George Friedman in Romania: EURO NU, GAZE DE SIST DA! Romania, “PRIZONIERUL INSTITUTIONALIZAT” al marilor imperii

17-05-2013 4 minute Sublinieri

friedman

George Friedman, presedintele companiei americane de consultanta strategica Stratfor, a afirmat, joi, la Bucuresti, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre, relateaza Mediafax.

“Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!”, a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana. El s-a referit si la exemplul Turciei, tara care are in prezent cea mai ridicata rata de crestere economica din regiune, dupa ce i-a fost refuzata ani la rand aderarea la UE, iar acum nu mai are in centrul politicilor sale integrarea europeana.

Friedman, care s-a declarat un eurosceptic convins, a afirmat ca proiectului Zonei Euro ii lipsesc transparenta si predictibilitatea pentru a mai putea fi convingator. “Cred ca proiectul Zonei Euro a esuat, ceea ce nu inseamna ca si alianta europeana e in acelasi stadiu. Trebuie sa fie o mai buna intelegere a notiunii europene de suveranitate, a statului national aflat in competitie cu celelalte tari vecine. Cateva secole de istorie europeana si-au pus amprenta”, a afirmat Friedman.

La eveniment au participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu si premierul Victor Ponta. “Cred ca Romania trebuie sa adopte Euro atunci cand va fi pregatita si cand va fi pregatita si zona Euro, cand vor sti ce vor”, a afirmat premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta “un obiectiv destul de realist” pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015. El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro. Presedintele Traian Basescu a afirmat pe 8 mai ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar ideea neasumarii unui termen clar este o greseala.

George Friedman este din 1996 presedintele fondator al companiei de consultanta strategica (global intelligence) Stratfor. Friedman este autorul mai multor carti best-seller despre viitorul economic si politic de dupa criza economica cum ar fi “The next decade/Urmatorul deceni”, “The next 100 years/Urmatorii 100 de ani”, “The Future of War/Viitorul razboaielor”.

AUDIO Isarescu: Nu cred ca zona euro se va destrama/ Limbajul economic e o pasareasca/ Nu e bine sa cadem intr-un vis irealizabil

Pornind de la rolul esential pe care il are orice banca centrala in economie, BNR poate si trebuie sa se implice in procesul de educatie financiara si in sustinerea unor proiecte care sa conduca la o intelegere corecta a aspectelor politicilor monetare. Cred in proiectul european.

Asculta discursul Guvernatorului mai jos:Descarca fisierul audio in format MP3

Euro nu a aparut dintr-o data, s-a nascut ca idee in 1972. Noi in CAER scriam ca integrarea in UE nu are viziune si am constatat apoi ca UE a progresat mereu, din criza in criza.

George Friedman, expertul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare, a ajuns miercuri la Bucureşti, iar astăzi, la 16.30, va susţine o conferinţă la sediul Băncii Naţionale a României, eveniment organizat sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

UPDATE 16.45 La conferinţa de la sefiul Băncii Naţionale, în cadrul căreia va vorbi Friedman, au ajuns premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

„Apreciez prezenţa lui Friedman. De-abia aştept să-i ascult părerile despre regiune”, a spus Ponta, înaintea începerii conferinţei. UPDATE Premierul Victor Ponta a confirmat faptul că va participa la discursul susţinut de Friedman la BNR. Prim-ministrul va lua cuvântul în cadrul evenimentului.

Seria întâlnirilor la nivel înalt pe care Friedman le are în România va continua astăzi şi, la 16.30, fondatorul companiei de cercetări şi informaţii Stratfor va vorbi astăzi despre perspectivele României.  Specialist în geopolitică, Friedman a înfiinţat în 1996 compania de cercetări şi informaţii Stratfor, axată pe domenii precum afaceri internaţionale, economie, securitate şi strategie geopolitică.  […]

Următorul invitat pe care Thiess Holding îl va aduce în România este şeful Comisiei Trilaterale, care va veni la Bucureşti cel mai probabil în această toamnă.

Stratfor şi-a câştigat recunoaşterea la nivel mondial prin strângerea şi procesarea de informaţii din întreaga lume, pe care le foloseşte în realizarea de rapoarte, ştiri economice, politice şi geopolitice, precum şi analize militare.

Atunci când mă gândesc la România, sintagma prizonier instituţionalizat îmi vine în minte. În Statele Unite, atunci când un prizonier petrece suficient timp în închisoare, el devine instituţionalizat, adică o persoană care nu-şi mai poate imagina existenţa în afara unei lumi în care altcineva îi spune în permanenţă ce să facă.

Tot în 2010, Friedman a catalogat decizia României de a cumpăra avioane F-16 drept o greşeală.

„Cred că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este, probabil, o greşeală. România are nevoie de un plan naţional de securitate. Cerinţa strategică primară a acestui plan este protecţia frontierelor cu Ucraina şi Moldova. Şi, în acest scop, este nevoie de forţe mobile de infanterie, elicoptere, oameni antrenaţi, spunea acesta atunci într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax.

Pentru România, suveranitatea naţională a fost mereu trăită ca procesul de a se acomoda la alte naţiuni şi imperii mai puternice. 

Potenţialul energetic şi valorificarea resurselor naturale ale României au constituit joi principalele teme abordate de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la întâlnirea cu preşedintele agenţiei americane Stratfor, George Friedman.

George Friedman a apreciat evoluţia României din ultimii ani, exprimându-şi convingerea că ţara noastră va utiliza toate resursele de care dispune pentru a se dezvolta pe viitor”, se arată într-un comunicat al Senatului.

George Friedman l-a invitat pe preşedintele Senatului să efectueze o vizită de lucru la Houston (Texas), pentru a observa modul de lucru al marilor corporaţii americane din domeniul energetic. Crin Antonescu a salutat prezenţa şi interesul agenţiei americane în ceea ce priveşte evoluţiile de pe piaţa românească, exprimându-şi admiraţia faţă de modelul de dezvoltare american şi a punctat faptul că ţara noastră dispune de resurse umane şi naturale importante pe care trebuie să înveţe să le valorifice.

Preşedintele Stratfor a subliniat că resursele naturale constituie o parte importantă a securităţii naţionale, având în vedere faptul că un stat este cu atât mai puternic cu cât este mai puţin dependent din punct de vedere energetic.

Crin Antonescu şi George Friedman au concluzionat că România are toate şansele să devină un stat puternic din punct de vedere energetic şi să joace un rol esenţial în ceea ce priveşte securitatea regională”, se menţionează în comunicat.

Cei doi au discutat şi despre oportunităţile de investiţii atât în Statele Unite, cât şi în România, subliniind importanţa relaţiilor economice dintre SUA şi România. Un alt subiect abordat a vizat birocraţia din România care poate îngreuna activitatea investitorilor străini care au venit sau doresc sa vină în ţara noastră, se arată în comunicat.


Nota noastra:

Stratfor este un think-tank celebru despre care se spune/stie la modul informal ca are legaturi solide cu CIA. Lucru care nu-i impiedica sa aiba analize corecte pe diverse teme, cum ar fi cele europene, semnate deseori chiar de George Friedman, pe care le-am reluat si pe site-ul nostru.

Friedman punea in evidenta, cu cativa ani in urma, pe tema apartenentei Romaniei la NATO, ca securitatea garantata de alianta este, practic, o iluzie in care romanii se incapataneaza sa creada, la fel cum o iluzie este si usurarea greutatilor economice prin integrarea in UE, constata seful Stratfor. De aceasta data, e drept ca nu personal, intr-un articol semnat de el, ci in urma unei intalniri oficiale cu seful Senatului, Crin Antonescu, prin intermediul unui comunicat oficial, Friedman pare ca ne vinde iluzia unui stat “puternic energetic” si propune unui prezidentiabil sa preia modelul corporatist american.

Teoretic, Romania chiar are potentialul de a fi un astfel de stat. Are destule resurse pentru acest lucru. Practic, din cauza liberalizarii energiei impusa de Comisia Europeana, si de acapararea resurselor de corporatii straine, acest lucru nu se poate intampla. Si fondatorul Stratfor nu se poate sa nu stie aceste lucruri, sau sa nu stie care sunt interesele americane – via Chevron – in Romania. Observatorul geopolitic este devansat – mult -, in acest caz, de propagandistul “partenerului strategic” SUA. Pentru ca tot ceea ce Friedman a spus despre NATO si UE se aplica si relatiei cu SUA asa cum arata ea in acest moment istoric.

Cu siguranta, Friedman nu a venit in Romania, la acest nivel inalt, pentru a-si imbunatati cunostiintele geopolitice pe teren. Agenda lui trebuie sa fi fost cu totul alta si mult mai concreta. Oricum, bizare increngaturi. O conferinta asumata de Mugur Isarescu, unul din precipitatii euro ai Romaniei, cu un “eurosceptic convins” invitat drept conferentiar-vedeta…


Categorii

1. DIVERSE, Adoptarea Euro, America, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Batalia pentru resurse, George Friedman/ Stratfor, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “George Friedman in Romania: EURO NU, GAZE DE SIST DA! Romania, “PRIZONIERUL INSTITUTIONALIZAT” al marilor imperii

  1. “Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!”, a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR,

    renuntarea la moneda nationala in favoarea euro este o cedare grava a unui element de suveranitate nationala, deci inacceptabila

    in plus lasa economia nationala vulnerabila la speculatiile marilor jucatori de pe piata euro

    o sa platim chirie ca stam pe propriul nostru pamant?

  2. Ro este deja in zona euro, are grija cine trebu’ adica guvernatorul cel vesnic…e tot un fel de zona euro.

  3. Pe cei din Europa, nu-i interesează România ci resursele naturale ale României, iar cînd acestea se vor epuiza, vor rămîne stăpîni peste terenurile agricole. Vom ajunge clăcași în propria țară.

  4. http://www.digi24.ro/stire/Romania-nu-ar-trebui-sa-intre-in-zona-euro-Nu-ii-aduce-avantaje-euroscepticul-George-Friedman_104047

    Da, domnul friedman a venit şi a stat trei zile în Bucureşti, timp în care s-a întâlnit cu tot ceea ce înseamnă elită şi putere în România. Cred sincer că această vizită reprezintă adevăratul punct de cotitură în ceea ce priveşte politica noastră externă şi în mare măsură şi cea internă. Este mesagerul informal al establishmentului american şi din această poziţie a transmis ceea ce nu poate fi spus pe cale oficială. În paranteză fiind spus, SUA nu are ambasador la noi din iarna trecută.

    Din cele trei zile ale vizitei, în una din ele a ţinut o conferinţă la BNR unde a răsturnat masa lucrurilor pe care noi românii le luam de bune (the things we take for granted, cum zice americanul). Selectiv: a legat parteneriatul militar de cel economic, nu formal ci a solicitat ca relaţiile economice să devină o miză a parteneriatului militar. Apoi a respins energic conceptul esenţial al politicii noastre de apărare, anume că SUA este garantul stabilităţii şi integrităţii noastre teritoriale şi naţionale, arătând că suntem “parteneri” cu responsabilităţi egale unul faţă de celălalt. Practic a reinterpretat un aspect pe care noi îl consideram implicit statutului sua de mare putere cu interes în zonă. Pe politică externă a vorbit despre alianţa Rusia – Germania şi despre Moldova. Moldova nu privită neapărat prin ea însăşi, ci prin capacitatea ei de a fi exploatată de către Rusia. Deşi nu a spus nimic despre Ucraina, consider că tocmai absenţa ei din ecuaţia enunţată atrage atenţia, întrucât cordonul despre care vorbeşte friedman de a separa rusia şi germania înseamnă o ucraină abandonată definitiv ruşilor. Ucraina abandonată, din punctul meu de vedere, înseamnă un stat ocupat miltar într-un termen scurt spre mediu. Poate de asta şi somaţia cu armament antitanc.
    Retorica lui Friedman este una de anticipare a unor conflicte militare. Ne scoate din retorica soft-power-ului cu care s-au îmbătat toţi experţii de la noi şi ne aşează realitatea forţei brute a înzestrării tehnice a armatei române ca responsabilă de arealul intereselor nostre naţionale.
    A mai spus că pe SUA nu o afectează criza din Europa, economic vorbind, deci şi mai puţin din punct de vedere politic. Se pare că în faţa unui conflict militar iminent, SUA alege să se retragă din zonă, îşi pregăteşte terenul pentru neintervenţie chiar în cadrul alianţei NATO, amintindu-şi că victoriile din cele două războaie mondiale au venit în condiţiile în care SUA şi-a ales atent momentul intervenţiei.

    SUA nu doreşte să piardă acest avantaj colosal pe care îl are (puterea de a-şi alege războaiele pe care vrea să le poarte) şi să se lase atrasă într-un conflict militar cu potenţial de generalizare de dragul unor parteneri minori (precum România). Parteneriatul SUA rămâne în vigoare câtă vreme se mulează pe interesul american de a acţiona în funcţie de contextul dat.

  5. Pingback: GEORGE FRIEDMAN, ANALISTUL CIA trimis in Romania ca "SOL DE RAZBOI". Interviu foarte important al sefului STRATFOR despre posibilitatea unei INVAZII RUSESTI pe teritoriul Romaniei si rolul tarii noastre de AVANPOST AMERICAN intre GERMANIA si RUS
  6. Pingback: Dupa Stratfor, CARNEGIE: expert american care ne indeamna sa NE "IMPACAM" CU RUSIA DUPA MODEL POLONEZ/ Basescu il "dezavueaza" pe FRIEDMAN si apara SCUTUL ANTIRACHETA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Lobbyistul MARK GITENSTEIN si sensul lui PAX AMERICANA: "Ne-am vandut suveranitatea ca sa avem bani de... spagi pentru Occident" [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: CUM AM SCHIMBAT STAPANUL SOVIETIC CU CEL AMERICAN - "De ce ne iubesc americanii?". Ce vrea WESLEY CLARK de la noi? [VIDEO, Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: George Friedman: jurnalul geopolitic al vizitei din ROMANIA. Despre DEZACORDUL cu Traian Basescu si seful NATO, iluzia garantarii SIGURANTEI NATIONALE prin parteneriatele euro-atlantice si O "OFERTA" CINICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: MASONUL NIELS SCHNECKER – numit sef de campanie de CRIN ANTONESCU. Fostul(?) ofiter american si realizator TV sustine fatis GUVERNUL MONDIAL si o NOUA ORDINE GLOBALA ca rezultate ale crizei, remarcandu-se si prin lobby-ul indarjit pentru GAZELE DE S
  11. Pingback: CUM AM SCHIMBAT STAPANUL SOVIETIC CU CEL AMERICAN – “De ce ne iubesc americanii?”. Ce vrea WESLEY CLARK de la noi? [VIDEO, Realitatea TV] - Recomandari
  12. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care este supusa tara noastra de “PARTENERII STRATEGICI” - Recomandari
  13. Pingback: 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO sau CELEBRAREA UNEI ILUZII SECURITARE/ Amenintarea ruseasca: pretext pentru a accepta “ORICE INTELEGERE” cu SUA?/ Norica Nicolai ne spune cate ore ne ajunge munitia si ca ne vom invecina cu Rusia - Recoma
  14. Pingback: Emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” si “INDEPENDENTEI JUSTITIEI” – controlul geopolitic al Europei de Est si Balcanilor. Si despre “ROMANIA INFRICOSATA” - Recomandari
  15. Pingback: George Friedman, “analistul CIA”, ne “linisteste” din nou: “NU VA EXISTA O INTERVENTIE NATO SAU SUA IN CAZ DE INVAZIE RUSEASCA”. Strategia SUA pentru Europa Centrala si de Rasarit si cum putem retrai o DRAMA ISTORICA -
  16. Pingback: TRĂIM SFÂRȘITUL ROMÂNIEI? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare