“Lectia” ATENTATULUI DE LA BOSTON pentru “expertii” americani: E NECESARA INTRODUCEREA CARTII DE IDENTITATE IN SUA

26-04-2013 2 minute Sublinieri

boston1

Ancheta asupra atentatului de la Boston ilustrează lipsa de eficienţă a sistenelor americane de luptă împotriva terorismului, gestionate de agenţiii aflate uneori “în competiţie” pentru a depista ameninţări potenţiale înainte să ia o întorsătură dramatică, potrivit unor experţi.

Atunci când Tamerlan Ţarnaev – cel mai mare dintre fraţii suspectaţi de comiterea atacurilor la maratonul din Boston, ucis de poliţie într-o cursă de urmărire – a plecat în Rusia, în 2012, călătoria sa a fost detectată de către Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), dar nu şi de către FBI.

În pofida semnalării de către Rusia şi înscrierii sale, la cererea CIA, pe o listă de supraveghere cu potenţiali terorişti, întoarcerea sa în Statele Unite a trecut complet neobservată.

“Sistemul nu a funcţionat, din cauza unei ortografieri diferite a numelui acestuia. Am ratat posibilitatea de a detecta o ameninţare, din cauza unui sistem prea complicat”, declară pentru AFP Christian Beckner, adjunctul directorului Institutului Politic pentru Securitate Naţională din cadrul George Washington University.

“Problema este că nu există o singură listă, ci mai multe liste”, apreciază Michael German, un fost agent FBI, în prezent un specialist în domeniul terorismului la Uniunea americană pentru Apărarea Libertăţilor Civile (ACLU).

“Aceste liste sunt atât de aglomerate de o mulţime de nevinovaţi şi de informaţii eronate, încât forţele de ordine-însele nu le mai consideră fiabile”, declară el pentru AFP.

Lista principală, cea a Centurlui Naţional Antiterorist (NTC), cunoscută sub numele de TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), conţine o jumătate de milion de nume. Cred că nimeni nu îşi imaginează în mod serios să existe o jumătate de milion de terorişti“, notează Michael German.

FBI are, la rândul său, o listă de supraveghere, DHS o are pe a sa, Vama are şi ea una şi mai există lista care interzice anumitor persoane să călătorească cu avionul (“No fly list”).

“Dacă există cea mai mică suspiciune, oamenii ajung pe o listă”, subliniază analistul ACLU. “Dacă numele tău seamănă cu al unui terorist adevărat, Guvernul american se va interesa de tine, în detrimentul ameninţărilor adevărate”, adaugă el.

De asemenea, există multiple aliasuri, identităţi duble şi diferite ortografieri ale unor nume, în alfabete diferite, care falsifică jocul şi antrenează erori.

În pofida unor încercări de uniformizare a sistemului, după atentatele de la 11 septembrie, “problema principală este lipsa coordonării”, denunţă Jeffrey Addicott, directorul Centrului pentru drept şi luptă împotriva terorismului de la St Mary’s University, în Texas.

“Diferitele agenţii sunt în competiţie între ele, pentru a obţine o informaţie prima”, pentru a îşi “atribui meritul unei operaţiuni sau pentru a fi cea care va dejuca un plan de atentat”, apreciază profesorul Addicott.

Profesorul evocă pentru AFP cazul lui Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatului eşuat pe o cursă aeriană, în 2009, de Crăciun“Tatăl său a semnalat Departamentului de Stat că fiul lui era un potenţial terorist, dar această informaţie nu a fost niciodată transmisă altor agenţii”, spune el. Tânărul nigerian a fost imobilizat de către pasageri, la bordul avionului pe ruta Amsterdam-Detroit, cu explozivi ascunşi în lenjeria intimă.

FBI, DHS sau NTC au recurs la criterii diferite pentru introducerea unei persoane sub supraveghere, nişte “criterii opace” şi “subiective”, comentează profesorul Addicott. O agenţie va aprecia că eşti o ameninţare potenţială, pe când alta va spune nu, nu, doar îţi exerciţi dreptul la liberă exprimare”, adaugă el.

Un raport din 2010 al Inspectorului General a subliniat, de altfel, că lista FBI menţiona activişti politici care nu au reprezentat vreodată cea mai mică ameninţare. Documentul apreciază că unele nume “nu sunt înscrise la momentul potrivit şi că altele nu au fost retrase ani de zile după ce au fost exonerate”, declară German.

Însă “adevărata provocare”, în opinia lui Addicott, este ca Statele Unite să se doteze, în sfârşit, cu “ceea ce Franţa are deja, şi anume un sistem pentru o carte naţională de identitate, care permite urmărirea oamenilor. Fără acesta, este vorba despre o misiune imposibilă”, subliniază profesorul.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la ““Lectia” ATENTATULUI DE LA BOSTON pentru “expertii” americani: E NECESARA INTRODUCEREA CARTII DE IDENTITATE IN SUA

  1. ia de aici

    http://ro.scribd.com/doc/3964520/Soljenitin-Arhipelagul-Gulag-vol1

    Cele mai proaste romane politiste si opere cu talhari au fost realizate în mod serios la proportiile unui stat urias.Introducerea sistemului buletinelor de identitate in pragul deceniului al patrulea a contribuit în mod considerabil la completarea lagarelor. Asa cum Petru I a simplificat structura marii mase a populatiei, inlaturand toate fisurile si crapaturile dintre starile sociale, asa a acţionat si sistemul nostru socialist al buletinelor de identitate: el a inlaturat tocmai insectele intermediare a inlesnit prinderea acelei parti

    pag 25

  2. Aceste realitati sunt valabile si pentru timpurile moderne. Trebuie sa se stie, de pilda, ca rostul introducerii buletinelor de identitate in URSS a fost legat de practicarea ingineriei sociale si a terorii. O spune insusi Alexandr Soljenitin in Arhipelagul Gulag.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/09/demontarea-unei-manipulari-si-o-invitatie-la-reflectie-pe-marginea-lucrarii-sistemului-antihristic-sine-ira-et-studio-daca-e-posibil/

  3. da, sigur, e foarte necesar, la fel cum spunea nea Constantinescu al nostru acum 14 ani despre bombardarea fratilor sarbi ca e justificata si necesara!

  4. Cei din SUA nu au carte de identitate?? Probabil e ceva diferit de cartea de identitate pe care o avem noi, nu-i asa?

  5. @G

    Nu au buletin/ carte de identitate, asa cum nu au nici britanicii. Si mai sunt si alte state in aceeasi situatie.

  6. “Însă “adevărata provocare”, în opinia lui Addicott, este ca Statele Unite să se doteze, în sfârşit, cu “ceea ce Franţa are deja, şi anume un sistem pentru o carte naţională de identitate, care permite urmărirea oamenilor.
    Fără acesta, este vorba despre o misiune imposibilă”, subliniază profesorul.”

    …..

    Incet,incet se va introduce in mentalul oamenilor ca cipul de securitate( de urmarire si supraveghere a teroristilor ) este singura forma eficienta de prevenire a atentatelor teroriste.Vai de cei care il vor refuza pe motiv de libertate religioasa,cred ca cu greu vor mai putea locui in comunitati umane urbane,daca nu cumva vor fi supusi si unor forme de linsaj,in afara inscrierii automate pe listele eventualilor “teroristi”.

    Se va ocoli cu mare atentie cauza principala a intensificarii terorismului in lume,care este uciderea pe scara larga de catre SUA,Nato si Israel a milioane si milioane de nevinovati,de jefuire a bogatiilor mai tuturor tarilor,de distrugere a valorilor traditionale nationale,de prabusirea economica prin crize artificiale,de alienarea religiei si valorilor spirituale,etc.

    In Irak,aproape 1 milion de morti si asasinate,care nici acum nu se mai termina ( oare ce or gindi rudele celor asasinati,nu pot gindi ginduri de razbunare,nu pot oare deveni teroristi unii dintre ei ? ),in Afganistan la fel,plus ca urmare a traficului de droguri sponsorizat de CIA,alt milion de bolnavi si decedati in SUA si lumea intreaga.Libia,focar de teroristi acum,Siria,tara seculara si cu respectul tuturor religiilor,acum in proces de distrugere si alt focar de terorism,Egiptul la fel,Arabia Saudita,Quatar si Bahrain ( monarhii despotice sustinute militar de SUA ) alte pepiniere de terorism,Cecenia sustinuta de CIA,alta pepiniera de terorism,
    mai nou Georgia.

    Cred ca daca SUA i s-ar impune retragerea tuturor bazelor militare de pe unde le au,si instituirea unei comisii internationale care sa-i supravegheze politicile externe dar si interne ( cel putin pentru o perioada ),daca s-ar infiinta un stat palestinian iar Israelul s-ar retrage din teritoriile arabe ocupate,daca Europa ar reveni la democratie,cu respectarea principiilor acestora,a majoritatii care decide,cu respectarea independentei tarilor constituente,cu respectarea valorilor morale,spirituale si religioase pe care fiecare popor si le alege…atunci terorismul s-ar stinge in mare masura si ar mai fi o sansa sa o mai ducem ceva ani buni,ca umanitate.

  7. @sherlock_holmes:
    solutia din ultimul tau paragraf e demna de sherlock holmes, adica splendida, numai ca e tot atat de realista ca si personajul, adica pur imaginara. Dar mi-a placut sa o citesc. 🙂

  8. @sherlock_holmes

    Ai fost prea bland, SUA, NATO si Israel au ucis nu milioane, ci miliarde de nevinovati. Propun ca in rolul de nou jandarm mondial sa fie o coalitie de state pacifiste: Coreea de Nord & Iran.

  9. @ sorin

    “Ai fost prea bland, SUA, NATO si Israel au ucis nu milioane, ci miliarde de nevinovati.”

    Eu m-am referit la nevinovatii ucisi pina acum…

    PS.Ai vazut tu cumva jandarmii francezi sa omoare oameni nevinovati prin pietele din orasele lor,aceasta daca tot nu ar trebui sa existe un jandarm mondial.Sa nu-mi spui ca te uiti la televizor si citesti ziare romanesti sau occidentale,poate stii butada ( cine nu citeste ziare si nu se uita la tv,este un om neinformat,cel care o face insa, devine dezinformat )

    @ silviu

    Daca solutia nu este realista,desi splendida…inseamna ca si terorismul se va intensifica iar anii umanitatii se vor scurta,precum ai omului.

  10. Pingback: BIG BROTHER IN SUA: baza de date biometrice ale tuturor americanilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Se pregateste ceva? ALERTA MONDIALA: RISC DE ATENTATE TERORISTE. SUA, Franta, Germania si Marea Britanie isi inchid AMBASADELE din tarile musulmane. Alerta a fost declarata si pe TERITORIUL SUA - Recomandari
  12. Pingback: ATENTATE SUCCESIVE IN RUSIA (Volgograd – ex-Stalingrad) cu bataie la Jocurile Olimpice de la Soci [VIDEO]. ”Rasplata” pentru Siria? PUTIN anunta sporirea MASURILOR DE SECURITATE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare