SCHIMBAREA BULETINELOR SE AMANA/ Digitalizarea scolii merge inainte cu o mega-corporatie IT: INTEL. Primele MANUALE DIGITALE vor fi gata in 2014 (VIDEO)/ Pregatiti pentru GUVERNAREA ELECTRONICA: suntem printre primii la internet pe banda larga din EUROPA

20-06-2013 6 minute Sublinieri

Amprente-si-cip--in-cartile-de-identitate-din-2011

Procesul de eliberare a noilor acte de identitate electronice nu va demara pe 1 iulie aşa cum era stabilit iniţial, se arată într-un răspuns oficial al MAI pentru Capital.

“În acest moment, proiectul de Lege privind aprobarea 0.UG. nr. 82/2012, care vizeaza crearea cadrului legal necesar introducerii noilor acte de identitate, a fost adoptat de Senat şi se afla in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.

Amendamentele formulate asupra proiectului vizeaza inclusiv modificarea normelor referitoare la termene, respectiv termenul privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate, de punere in circulatie a cartii electronice de identitate şi a cartii de identitate şi de generalizare a activitatii de emitere a cartii electronice de identitate şi a cartii de identitate.
De asemenea, amendamentele vizeaza şi procedura preschimbarii eşalonate a actelor de identitate aflate in circulatie, prevazuta la art. XI din O.V.G. nr.82/2012″, se arată în comunicarea MAI.

  • Hotnews:

Intel a semnat cu autoritatile romane un protocol prin care va furniza consultanta pentru introducerea in scoli a predarii cu laptop si tableta

​Intel a semnat cu Guvernul Romaniei un protocol de colaborare prin care compania devine consultant pentru dezvoltarea unui program de e-learning in scolile romanesti, pana in 2015. Protocolul a fost semnat in prezenta Ministrului Educatiei, Remus Pricopie, dar si a sefului de vanzari al Intel in regiunea Euromed. Ministrul Pricopie a admis ca Romania nu are bani pentru “tehnologizarea” claselor, insa  spera ca Romania va avea un proiect solid care sa fie finantat din bani europeni, peste doi-trei ani.

Intel si reprezentanti ai ministerului Educatiei si al Comunicatiilor au semnat “un protocol de colaborare pentru evaluarea, conceperea si implementarea programului de 1 :1 (un copil – un calculator; un profesor – un calculator) E-Learning la nivel national”. Nu s-au pronuntat sume, continutul dezvaluit este inca vag, dar se refera la introducerea in scoli a laptop-urilor, tabletelor si la inlocuirea manualelor clasice cu cele digitale si a clasicei table, cu un touch-screen de mari dimensiuni.

Intel deruleaza din 2012 un proiect in judetul Bihor unde la cateva scoli elevii lucreaza si studiaza pe  laptop-uri speciale, rezistente, insa simple, iar profesorul gestioneaza parcursul fiecaruia printr-o tableta prin care comunica si cu elevii. Intel spune ca prin intelegerea semnata se angajeaza sa ofere Guvernului sprijin de specialitate pentru a evalua, concepe si pune in practica digitalizarea scolilor romanesti.

Autoritatile, prin vocea Ministrului Educatiei, admit ca nu sunt bani pentru digitalizarea scolilor, insa, si cu ajutorul unor companii cu experienta, cum e Intel, spera sa construiasca un proiect solid cu care sa se prezinte la Bruxelles, cerand finantare.

“Cred ca Romania nu are in prezent bani pentru tehnologizarea claselor, asta nu insemna insa ca nu putem sa cautam acesti bani. Romania, in urma cu 10 ani nu avea bani nici pentru laserul pe care il lansam astazi, dar a cautat bani impreuna cu expertii tehnologiilor de varf (…) Finantarea n-a venit singura, a fost o competitie. Speram sa obtinem acest lucru si pentru tehnologizarea scolilor romanesti Speram ca in doi – trei ani sa fim pregatiti, sa mergem la Bruxelles si sa spunem: acesta este proiectul nostru si dorim finantare”, spune ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Din partea Intel a semnat directorul de vanzari al companiei pentru zona Euromed, Peter Gleissner, care spune ca primele semne se vor vedea anul acesta cand compania furnizeaza cursuri de training pentru ca profesorii sa invete sa lucreze cu laptop-uri si tablete la clasa si sa predea cu ajutorul lor. Ramane de vazut cum vor fi obtinuti banii si care sunt in detaliu termenii acordului semnat azi. Cert este ca digitalizarea scolilor va fi un proces greu fiindca nu exista multe manuale adaptate pentru a fi predate cu cele mai noi terminale si sunt multe scoli care stau sa cada, iar digitalizarea pare foarte departe de ele…

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat în emisiunea Prim Plan că anul viitor vor fi disponibile primele manuale digitale, cele pentru clasele I, a II-a, a V-a şi a IX-a. Pentru elevii de clasa a XI-a, ministrul pregăteşte o surpriză: simularea bacalaureatului. Simularea examenului, cu un an mai devreme, va trage un semnal de alarmă elevilor insuficient pregătiţi şi va ajuta autorităţile să rezolve eventualele probleme, în opinia ministrului.

În doi ani, o întreagă generaţie s-a plasat în afara a ceea ce numim studii superioare. Din 200 de mii de elevi care au absolvit liceul anul acesta, 50 de mii au decis să nu dea bacalaureatul. Adăugaţi la aceştia, elevii care au picat examenul anul trecut şi aveţi tabloul exact al celor rămaşi fără diplomă.

Subiectul a fost dezbătut de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în emisiunea Prim Plan.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat în emisiunea Prim Plan că anul acesta s-au înscris la examenul de bacalaureat  147 992 de elevi din promoţia curentă, în total aproximativ 180 de mii de elevi înscrişi cu cei care au terminat liceul anii trecuţi. 14,6 la sută dintre elevi nu s-au înscris la bacalaureat. Este o tendinţă de scădere, arată ministrul Educaţiei. Potrivit ministrului, a fost descurajantă seriozitatea cu care s-a organizat bacalaureatul anul trecut şi subiectele care nu au fost corelate cu ceea ce au învăţat la şcoală elevii.  De aici începe discuţia pe subiectele diferenţiate. Evaluarea trebuie să se facă pe specializări, a precizat Pricopie.

Ministrul a declarat că în ziua în care se termină bacalaureatul voi veni în faţa dumneavoastră şi voi prezenta rezultatele bacalaureatului şi voi încuraja o diScuţie publică pe această temă.

Din clasa a IX-a până în a XII-a nimeni nu verifică  sistemul din punct de vedere al rezultatelor. Nu vorbim de evaluarea elevului ci de evaluarea sistemului. Dorim ca de anul viitor să introducem simularea la BAC, unitar pe toată ţara. O noutate ar fi introducerea unei simulări a examenului de bacalaureat cu un an înainte, în clasa a XI-a, în luna mai.  Examenul va fi din materia studiată până în acel moment şi nu va avea efecte asupra elevului. Remus Pricopie a explicat că prin această simulare este avertizat elevul iar ministerul poate face o harta a problemelor.

Metodologia pentru bacalauratul de anul trecut va fi publicată, potrivit ministrului Educaţiei, în septembrie anul acesta.

Referitor la admiterea în facultate, ministrul Educaţiei a spus că astăzi (joi) Comisia din Parlament pentru revizuirea Constituţiei a revăzut un articol important, cel care priveşte autonomia universitară şi acolo se precizează clar că universitatea decide cum selectează candidaţii. Este decizia Universităţii să selecteze candidaţii.

Manualele în forma actuală trebuie schimbate pentru că sunt depăşite, arată ministrul Educaţiei.

Înainte de a decide cum arată manualele trebuie să vorbim despre curriculum, ceea ce ne dorim să înveţe elevii. Am definitivat curriculum pentru clasele I-IV şi urmează să fie aprobat cel pentru clasele V-VIII, a spus Pricopie. Cu ocazia Bookfest am avut o dezbatere cu editorii de manuale. Ne-am luat angajamentul de a prelungi dezbaterea privind manualele. Editorii au şase luni din momentul apariţiei metodologiei, pentru a prezenta manualele.

Există o problemă cu privire la drepturile de autor. Noi vrem ca accesul la manualele digitale să fie liber. UNESCO, anul trecut a organizat o conferinţă care a vorbit despre accesul liber la manuale, a explicat ministrul Educaţiei.

Primele manuale digitale le vom avea în ianuarie anul viitor. Manualele digitale pentru clasele I, a II-a, a V-a, şi a IX-a, vor ajunge la elevi din septembrie. Dar, sperăm ca manualul pentru clasa I să apară în ianuarie, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a adăugat că manualele sunt concepute pentru lecţiile la clasă.

Ministrul Educaţiei a promis în direct la emisiunea Prim Plan că reforma manualelor se va face într-un ritm normal care va putea fi acceptat şi de profesori şi de elevi. Referitor la dotarea şcolilor pentru copiii cu dizabilităţi, ministrul a recunoscut că România este total descoperită la acest capitol. Vom avea nevoie de timp ca România să ajungă la standarde europene, a adăugat Pricopie.

Doar 2% dintre gospodarii din UE au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%, insa in prezent Romania este in Top 5, alaturi de tarile nordice, arata cel mai nou raport al Comisiei Europene legat de internet si societatea informationala. care este situatia in UE cand e vorba de rata de penetrare a internet-ului, tehnologie mobila, LTE, e-Guvernare si competente informatice puteti afla din articol.

Accesul la internet, in general. Broadband-ul, in special

Banda larga de baza este accesibila in prezent aproape peste tot in Europa ¬performanta satelitului s-a imbunatatit, contribuind la acoperirea a 4,5% din populatia care nu beneficiaza de retele fixe de banda larga de baza. Banda larga rapida ajunge acum la jumatate din populatie – 54% dintre cetatenii UE au banda larga disponibila la o viteza de peste 30 Mbps. La acest capitol Romania este peste media UE, Belgia si Olanda stau cel mai bine, Italia si Grecia, cel mai rau.

Accesul la internet devine din ce in ce mai mobil ¬ 36% dintre cetatenii UE au acces la internet prin intermediul unui calculator portabil sau al altor dispozitive mobile (accesul prin intermediul telefonului mobil a crescut de la 7% in 2008, la 27% in 2012). Acoperirea tehnologiei mobile de a 4-a generatie (LTE) s-a triplat, ajungand pana la 26% intr-un singur an, Romania fiind foarte aproape de media europeana. La LTE cea mai buna acoperire este in Suedia si Portugalia, in opt tari serviciile nu se lansasera la final de 2012 cand a fost intocmit raportul.

Putine conexiuni de foarte mare viteza, competente informatice reduse

Doar 2% dintre gospodarii au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%. Romania este de trei ori peste media UE, fiind devansata procentual doar de Suedia, Letonia si Belgia. CE noteaza ca Romania este o prezenta surprinzatoare, dat fiind ca are cea mai mica penetrare din UE la liniile broadband fixe.

50% din cetatenii UE au competente informatice reduse sau inexistente – competentele utilizatorilor de TIC nu s-au imbunatatit in ultimul an nici din punct de vedere cantitativ si nici calitativ. In Romania peste 70% dintre cetateni au competente reduse sau inexistente, la polul opus fiind Germania si Olanda. 40% din intreprinderile care recruteaza sau au incercat sa recruteze specialisti IT au dificultati in acest sens, estimandu-se ca numarul actual al posturilor vacante de specialisti in domeniul TIC va creste la 900 000 pana in 2015.

Din ce in ce mai multe persoane folosesc internetul – proportia cetatenilor UE care nu au folosit niciodata internetul este in scadere constanta (cu 2 puncte procentuale, pana la 22%). Cu toate acestea, aproximativ 100 de milioane de cetateni ai UE nu au folosit niciodata internetul, ei declarand ca acest lucru se datoreaza in principal costurilor prea mari, lipsei de interes sau lipsei de competente informatice. In Romania peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul.

Tot mai multi folosesc internet-ul,e-Guvernarea e tot mai intalnita de companii

in prezent, 70% dintre cetateni utilizeaza internetul in mod regulat, cel putin o data pe saptamana, in crestere fata de 67% anul trecut; 54% dintre persoanele defavorizate folosesc internetul in mod regulat, in crestere de la 51% anul trecut. In Romania, peste 40% dintre cetateni folosesc internetul in mod regulat.

Preturile serviciilor de roaming au scazut in 2012 – cu aproape 5 euro centi, mai ales dupa Regulamentul privind serviciile de roaming de la 1 iulie 2012. Comertul electronic este in crestere constanta, dar nu si la nivel transfrontalier – 45% din persoanele fizice utilizeaza internetul pentru a achizitiona bunuri si servicii, o crestere moderata de la 43% anul trecut; foarte putine persoane cumpara din afara granitelor tarii. In Romania procentul este de sub 10%, in Scandinavia, de peste sapte ori mai mare.

Guvernarea electronica este folosita in prezent de majoritatea intreprinderilor si cetatenilor – 87% din intreprinderi utilizeaza guvernarea electronica si proportia de cetateni care folosesc e-Guvernarea a crescut, de asemenea, in cursul ultimului an la 44% (ambele au crescut cu 3 puncte procentuale). In Romania circa 30% dintre cetateni folosesc servicii de e-Guvernare, in timp ce in Islanda si Danemarca vorbim de o pondere de peste 80%.

Cheltuielile pentru cercetare au crescut usor in pofida constrangerilor bugetare. Investitiile in cercetare si dezvoltare publica in domeniul TIC au crescut cu 1,8% sau cu 122 de milioane EUR, la 6,9 miliarde EUR; investitiile private in cercetare si dezvoltare in domeniul TIC au crescut de asemenea, dar cresterea de 2,7% nu a fost suficienta pentru a compensa scaderea de anul trecut.


Categorii

1. DIVERSE, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Scoala romaneasca, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “SCHIMBAREA BULETINELOR SE AMANA/ Digitalizarea scolii merge inainte cu o mega-corporatie IT: INTEL. Primele MANUALE DIGITALE vor fi gata in 2014 (VIDEO)/ Pregatiti pentru GUVERNAREA ELECTRONICA: suntem printre primii la internet pe banda larga din EUROPA

  1. Sigur!

    Tichia de margaritar ne trebuia!

    Sa vedeti acum, ce or sa ceara pustii parintilor lor, BANI pentru calcualator – indiferent ca-i sub forma de Tableta, laptop sau telefon mobil performant…altminteri – cum poate invata, daca nu are ceea ce-i trebuie?!

  2. Nu stiu!

    Imi spune gandul ca o sa ne linisteasca Dumnezeu de toate apucaturile, nebuniile astea care ne sunt bagate ACUM, pe gat!

    Altele vor fi prioritatile noastre…

  3. Pingback: NOILE BULETINE: amendamente care prelungesc termenele de valabilitate si reintroduc numele parintilor - Recomandari
  4. Pingback: NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI - Recomandari
  5. Pingback: Asediul final al culturii Mortii asupra Bisericii, familiei si scolii. CUM ARE LOC “INDOBITOCIREA CIVILIZATA SI ASISTATA TEHNOLOGIC” SI OMORAREA IN MASA A SUFLETELOR, SUB OCHII NOSTRI ADORMITI? - Recomandari
  6. Pingback: Ministerul de Interne anunta introducerea NOILOR BULETINE pe 1 APRILIE 2014. Autoritatile afirma ca va exista ALTERNATIVA la buletinele electronice. Ce s-a intamplat cu precedentul proiect de CONTOPIRE a BULETINULUI cu CARDUL DE SANATATE? - Recomandari
  7. Pingback: MARSUL PENTRU VIATA incepe sa capete amploare [VIDEO]/ Semnal de alarma: INVATAMANTUL ROMANESC IN FALIMENT, PROFESORII PLATITI UMILITOR/ Scandalul MANUALELOR DIGITALE/ “Lectia de romana” a lui TUDOR GHEORGHE [video] - Recomandari
  8. Pingback: ABUZ IN FORMA CONTINUATA: Cristian Busoi, seful CNAS, confirma CONTOPIREA BULETINULUI CU CARDUL DE SANATATE si anunta, totodata, distribuirea CARDURILOR DE SANATATE pentru cei care nu-si schimba buletinele - Recomandari
  9. Pingback: ASEDIUL IMPOTRIVA SCOLII SI FAMILIEI ROMANESTI. Despre agenda si metodele “SOCIETATII CIVILE” anti-crestine si anti-familie/ Agenda Ministerului Educatiei: MANUALE DIGITALE si INVATAMANT OBLIGATORIU de la 3 ani - Recomandari
  10. Pingback: MAREA BATAIE DE JOC A DIGITALIZARII EDUCATIEI. “REFORMISTII” SCOLII AU REUSIT SA OMOARE SI ABECEDARUL CA SA PUNA IN LOC O GROZAVIE DADAISTA. In lipsa manualelor si a solutiilor pentru copiii saraci, PONTA vine cu TABLETIADA: RETETA SIGURA PENT
  11. Pingback: TARA INVATAMANTULUI DIGITALIZAT: copii care invata la lumina lumanarii si invatatoare care si-au transformat sufrageria in SCOALA [reportaj VIDEO]/ UN RASPUNS PE TEMA RELIGIEI IN SCOLI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare