COMISIA EUROPEANA, FMI si CORPORATIILE ENERGETICE STRAINE ne forteaza la scumpirea GAZELOR

28-11-2012 3 minute Sublinieri

Ştiţi probabil reclama aia idioată cu “sînt cetăţean european şi am drepturi”. A ajuns banc pe străzile României. Ei bine, bancul merge perfect şi cu situaţia creată de scandalul exportului de gaze generat de hotărîrea Comisiei Europene de a genera procedura de infringement (detalii aici).

Lupta e pe faţă. Cetăţenii europeni români vor fi loviţi crunt dacă se dă drumul la exporturi (OMV îşi freacă mîinile bineînţeles, probabil şi lobby-ul de culise e cît casa). În documentul Comisiei se aminteşte că un stat european poate stopa exporturile dacă e un interes vital la mijloc. Or, ce poate fi mai vital decît lovirea celei mai sărace populaţii europene direct în moalele capului.

Pentru a pune interdictii impotriva exporturilor, un stat membru al UE trebuie sa justifice existenta unui motiv din sfera interesului public.  Justificarea  trebuie sa fie insotita de dovezi corespunzatoare, se mai arata in scrisoare. Potrivit normelor UE, obiectivul de a asigura o aprovizionare sigura cu energie  intr-un stat membru poate constitui, in anumite circumstante, un motiv din sfera securitatii publice si, eventual, poate justifica un obstacol in calea  liberei circulatii a bunurilor. In scrisoare se precizeaza ca securitatea publica poate fi invocata doar in cazul in care exista o amenintare autentica si  suficient de grava la adresa unui interes fundamental al societatii.

Insa, Regulamentul UE 944/2010 indica faptul ca masurile necesare pentru asigurarea aprovizionarii sunt”diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare  cu gaz”. Astfel, autoritatile romane ar trebui in primul rand sa demonstreze ca furnizarea de gaze nu este garantata suficient in Romania de planuri de  urgenta stabilite in conformitate cu Regulamentul UE.

Ca justificare pentru ordinul privind cosul de gaze, autoritatile romane au indicat ca acesta asigura ca toti consumatorii casnici beneficiaza de acces  nediscriminatoriu la sursele de gaze naturale din productia interna si ca acest fapt este esential pentru buna functionare a pietei. Autoritatile au mai  pretins ca ordinul nu are nicio implicatie in practica, avand in vedere ca in Romania nu exista infrastructura adecvata pentru exportul de gaze.

Victor Ponta a avut o intervenţie pe subiect.

“Ideea este urmatoarea: exportam gaze romaneti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Domnul Chitoiu are sprijinul meu, dar pe romaneste asta inseamna. Tine si de o strategie pe termen lung. Unii sunt mai egali ca altii noi importam cu 450 (dolari/1000 mc) de la Gazprom, germanii cu 180″

“Solutia actuala este o catastrofa, nu doar pentru populatie, si pentru industrie.”

Bătăios, nervos. Problema e că această chestie cu exporturile e parte dintr-o catastrofă mai mare care se pregăteşte meticulos şi implacabil, liberalizarea preţului la energie electrică şi a preţului gazelor. Degeaba oferi reacţii, te enervezi dacă nu oferi un program clar şi dacă nu stopezi privatizările (altfel, anunţate inclusiv în programul de guvernare – cu pretextul modernizării). E destul de simplu: în faţa prăpastiei te opreşti şi faci ceva – negocierea cu FMI şi cu UE a acestor ultime proptele pentru sărăcimea română trebuie să capete ceva mai multă consistenţă decît ţîfna.

Acest scandal e unul dintre punctele cheie în care putem în sfîrşit discuta totuşi relaţia UE – România, ce-am cîştigat şi ce pierdem. Simplul fapt că “altfel decît în UE nu se poate” este de fapt argumentul suprem pentru vulnerabilizare totală  cetăţenilor pentru gaz ieftin exportat din România.

Marile companii energetice din Europa, prezente şi în România, îşi susţin prin lobby la Bruxelles interesul de a creşte preţurile din ţara noastră. Guvernul ar trebui să aibă forţa de a contracara aceste presiuni, explică liderii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

OMV, E.ON Gas şi GDF Suez – companii cu o reală influenţă pe piaţa unică europeană – „realizează exporturi de gaze din România doar pe hârtie“, a explicat pentru „Adevărul“ Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Exporturile apar în bilanţurile globale ale acestor companii, care devin astfel vulnerabile la un control mai amănunţit, pentru că, de fapt, România nu are posibilitatea tehnică de a exporta gaze. De aceea, marile companii se folosesc de lobby-ul pe care îl pot exercita la Bruxelles, pentru ca România să fie presată de Comisia Europeană să-şi pună la punct capacităţile tehnice de export. „Aşa am ajuns la acest infringement în domeniul gazelor“, a continuat Cristian Pârvan.

El arată că interesul acestor companii mari este ca gazele din ţara noastră să se scumpească mai repede şi, în acelaşi timp, să-şi poată trece în bilanţuri exporturile din România. Prin acest infringement, ar rezolva simultan ambele probleme.

Cum va reacţiona România la ameninţarea transmisă de Comisia Europeană prin demararea procedurilor de infringement? „Dacă avem un Guvern, acesta ar trebui să-şi găsească forţa necesară pentru a contracara presiunile; dacă nu avem sau dacă Guvernul nu va şti să gestioneze această chestiune, atunci vom proceda cum vor cei de la Bruxelles“, spune reprezentantul AOAR.

Populaţia, protejată cu vouchere

Pentru că deocamdată nu este destul de clar cum va rezolva Guvernul această problemă, AOAR propune o schemă prin care populaţia ar putea fi protejată în cazul în care România ar exporta gaze şi, în consecinţă, preţul acestei resurse ar creşte. Schema constă în perceperea unei redevenţe de la exportatori, colectându-se astfel fonduri din care ar putea fi protejată atât populaţia (prin vouchere), cât şi firmele autohtone consumatoare de gaze (prin compensări).

Consumatorii casnici ar urma să primească de la stat „vouchere valorice care să acopere diferenţa de preţ, în timp ce companiile vor fi compensate, tot de stat, pentru cheltuielile suplimentare cu achiziţia gazelor, în funcţie de programele de creştere a eficienţei energetice pe care le vor derula şi de volumul investiţiilor“, arată AOAR, într-un comunicat.

Având în vedere această schemă, AOAR susţine „liberalizarea completă, în 60 de zile“, a preţului gazelor naturale. „Liberalizarea se va face prin adăugarea unei redevenţe care să aducă preţul de piaţă de la 160 de dolari/1.000 mc, de exemplu, la 400 de dolari/1.000 mc. Redevenţele se fac venituri la buget, fiind încasate de la distribuitorii de gaze, care vor factura consumul la preţul final rezultat, atât populaţiei, cât şi companiilor“, conchid reprezentanţii AOAR.

Exportul de gaze, o cerinţă a FMI

Companiile din România vor putea exporta gaze începând cu anul viitor, după ce vor fi eliminate restricţiile tehnice actuale. Posibilitatea exportului de gaze este o cerinţă a FMI.

România îşi poate asigura din surse proprii aproximativ două treimi din necesarul de gaze naturale. Diferenţa este importată, prin firme intermediare, de la grupul rus Gazprom.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, deţinută de grupul austriac de petrol şi gaze OMV. Reprezentanţii OMV Petrom au spus de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze.

România este conectată prin conductă de gaze doar cu Ungaria (conductă prin care poate doar să importe, nu şi să exporte). Alte două conducte, cu Bulgaria şi cu Republica Moldova, sunt în construcţie.

Liberalizarea ar putea fi prelungită cu un an

„La consumatorii casnici, termenul de liberalizare este de şase ani, cu posibilitate de prelungire, dacă se va constata că preţul este foarte mare şi nu poate fi plătit. Este o relaţie între preţul gazelor şi puterea de cumpărare medie a consumatorilor din zona casnică. Vom vedea peste şase ani. Vorbim de anul 2018, cu prelungire în 2019. Să vedem cum va fi situaţia atunci“, a declarat marţi preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, într-o conferinţă pe teme energetice organizată de Medien Consulting.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “COMISIA EUROPEANA, FMI si CORPORATIILE ENERGETICE STRAINE ne forteaza la scumpirea GAZELOR

  1. Păi, România nu mai e un stat! E o adunătură de fraieri, fraierită de escroci! Cine e proprietarul gazului din România, face ce vrea. Dacă vrea să-l dea la export, e dreptul lui. Nu așa-i în capitalism? Conform politicii de după rinvoluție, gazul de la noi poate să meargă la export, în totalitate, iar noi vom cumpăra de la ruși Cît despre energia electrică? Vin străinii, își fac parcuri fotovoltaice, eoliene și ne vînd curent la preț de 6 euro/Mw. Veți zice că statul e prost administrator! Dacă-i prost, sînt spitale de nebuni! De ce să susținem un stat prost?

  2. Pingback: Ungaria IEFTINESTE gazele si curentul in timp ce Romania continua cu LIBERALIZAREA pretului la gaze - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Ponta face servicii PR pentru OMV PETROM. Protejam MARILE COMPANII si garbovim MICII LOCUITORI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: REVOLTE STRADALE in Bulgaria din cauza PRETULUI la ENERGIE impus de CORPORATIILE STRAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: "SCLAVIE IN ENERGIE". Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Greva generala in Grecia cu paralizarea transporturilor/ GUVERNUL BULGAR AL FOSTULUI BODYGUARD BORISOV A DEMISIONAT IN URMA PROTESTELOR SUSTINUTE IMPOTRIVA DUBLARII PRETURILOR LA ENERGIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Guvernul PONTA elimina interdictiile la EXPORTURILE DE GAZE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: LIBERALIZAREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE. Comandamentele Comisiei Europene catre PERIFERIA ROMÂNIA (video)/ Romanii "rabdatori" platesc deja energia electrica DUBLU fata de ceilalti europeni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Falimentul total al industriei romanesti si saracirea populatiei [VIDEO]. Comisarul european OTTINGER dicteaza LIBERALIZAREA PRETULUI ENERGIE, concomitent cu LIBERALIZAREA PRETULUI LA GAZE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: UPDATE/ Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA DISTRUSA DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! TUPEUL HALUCINANT AL MASONULUI LUI PONTA:
  11. Pingback: Ilie Serbanescu despre JECMANIREA ROMANIEI de catre COLONIA EUROPEANA. Liberalizarea preturilor la energie si contributiile pentru energia regenerabila – FINANTAREA VESTULUI PE SEAMA PERIFERIEI ESTICE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare