UNGARIA: Premierul Orban incurajeaza EXTREMA-DREAPTA in acceptul tacit al Comisiei Europene si al cancelarului MERKEL

20-03-2013 3 minute Sublinieri

20120125-orban-viktor-angele-merkel-archiv

Cunoscutul ziar francez „Le Figaro” a publicat, luni, un articol semnat de Arielle Thedrel, specialistă în probleme est-europene, în care se arată că „premierul ungar Viktor Orban nu se teme că se va compromite decorând mai multe personalităţi de extremă-dreapta”. Să recunoaştem, este un fapt care, dacă ar fi fost consemnat în România, ar fi luat foc imediat toată presa, ca să nu mai vorbim despre cea europeană, fie ea de stânga sau chiar de dreapta. În schimb, la Budapesta „se poate”, aşa cum este posibilă şi coaliţia Fidesz – Jobbik (partid de extremă-dreapta), sau acel moment în care, pentru direcţia unui teatru budapestan finanţat de guvern, a candidat şi câştigat un personaj care avea un program nazist sau cum „a mers” acel demnitar care denunţa colegii cu origini evreieşti. Dar să vedem ce scrie „Le Figaro”.

„Criza economică şi frustrările sociale pe care ea le provoacă sunt un noroc pentru extreme, arată ziarul parizian. În Austria, în Finlanda, în Suedia, în Danemarca, în Elveţia, în Belgia, în Grecia, în Italia sau în Franţa, populismul prosperă. Mica Ungarie rezistă mai puţin ca alţii demonilor săi naţionalişti. Primul ei ministru Viktor Orban, un conservator, a decernat, cu ocazia Zilei Naţionale de la 15 martie, mai multe distincţii unor personalităţi mai mult decât controversate. Este cazul lui Ferenc Szaniszlo, jurnalist la televiziunea „Excho TV”. Apropiat de Fidesz, partidul lui Orban, Szaniszlo, care a primit premiul Tancsics, este cunoscut pentru diatribele sale antisemite şi antirome. În 2011, el a fost pedepsit de Autoritatea de Supraveghere a Mass Media întrucât a comparat romii cu „maimuţele”. În semn de protest, circa zece dintre jurnaliştii care au primit acest premiu au renunţat imediat la el. Şeful guvernului ungar a mai decorat un arheolog, Kornel Bakay, cunoscut şi el pentru tezele sale rasiste. Bakay s-a făcut remarcat după ce a acuzat evreii că au organizat comerţul cu sclavi în Evul Mediu.

În sfârşit, Janos Petras, celebru cântăreţ de rock, a primit Crucea de aur a Meritului. Petras nu-şi ascunde simpatia pentru partidul de extremă-dreapta Jobbik. El a participat la Marşul Gărzii ungare, organizaţie paramilitară interzisă azi, şi visează cu voce tare că va fi reconstruită Ungaria Mare, cea de dinaintea Primului Război Mondial.

Opozant valoros al comunismului la finele anilor ’80, Viktor Orban s-a reconvertit în campion al suveranismului pur şi dur, care a deranjat partenerii săi europeni, incapabili să juguleze o derivă autoritară calificată drept „preocupantă”. Premierul ungar nu este un extremist, dar, la circa un an de legislative, el nu ezită să se compromită pentru a recuceri terenul pierdut de partidul său în favoarea partidului Jobbik. Extrema-dreaptă ungară are vântul în pupă. Potrivit unui sondaj realizat în februarie, cu 19% intenţii de vot, ea se impune drept a doua forţă politică din ţară, în urma Fidesz (41%). Orban n-a considerat necesar să dezavueze unul dintre apropiaţii săi, editorialistul Zsolt Bayer, atunci când, în urma unui incident sângeros grav dintr-un club de noapte, acesta din urmă a comparat romii cu „animale dăunătoare ce trebuie eradicate”. Dar Orban nu a reacţionat nici când poetul Albert Wass, cântăreţul naţionalismului ungar, ca şi alţi doi autori antisemiţi, între care se află Jozsef Nyiro, membru al unui partid pro-nazist, au fost incluşi în programele şcolare.

Ambiguul premier ungar avansează pe un teren alunecos. Tăcerile sale sunt bombe cu întârziere. Ele ar putea exploda într-un an cu ocazia alegerilor paneuropene. O anchetă de opinie, publicatăă în februarie, dezvăluie că două treimi dintre unguri doresc să fie „revizuită” apartenenţa lor la Uniunea Europeană”, se arată în încheierea articolului publicat luni de influentul ziar francez „Le Figaro”.

Parlamentarii ungari, trei sferturi din ei din FIDESZ, au votat pe 11 martie noile amendamente ale Constituției Ungariei. Liderii europeni și SUA i-au averizat în prealabil să reevalueze demersul și chiar să-l treacă prin sita Comisiei de la Veneția. Premierul Viktor Orban însă nu a clintit, nici înainte, nici după votul de validare din legislativ. ”Constituția respectă valorile europene”, a răspuns virulent șeful executivului, chiar de la Bruxelles.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru De Ce News că avertismentele UE sunt în van, iar Orban este de neatins. Mai mult, Merkel nu-l poate critica pe Orban pentru că poartă aceeași politică în țara sa, Germania.

”Lui Orban nu-i pasă de ce spun liderii europeni pentru că e convins că nu există interes să fie într-adevăr condamnat. În plus, Orban, spre deosebire de Ponta, nu zice, dar face”, spune președintele Pro Democrația.

Intervențiile la nivel declarativ ale UE și CE nu vor cunoaște altă etapă, spune Pîrvulescu. Împotriva Ungariei nu se pot lua măsuri concrete, pentru că îi lipsește ceea ce în România se consideră că prisosește: MCV.

Fără MCV, fără intervenții

”Ce ar putea să-i facă lui Viktor Orban? Ungaria nu are MCV și nu se va inventa niciun MCV pentru restul țărilor. Europarlamentarii români au propus în dezbatere recentă, un mecanism de verificare pentru toate țările, dar așa ceva nu va exista. România și Bulgaria nu au un statut egal cu restul țărilor UE”, spune Pîrvulescu.

Ungaria ar putea fi pedepsită într-un singur mod, după precedentul Austria, dar UE nu va îndrăzni folosirea unei asemenea măsuri.Nu au MCV, n-au ce să le facă. Există un singur instrument, pe care n-au curajul să-l folosească. Există posibilitatea suspendării unei țări din UE, cum s-a întâmplat cu Austria în 1999, la doar patru ani de la aderare”, amintește președintele Pro Democrația.

Merkel nu cade în patima ipocriziei

Merkel a avut o ieșire slabă la adresa Ungariei, cerându-i colegului din PPE crearea unui ”climat economic stabil”. Cristian Pîrvulescu spune că Angela Merkel nici nu ar îndrăzni mai multe, pentru că are aceleași practici ca Orban în propria-i țară. ”Ce ar însemna pentru Merkel un atac la Orban, care are aceleași politici ca ministrul conservator de interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich? Cum poți să condamni Ungaria pentru ce face Germania? Viktor Orban face rabat de la democrație în țara sa pentru putere, dovadă că a strivit tot ce înseamnă opoziție în Ungaria”, consideră politologul.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “UNGARIA: Premierul Orban incurajeaza EXTREMA-DREAPTA in acceptul tacit al Comisiei Europene si al cancelarului MERKEL

  1. Eh, adevărat bărbat de stat, Orban acesta! Când îl compari cu Băsescu, parcă cel din urmă nici mucii lui Orban nu e vrednic să-i şteargă. Iar Ponta este altă dezamăgire, încă de pe când a început să danseze după fluierul lui Barroso.
    Păcat doar că e ungur şi nu român. Sau şi mai mare păcat, că niciun român adevărat nu ajunge în fruntea statului, ca să poată să-l contreze pe ungur. Noi încă mai dormim pe noi, în frunte cu arhiereii noştri, căci noi nu facem politică. Îi lăsăm pe alţii să ne conducă, precum nişte lupi pe oi. Parcă şi imnul naţional l-am uitat… sau nu ne mai amintim decât de melodie???

  2. @ Cristian:
    Am mai raspuns despre asta. Este o mare greseala sa-l admiram pe Orban si sa jinduim sa avem conducatori asemenea lui. Orban are tupeu revizionist, imperialist, nu are curaj sau demnitate nationala. Si isi permite sa fie asa, pentru ca este ajutat, incurajat de mai-marii lumii. Daca Ungaria ar fi avut alta pozitie strategica, de tipul Romaniei, credem ca ar fi stat cu totul altfel situatia si orice eventuale aripi nationaliste, iredentiste ar fi fost retezate scurt, daca asa dictau intersele celor puternici. Un barbat de stat nu face provocari si nu cauta sa puna mana rapace pe teritoriile altor state, fie si prin aliante viclene cu cozile de topor ale acelora. Nu avem ce admira la un ins care striveste democratia in propria tara si care este dusman al Romaniei. Desigur, noi suntem la extrema opusa, pentru ca asa am ajuns ca neam, si avem, in consecinta, elitele politice pe care le meritam si care ne reprezinta. Cand l-am auzit ieri pe Ponta cum se leapada (chiar daca voalat, diplomat) de referendum si cum se arata mandru ca a primit si a respectat lista lui Barroso, am inteles si mai clar ca omul nu doar cu Basescu a semnat pactul, ci si cu diavolul. De asemenea, cand vezi cum e menajat sau chiar laudat de televiziuni pentru asta ti se face greata de tot. Si nu e vorba ca am avea alte sanse omenesti, cu conducatori mai demni, ci ca nici macar nu stim si nu avem sansa sa murim frumos, daca tot murim, ca tara.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/07/ue-romania-vasalitate-colonialism-raportul-mcv-ipocrizie-umilinta-batjocura-demnitate-vanzare-lasitate-pupincurism-ilie-serbanescu-video/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/05/germania-schengen-romania-bulgaria-hegemonie-periferie/#more-52503

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/03/ungaria-constitutia-%e2%80%9dnationalista%e2%80%9d-si-%e2%80%9dconservatoare%e2%80%9d-a-lui-orban-a-intrat-in-vigoare-pe-fondul-protestelor-care-va-fi-rolul-ungariei-in-iuresul-care-va-instala-noua/

  3. Pt admin: ba merită să fie admirat. Pt atitudinea sa, pt coloana vertebrală pe care o arată. “nu are curaj sau demnitate nationala. Si isi permite sa fie asa, pentru ca este ajutat, incurajat de mai-marii lumii”. În ceea ce face are curaj şi demnitate naţională. Iar pt ca să fi sprijinit de vestici şi de estici, trebuie ca mai întâi să dovedeşti că ai o valoare intrinsecă. Omul ţine la neamul lui, a redat demnitatea ungurilor care nu mai sunt trataţi de cetăţeni de rangul 4, precum românii şi bulgarii.
    În oglindă cu J. Băsescu, care şi el a fost sprijinit de vestici tip Merkel şi Barroso la referendumul pe care dealtfel l-a şi pierdut, care împilează propriul neam şi popor, pe care l-a condus din mila lui Dumnezeu. A redat chiar şi demnitatea unor unguri sau secui (puţini) care nu trăiesc în graniţele Ungariei. J.B. şi Ponta au mai scăzut barometrul demnităţii românilor, dacă este posibil aşa ceva. Nici Crin Antonescu nu-i departe, asta ca să nu ne-mbătăm cu apă rece.
    Că obiectivele lui, Ungaria Mare şi anularea Trianonului, sunt greşite şi poporul maghiar va plăti la final pt aceasta, este altă poveste. Dară ar tb să fie clar pt oricine, că un astfel de om politic este de dorit în fruntea unui stat. Vezi bunăoară şi comunicarea sa non-verbală: se coboară la nivelul interlocutorului său (fie el şi J.B.= Jos Băsescu), dar ţine distanţă, are prestanţă şi este sigur pe sine (vorba unuia din articolele de mai sus, tace şi face).
    Iar că are ceva cu democraţia din Ungaria, nu-mi prea vine a crede, când mult mai bine de 1/2 din ţară l-a vrut şi-l vrea în continuare împreună cu cei din Jobbik. Deci practic ai democraţie măcar când 50% +1 din populaţie doreşte să meargă în direcţia aceea. Or aceasta este situaţia reală în ţara vecină. Indiferent de ne place au ba.
    Bineînţeles că nu-i admir eventualele compromisuri (cel puţin cu ruşii), dar cred că opinia vesticilor şi esticilor, cum că l-ar putea struni şi îndrepta în direcţiile voite de ei, nu va mai corespunde realităţii. Ceea ce despre liderii noştri, după cum bine observi, nu se va putea spune prea curând. Din păcatele noastre.

  4. @ Cristian:

    E clar ca nu ne intelegem:) Nu poti admira pe diavol pentru ca are ravna neaseamanata pentru pierzarea noastra, nu poti aplauda un tiran sangeros pentru ca duce o politica de expansiune a poporului sau, calcand totul in picioare etc. Asa, si Merkel e o patrioata admirabila, si Hitler e un erou model, cu singura diferenta ca nu e al nostru? Nu poti confunda demnitatea si curajul de a te apara cu violenta de a prada, de a jefui si nu poti identifica obraznicia vicleana cu vitejia fara a cadea in lipsa de discernamant, sa ne ierti.

  5. Orban este un pigmeu penibil, la fel ca si basescu-ponta.
    Fiecare are rolul lui de jucat.
    Orban joaca rolul demnitatii nationale si mandriei expansioniste.
    Basescu-carpato-danubiano-ponta joaca rolul idiotului si lingaului cu scopul de a face tara pres intereselor oculte mai degraba decat straine.
    Regia si scenariul, new-york-israel-via bruxelles-berlin si retur.

    Cristian, ca sa distrugi o tara in mod european, ai nevoie in primul rand de 2 actori si de inca o tara pe post de agresor-catalizator.

    Ungaria este impinsa sa joace rolul periculos de agresor. Germania o impinge de la spate si face planurile, ungaria executa cu orban la carma.
    Orban nu lucreaza interesul ungariei, desi pare ca da. Ungaria va deveni si mai mica, deoarece nu este in interesul europei ca tari ca ungaria si Romania sa fie mari, unitare si puternice.
    Planul prevede ca totul sa fie faramitat. Iar unde este dificil lucrul asta, creezi conflicte interetnice. Pe unii ii hranesti cu ambitii “cazul Orban hungaria” iar pe altul il otravesti cu dispretul fata de propria tara si fata de sine insusi, cazul Romania si romanii reeducati si fara simtul patriotic.

    Simplu, vopsesti ungaria mai frumos si romanii vor fi atrasi ca mustele dispretuind patria muma, iar apoi le faci varza pe amandoua.

  6. @Cristian!

    Mai frate, asa cum ti-a spus si admin, IA VEZI sa nu faci o greseala cu intentie buna, sau sa ajungi la concluzii false, pornind de la premise oarecum bune, LAUDAND pe un “fudul” care SFIDEAZA o Europa Intreaga.
    Daca exista oameni “mandri”, “aroganti”, “imfatuati”, in etnia maghiara sau alete etnii si popoare pe fata pamantului, care le vorbesc altora de sus, si ii trateaza cu superioritate sau chiar dispret, nu inseamna ca pentru asta trebuie sa ajungem sa-i admiram…si sa-i socotim oameni “adevarati”…

    Or fi politicienii nostri mai “docili” fata de mai marii Europei, dar nicidecum NU SUNT “papa lapte”, fiindca in neamul romanesc NU AU LIPSIT NICIODATA, oameni care sa aiba si un “simt” diplomatic ascutit…si care sa stie sa-l foloseasca cu mare abilitate.

    Prea mult am ajuns noi romanii de rand, scarbiti fiind de cei care ne conduc SA DAM IN CEALATA EXTREMA, respectiv SA NE LEPADAM si sa REPUDIEM tot ce-i romanesc, tot ce-i autohton, tot ce are legatura cu Bucuresti si cu conducerea politica oficiala a Romaniei…sa ne indoim de orice intentie buna si patriotica pe care inca o mai au UNII ditre cei care sunt reprezentantii nostri, politicienii nostri, dregatorii nostri…si culmea, am ajuns dintr-o nepricepere ignoranta sa ii ridicam in slavi pe politicienii altor state…
    Exact cum un barbat dupa o vreme nu mai este “multumit” de nevasta lui, ci le vede pe “absolut” toate femeile, ca sunt ba mai frumoase, ba mai cochete, ba mai bune, ba mai blande, ba mai gospodine, ca a lui…

    Fiecare popor are CRUCEA LUI, si DESTINUL LUI si sa nu cadem in greseala sa jungem SA NE DORIM CRUCEA ALTOR natii si popoare, caci nu ne-ar place…!
    Chiar fara sa vrem cei care ne conduc acum sunt “LEGATI” nevazut cu mii de fire si de legaturi de tara pe care o conduc, de fiecare cetatean in parte pe care il conduc…

    Poate ca “neprietenii” romanilor asta si vor si urmaresc si steapta si chiar SPERA de la marea masa de romani, si anume sa ajunga romanii SA NU MAI DEA, doua parale sau DOUA CEPE DEGERATE pe cei care ii conduc si PE STATUL ROMAN!!, asa cum este INCA acest STAT!(cu majuscula)…
    Si anume sa ajungem sa nu ma respectam nici o autoritate de stat, nici o PUTERE DE STAT, nici o INSTITUTIE DE STAT, nici un SIMBOL AL STATULUI, sa nu mai avem nici un sentiment de consideratie, fie cat de mica, chiar fata de isntitutiile noastre politice si viata politica din Romania, si fata de politicienii nostri, astfel incat sa aduca intre romani o DEZBINARE TOTALA si de necontrolat…
    C-o fi buna, c-o fi rea, VIATA POLITICA trebuie SA EXISTE si SA PULSEZE in neamul nostru romanesc, in tara noastra scumpa Romania, fiindca numai prin ea, di datorita ei, SE MENTINE FORTA AUTORITATII STATALE, care imbraca ca o haina DE PUTERE neamul nostru romanesc si care APARA poporul roman de pericolele care il pandesc.

    Eu unul, mi-am luat (de curand timp) o hotarare in sinea mea, ca sa AJUT CU TOT CE POT de acum incolo, ca si “celula” simpla in marele organism al tarii mele, TOT organismul poporului si al natiunii mele.
    O fi tara mea saraca, prost condusa, “colonie semi americana”, “presul UE”, dar ESTE TARA MEA, cu tot ce are ea, cu conducatorii ei, cu saracia ei, cu coruptia ei, cu partile ei rele, dar SI CU CELE BUNE si mai ales cu cele!

    Nu cred ca cei care ne conduc s-au “DEromanizat” atat de mult incat sa nu se mai gandeasca macar cat de putin si din cand in cand la TARA LOR! Refuz sa accept asta, fiindca stiu ca si i sunt tot “romani” ca si mine!
    Si pentru asta nu mai vreau sa judec pe nimeni! Ca cetatean caut sa imi apar drepturile mele, si libertatile mele STRICT prin prisma si cu PARGHIILE LEGALE, si prin tot ce fac caut SA RESPECT AUTORITATEA tarii mele.

    Cat despre Unguri, VAI DE EI! Vai de viitorul lor! Daca vor continua sa mai INDRAZNEASCA sa SFIDEZE si ULTRAGIEZE autoritatea statala a Statului roman, VOR RASPUNDE PENAL! II vor DENUNTA si CHEMA IN JUDECATA mii de romani si vor SESIZA PARCHETELE cetatenii romani simpli…daca autoritatile statului “dorm pe ele”, si nu mai VEGHEAZA la “APARAREA ORDINII STATALE”…

    In veci nu vor obtine CAPII maghiarilor din Romania vreo “autonomie” in Romania, pentru ei si pentru etnicii maghiari, decat eventual UNA SINGURA, si poate “sigura”, si anume “DUPA si INTRE GRATIILE PUSCARIILOR” !!!…pentru tot timpul de acum incolo…
    Daca in teritoriul statuluin roman isi permit etnicii maghiari ca sa comita ACTE DE DISCRIMINARE si de COMPORTARE PENALA fata de alti cetateni romani, de etnie romana, si sa-si bata joc de CETATENIA statului roman pe care o au si prin INDEPLINIREA OBLIGATIILE pe care le au fata de statul roman ca cetateni ai sai, atunci s-ar putea SA RAMANA FARA DREPTURI IN TARA ASTA…
    800 de ani, romanii le-au fost “robi” in trecut, si Romanii NU AU UITAT ASTA!
    Poate va veni o vreme in care vor stii CINE LE SUNT STAPANII in tara in care stau in gazda de multe secole, si careia nu-i platesc nici macar “chiria” bunului simt si a elementarului respect…pentru ca II HRANESTE si ADAPOSTESTE…

    Le spunem si noi lor, precum presedintele rus Vladimnir PUTIN le-a spus RASPICAT tuturor minoritatilor din Rusia, “NU ROMANIA ARE NEVOIE DE minoritatea maghiara ca sa existe ca stat, si tara si natiune, ci minoritatea maghiara are nevoie de Romania. Daca peste noapte statul roman AR RETRAGE CETATENIA ROMANA tuturor etnicilor maghiari, care se fac vinovati de TRADARE fata de Romania si de alte infractiuni GRAVE si CONTINUUE pe care le-au savarsit si LE SAVARSESC INCA in contra statului roman si a LEGILOR ROMANIEI,si odata cu aceasta retragere LE-AR RETRAGE si TOATE DREPTURILE si TRATAMENTUL PRIVILEGIAT pe care il au ca si minoritate ijn tara asta, cred ca ar ajunge maghiarii SA-I IMPLORE pe romani sa le dea inapoi situatia privilegiata pe care au avut-o pana acum in tara asta si pe care nu au stiut s-o pretuiasca…!

    Insa s-ar putea sa vada si alta fata a caracterului romanilor, si anume nu numai bunatate si ospitalitate ci si DREPTATE…

    CINSTE tinerei romance PENTRU CURAJUL SAU DE A-SI MANIFESTA “romanitatea” in tara ei…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  7. Pingback: Viktor Orban sfideaza Europa: NU ACCEPT SA FIM TRANSFORMATI IN COLONIE, NU VREM O EUROPA IN CARE SA FIM TUTELATI. Parlamentul European instituie un MECANISM DE SUPRAVEGHERE a statelor membre… - Recomandari
  8. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  9. Pingback: STATUIA CRIMINALULUI DE RAZBOI HORTY – INAUGURATA IN CENTRUL BUDAPESTEI - Recomandari
  10. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  11. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  12. Pingback: UNGARIA in viziunea lui Viktor Orban: ELIBERATA DE GOLIATII FINANCIARI SI REINTOARSA LA CRESTINISM - Recomandari
  13. Pingback: Scurte observatii despre Ungaria lui Orban, noul “baiat rau”, si despre ultimele scandaluri “anticorupte” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare