GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT

23-09-2013 9 minute Sublinieri

CATEVA SLUGI ANOSTE ALE PRESEDINTELUI BASESCU EXULTA PENTRU VICTORIA IN ALEGERI A CANCELARULUI MERKEL

merkel-cdu

Angela Merkel si conservatorii sai sunt mai puternici ca oricand. Merkel calca pe urmele lui Konrad Adenauer si Helmut Kohl si se indreapta catre al treilea mandat consecutiv in fruntea Guvernului, ba chiar inregistreaza cel mai bun scor electoral din ultimii 19 ani. Pana la rezultatele finale ale scrutinului, trebuie luata in calcul si posibilitatea ca, dupa sistemul electoral german, Merkel sa poata guverna cu o majoritate absoluta. Aceasta incepe la 300 de mandate in Bundestag, iar conform unor calcule, Uniunea ar putea avea 304. Alianta pentru Germania, partidul anti-Euro, e in exit poll-uri la 4,9%. Inca mai are o sansa sa intre in Parlament, ceea ce ar reprezenta o mare surpriza. CDU si socialdemocratii au exclus o colaborare cu AfD, asa ca nu le ramane decat rolul de sperietoare a Legislativului. Chiar daca nu reuseste 5%, AfD a tras un semnal de alarma puternic. Liberalii sunt in degringolada. Alegatorii i-au taxat atat de tare pentru lipsa de profil si de actiune in guvern, incat nu au nici macar scorul euroscepticilor. FDP trebuie sa se reformeze cu adevarat si sa gaseasca un raspuns la intrebarea: pe cine reprezinta de fapt. Socialdemocratii au crescut cu 3% fata de dezastrul din 2009, dar un succes nu poate fi numit rezultatul de duminica. In plus, SPD are multe probleme acum. Daca Merkel rateaza majoritatea absoluta si SPD refuza Marea Coalitie, atunci ar pierde si mai mult la alegeri noi. Daca accepta coalitia, atunci va intari Stanga, partidul socialist, care devine cel mai puternic partid de opozitie. Stanga are si ea mult de gandit. Rezultatul bun nu ii ajuta la nimic. Usa catre coalitii ii este inchisa cu orice partid. Si atunci? Va incepe o reorientare catre un curs care sa faca partidul mai suportabil? Verzii au si ei un rezultat dezastruos si trebuie sa analizeze care sunt motivele. Si ce va face de acum incolo? Va merge la guvernare cu Merkel, atunci isi va pierde profilul de partid de centru-stanga. Daca ramane in opozitie, atunci va colabora cu Stanga, optiune tabu pana acum? Concluzia serii e urmatoarea: duminica a inceput era Merkelismului. Doamna cancelar a triumfat. Reversul medaliei este insa ca partidul sau nu reprezinta altceva decat insasi persoana ei.

Un al treilea mandat cu o majoritate aproape absolută: cancelarul german este mai puternic decât niciodată în urma alegerilor din 22 septembrie, atât în ţara sa cât şi pe continent. Dar ce va face oare cu această putere?, se întreabă presa europeană. “Angela Merkel îşi zdrobeşte rivalii politici”scrie RzeczpospolitaÎn editorialul său, cotidianul polonez afirmă că în timpul celui de-al treilea mandat al său, “cea mai importantă femeie din lume” va arăta modul în care se va folosi de extraordinara putere a Germaniei în UE.

Acest al treilea mandat este o şansă de a demonstra hegemonia Germaniei în toate domeniile. Va fi oare loială tradiţiei pro-europene a cancelarilor precedenţi sau se va apropia în mod periculos de o viziune mai radicală, criticată violent pe pancartele de pe străzile din Atena, unde Merkel este reprezentată cu mustaţa Führerului. […] Angela Merkel are puterea să reînvie visul de atractivitate al UE pentru generaţiile viitoare.

Angela Merkel este “triumfătoare”, dar a caştigat “o victorie care atrage după sine obligaţii”, consideră Les Echos, la Paris. După o campanie“zgârcită în precizii”, ce va face oare cancelarul?, se întreabă cotidianul francez.

Răspunsul depinde în parte de capacitatea cancelarului de a guverna singur sau împreună cu social-democraţii. Din acest punct de vedere, [preşedinţia franceză de la] Elysée, care a sperat mult timp într-o victorie a adversarilor Angelei Merkel, iar apoi într-o mare coaliţie care ar fi constrâns-o, a suferit o înfrângere. […] Pe plan extern, Berlinul nu se mai poate mulţumi cu o retorică atât vagă, cât şi goală şi generoasă cu privire la organizarea Europei. Doar în aceste condiţii va reuşi Angela Merkel să facă parte din rândul cancelarilor care au marcat istoria.

“Merkel câştigă cu brio”, titrează La Stampa salutând-o. Cotidianul din Torino remarcă faptul că “plebiscitul” obţinut de partidul cancelarului, precum şi buna performanţă a SPD – şi eşecul partidului AFD şi declinul verzilor – contrastează cu criza cu care se confruntă partidele tradiţionale în restul Europei. Iar pe viitor,

nu va fi nicio schimbare în strategia politică, economică şi financiară a Germaniei. Social-democraţii nu au idei alternative, şi nici nu vor avea, spre deosebire de cele afirmate de [candidatul SPD Peer] Steinbrück. Principalul rezultat al alegerilor de ieri este faptul că în Germania nu există nicio alternativă la politica pusă în aplicare în ultimii ani de către Merkel. Interlocutorii reali şi cu autoritate nu pot veni decât din Europa.

De acum înainte, titrează El Periódico, Angela Merkel are “Europa la picioarele ei”Cotidianul din Barcelona scrie că doamna Merkel

este supravieţuitoarea crizei care a dus la căderea lui Sarkozy, Zapatero, Sócrates, Monti şi Berlusconi. […] Pentru Europa, un lucru este clar. Acum, fără nicio scadenţă electorală la orizont, vom vedea un cancelar mult mai dispus să ia decizii. Ceea ce nu ştim este care vor fi acestea şi în ce direcţie se vor orienta, chiar dacă s-a pronunţat deja împotriva euroobligaţiunilor şi a punerii în comun a datoriei. Îşi va dori oare să conducă Europa, să facă o Europă germană sau o Germanie europeană?

Cu toate acestea, chiar dacă Financial Times a remarcat că “Merkel se bucură de un ‘super rezultat’”, poate că nu ar trebui să aşteptăm prea mult de la ea. Editorialistul Wolfgang Münchau consideră că a pierde majoritatea absolută pentru câteva voturi este “cel mai bun rezultat imaginabil pentru Angela Merkel”.

Ea va rămâne la putere, dar asupra acestui lucru nu a existat niciodată nicio îndoială. Dar şi-a îndeplinit, de asemenea, şi un alt obiectiv: a face imposibilă formarea unei coaliţii între cele trei partide de stânga în timpul următorului mandat. Germanii vor avea ceea ce şi-au dorit: o coaliţie mare, condusă de un lider fără viziune. Numai un nebun ar putea crede că alegerile i-au dat frâu liber cancelarului pentru a face un mare salt înainte şi a soluţiona criza o dată pentru totdeauna. După alegeri, situaţia nu va fi foarte diferită de cea dinaintea alegerilor.

La urma urmei, după cum reaminteşte Volkskrant marele merit al Angelei Merkel este acela de a canaliza tensiunile din Europa.

Merkel este capacul care reţine tensiunile şi forţele populiste din Europa. În timp ce în Olanda politica a pierdut din stabilitatea sa, în Germania se află Merkel, care emană calm. Şi în modul acesta abordează ea problemele: pas cu pas.

Există o ţară care priveşte rezultatul alegerilor germane cu circumspecţie: Grecia. Pe site-ul său, săptămânalul To Vima constată

germanii au spus un mare DA suveranităţii ţării lor în Europa. O suveranitate construită pe ruinele părţii sudice a ceea ce Graffiti contra Merkelmai rămâne din Vechiul Continent “unit”. Era evident şi previzibil: prin politica sa, faţă de criza datoriilor, Angela Merkel a împins poate o mare parte a Europei spre catastrofă, dar a permis nemţilor să înghită Europa dintr-o îmbucătură. [… ] Încă o dată, la Atena, speranţele false s-au prăbuşit. Merkel a precizat deja clar, din primul moment, că presiunea asupra Greciei nu va fi atenuată.

Ați urmărit zâmbetul reținut al doamnei Merkel, după ce s-a anunțat că peste 20 de milioane de germani i-au dat un vot de încredere? Matriarhatul bunicuței de fier va avea o influență puternică asupra întregului continent. Primul efect pe care mai mult îl bănuiesc este stoparea ascensiunii partidelor de stânga, care luaseră avânt după victoria lui Hollande în Franța, dar care au pierdut grav din turație după ce s-a dovedit că președinte Francois nu prea are soluții de stânga funcționale. Că n-a redus de fapt austeritatea și că taxele sale pe averi nu i-au adus mai mulți bani ci o plecare a banilor impozabili. Al doilea efect al scorului alegerilor din Germania este unul psihologic și ține mai mult de personalitatea puternică a doamnei Angela Merkel. Germanizarea Europei este de acum iminentă. Nu luați în tragic termenul germanizare căci eu mă refer la modul de organizare mai ales financiară și fiscală. Europa va deveni în următorii ani o uniune fiscală sau nu va mai fi deloc o Europă unită. Supraviețuirea monedei Euro depinde în mod critic de asta. Iar dacă noi ceilalți, români, greci, italieni sau spanioli vom fi impozitați ca nemții, atunci vom fi nevoiți să muncim ca ei. Acest gen de reformă va fi însă mult mai greu de implementat căci noi ceilalți chiar nu suntem nemți și poate nici nu vrem să fim. Dacă nu vom ține pasul atunci vom resimți mult mai dur această schimbare decât ceea ce am numit până acum austeritate. Riscul de eșec este mare, iar în cazul în care partea mai sudică și mai latină a continentului va respinge filosofia fiscală germană, atunci ruperea zonei Euro chiar trebuie luată în calcul. Vă spuneam însă că această germanizare ar fi continuat și dacă Merkel pierdea alegerile iar la conducerea Germaniei veneau socialiștii. Faptul că bunicuța de fier a câștigat cu un scor excepțional dă Germaniei un ascendent psihologic și un boost complicatului plan numit de coeziune europeană. Cum Merkel și Hollande sunt ca mamăl și tatăl Uniunii, în famila europeană copiii par a înțelege cum matriarhatul forte al doamnei Merkel este mult mai eficient decât patriarhatul simpatic, idealist dar cam rupt de realitate al domnului Hollande.

”Peste 40%. Aceasta nu mai este o victorie electorală. Este o demonstrație de putere. Puterea are un nume: Angela Merkel”, scrie “Die Zeit”, la începutul unei analize dedicate victoriei creștin-democraților germani în alegerile federale. Este cea mai clară victorie obținută după perioada în care au fost conduși de cancelarul Konrad Adenauer. Și Angela Merkel intră în cercul cancelarilor cu trei mandate, alături de Adenauer și Kohl. ”Captivant, excitant, spectaculos: aceste cuvinte nu sunt suficiente. Această seară electorală este un moment hotărâtor. Germania este definitiv țara Angelei Merkel”, comentează “Der Spiegel”. ”CDU este tot acolo unde era în timpul lui Konrad Adenauer: partidul la putere, care decide totul în ce privește uniunea federală și ocupă posturile cele mai importante”, mai scrie “Der Spiegel”, adăugând că în rândul social-democraților ”nimeni nu dorește să se alieze cu Merkel, pentru că nu ar fi o alianță între egali.” ”Iubita Germaniei”, titrează “Berliner Morgenpost” sub fotografia Angelei Merkel. CDU ”își datorează succesul, înainte de toate, personalității puternice a cancelarului”, scrie cotidianul economic “Handelsblatt”. ”Strategia de ajutorare a statelor europene în schimbul reformelor cu siguranță că a plăcut alegătorilor germani”, mai scrie publicația amintită, cu referire la împrumuturile oferite de Berlin Greciei, Portugaliei, Irlandei. Cotidianul conservator “Die Welt” exultă și scrie ca Merkel a câștigat fără partid. ”Dacă ea este atât de mult pe placul germanilor, este pentru că și-a făcut treaba discret, fără vreun narcisism aparent si fără să enerveze și să deranjeze cetățenii”, scrie “Die Welt” Nici presa de centru-stânga nu se sfiește să laude prestația lui Merkel. ”Învingător este un substantiv masculin, Angela Merkel a inventat versiunea feminină. Aceste alegeri au marcat începutul unei noi ere, a domniei lui Merkel, era merkelismului, o putere politică pe care nimeni nu a remarcat-o pana acum”, scrie “Suddeutsche Zeitung”.

Un afront la adresa europenilor

Cu totul altfel tratează victoria lui Merkel presa franceză de stânga. “La Tribune scrie”, nici mai mult, nici mai puțin, că victoria CDU este ”o palmă dată Europei”. Presa franceză observă că, în ciuda rezultatului istoric, CDU este minoritară în fața stângii în Bundestag. Social-democrații, Die Linke și Verzii au 319 mandate, față de cele 311 ale CDU și ale aliaților din Uniunea Creștin-Socială bavareză. O alianță între social-democrați și stânga radicală este însă imposibilă, datorită unei rupturi istorice între curentul reformist și cel revoluționar, prin programul de la Bad Godesberg, la finalul anilor ’50. Este motivul pentru care Merkel va obține al treilea mandat de cancelar, însă negocierile pentru o coaliție vor fi dificile. Prima opțiune este alierea cu social-democrații, ca în 2005. Varianta unei alianțe cu ecologistii germani ar fi o premieră la nivel federal, însă aceasta a funcționat la nivel de land, în Hamburg, și la nivel de orașe, la Koln și Frankfurt. ”Readucând-o la putere pe Angela Merkel, germanii au readus în actualitate prăpastia adâncă care ii separă de alte națiuni europene. Căci trebuie să recunoaștem cum complezența germanilor față de politica actuală a sefului guvernului este singulara în politica europeană și apare ca o singularitate germanică. Peste tot în Europa domnește nemulțumirea. Guvernele evoluează într-un context politic otrăvit de lipsa popularității, de sărăcirea crescândă a populației și de neputința economică. Nu a pierdut astfel doar președintele socialist al Franței. Se întâmplă același lucru în Grecia, în Portugalia, Italia sau Spania. Nu sunt iertate nici ”virtuoasele națiuni nordice”, aliații tradiționali ai Germaniei în jocul de putere din zona euro, scrie “La Tribune”. Prim-ministrul olandez Mark Rutte, unul dintre puținii care nu au pierdut puterea în timpul crizei, trebuie să facă față unor extreme dreapta și extreme stânga mai populare în sondajele de opinie. Iar duminica viitoare urmează alegerile legislative din Austria, unde guvernul de mare coaliție urmează să sufere un recul de proporții. Și în Austria extremiștii sunt foarte populari. Germania, vaccinată împotriva extremismului, după Al Doilea Război Mondial, cu o lege fundamentală severă din acest punct de vedere și promotoare a unei ideologii a imobilismului, nu are a se teme de acest reviriment al populismului și extremismului. Însă aceste situații sunt create tocmai de austeritatea bugetară aplicată sever și orbește, iar Angela Merkel are o mare parte din responsabilitatea pentru aceasta, scrie “La Tribune”. ”Ea este cea care, începând din mai 2010, a impus această strategie ”de ajustare” pentru a rezolva criza. Ea este cea care a apărat această strategie, proclamând, alături de ministrul de Finanțe Wolfgang Schauble, că nu există diferență între austeritate si creștere. Ea este cea care a pus bazele unei austerități durabile și ale unui model economic european fondat merkel-germania-uedoar pe reducerea salariilor, pentru creșterea competitivității, reduceri impuse prin legislaţia europeană ”two-pack”, ”six-pack” și mai ales prin pactul bugetar, scris aproape integral de mâna ei. În acest context, votul germanilor de pe 22 septembrie este un afront la adresa restului Europei.” Mai mult, acest imobilism al politicilor lui Merkel este garantat o dată în plus. Rezultatul partidului Alternativa pentru Germania, un partid anti-euro, care dorește protejarea și mai fermă a contribuabililor germani, este o sabie a lui Damocles pentru Merkel. Partidul, care a fost la două zecimi de intrarea în Bundestag, o va forța pe Merkel, în perspectiva alegerilor europene, să nu meargă deloc mai departe cu solidaritatea între națiunile zonei euro.

  • Ziuanews:

Cristian Diaconescu: Victoria lui Merkel, un semnal foarte bun pentru România

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a apreciat luni că victoria cancelarului Angelei Merkel la alegerile legislative din Germania era previzibilă şi reprezintă pentru România un semnal foarte bun. Cancelarul german a obţinut “o victorie previzibilă, principalul argument al doamnei Merkel în campania electorală fiind situaţia bună a economiei germane, precum şi o modalitate de a conduce politic Germania, în baza unei Constituţii adoptate după cel de-al doilea Război Mondial, care are trei elemente fundamentale: precauţia, evitarea luării unor decizii pripite şi consensul. Doamna Merkel a excelat în toate cele trei domenii. Or din acest punct de vedere, victoria sa era previzibilă”, a explicat Cristian Diaconescu la RFI, notând că rezultatele obţinute de Merkel în alegerile din Germania “trebuie să fie şi un semnal foarte bun pentru România”. „Practic, există o similitudine până la coincidenţă între domeniile principale de politică externă pe care acţionează Germania condusă de doamna Merkel şi care au fost promovate de preşedintele Traian Băsescu. Aici vorbesc de Parteneriatul Estic şi Moldova în acest moment, o zonă de interes inclusiv pentru Germania, va avea un semnal foarte bun; Balcanii şi modul în care integrarea tuturor statelor, inclusiv a Serbiei vor fi promovate înăuntrul Uniunii Europene vor fi în continuare elemente de interes pentru Germania; sigur, nu în ultimul rând, aspecte legate de integrarea europeană, competitivitatea şi criza economică în general, un alt element pozitiv în activitatea doamnei Merkel şi salutat de germani în consecinţă”, a arătat consilierul prezidenţial. Reamintim că, în urma alegerilor legislative de duminică, creștin-democrații germani au obținut cel mai bun rezultat al lor din ultimii 23 de ani: 41,5 procente, care le asigură numărul record de 311 mandate în Bundestag.

Baconschi: Victoria lui Merkel va ajuta forţele politice româneşti din jurul lui Băsescu

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, devenit recent vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară, susţinut de preşedintele Traian Băsescu, a apreciat luni că victoria obţinută în alegerile legislative din Germania de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel va ajuta forţele politice româneşti din jurul liderului de la Palatul Cotroceni. „70 % dintre germani au votat (un sfert dintre ei folosind votul prin corespondenţă). Creştin-democraţii dnei Merkel au obţinut 42 % din voturi, cu aproape 20 % peste stânga social-democrată. Marii perdanţi – liberalii din FDP – riscă să nu între în parlament. Rezultatul din Germania va ajuta forţele politice româneşti din jurul preşedintelui Traian Băsescu, începând cu partidul Mişcarea Populară. Între timp, dl Adrian Năstase îl primeşte la Fundaţia Titulescu pe Alexandr Dugin, ideologul mişcării euro-asiatice…”, a scris Teodor Baconschi pe Facebook. Reamintim că, în urma alegerilor legislative de duminică, creștin-democrații germani au obținut cel mai bun rezultat al lor din ultimii 23 de ani: 41,5 procente, care le asigură numărul record de 311 mandate în Bundestag.

merkel borg

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT

  1. Va inselati daca credeti ca austeritatea altora se face pentru bunastarea nemtilor. Timp de 15 ani salariile germanilor au fost indexate doar cu rata inflatiei sau chiar mai putin, adica in termeni reali salariile nu au crescut. In care alta tara din UE s-a mai intamplat asta? In niciuna. Chiar si la noi salariile au crescut substantial fata de anii ’90.
    Nemtii au fost corecti, au respectat deficitul maxim admis de UE, au facut reforme la timp si criza i-a prins pregatiti. Ce au facut Grecia, Spania, Italia, Portugalia? Au avut deficite mari, au marit cheltuielile, au ascuns ani de zile realitatea folosind o dubla contabilitate (una raportau la UE si altceva era pentru guvernanti). S-au indatorat foarte tare si criza i-a prins cu pantalonii in vine. Si cine ziceti dvs ca sunt vinovatii? Germania? Adica cei corecti, cumpatati, muncitori? Nu cumva cei obisnuiti sa castige mai mult decat merita, care s-au dedulcit la foloase necuvenite, traind pe datorie?
    Stiu ca simpatizati cu soarta grecilor. Dar sa comparam din ce isi castiga traiul un german si un grec. Germanii au firme care exceleaza in domeniul tehnicii, sunt inventivi, presteaza o activitate complexa. Grecii traiesc din turism si banci, plus functionarime, adica activitati care nu necesita un talent si o pregatire complexa, si, mai ales, nu necesita creativitate. Ce inventii au facut grecii in stiinta si tehnica in ultimii 2-3 sute de ani? Nimic. Nu vi se pare normal ca germanul sa traiasca mai bine decat grecul (in termeni materiali vorbind)? Eu zic ca da. Una este sa faci BMW, Audi, Mercedes, si alta este sa cazezi oamenii la hotel si sa le dai de mancare la restaurant. Ne place sau nu, exista o diviziune internationala a muncii. Nemtii isi merita locul lor. Si nu doar sub raportul muncii prestate, ci sub unul moral, ei sunt mai cumpatati si mai corecti decat cei din Sudul Europei. Neamtul stie zicala “sa te intinzi cat iti ajunge plapuma!”.

  2. @SorinT:

    Nu ne mira acest comentariu venind din partea dvs.

    Nu sunteti bine informat. Nimeni nu a respectat deficitul maxim asa cum era el prevazut inca din anii ’90. Abia dupa 2008 si-au pus problema si tarile occidentale, insa primii “executati” au fost cei din periferie.

    Economic, Germania a fost reconstruita dupa al II-lea razboi mondial de banii americanilor si de faptul ca nu i s-au scos ochii cu datoriile de razboi. Altfel, e drept ca sunt productivi, totusi nimeni nu a reusit sa dea doua razboaie mondiale intr-un singur secol. E, sa recunoastem, o performanta.

    Nu e vorba de standard de viata, ci de lucruri sociale. Adica de nivelul ajutorului de somaj, de alte beneficii pe care le primesc salariatii. Acelea sunt miza, caci ele influenteaza votul politic. Si acelea nu pot fi mentinute fara actualul arnajament din Europa: piata unica pentru produsele Germaniei. Asta au spus-o si altii mai informati ca noi, cum ar fi Stratfor. Fara acest aranjament, Germaniei i-ar fi mult mai greu sa-si pastreze pentru marea masa a salariatilor acele beneficii sociale.

  3. Pt Sorin T: nu neapărat pentru bunăstarea nemţilor se practică austeritatea, ci pt bunăstarea profitului german. Care lucru este total diferit! Ca ex., băncile germane şi exportatorii germani de armament şi muniţie au câştigat cel mai mult de pe urma grecilor, apoi la rând vin băncile franceze. După ce i-au pus pe butuci pe greci, s-a pus problema, cine le va înapoia câştigul, chiar şi parţial? Şi răspunsul a fost dat imediat, adică aceia care au bani- deci statul german susţinut de contribuabilii germani. Banii cei mulţi pierduţi în Grecia nu s-au dus, precum încearcă să ne facă să credem marii finanţişti, pe salariile funcţionarilor greci, ci în afacerile statului grec cu Germania şi Franţa. Şi pe mita politicienilor greci, pe care acestea o implică.
    Desigur că nu tb să-i plângem noi pe greci, dar nici să achiesăm aşa fără filtrare prin mansarda din dotare la toate balivernele aruncate pe piaţă de şmecherii germani.
    În ceea ce-i priveşte pe nemţii de rând, ei sunt desigur de plâns, datorită faptului că ei îi susţin şi pe profitorii lor domestici, dar şi pe statul Israel, şi pe mama Rusie (pare că încă nu au plătit complet “viza” de reunificare), iar în ţara lor cei care muncesc îi susţin pe cei care lenevesc (Penneri) şi pe cei care promovează artă decadentă (onorarii mult umflate).
    În rest, grecii din turism sunt bucuroşi de oaspeţii din Germania, iar nemţii turişti în Grecia sunt mulţumiţi de primire şi tratament.

  4. Q: cine a (mai) pus umarul sa iasa Merkel ? CIA sau FSB ?
    O Germanie puternica poate insemna o Europa mai slaba. Si se mai pot eventual redesena feliile de influienta. Om vedea…

  5. Pingback: O CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  6. Pingback: Frau Merkel STRANGE LATUL. Vrea atributii sporite de CONTROL pentru COMISIA EUROPEANA - Recomandari
  7. Pingback: GERMANIA NAZISTA RENASTE? “Der Spiegel” sterge pe jos cu Grecia, “CERSETORUL EUROPEI”, europarlamentar crestin-democrat cere AMPRENTAREA ROMANILOR - Recomandari
  8. Pingback: MERKEL vrea “DREPTATE SOCIALA” si consolidarea STATULUI ASISTENTIAL – dar doar pentru Germania. Periferiile pot sa piara in neoliberalism salbatic - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare