SUA tensioneaza conflictul deja agravat dintre CHINA si JAPONIA: VOM INTERVENI MILITAR DACA ARMATA CHINEZA VA INCERCA SA OCUPE INSULELE SENKAKU

25-11-2013 2 minute Sublinieri

_71299031_china_sea_dispute

sursa foto: bbc

Într-un gest de escaladare gravă a tensiunilor din Marea Chinei de Est, Beijingul a anunţat, sâmbătă, că a stabilit o Zonă de Apărare şi Identificare Aeriană (ADIZ) în Marea Chinei de Est, care se suprapune zonei similare a Japoniei şi acoperă arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia şi revendicat de China.

Într-una dintre cele mai ferme declaraţii pe marginea acestui conflict, Statele Unite au avertizat China să nu implementeze această măsură unilaterală şi au amintit că vor apăra Japonia. În timp ce secretarul de stat american, John Kerry, punea la capăt ultimele detalii ale acordului nuclear cu Iranul la Geneva, din partea cealaltă a lumii au venit veşti îngrijorătoare despre o situaţie care poate duce la un conflict deschis între Statele Unite şi China. Agenţia oficială a Chinei, Xinhua, a publicat decizia de înfiinţare a unei zone aeriene exclusive şi coordonatele acesteia. Zona acoperă aproape întreaga Mare a Chinei de Est şi se apropie până la 130 de kilometri de cea mai sudică dintre cele patru insule mari al arhipelagului nipon Kyushu. Cum Japonia are propria Zonă de Apărare de 200 de mile nautice în afara spaţiului aerian nipon, cele două zone se suprapun şi pot duce la un conflict aerian între cele două ţări. De anul trecut, când Japonia a cumpărat arhipelagul Senkaku (numit de chinezi Diaoyu), tensiunile dintre cele două mari puteri asiatice au crescut continuu. Navele militare ale celor două ţări s-au încrucişat periculos de câteva ori, iar japonezii au trimis în mai multe rânduri avioanele de vânătoare împotriva avioanelor chineze care se apropiaseră prea mult de insule.

Potrivit comunicatului publicat de Xinhua, China cere tuturor avioanelor care traversează Zona Aeriană să menţină în permanenţă un canal de comunicare cu Beijingul, să comunice planurile de zbor şi să se supună oricăror decizii comunicate de armata chineză. În caz contrar, chinezii îşi rezervă dreptul de a recurge la orice măsuri de forţă. Comunicatul mai afirma că decizia a intrat în vigoare sâmbătă la ora 10.00 A.M. şi că aviaţia chineză a efectuat deja un zbor de patrulare cu mai multe avioane.

Imediat, la Tokyo, ministrul de Externe, Fumio Kishida, a calificat decizia drept „inacceptabilă” şi a avertizat că aceasta poate duce la „situaţii neprevăzute”. În ambele ţări politicienii aflaţi la putere au apăsat mai puternic în ultimul an pedala naţionalismului pentru a câştiga popularitate şi legitimitate şi şi-au reafirmat „dreptul istoric” asupra insulelor aflate în dispută. Situaţia este extrem de periculoasă pentru că nici una din cele două capitale nu va face pasul înapoi cu uşurinţă.

Conştienţi de acest lucru, americanii au intervenit în dispută avertizând China că Japonia este aliatul SUA şi că escaladarea conflictului este inacceptabilă. De la Geneva, Kerry a cerut Chinei „să nu implementeze ameninţările împotriva avioanelor care nu se identifică şi nu se supun ordinelor Beijingului” şi a denunţat acţiunea Chinei drept „o încercare unilaterală de modificare a statu quo-ului în Pacific“.

La rândul său, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a făcut cât se poate de clar într-o declaraţie că avioanele americane nu vor respecta Zona Aeriană declarată de China în mod unilateral şi a amintit că SUA au un tratat de alianţă cu Japonia, care le obligă să apere această ţară de orice atac. Mai mult, Hagel a afirmat clar că tratatul acoperă şi insulele Senkaku. Hagel avertizează în acest fel că dacă armata chineză va încerca să ocupe insulele prin forţă, atunci SUA vor interveni militar, ceea ce reprezintă un angajament fără precedent. Forţele americane aflate la bazele din Japonia şi Coreea de Sud depăşesc 70.000 de militari.


Categorii

1. DIVERSE, America, China

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SUA tensioneaza conflictul deja agravat dintre CHINA si JAPONIA: VOM INTERVENI MILITAR DACA ARMATA CHINEZA VA INCERCA SA OCUPE INSULELE SENKAKU

  1. De aici poate proveni reglementarea internationala legata de apele teritoriale internationale (si statutul juridic international al insulelor din aceste ape), care va duce in final la “razboiul cel mare de la Constantinopol”.

    Conflictele legate de ape teritoriale, petrol, si insule reapar periodic in ultimii ani…

    Dincolo de insulele Senkaku, este vizat Taiwnaul, intr-o perspectiva mai indepartata – dupa cum reiese din harta.

  2. Insulele astea sunt cam in coasta Chinei. Daca tot nu sunt populate de ce le-or fi trebuit Japoniei?

  3. @Sanziana

    Un fel de stabilopozi.

  4. @enkidu
    da, de care au nevoie americanii

  5. http://behindthewall.nbcnews.com/_news/2013/11/26/21627923-us-bombers-fly-over-disputed-island-chain-without-informing-china?lite&ocid=msnhp&pos=1

    @Sanziana Cine detine insulele detine si cele 10-20 mile marine din jur; impreuna cu subsolul + zona piscicola + prestigiul international ca si-a impus punctul de vedere…

  6. @Sanziana

    Corect. You shall not pass!
    Pentru americani China e acum ceea ce era Germania inainte de primul razboi mondial.
    “Ca putere in plina ascensiune, China poate fi asemanata cu Germania imperiala, care invidia Marea Britanie, era ostila Frantei si dispretuitoare fata de Rusia. China de astazi, desi are o viziune pragmatica despre rolul Americii in Pacific, estee agitata din cauza Japoniei, priveste cu superioritate India si cu dispret Rusia[…] Avand in vedere potentialul militar al Japoniei, Chinezii au construit doua posibile scenarii. Primul prevede o Japonie dezlantuita(fie din cauza detasarii de America, fie din cauza unei retrageri subite a acesteia din urma din Orientul indepartat)[…] Rezultatul ar fi o coliziune sino-japoneza. Al doilea scenariu prevede ca legaturile de securitate dintre SUA, Japonia, Coreea de Sud si Taiean vor fi redefinite de catre SUA ca o alianta anti-chineza. In orice caz China se va gasi inconjurata din punct de vedere geopolitic, iar India va incerca sa profite de acest lucru pentru a face presiuni asupra Chinei sa restituie teritoriile pe care China le-ar fi luat prin forta in urma conflictului din anii ’60. […] Mai importanta este constientizarea de catre China faptul ca ii lipseste – si ca va continua sa ii lipseasca pentru o buna perioada – puterea de a-si permite provocari militare serioase. Orice scenariu militar care presupune o ciocnire cu SUA ar insemna o catastrofa pentru China. Statele Unite ar putea instaura o blocada impotriva Chinei si ar si face acest lucru, stopand astfel toate importurile de titei si comertul exterior.”

    ZBIGNIEW BRZEZINSKI – “Marea Dilema A Domina Sau A Conduce”
    Editura Scripta, 2005

  7. Pingback: SUA si Japonia SFIDEAZA China, trimitand avioane si nave in zona revendicata de Beijing - Recomandari
  8. Pingback: CHINA AR PUTEA PREGATI UN RAZBOI SCURT CU JAPONIA – declara un oficial american - Recomandari
  9. Pingback: ONU: lumea trece prin CRIZE FARA PRECEDENT. Comisarul european pentru ajutor umanitar: TREBUIE SA ACTIONAM PREVENTIV/ Presa chineza vorbeste despre AL TREILEA RAZBOI MONDIAL – cerand MODERNIZAREA Armatei Chinei - Recomandari
  10. Pingback: SUA e gata sa apere JAPONIA in cazul unui conflict cu CHINA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare