REVOLTE STRADALE in Bulgaria din cauza PRETULUI la ENERGIE impus de CORPORATIILE STRAINE

13-02-2013 2 minute Sublinieri

La noi, Electrica isi cauta, timid, dreptatea fata de TEPELE si JAFURILE nesimtite ale acelorasi CORPORATII EUROPENE

bulgari energie 2

„Foarte mulţi bulgari, în special pensionari, au constatat că cheltuielile la întreţinere depăşesc veniturile lor lunare, iar cele trei companii monopoliste încasează profituri record“, notează cotidianul „Standart“.

Bulgaria este cuprinsă de un val de proteste faţă de costurile mari ale facturii de energie electrică. Duminică, zeci de mii de locuitori din 15 oraşe din ţară au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de costurile din ce în ce mai mari la întreţinere.

„Protestele au căpătat dimensiuni de revoluţie. În capitala Sofia, ministrul economiei şi energiei, Delian Dobrev, a fost agresat cu bulgări de zăpadă, în Plovdiv au fost incendiate două autoturisme ale societăţii de distribuire a energiei electrice, în Varna, protestatarii au blocat mai multe intersecţii şi s-a ajuns la ciocniri cu forţele de ordine. După ce a fost lovit în faţă cu mai mulţi bulgări de zăpadă, ministrul Dobrev a convocat o întâlnire de urgenţă cu conducerile societăţilor de distribuire a energiei electrice, companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. După întâlnire, el a repetat că facturile mai mari sunt cauzate de temperaturile scăzute, precum şi de faptul că, în facturile pentru luna decembrie, a fost inclusă o perioadă mai mică, între 1 şi 20 bulgari energiedecembrie, în timp ce în cele pentru ianuarie intră şi perioada sărbătorilor de Crăciun“, notează cotidianul sofiot „Sega“, citat de Agerpres. Reprezentanţii celor trei societăţi i-au îndemnat pe cetăţeni să depună plângeri dacă consideră că facturile nu sunt corecte şi să plătească cheltuielile în rate. Însă în mai multe oraşe au fost redactate petiţii pentru convocarea unui referendum naţional la care alegătorii să se pronunţe dacă doresc ca societăţile de distribuire a energiei electrice să fie renaţionalizate, iar CEZ, EnergoPro şi EVN să fie date afară din Bulgaria.

Într-o singură zi, petiţia a fost semnată de sute de persoane care insistă ca Bulgaria să urmeze exemplul Albaniei, care a reziliat recent contractul cu CEZ.

„Pentru prima dată după anii 90, zeci de mii de bulgari s-au revoltat. Foarte mulţi bulgari, în special pensionari, au constatat că cheltuielile la întreţinere depăşesc veniturile lor lunare, iar cele trei companii monopoliste încasează profituri record. Profitul companiei CEZ pentru anul 2012 a crescut cu 240% faţă de anul precedent, cel al EnergoPro cu 33%, iar bilanţul companiei EVN nu este public, dar nici ei nu par să se confrunte cu dificultăţi“, comentează şi jurnaliştii de la cotidianul „Standart“.

Statul român, prin Electrica, îşi caută dreptatea la Paris în chestiuni care privesc neîndeplinirea clauzelor din contractele de privatizare de către greii europeni ai energiei. Cel mai nou raport al Curţii de Conturi arată că sumele pe care investitorii străini le-au adus ca majorări de capital atunci când au cum­părat distribuţiile de energie nu s-au dus de fapt în investiţii, lucru care contravine obligaţiilor contractuale.

Astfel, Electrica, singura companie controlată de stat activă în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, un business de 1,5 mld. euro, este sau urmează să intre în procese cu toţi giganţii europeni care au cumpărat în perioada 2005-2008 cinci din cele 8 filiale de distribuţie şi furnizare a energiei eletrice. Acţiunea Electrica reprezintă o premieră pentru statul român, obişnuit în ultimii ani să asculte sfaturile instituţiilor străi­ne, să vândă active la preţuri subevaluate sau să le îndeplineas­că solicitările companiilor străine în schimbul promisiunilor de investiţii. În joc sunt penalităţi de 250 mil. euro pe care CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania) ar trebui să le plă­tească pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de la privatizare.

bulgaria energie 3

Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “REVOLTE STRADALE in Bulgaria din cauza PRETULUI la ENERGIE impus de CORPORATIILE STRAINE

  1. Sa ne pasca oare primavara “balcanica”? Si la noi a cam inceput sa se vorbeasca de inflatie la TV si tare mi-e teama ca nu ne-a lovit doar traditionala marire a preturilor de anul nou …

  2. La noi de mulţi ani avem stagflaţie. O combinaţie toxică, de care ştie de ex şi Isărescu f bine. Tare curios sunt, ce va face în următoarea perioadă!
    Anul acesta se întrevede a fi unul f greu, mai ales pt România, când probabil se vor arăta roadele trădării naţionale ale liderilor, inclusiv cei actuali. Ce să-i faci, când semeni vânt, atunci culegi furtună. Bineînţeles că vina majoră este la noi, nu la ei; ei sunt pedeapsa pe care ne-a dat-o Dumnezeu pt păcatele noastre. Vorba păr. Arsenie, când a fost întrebat, cum de-i mai ţine Dumnezeu pe cei care dărâmă bisericile (în speţă Sf Vineri), la care păr. a răspuns, că nu ei mă, ci păcatele voastre!
    Deci dacă vrem să ne fie bine, măcar şi numai până-n toamnă când se va fi strânsă recolta, atunci- la Biserică, la Sf Liturghie, la Spovedanie şi Împărtăşanie, şi va ajuta Dumnezeu; nu ne va lăsa pradă ăstora!

  3. Unii lupta altfel cu caracatita perciunata a companiilor “multi”nationale: http://rt.com/politics/putin-foreign-assets-ban-997/. Putin a inaintat pentru aprobare parlamentului rus o lege care interzice oficialilor rusi si rudelor pana la gradul I sa detina conturi bancare in strainatate. Ar fi buna si pentru Romania o asemenea lege, macar ca bancile din Romania nu mai au proprietari romani majoritari de mult timp, paoate 2 exceptii.

  4. @cristian
    Credeti ca mai sunt 10% dintre romani care se roaga? Daca ar fi, pentru acestia Dumnezeu nu ne-ar lasa (cum ar fi facut daca ar fi gasit 10 drepti in Sodoma)! Dar tare mi-e teama ca nu mai sunt!

  5. Dragă Sânziana, eu după gândul meu socot că sunt în realitate circa 4% care într-adevăr se roagă şi practică creştinismul în România. Dar câteodată văd biserici pline Duminica şi mânăstiri luate cu asalt, văd şi mulţi tineri printre enoriaşi, şi atunci văd că Dumnezeu mă face mincinos cu tot cu gândul meu; şi tare mă bucur. Aşadar, numai El ştie exact cum şi câţi suntem noi! Chiar actualul patriarh, păr Daniel, pe când a ajuns mitropolit al Moldovei şi s-a dus în Moldova din Banat, a fost surprins de câţi tineri au venit (parcă la o mânăstire din Neamţ) la Liturghie şi a exclamat că Ţara noastră are şansă la mântuire. Dacă 2013 mai seamănă cu 1990? Nu ştiu, ‘om vedea. Să dea Dumnezeu!

  6. Da om vedea.. Si rugaciunea ar fi mai lesne de facut daca cei care se roaga ar fi mai multi. Vrajmasul n-ar avea asa putere! Si eu i-am spus odata unui parinte de manastire ca in oras bisericile sunt pline. Dar cati dintre acestia se roaga? Si cat din populatia unui oras incape in bisericile pe care le are orasul? Ma doare sufletul cand vad cum suntem jefuiti de straini! Dar n-ar lasa Dumnezeu sa cadem sub mana dusmanilor daca ne-am pocai de pacate! Vremea secerisului este aproape, vom vedea ce va fi! Ruga mea este sa nu ma lepad!

  7. Le-o trebuit investitori strategici! Da, numai bulgarii îs fraieri? Noi nu putem să rîdem de ei! Știți de ce!

  8. Leader of Protest over High Power Bills in Bulgaria’s Varna Stabbed
    http://www.novinite.com/view_news.php?id=147814

  9. Curios este ca la noi in presa nu apare mai nimic despre aceste proteste. Oare care companii au interesul sa nu se afle prea multe?(ca in alte tari se poate si fara investitori strategici?)

  10. Pingback: REVOLTELE STRADALE din Bulgaria provocate de preturile la energie continua. Protestatarii cer NATIONALIZAREA ENERGIEI/ Grecia: instalatiile MINIERE din Halkidiki, atacate de localnici - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: "SCLAVIE IN ENERGIE". Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Greva generala in Grecia cu paralizarea transporturilor/ GUVERNUL BULGAR AL FOSTULUI BODYGUARD BORISOV A DEMISIONAT IN URMA PROTESTELOR SUSTINUTE IMPOTRIVA DUBLARII PRETURILOR LA ENERGIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: REVOLUTIE ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-CORPORATII IN BULGARIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: DISTRUGEREA ROMANIEI A AJUNS LA CAPITOLUL POSTA ROMANA. Sindicalistii Postei au protestat fata de masurile de desfiintare si concediere/ BULGARIA: JANDARMERIA OCUPA SEDIUL COMPANIEI CEHE DE ENERGIE/ Grecia - atacata de Big Pharma prin sistarea livrarii de
  15. Pingback: Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare