RUSIA SE PREGATESTE DE RAZBOI? Fortele navale rusesti inregistreaza o crestere fara precedent/ Cel mai mare exercitiu naval CHINA-RUSIA din Marea Japoniei

7-07-2013 5 minute Sublinieri

flota rusia

Marina rusă va primi 36 de nave de război în 2013, un număr fără precedent în istoria Rusiei, a anunţat adjunctul comandantului marinei, viceamiralul Aleksandr Fedotenkov, duminică, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.

“În acest an, 36 de nave de luptă, nave de atac rapid şi nave de susţinere se vor alătura marinei ruse. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, a declarat Fedotenkov la Salonul pentru Apărare Maritimă din Sankt Petersburg.

Navele de război ruseşti desfăşoară în prezent misiuni în toate oceanele lumii, cu peste 60 de nave de luptă aflate pe mare în prezent, a afirmat el.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat în martie că marina rusă va primi 24 de submarine şi 54 de nave de război de diverse clase până în 2020.

“Ca urmare a implementării programului de reînarmare al statului până în 2020, marina ar urma să primească opt submarine strategice cu propulsie nucleară, 16 submarine multirol şi 54 de nave de luptă de clase diferite”, a declarat Şoigu.

Cele opt submarine strategice echipate cu rachete includ trei Borei şi cinci Borei clasa A (SSBN), echipate cu rachete balistice Bulava.

Cele 16 submarine multirol includ opt submersibile de atac din clasa Graney, cu propulsie nucleară, şi altele Kilo îmbunătăţite şi din clasa Lada. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anul trecut că echiparea marinei cu noi nave de război şi submarine va fi o prioritate pentru următorii zece ani. Guvernul rus a alocat 166 de miliarde de dolari, respectiv un sfert din bugetul alocat armamentului până în 2020 în acest scop.

De vineri se desfăşoară, în Marea Japoniei ceea ce un amiral chinez a numit „cel mai mare exerciţiu naval comun desfăşurat vreodată“ de China împreună cu Rusia. Analiştii militari şi politici văd în aceste exerciţii o dovadă în plus că Rusia şi China formează o alianţă împotriva SUA şi Occidentului.

La manevre participă 18 nave de suprafaţă, un submarin, trei avioane de luptă, cinci elicoptere ce pot fi lansate de pe mare şi două unităţi de comandă. China contribuie cu patru distrugătoare, două fregate dotate cu rachete şi o navă auxiliară. Aceasta este o armada impresionantă desfăşurată de China în Marea Japoniei, mai ales că această ţară nu are deschidere la această mare, care este relativ închisă între insulele japoneze, Rusia şi cele două Corei (coridorul care ar putea reprezenta deschiderea Chinei fiind blocat de graniţa ruso-nord-coreeană).

Exerciţiul este însă cu atât mai relevant cu cât China are o problemă mai fierbinte cu Japonia mult mai aproape de graniţele sale, în disputa privind Arhipelagul Senkaku din Marea Chinei de Est, pe care China îl revendică. Manevrele din Marea Japoniei reprezintă, cel puţin din punct de vedere simbolic, o defilare navală chineză pe sub nasul japonezilor cu şapte nave, trei elicoptere şi o unitate specială cu sprijinul ruşilor. E ca şi cum marina română ar face exerciţii timp de o săptămână între Sevastopol şi Odessa alături de câteva distrugătoare americane.

Frustrările Chinei

Acest exerciţiu este menit să sublinieze trei lucruri. Pe de o parte dorinţa Chinei de a deveni o putere maritimă globală, care să reprezinte o provocare la dominaţia americană în Pacific. China a anunţat în luna aprilie că primul său portavion, Liaoning, este pregătit pentru voiajul inaugural, iar miercurea trecută a anunţat că Liaoning a încheiat un ciclu de pregătire de 25 de zile, cu decolări şi aterizări ale avioanelor sale J-15.

Frustrarea chinezilor este că accesul lor spre Pacific este blocat, în Marea Chinei de Est de arhipelagul Ryukyu, care, din punct de vedere legal, aparţine Japoniei, din punct de vedere militar şi stategic aparţine Statelor Unite – chiar în mijlocul Arhipelagului se găsesc insula Okinawa şi bazele militare americane pe care le găzduieşte – iar din punctul de vedere al Chinei nu aparţine nimănui, după cum a declarat în luna mai un general chinez,furios că forţele sale nu pot trece de câteva sute de mile fără monitorizarea strictă a americanilor.

Un motiv suplimentar de frustrare este că una din cele mai importante zone economice ale Chinei “zona economică Yangtze”, care include centre precum Shanghai şi Nanjing, depinde de rutele maritime prin Marea Chinei de Est. Chinezii nu au de gând să atace Okinawa, dar pot stârni un conflict în jurul Arhipelagului Senkaku, un “dop” maritim între insulele japoneze şi Taiwan, un alt aliat american.

În al doilea rând, a doua deschidere maritimă a Chinei, prin Marea Chinei de Sud (pe care o revendică aproape în întregime), este complicată de o încâlceală de contrarevendicări din partea Filipinelor, Vietnamului, Taiwanului, dar şi a unor state mai mici, dar influente.

Apropierea de ruşi

China vede în această construcţie politico-strategică o barieră care îi blochează accesul spre Pacific şi a şi denunţat tentativele americanilor de a-i “îngrădi” libertatea în propria zonă de interes. Din acest punct de vedere nu e nici o surpriză că încearcă să îşi consolideze apropierea politică şi militară de Rusia, iar analiştii citaţi de publicaţiile occidentale sunt de acord că acesta este principalul mesaj al exerciţiilor comune desfăşurate săptămâna aceasta.

China este o putere economică formidabilă, dar din punct de vedere militar face deocamdată primii paşi spre a deveni o superputere şi de aceea are nevoie de Rusia. După cei mai mulţi dintre experţi, acest lucru nu înseamnă că, în cazul în care China ar decide să declanşeze un conflict cu Japonia – unde prim-ministrul Shinzo Abe – a ridicat miza exacerbând discursul naţionalist cu privire la Insulele Senkaku –, Rusia ar sări în apărarea Chinei, dar majoritatea sunt de acord că asistăm la consolidarea unei alianţe ruso-chineze împotriva Americii şi a aliaţilor ei.

Alianţa anti-Occident?

Într-o analiză publicată ieri de New York Times, intitulată “O nouă axă antiamericană”, semnată de Leslie E. Gelb, fost preşedinte al Council on Foreign Relations, şi de Dmitri K. Simes, preşedinte al Centrului National Interest şi editorul revistei cu acelaşi nume, aceştia argumentează că există suficiente temeiuri care să susţină că exact asta este ceea ce încearcă să construiască Rusia şi China. Potrivit celor doi autori, fuga fostului angajat al National Security Agency, Edward Snowden, de la Hong Kong la Moscova nu ar fi fost posibilă fără cooperarea dintre Rusia şi China şi demonstrează că cele două ţări sunt dornice să acţioneze pe plan internaţional “pe seama americanilor”.

Dincolo de scandalul Snowden, cele două ţări au blocat toate rezoluţiile promovate de SUA în Consiliul de Securitate al ONU în chestiunea războiului din Siria şi au reuşit să preîntâmpine orice acţiune internaţională comună în această ţară. Atacurile cibernetice ale Chinei împotriva companiilor americane şi ale Rusiei împotriva vecinilor ei “din fostul lagăr sovietic”, au provocat îngrijorare la Washington. Autorii notează că atât China, cât şi Rusia au susţinut, deşi cu rezerve, “eforturile internaţionale” pentru a stopa programul nuclear iranian, dar că orice schimbare de poziţie şi “orice acţiune coordonată din partea lor poate anihila eforturile americane şi să pună în pericol “securitatea şi interesele energetice” ale SUA.

Gelb şi Simes nu mai spun, dar amintim noi că în a doua jumătate a anului Rusia şi Iranul au pregătit exerciţii navale comune în Marea Caspică. Dar Marea Caspică este un lac, deci exerciţiile trebuie îndreptate în mod necesar împotriva cuiva, pentru că nu se poate invoca “pirateria” ca în cazul manevrelor ruso-chineze din Marea Japoniei, iar, pe de altă parte, Marea Caspică are cinci ţări riverane: Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran şi Azerbaidjan. Cum două sunt aliate şi al treilea, Turkmenistanul, este legat de China printr-o conductă de gaze, nu mai rămân decât două ţinte posibile, ambele legate de “interesele energetice americane”. Kazahstanul însă este legat atât de interesele energetice ale SUA, cât şi de cele ale Rusiei şi Chinei. Deci, în realitate, nu există decât o ţintă de intimidat: Azerbaidjanul.

O nouă ideologie: naţionalism şi capitalism de stat

Atât Rusia cât şi China par să fi ajuns la concluzia că vor avea mai mult de câştigat dacă îşi “încordează muşchii” în faţa Americii şi îi vor diminua ceva din statutul de superputere, după cum unii, prin Europa, speră sau fac galerie în mod deschis din ură faţă de liberalism. Cum notează cei doi, axa Moscova-Beijing “vede mai multe avantaje în a-i provoca pe americani şi puţine în a acţiona ca parteneri”.

Acest calcul ar deriva dintr-o dublă percepţie greşită. Prima este că atât ruşii, cât şi chinezii au impresia că America este în declin şi că, “în viziunea lor, America se plasează de partea greşită a istoriei, agăţându-se de legăturile cu Europa şi părţi ale Asiei, în vreme ce pierd forţa economică şi autoritatea morală în restul lumii”. Autorii revin mai târziu şi amintesc faptul că noul preşedinte chinez, Xi Jinping, s-a dus în prima sa vizită ca şef de stat la Vladimir Putin, căruia i-a spus că “Moscova şi Beijingul ar trebui să se susţină cu hotărâre una pe cealaltă în eforturile de a proteja suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare”.

Or, coroborate, ambele citate, primul, în care autorii americani evită să spună lucrurilor pe nume şi al doilea, al preşedintelui chinez, care nu o face, spun acelaşi lucru: ruşii şi chinezii sunt uniţi de credinţa că vechiul capitalism “occidental” este falimentar economic şi că modelul politic democratic este falimentar, în vreme ce noua lor ideologie, a autoritarismului naţionalist, susţinută de capitalismul de stat, care să protejeze “suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare” este viitorul.

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze

“O mare parte din elitele ruse şi chineze consideră că politica externă americană are obiective care sunt fundamental ostile intereselor lor vitale”, scriu Gelb şi Simes. “Nici una din aceste elite nu văde promovarea de către americani a democraţiei ca o reflectare a unui angajament autentic către libertate. În schimb, ambele o percep ca pe o cruciadă selectivă pentru a submina guvernele ostile SUA sau prea puternice pentru confortul lor. Şi aici urmează partea la care autorităţile noastre ar trebui să fie foarte atente: “Între timp, liderii ruşi şi chinezi au exprimat cât se poate de clar că suportul Washingtonului pentru vecinii celor doi în practic toate disputele care privesc relaţiile cu ei reprezintă mai puţin o chestiune de respect al legii internaţionale, cât o formă duală de îngrădire care încearcă să limiteze influenţa regională şi globală a acestor două puteri majore.

Suportul american faţă de Georgia şi fostele republici sovietice din Asia Centrală deranjează Rusia. La fel, China vede suportul american pentru Vietnam şi Filipine în disputele lor maritime cu Beijingul drept o ameninţare”, conchid cei doi.

Dacă Rusia vede în suportul Americii faţă de Georgia şi Azerbaidjan o “îngrădire” şi o “limitare a puterii” sale şi acum se bucură de susţinerea Chinei, atunci este uşor de imaginat ce presiuni vor urma pe scutul antirachetă. Este ciudat cum o evoluţie sau o criză politică ce se desfăşoară la mii de kilometri te poate privi ca naţiune, dar dacă această Axă va căpăta mai multă consistenţă atunci linia se va trage foarte aproape. Există mulţi în Europa care cred că democraţia şi capitalismul au murit, dar dacă modelul Axei Moscova-Beijing va câştiga, atunci va muri Occidentul.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, China, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “RUSIA SE PREGATESTE DE RAZBOI? Fortele navale rusesti inregistreaza o crestere fara precedent/ Cel mai mare exercitiu naval CHINA-RUSIA din Marea Japoniei

  1. @admin:

    Rusia nu se pregateste de razboi, Rusia este in razboi. La fel si Statele Unite, razboiul rece nu s-a terminat niciodata, numa’ s-a incalzit un pic.

    De altfel, asa cum stiti, in ziua de azi inclestarea pe campul de lupta a marilor puteri nu se mai produce cu aceeasi rapiditate ca pe vremuri. Drumul de la miscarile strategice pe tabla de sah pana la asaltul final pentru sah mat s-a intins destul de mult, mai ales de cand cu descoperirea puterii distrugatoare a atomului.

    In esenta, in planul strict al complexului militar, daca mai poate fi vorba de un singur plan, totul se invarte in jurul submarinelor nucleare, probabil cea mai puternica arma strategica din arsenalul militar al zilelor noastre. Orizontul lor de inarmare in directia asta vad ca se duce pana in 2020 ceea ce poate fi o indicatie asupra momentului pregatitor pentru abordari mai contondente. Pana atunci, vom asista probabil la o reasezare geopolitica, la diverse reconfigurari, inclusiv de granite, in plan local si la confruntari intre actori mai mici – ambitiile Turciei fiind inca un indiciu in acest sens, de exemplu.

  2. Este absolut uimitor cum in societatea contemporana extrem de avansata (sic),in fiecare an se cheltuiesc sute de miliarde de dolari pentru inarmare,tehnologii militare avansate,lasere,bombe hitech,etc.

    Uimitor este ca societatea mereu gaseste bani pentru arme,insa pentru someri,cei cu probleme,cei bolnavi si fara resurse,nu gaseste.

    Societatea contemporana,extrem de avansata (sic),lasa un continent intreg (Africa) in saracie lucie,disperare,boli,la mana companiilor care exploateaza feroce resursele Africii,dand mita la toti politicienii corupti de acolo.

    In Europa nu sunt bani pentru someri,pentru politici sociale,insa bugetele militare sunt bine mersi.

  3. @ mircea

    Dupa anii 1990,cind URSS s-a destramat,China nu era inca o putere economica,etc…ar fi trebui ca SUA sa-si diminueze drastic cheltuielile militare ( aprox 700 de miliarde pe vremea aceea ) iar Nato sa se desfiinteze ( disparuse blocul militar antagonist al Tratatului de la Varsovia )

    Banii astfel disponibilizati s-ar fi dus unde ai spus tu,existau conditiile unei paci si intelegeri mai mari intre statele lumii ( regimurile politice dictatoriale fiind suprimate cel putin in Europa )

    Dar nu a fost sa fie asa…de ce ?

    Pentru ca la nivel global,bancherii si elitele vor o ordine economica in care ei sa detina puterea absoluta impotriva democratiei si a vointei popoarelor.Pe de alta parte,la nivel patimas,iubitorii de arginti din industria armamentului ar fi pierdut multi bani din incetarea contractelor cu armata…de aceea au si fost inventati teroristii,dusmanul impotriva careia trebuie continua

  4. @ mircea

    Dupa anii 1990,cind URSS s-a destramat,China nu era inca o putere economica,etc…ar fi trebuit ca SUA sa-si diminueze drastic cheltuielile militare ( aprox 700 de miliarde pe vremea aceea ) iar Nato sa se desfiinteze ( disparuse blocul militar antagonist al Tratatului de la Varsovia )

    Banii astfel disponibilizati s-ar fi dus unde ai spus tu,existau conditiile unei paci si intelegeri mai mari intre statele lumii ( regimurile politice dictatoriale fiind suprimate cel putin in Europa )

    Dar nu a fost sa fie asa…de ce ?

    Pentru ca la nivel global,bancherii si elitele vor o ordine economica in care ei sa detina puterea absoluta impotriva democratiei si a vointei popoarelor.Pe de alta parte,la nivel patimas,iubitorii de arginti din industria armamentului ar fi pierdut multi bani din incetarea contractelor cu armata…de aceea au si fost inventati teroristii,dusmanul impotriva careia trebuie continuata lupta si …inarmarile.Conducerea politica,juridica si militara a SUA si-au asasinat 3500 de cetateni,intr-un spectacol hollywoodian( cu participare Mossad,servicii secrete evreiesti ) tocmai pentru a-i multumi si pe acestia.De asemenea,iubitorii de arginti din industria energetica,au fost rasplatiti prin atacarea si jefuirea tarilor bogate in hidrocarburi si alte resurse naturale.

    Cum spunea Kissinger cindva:

    Cei care controleaza mincarea si lanturile de aprovizionare,controleaza oamenii (gen Mosanto );cei care controleaza resursele energetice,controleaza continentele ( de aceea razboaiele ),cine controleaza banii,controleaza lumea( de aceea crizele si indatorarea statelor si oamenilor ).

    Iubitorii de arginti din economia americana,si-au exportat fabricile in China si alte tari,unde mina de lucru este mult mai ieftina,ridicind astfel China ca putere economica pe muntii lacomiei lor ( americane )

    Toate acestea au dus la o recompetitie militara ( mai degraba o recuperare,prindere din urma )intre Rusia ( daca vrea sa mai existe ca stat )
    si SUA.La fel China,trebuie sa se inarmeze,daca vrea sa-si protejeze resursele energetice pa care americanii vor sa le jefuiasca si sa-i controleze astfel.

    De asemenea Rusia trebuie sa se inarmeze,pentru a mai intirzia paginizarea lumii,interzicerea marturisirii Adevarului in Apus,desfrinarea fara limite pe care aceiasi o impun lumii,inlocuirea virtutilor si bunului simt cu patimile cele mai dezumanizante.

    ….

    Cel mai bine este sa-i citim pe sfinti,si sa venim cu intelegerea lumii de astazi ( chiar si politic,militar…) dinspre viitor inspre prezent,ca sa nu ne pacalim,inselam si sa ne pierdem si mintuirea.

    PS.admin,daca doriti sa-mi stergeti mesajul incomplet anterior,multumwsc!

  5. Sa nu exageram cu nuanta crestina a inarmarii tuturor.
    ( stim cat mult a fost aparata Romania de Rusia in trecut si cu ce pret imens)

    Este ca si cum am spune,traim intr-o societate apocaliptica (ceea ce este real) si tocmai de aceea toate marile puteri (Rusia,China,SUA,etc) trebuie sa bage cat mai multi bani in inarmare,pentru a se crea un echilibru.
    Ajungem la echilibrul terorii.

    Este evident ca o competitie militara permanenta si alimentata de si mai multi bani,duce la o explozie inevitabila.

    Intelegerea lumii de azi (care oricum foarte greu poate fi inteleasa) nu presupune ca trebuie sa afirmam ca aruncarea cu sute de miliarde de dolari pe bugetele aparararii este ceva firesc.

    Draga Sherlock,o parte din mesajul tau suna mai mult a geopolitica contemporana.
    Iar geopolitica,si din perspectiva rusa dar si din cea Americana,au mereu consecinte nefaste pentru cei mici.

    Eu am vrut doar sa arat ipocrizia si cretinismul societatii contemporane.
    Pentru atatea chestiuni importante nu sunt fonduri,iar pentru arme mereu sunt.

    Pana la urma,ce cauta soldatii romani in Irak si Afghanistan?
    Apara Romania? De cine,de ce?
    Pentru ce mor ei acolo?
    Pentru ce idealuri inalte,ale romanilor???????????

    Cand o familie primeste trupul unui soldat roman care a murit pe nu stiu ce teatru de operatiuni NATO,ce se gandeste?
    Vai,a murit ca un erou!!!!!
    Oare?????????

  6. draga mircea

    Cred ca nu ai inteles ce ti-am scris,ca daca intelegeai,te-ai fi lamurit ce cauta soldatii romani in Irak,Afganistan si pe aiurea,unde mor fara glorie,aparind o minciuna de proportii, si in slujba unor oameni fara de Dumnezeu.

    Daca cineva ne bate copilul in fata noastra,noi ne ducem sa repararam gardul, exact in aceeasi clipa,pe motiv ca intra dihorul si ne maninca gainile ?

    Ori nu ne iubim copilul,ori mai importante sint gainile,ori sintem cam cucu…

    Sau daca cineva arunca cu pietre in Biserica,noi ne punem la rugaciune mai intii sau incercam sa-l convingem si sa-l indepartam pe acela ?

    Daca Rusia aproape ca nu mai avea armata,Romania taia tancurile,distrugea avioanele,China abia daca avea 2 fabrici si 3 CAP-uri,3 barci cu motor si 7 pusti pe ele ( vorbim de anii 90 )…iar SUA de la 700 de miliarde de dolari pe inarmare incepe sa-si mareasca si mai mult acestea,exponential,dupa care una cite una incepe sa invadeze si sa cucereasca tari,sute de mii si milioane de morti si raniti,orase,fabrici,drumuri,muzee,civilizatii distruse…ai fi vrut ca rusii sa mearga si sa-si astupe gaurile de prin garduri ?

    Mai ales cind marea finanta evreiasca a favorizat oamenii lor sa ajunga miliardari si sa preia conducerea economica dar si politica in tara ?
    Cind serviciile secrete americane si evreiesti ( parerea mea ) au initiat si sponsorizat teroristii ceceni sa se declare independenti dar si sa genereze atentate teroriste mai peste tot in Rusia,pe model libian,sirian,afganistanez,sirbesc…( a se citi despre pozitia strategica a Ceceniei pe lanturile de distributie a energiei )

    Sau a-ti apara tara nu mai este o valoare umana,cu atit mai putin crestina ?

    Sint unii care spun ca nu sint de acord cu homosexualitatea,nici cu tortura,nici cu razboaiele nedrepte,nici cu jaful,nici cu legile anticrestine,nici cu minciuna,nici cu desfrinarea….in schimb ii apreciaza pe cei care comit acestea,dau cu piciorul in tepusa la greu de le-a ajuns talpa piciorului la 1 metru patrat si ceva… ( mircea,nu-i vorba despre tine aici,ci de ceata lui Pitigoi )

  7. Analiza RL e partinitoare dar nu e de mirare, ziarul fiind in “echipa” cu “adevarul”, “evz” si inca cateva asemenea. Nu mi se pare nu stiu ce “armada” cele 26 de nave(in comun)! Dar cele 12 grupuri de lupta americane, din care 10 sunt tot timpul la “datorie”, cum pot fi numite? Fiecare grup cu un portavion nuclear(cu 80 de avioane + elicoptere), 2 nave amfibii(avioane av 8b harrier si gramada de elicoptere + mii de soldati si vehicule blindate), vreo 2 submarine de atac, etc, ca ajunge un singur grup pe la numarul de nave din aplicatia ruso-chineza. Iar ca putere de foc, nici nu are rost comparatia(asta la un singur grup). Astea-s peste tot in lume si eu spun ca pot fi numite aproape forte de ocupatie avand in vedere presiunea pe care o exercita. Sunt intr-o “aplicatie” continua. Deci nu tremura sua de frica manevrelor comune navale(ruso-chineze). Da, pot sa se teama dar nu naval. De fapt toate fortele navale ale lumii la un loc nu sunt la 25% din potentialul sua(datorita in principal portavioanelor grele nimitz dar nu numai). Asta ziaristul de la RL uita sa mentioneze dar agita spiritele si ne arata bau-baul, adica Rusia in cazul nostru ca prinde repede.

  8. @timisorean1:

    Da, e un material care bubuie de propaganda. Din pacate, doar astfel de materiale se gasesc, pentru ca la noi, cum spuneam si altadata, nu se incurajeaza gandirea critica, ci gandirea sablonarda, adica non-gandirea. Fie ca e vorba de filo-rusism sau filo-atlantism, mergem pe principiul preluarii papagaliceste a diverselor momeli, pentru ca am fost dezobisnuiti, in mod planificat, sa mai gandim si cu capul nostru, pe “barba” noastra.

  9. E bine cand puneti nota la final. Chiar si scurta(cand nu e timp). Iar la materialele de pe “adevarul&comp” cam trebuie

  10. @timisorean1:

    Da, stim, desi… deseori pare ca nu e asa important. 🙂

  11. Rl si presa romana preiau cam tot ce se poate din presa straina, iata “articolul original”:

    http://www.nytimes.com/2013/07/07/opinion/sunday/a-new-anti-american-axis.html?pagewanted=all&_r=1&

  12. Pingback: SUA intervine in conflictul agravat dintre CHINA si JAPONIA: VOM INTERVENI MILITAR DACA ARMATA CHINEZA VA INCERCA SA OCUPE INSULELE SENKAKU - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare