Provocarile continua: PARLAMENTUL UNGARIEI AFISEAZA STEAGUL SECUIESC

16-02-2013 2 minute Sublinieri

Steagul-secuiesc-pe-Parlamentul-Ungariei

La întâlnirea dintre președintele României, Traian Băsescu și premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a decis ca cele două părți să nu mai escaladeze conflictul generat de arborarea steagului secuiesc pe frontispiciile unor primării din țara vecină și de declarațiile belicoase ale diplomatului maghiar Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei. Cel puțin așa a pretins Băsescu, explicând faptul că râdea cu poftă în compania lui Orban: „Râdeam eu, dar îi spuneam lui Orban: ușor, ușor, ușor cu pianul pe scări! Și el a avut o reacție pozitivă, spunând că trebuie să cerem ambelor părți ponderare”.

Urmare a acelei discuții, Parlamentul Ungariei a „reacționat pozitiv” și a arborat pe clădirea sa steagul secuiesc. 

Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul de Externe, a calificat incidentul drept regretabil. “Este păcat că partea ungară escaladează această situaţie în contradicţie cu cele convenite recent miniştrii de externe ai celor două ţări”.

Întrebat dacă este vorba despre o ilegalitate, Aurescu a precizat că nu se poate pronunţa în privinţa unor acte care se petrec pe teritoriul altei ţări, dar a repetat că, în orice caz, se încalcă flagrant cele convenite pe căile diplomatice. Întrebat dacă se poate vorbi de un incident minor – respectiv dacă steagul a fost amplasat de un singur parlamentar “entuziast” – Aurescu a spus “avem deja informaţia că steagul a fost amplasat din dispoziţia conducerii Parlamentului Ungariei”.
_____________________________________________

Referitor la acest eveniment, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care îşi exprimă regretul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice, de natură să provoace opinia publică românească, care contravin celor convenite de miniştri de externe ai celor două ţări. De asemenea MAE afirmă că Guvernul României îşi menţine decizia de a aplica va aplica,cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor.

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu profund regret de faptul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească.
Această conduită contravine celor convenite în cadrul discuţiilor recente dintre cei doi miniştri ai afacerilor externe ai României şi respectiv, Ungariei. De altfel, într-o scrisoare transmisă în cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe român, de către omologul său ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul că „implicarea comună a celor doi miniştri a avut un efect liniştitor în privinţa tensiunilor create.”
În acest context, Guvernul României va continua să acţioneze cu aceeaşi consecvenţă pe linia promovării Parteneriatului Strategic bilateral şi aşteaptă ca şi partea ungară să acţioneze în acelaşi spirit.
Totodată, Guvernul României va aplica, în continuare, cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor.
România – Ministerul Afacerilor Externe

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca “simbol al solidaritatii nationale”, informeaza agentia de stiri MTI citata de Mediafax. Intr-un comunicat dat presei vineri, Ministerul roman al Afacerilor Externe isi manifesta regretul fata de faptul ca “autoritatile ungare continua gesturile simbolice de natura sa provoace opinia publica romaneasca”.

Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a initiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputatilor de etnie maghiara din Bazinul Carpatic. Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat ca folosirea simbolurilor etnice ale oricarei comunitati constituie un drept fundamental al omului, multumind tuturor oraselor ungare care au arborat steagul secuiesc. Referindu-se la recenta disputa dintre Ungaria si Romania privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat ca Budapesta “nu a dorit amplificarea tensiunilor cu Romania”.

MAE precizeaza ca “aceasta conduita contravine celor convenite in cadrul discutiilor recente dintre cei doi ministri ai afacerilor externe ai Romaniei si respectiv, Ungariei. De altfel, intr-o scrisoare transmisa in cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe roman, de catre omologul sau ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul ca ‘implicarea comuna a celor doi ministri a avut un efect linistitor in privinta tensiunilor create.”.

Potrivit comunicatului de presa, Guvernul Romaniei va continua, in acest context, sa actioneze cu aceeasi consecventa pe linia promovarii Parteneriatului Strategic bilateral si asteapta ca si partea ungara sa actioneze in acelasi spirit. Totodata, Guvernul Romaniei va aplica, in continuare, cu strictete, legislatia nationala pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea publica a insemnelor, mai informeaza MAE.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Provocarile continua: PARLAMENTUL UNGARIEI AFISEAZA STEAGUL SECUIESC

  1. Asa se intampla cand la guvernare este un guvern de mamaliga care stau in genuchi in fata stapanilor lumii.

  2. Iredentismul si obraznicia ungurilor nu vor disparea doar prin “discutii” hahaite, deci nu ne asteptam la prea multe de la ei.Eu cred ca ei simt/stiu ca au castigat teren si pluseaza.
    Se stie ca mereu au umblat cu jalba in bat pe oriunde au putut sa se planga ca sunt rau tratati in tarile vecine saracutii si nu o sa se opreasca prea curand.Dar in tara lor sa arboreze ce vor,pe noi ne priveste tara noastra.

  3. Pingback: Cotidianul "ADEVARUL", varf de lance al REVIZIONISMULUI filo-maghiar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Amuzant e ca arborarea drapelului secuiesc pe cladirea Parlamentului Ungariei se bazeaza pe constiinta superioritatii infrastructurii intelectuale a Budapestei fata de a Bucurestiului. Corvinus Library – Hungarian History are deja un avans strivitor in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940:
    Google: Rumanian-Hungarian affairs – Corvinus Library – Hungarian History
    http://www.hungarianhistory.com/lib/index.htm

  5. http://www.mediafax.ro/politic/ministrul-ungar-de-externe-atitudinea-politicienilor-romani-in-cazul-steagului-secuiesc-risca-sa-afecteze-cooperarea-10566139

    Atitudinea elitei politice din România în cazul steagului secuiesc riscă să afecteze grav cooperarea cu Ungaria, afirmă ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, citat de MTI. Într-un interviu acordat vineri postului tv M1, Martonyi a declarat că presa din România a jucat un rol crucial în dramatizarea cazului arborării steagului secuiesc, subliniind că au putut fi auzite şi voci moderate. Atitudinea elitei politice din România riscă să provoace răni grave şi să afecteze grav parteneriatul strategic care a avut rezultate notabile în ultimii doi-trei ani, a subliniat şeful diplomaţiei ungare. Însă Janos Martonyi a exprimat speranţa că “strigătul de luptă se va stinge”.

    Ministrul ungar de Externe a ţinut să sublinieze că presa şi diplomaţia sunt două lucruri diferite: în timp ce presa trebuie să aibă “o voce puternică”, diplomaţia trebuie să acţioneze “blând şi cu succes”. Diplomaţia trebuie să adopte un stil adecvat pentru a clarifica ce părere are despre drepturile omului, apartenenţa la o comunitate şi simbolurile acestei comunităţi, a continuat Martonyi.

    Vineri după-amiază, Martonyi a propus discuţii cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, pe tema steagului secuiesc.

    Este clara strategia Ungariei, de a prelungi disputa pe chestiunea autonomiei fortand partea romana sa ia pozitii defensive si conciliante.

  6. daca tot mi-ati pastrat adresa de email – desi spuneti ca nu este necesara afisarea ei – am si eu, in “nemernicia mea”, niste intrebari:

    de ce anume au fost trecute cu vederea, acele acte premergatoare situatie actuale – gen “spanzurarea simbolica a unei personalitati ardelene, Avram Iancu”? gen impietarea unor monumente care atesta si glorifica anumite evenimente istorice ale ROMANILOR din Transilvania?

    de ce nu se spune NIMIC despre demolarea bisericilor crestin ortodoxe din judetele Harghita, Covasna, Mures s.a. ?
    aceste fapte intamplandu-se in timpul regimului comunist si dupa…

    de ce ierarhii acestor eparhii…sau cum se vor numi (nu ma pricep la administratia bisericeasca)nu fac cunoscute asemenea lucruri?

    de ce romanii din cadrul acelorasi eparhii sus-amintite nu spun nimic, nu fac cunoscute fapte care sa ateste abuzurile maghiarilor?
    ci prefera sa vorbeasca romaneste doar in propriile famiile, iar altundeva, adica in locurile publice, sa vorovaiasca in limba maghiara?

    de ce suntem astazi, ca pe timpurile OCUPATIEI maghiare?

    cu respect

  7. in plus, desi ma doare sufletul, nimeni, dar NIMENI, nu pomeneste despre oribilele – desi, putin zis – cumplit de profanatoarele fapte care au fost comise in timpul ocupatiei faciste in nord-vestul acestei tari (ROMANIA), cumplite, care aduc cu cele intamplate in temnitele comuniste ale reeducarii.

    exista Monumentul de la Moisei… pentru alte victime ale acestei natii romanesti

    este putin lucru, cele ce s-au intamplat crestinilor romani si ortocsi in acele parti ale Transilvaniei?

    este de inteles ca, desi de dam “democratici au nationalisti”, acolo (in Ardeal)sunt inimi, suflete neostoite?

    Insusi Mitropolitul Laurentiu (am vizionat un filmulet la TVR1)facea cunoscut faptul ca exista in judetele secuimii abia un preot CRESTIN ORTODOX,
    iar bisericile care pot / ar fi putut face DOVADA increstinarii neamului romanesc, zac in ruine, sau au fost distruse cu NEMERNICIE.

    De catre cine?
    In ce scop?

    in rest, ne zbatem ca pestii in acvariu, dupa una , dupa alte,
    uitand ca fratii nostri din Ardeal/ Transilvania, vorbesc ungureste pe ulitele propriilor taramuri.

    ca sa nu mai vorbim despre Rosia Montana…
    locuri de romanizare, asa cum va fi fost aceasta, in acele vremuri,

    dar, se sterg cu buna stiinta, amintiri, dovezi, monumente… tot ce ar putea/ ar fi putut atesta temeinicia neamului romanesc/ poporului romanesc pe pamantul transilvanean.

    nu au fost restaurate biserici datand din secolele crestinismului primar, pe pamantul ardelenesc, nici pe vremea comunistilor, nici a pesedistilor, nici a …-lor,

    dar, in Transilvania maghiarimii, a uniatilor, a … ce mai vreti domniile voastre, traiesc romani, care trebuie sa isi pastreze credinta crestin ortodoxa (m-am plictisit de “stramoseasca”, intrucat nimeni nu face aproape nimic sa dovedeasca acest concept).

    cu acelasi respect

  8. @gaudentia:

    daca tot mi-ati pastrat adresa de email – desi spuneti ca nu este necesara afisarea ei – am si eu, in “nemernicia mea”, niste intrebari:

    Nu am pastrat nicaieri adresa dvs, rubrica de completat pentru a comenta este standard, valabila la orice blog, si nici nu e nevoie sa completati acolo cu cea reala. E o simpla conventie.

    In ceea ce priveste subiectul comentariului dvs., nu stim cui va adresati, mai exact. Pe acest site s-a acordat o atentie destul de consistenta temelor in cauza, fara sa fie ceva exhaustiv.

  9. De nu se incearca formula Franta_Germania , care si ele au “de impartit” Alsacia si Lorena ?

    Daca o tinem tot in tonalitatea asta nu ne asteapta decat razboi…fie el de nervi si isterii reciproce.

    Am si un potential raspuns: pentru ca o mare Putere are interese de influenta in zona. Si trage foloase tocmai din acest tip de relatii conflictuale.

  10. Parerea mea este ca ar fi trebuit sa stinga repede acest conflict in Romania, prin impunerea legii in Harghita si Covasna, adica tragerea la raspundere penala a celor care au afisat steagul secuiesc pe intitutiile statului roman.

  11. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO - ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. "Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poate deveni pandemica". SCENARIU CU REPETITIE PENTRU TRANSILVANIA? - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  12. http://www.ziuaveche.ro/international/externe/curtea-constitutionala-a-ungariei-da-liber-la-steagurile-fasciste-150729.html

    Curtea Constituţională a Ungariei a anulat prevederile Codului Penal care interziceau folosirea simbolurilor asociate dictaturilor comuniste şi naţional-socialiste (fasciste şi horthyste).

    Curtea Constituţională a Ungariei dă liber la steagurile fasciste

    Potrivit instanţei, o interzicere a folosirii simbolurilor (steagurilor) respective poate fi justificată în interesul apărării demnităţii umane şi a ordinii de valori constituţionale, dar reglementările vizează un cadru prea larg şi îngrădesc într-un mod disproporţionat libertatea de exprimare.

    Curtea Constituţională a Ungariei a apreciat că ar fi fost nevoie de luarea în considerare a scopului, modului de săvârşire şi a consecinţelor acţiunii legate de folosirea acestor simboluri,

  13. Pingback: UNGARIA: Curtea Constitutionala da LIBER la SIMBOLURILE FASCISTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. Radu Baltasiu. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare