraude. Suntem satui de cei care nu mai cat ne atita impotriva semenilor de linga noi. Prea adesea uitam ca nu ne razboim cu oamenii, ci cu duhurile!

  4. PARDON! Medicii de familie refuza inscriptionarea cardului, nu folosirea ulterioara a ei. In Romania fiecare asigurat ar trebui sa aiba un contract cu casa de asigurari, si pe baza acestuia institutia ar trebui sa elibereze cardurile celor asigurati. De aceea sunt acolo angajati zeci de birocrati. Ar fi interesant ca sa ne inmineze politia cite un buletin neinscriptionat si primul politist care ne taie calea, sa fie nevoit sa il inscriptioneze… gratuit si daca se poate in timpul lui liber sa nu lezeze activitatea cotidiana…ba sa mai si procure aparatura necesara

  5. Pingback: MIZA PE CARD. De ce respingem CARDUL DE SANATATE: consideratii TEHNICE si JURIDICE. Intrebari esentiale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: MEDICI IMPOTRIVA CARDULUI DE SANATATE: memoriu catre presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: PROPAGANDA EXASPERATA. Cardul de sanatate ar intra in vigoare abia in 2015 - Recomandari
  8. Pingback: Rafuiala pe CARDUL DE SANATATE. Autoritatile vor sa puna presiune pentru introducerea CARDULUI - Recomandari
  9. Pingback: Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor (VIDEO): CARDUL DE SANATATE ESTE UN INSTRUMENT PERICULOS PENTRU DEMOCRATIE - Recomandari
  10. Pingback: CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare