Coreea de Nord a RUPT ARMISTITIUL cu Coreea de Sud/ SUA, Israel si Grecia: EXERCITII MILITARE in Marea Mediterana

9-03-2013 2 minute Sublinieri

coreea-nord-arma2_1276648857

Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Coreea de Nord “abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”, a declarat “Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta stipula ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale. Coreea de Nord, adaugă comunicatul, “notifică, de asemenea, Sudul că va întrerupe imediat telefonul roşu dintre Nord şi Sud”, înfiinţat în 1971. Phenianul a ameninţat în numeroase rânduri cu întreruperea comunicaţiilor intercoreene şi a pus în aplicare ameninţarea de două ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.

Regimul nord-coreean face de obicei anunţuri agresive la adresa Coreei de Sud şi a Statelor Unite, dar acesta şi-a intensificat retorica belicoasă în ultimele zile, în apropierea votului de la ONU şi a manevrelor militare comune între Washington şi Seul. Phenianul a ameninţat că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei din 1953, ameninţând cu spectrul unui “război termonuclear” şi avertizând Statele Unite că se expun unui “atac nuclear preventiv”.

În urma ameninţărilor cu un atac nuclear “preventiv”, dar şi a noilor sancţiuni impuse de ONU Phenianului pentru că a făcut trei teste nucleare, Coreea de Nord a anunţat acum că “abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”. Beijingul a făcut apel, vineri, la “calm şi la reţinere” după ce Phenianul a ameninţat că va denunţa acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei în 1953 şi a evocat spectrul unui “război termonuclear“, relatează AFP.

“China le cere tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul, să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile“, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze. Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Coreea de Nord “abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”, a declarat “Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA, citată de presa occidentală. Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta prevede ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale.

  • Antena3:

SUA atenţionează Coreea de Nord: Ameninţările sunt “contraproductive”

Casa Albă a avertizat, vineri, că ameninţările proferate de Coreea de Nord sunt “contraproductive”, după ce regimul de la Phenian a anunţat că va renunţa la acordurile de neagresiune cu Seulul şi a evocat posibilitatea unui atac nuclear preventiv împotriva Statelor Unite, informează AFP.

“Ameninţările proferate de Coreea de Nord nu contribuie la îmbunătăţirea situaţiei”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Washingtonul a cerut Phenianului să aibă relaţii paşnice cu vecinii.

“Am cerut constant Coreei de Nord să amelioreze relaţiile cu ţările vecine, inclusiv cu Coreea de Sud”, a spus Earnest. Coreea de Nord a avertizat că va renunţa la acordurile de neagresiune semnate cu Coreea de Sud, ameninţând că ar putea lansa un atac nuclear preventiv împotriva Statelor Unite, după o nouă serie de sancţiuni ONU.

Statele Unite, Israelul şi Grecia îşi unesc forţele în cadrul unor MANEVRE MILITARE de amploare în Marea Mediterană

Israelul, Statele Unite şi Grecia au început să efectueze joi manevre navale în Marea Mediterană. Manevrele se vor întinde pe următoarele două săptămâni, relatează AFP. Sub denumirea de operaţiunea “Noble Dina”, aceste “exerciţii anuale fac parte dintr-un program de cooperare în domeniul securităţii între marina israeliană şi cea a ţărilor străine“. Exerciţiile sunt “oportunitate pentru Israel de a reîntări legăturile de cooperare cu aliaţii săi”.

În octombrie-noiembrie, Israelul şi Statele Unite au efectuat manevre militare comune, considerate de armata israeliană drept “cel mai important exerciţiu” de acest tip, din istoria celor două ţări.

Aproximativ 3.500 de militari din partea comandamentului american EUCOM şi 1.000 de militari israelieni au participat la manevrele care includ exerciţii de apărare aeriană de amploare. Timp de mai mulţi ani, Israelul şi Statele Unite au organizat manevre navale alături de Turcia, însă în septembrie 2011, Ankara l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a suspendat cooperarea militară cu statul evreu.

Turcia s-a înfuriat pentru că nu a obţinut scuze din partea Israelului, după asaltul mortal efectuat de armata israelienă, în mai 2010, împotriva unei ambarcaţiuni de ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa nouă turci. Israelienii au refuzat să prezinte scuze sau compensaţii.

grecia-exercitii


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Coreea de Nord a RUPT ARMISTITIUL cu Coreea de Sud/ SUA, Israel si Grecia: EXERCITII MILITARE in Marea Mediterana

  1. Pingback: Armata Coreei de Nord a primit APROBARE PENTRU LOVITURI MILITARE NUCLEARE impotriva SUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: COREEA DE NORD SI AMENINTARILE CU RAZBOIUL NUCLEAR. Care este riscul declansarii unui conflict militar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare