MERKEL (SI) LA VATICAN. Papa Francisc vrea o EUROPA PUTERNICA

19-05-2013 2 minute Sublinieri

Pope Francis gestures as he talks to German Chancellor Angela Merkel during a private audience at the Vatican

Cancelarul german Angela Merkel a discutat sambata cu Papa Francisc, intr-o intalnire de 45 de minute, mai lunga decat se obisnuieste in cazul audientelor papale, relateaza Reuters. Intalnirea din biblioteca papei a avut loc dupa ce Suveranul Pontif a condamnat “dictatura economiei” si “cultul pentru bani”, afirmand ca milioane de oameni in tari bogate si sarace au suferit din cauza crizei economice si indemnand la o reforma financiara mondiala, in primul sau discurs despre finante.

Merkel a mers la Roma pentru cateva ore special pentru a discuta cu Papa. Ea a declarat apoi jurnalistilor ca scandalurile si excesele criticate de Papa arata ca sistemele vitale de verificare si cotrol nu au functionat cum ar fi trebuit.

“Crizele s-au inflamat pentru ca regulile pietelor sociale nu au fost observate” a spus ea,  adaugand ca o intarire a regularizarii pietelor financiare va fi principalul obiectiv al intalnirii liderilor G20 din septembrie. “Am facut progrese insa nu ne aflam aproape de punctul in care sa spunem ca genul de derapaj care duce la crize nu se va mai intampla niciodata, astfel ca aceasta chestiune va fi centrala la intalnire G20 de anul acesta. “Este adevarata ca economiile sunt acolo pentru a servi oamenilor si ca acest lucru nu a fost mereu valabil in acesti ani”, a admis ea.

Merkel, fiica unui preot luteran, a declarat ca ea si Papa au vorbit mai ales despre globalizare, UE si rolul Europei in lume. “Papa Francisc a subliniat ca avem nevoie de o Europa puternica si corecta si am gasit acest mesaj ca fiind foarte incurajator”, spune Merkel, liderul Uniunii Crestin Democrate.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut sâmbătă Papei Francisc să sprijine măsurile de austeritate, în timpul unei audienţe de 45 de minute la Sfântul Scaun, în ceea ce unii observatori consideră a fi răspunsul la discursul Suveranului Pontif din data de 16 mai, când acesta a criticat sistemul financiar global, după cum relatează Reuters şi Rbc.

Papa a primit-o pe Angela Merkel într-una din bibliotecile Vaticanului, vizita sa având un caracter privat. Suveranul Pontif a făcut excepţie de la regula înrădăcinată la Vatican, potrivit căreia un papă nu se întâlneşte cu şefi de stat şi de guvern dacă până la expirarea mandatelor lor au mai rămas mai puţin de şase luni. Or, alegerile generale din Germania sunt prevăzute să se desfăşoare în luna septembrie a.c, scrie Agerpres in pagina electronica.

Crizele apar apar atunci când regulile pieţei nu sunt respectate, a declarat presei după audienţă Angela Merkel, adăugând că, deşi în ultimii ani în lupta cu criza în Zona euro s-au înregistrat unele progrese, mai sunt multe lucruri de făcut. Referitor la subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii sale cu Papa Francisc, cancelarul german a menţionat că au fost abordate teme precum globalizarea, Uniunea Europeană şi rolul UE pe plan mondial.

‘Papa Francisc mi-a spus că avem nevoie de o Europă cinstită şi cuvintele sale mi se par inspirate‘, a spus Merkel, remarcând că are în comun cu Suveranul Pontif experienţa traiului sub dictatură. Actualul conducător al Bisericii Romano-Catolice a trăit între 1976-1983 în Argentina, când la putere s-a aflat junta militară, iar Angela Merkel a trăit o bună perioadă din viaţă în RDG.

Potrivit Deutsche Welle, Angela Merkel a recunoscut ‘rolul central’ al Bisericii Catolice în menţinerea coeziunii la nivelul societăţii. Politica singură nu este în măsură să realizeze un astfel de lucru, de aceea Biserica şi religia creştină, în general, sunt parteneri importanţi ai politicienilor, a spus ea.

Cancelarul german a mai spus că asupra sa a lăsat o impresie profundă modul în care Papa Francisc ajunge la inimile oamenilor prin ‘cuvinte simple şi emoţionante’. ‘Astăzi, Biserica este cea care trebuie să meargă către oameni’, a afirmat şefa executivului de la Berlin. La rândul său, Suveranul Pontif a declarat, conform DW, că, mai presus de toate, lumea are nevoie de o Europă puternică şi cinstită, iar creştinismul este un factor important în formarea rădăcinilor europene.


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “MERKEL (SI) LA VATICAN. Papa Francisc vrea o EUROPA PUTERNICA

  1. E cam indecent gestul aluia din dreapta, dar aia si-o merita. Reusita poza.

  2. Pingback: Papa Francisc mai zice una: SI ATEII SUNT BUNI SI SUNT MANTUITI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  4. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  5. Pingback: Frau Merkel STRANGE LATUL. Vrea atributii sporite de CONTROL pentru COMISIA EUROPEANA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare