7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [VIDEO]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM

21-07-2013 6 minute Sublinieri

Cu aceeasi seninatate, Armata SUA anunta stabilirea unui centru de spionaj NSA in GERMANIA pentru a spiona tarile din Europa, Rusia si Orientul Mijlociu


7 metode de ascultare a telefonului si… de medialert

 Fragment din emisiunea “Sinteza zilei” cu Mihai Gadea de joi, 18 iulie 2013 – despre scandalul programului secret de monitorizare generala a tuturor formelor de comunicare  Edward Snowden – NSA – PRISM (interviu cu Snowden, controversa din SUA, raspunsul lui Obama si reactii europene – reportaje BBC, CBS) si despre metodele de interceptare/ascultare a telefoanelor (cf. riscograma.ro)

[…] 1. Metoda cea mai accesibilă “publicului larg” este interceptarea semnalului de aproape, cu echipament pe care şi-l permite aproape orice agenţie de detectivi sau divizie judeţeană de doişiunsfert. Însă se aplică doar pentru standardul GSM, care foloseşte o criptare uşoară. În cazul 3G sau CDMA, decodarea mesajului este aproape imposibilă. Concluzia: Dacă ai opţiunea asta, foloseşte telefonul exclusiv pe modul 3G. (Vezi şi paginile următoare)

2. Criptarea nu mai face două parale atunci când eşti ascultat din centrală, operaţiune care se face – de regulă – cu mandat de interceptare. Tot de regulă, beneficiarii sunt în acest caz agenţiile guvernamentale. Poţi ocoli această metodă de interceptare cu ajutorul mai multor soluţii proprii de criptare.

a) soluţia ieftină şi simplă: Apeluri VoIP (prin Skype, Gizmo5 etc.) de pe un smartphone. Însă metodele de decriptare pentru reţelele standard nu par a mai fi un secret, pentru serviciile guvernamentale cel puţin.

b) soluţia ieftină şi complicată: Programul zfone (www.zfoneproject.com) instalat tot pe un telefon deştept şi folosit exclusiv pentru apeluri VoIP. În cazul acesta, protocolul de criptare este cunoscut doar de cei doi parteneri de discuţie. Singura condiţie este ca ambii să aibă programul instralat.

c) soluţia scumpă şi simplă: Un telefon criptat (exemple: www.cryptophone.de, www.privatewave.com, www.caspertech.com, www.gold-lock.com, www.totallysecurecommunication.com, www.tl2000.pl). Și în acest caz, ambii interlocutori trebuie să aibă telefoane similare. Avantajul este că furnizorii rezolvă şi alte găuri de securitate.

Ce, credeai că s-au terminat? Nici vorbă. Aproape oricare telefon, deştept sau nu, poate fi programat de la distanţă (de operator sau chiar de rău-voitori) să transmită conţinutul convorbirii pe un canal paralel. Criptarea nu mai contează, de vreme ce ea este valabilă pentru canalul principal. Și da, poţi fi ascultat chiar şi când nu vorbeşti la telefon.

3. În cazul smartphone-ului este cel mai uşor, dacă cel care vrea să te asculte îţi instalează un program special pe telefon (să-i zicem virus) fără ştirea ta. Soluţia este să ţii închise infraroşiile, bluetooth sau wifi.

4. Chiar dacă telefonul este mai puţin deştept, metoda rămâne disponibilă pentru experţi. Protocolul numit “roving bug” presupune că un semnal de la distanţă ordonă deschiderea microfonului.

5. Dacă securistul are puţin noroc şi echipamentul potrivit, nu-i trebuie atâtea complicaţii. Unele telefoane transformă vocea şi în semnale reziduale pe care le aruncă pe distanţe scurte în jurul benzii de 2 MHz (faţă de 900 MHz, frecvenţa GSM). Metoda este similară dar mai eficientă decât cea de la punctul 1, pentru că semnalul este tot timpul analog.

Chiar şi cu bateria scoasă, “inamicul ascultă”. Are nu o metodă, ci două:

6. Dacă are acces fizic la telefonul tău, îţi poate plasa un microfon independent. Cel mai uşor este să îl integreze într-o altă baterie, de unde să aibă şi sursă practic nelimitată de curent. Soluţia evidentă este să nu laşi niciodată telefonul la îndemâna altcuiva.

7. Însă chiar şi dacă arunci bateria cu totul poţi fi ascultat. Știu că deja nu-ţi vine să crezi. Nici americanilor nu le-a venit să creadă că ambasadorul lor în Rusia a fost ascultat timp de şapte ani cu ajutorul unui dispozitiv atât de simplu încât nimeni nu credea că poate exista. “Chestia“, care nu avea nevoie de o sursă de curent, fusese inventată de savantul rus Lev Termen şi stă la baza tehnologiei RFID de azi.

Pe scurt, dacă microfonul telefonului tău este bombardat cu microunde de o anumită frecvenţă el va rezona inclusiv modulaţiile de voce pe care le percepe. […]

  • Hotnews: 

Anunt fara precedent al serviciilor americane de informatii: Programul de spionaj dezvaluit de Edward Snowden, prelungit

Biroul directorului serviciilor americane de informatii (ODNI) a anuntat vineri, intr-o dezvaluire fara precedent, ca a decis sa declasifice si sa anunte prelungirea programului de supraveghere a comunicatiilor, care are loc periodic, fara sa fie anuntata vreodata in mod public. O Curte secreta a prelungit autorizarea oficialilor din cadrul serviciilor americane de securitate sa colecteze date telefonice in cadrul acestui program de supraveghere a comunicatiilor vizand terorismul, un program dezvaluit de Edward Snowden, relateaza CNN, potrivit Mediafax.

ODNI nu a precizat cand a fost dat ordinul de catre Curtea pentru Supravegherea Informatiilor Straine (FISA), insa autorizarea NSA, in baza Patriot Act, sa colecteze metadate telefonice in cadrul supravegherii comunicatiilor urmeaza sa expire vineri.

Aceasta masura in domeniul transparentei pare sa reprezinte un efort al administratiei Obama de a fi mai deschisa in privinta programului, dupa ce a fost criticata de membri ai Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentantilor. Un membru republican al Comisiei, care s-a declarat uluit de amploarea supravegherii telefonice, a avertizat ca membrii Congresului ar putea bloca prelungirea programului in 2015.

In urma unor dezvaluiri ale lui Snowden, anumite informatii despre colectarea de metadate telefonice au fost declasificate “cu scopul de a oferi publicului o intelegere mai buna si mai echilibrata a programului”, se arata intr-un comunicat emis de ODNI.

“In concordanta cu o decizie anterioara de declasificare si in lumina unui interes public semnificativ si continuu” fata de aceasta problema, Biroul a decis sa declasifice si dezvaluie ca a depus o cerere de prelungire a colectarii de metadate telefonice “in bloc” si ca FISA “a prelungit acea autorizatie”, se arata in comunicat. “Administratia efectueaza o analiza atenta si aprofundata daca si pana la ce limita pot fi declasificate informatii suplimentare sau documente privind acest program, in concordanta cu securitatea nationala”, mai anunta ODNI.

Desi compania de telefonie Verizone a fost singura vizata de dezvaluirile lui Snowden, unii afirma ca Guvernul american ar obtine ordine similare si pentru alti furnizori de telefonie. Este necesar ca toate aceste ordine sa fie prelungite periodic de catre FISA.

Nicio comapnie in domeniul comunicatiilor nu a fost citata in comunicatul emis de ODNI vineri.

Snowden a dezvaluit luna trecuta informatii clasificate despre programul Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) unor publicatii, dupa ce a fugit din tara. El a fost acuzat de spionaj, se afla blocat pe un aeroport din Moscova, si a cerut Rusiei azil temporar. Dezvaluirile privind Verizon au declansat furia unor aparatori ai libertatilor civile, anumitor membri ai Congresului si unor grupuri care activeaza in domeniul apararii drepturilor la viata privata atat in privinta amplorii supravegherii comunicatiilor telefonice, cat si a celor pe Internet.

Unii oficiali au declarat ca metadatele telefonice ale comunicatiilor colectate in strainatate nu includ continutul acestor comunicatii, ci ofera informatii despre numerele de telefon implicate, data si durata convorbirilor. Presedintele Barack Obama a declarat ca Guvernul nu asculta convorbirile telefonice, iar alti oficiali au subliniat ca acest program de colectare masiva de comunicatii a ajutat la detectarea unor comploturi teroriste.

Dani Rockhoff: Prietenii care se asculta. Germania, “faptuitor” sau “victima” in scandalul interceptarilor NSA?

In ciuda imensului scandal starnit de darea in vileag a interceptarilor practicate in stil mare de National Security Agency, NSA isi extinde, pe hectare intregi, centrul de monitorizare si stocare de date. Dar nu numai in SUA “se intinde broasca-n lac”. Dupa informatiile aparute vineri in Mitteldeutsche Zeitung si citate de televiziunea germana de stat ARD, “in ciuda criticii masive a actiunilor sale de ascultare, serviciul secret american NSA ar planifica extinderea activitatilor sale pe teritoriul german. In apropiere de Wiesbaden ar urma sa se creeze un nou centru de interceptari“. Guvernul german se arata “revoltat”. I se reproseaza insa “fatarnicie” si faptul ca practicile nu sunt noi, numai tehnica s-a schimbat. Iar un expert in servicii secrete afirma ca acesti “ochi si urechi” tintesc mai putin combaterea terorismului, cat spionajul economic, inclusiv asupra Germaniei.

NSA are deja trei centre de operare cunoscute, in Germania: la Stuttgart, Frankfurt si Darmstadt. La Stuttgart se afla biroul european al serviciului secret, din Darmstadt opereaza agenti ai centrului de siguranta a informatiilor, iar in Frankfurt agentii NSA sunt prezenti in sediul european al US-Army. Informatiile aparute saptamana trecuta in mass-media germana se bazeaza pe relatarile unor participanti cu privire la sedinta de miercuri a Comisiei pentru Interne, in care presedintele serviciilor de informatii germane (Bundesnachrichtendienst-BND), Gerhard Schindler, ar fi comunicat planurile de extindere la Wiesbaden, a activitatilor NSA.

Oficial e faptul ca armata SUA construieste in prezent la Wiesbaden “un centru de informare militar”. Intrebarea care pune lumea pe jar este daca serviciile secrete americane sunt prezente in proiect si daca, de acolo, vor fi practicate interceptari in mediul civil.

Si Spiegel a relatat despre planurile NSA din Germania. Conform publicatiei, citate de Tagesschau.de, “in noul sediu central european al US-Army din Wiesbaden va lua fiinta si un centru de control hightech, cu birouri din care NSA ar urma sa spioneze telefoane si e-mailuri”. Serviciul de informatii german BND a dezmintit informatiile aparute in presa, spunand ca acestea “nu sunt la obiect”. Noua constructie de la Wiesbaden e doar un vechi proiect al armatei americane, cu privire la care “BND nu ia in continuare nici o pozitie”.

Constructia de pe terenul militar din Wiesbaden-Erbenheim e un proiect de 124 de milioane de euro, care urmeaza a fi finalizat in anul 2015. Din informatiile date public de armata americana, acolo urmeaza a fi colectate informatii secrete, pentru actiunile acesteia in Europa. Astfel, sediul central al US-Army se va muta de la Heidelberg la Wiesbaden. De acolo se vor monitoriza militar 51 de tari, printre care Rusia, Israelul, dar si interventiile armate americane in Afghanistan. Sediul central al intregilor forte armate americane din Europa ramane insa la Stuttgart.

“Spionajul economic este in Germania deosebit de eficient”, afirma profesorul Wolfgang Krieger, intr-un interviu acordat in 2 iulie jurnalistei Simone von Stosch, de la televiziunea de stat germana. Krieger este profesor la Universitatea din Marburg, specialist in activitatea serviciilor secrete si membru in Comisia de istorici care intocmeste studii referitoare la istoria Serviciului de informatii german BND.

Profesorul Krieger este de parere ca “interceptarile NSA sunt de mult cunoscute guvernului german” si ca Germania e o tinta principala a serviciilor secrete americane, din cateva motive: “Germania e cea mai mare putere industriala din Europa si un concurent puternic al SUA. Pe piata de automobile, nemtii au mult mai mult succes ca americanii, iar in dezvoltarea unor noi produse high-tech nemtii stau tot in fata. Firmele germane au mare succes, de exemplu pe pietele asiatice. Exista, prin urmare, interese americane, de a colecta informatii, pentru a-si asigura avantaje in lupta concurentiala ce are loc”.

Desi SUA isi justifica aceste practici de interceptari si supraveghere prin lupta impotriva terorismului, profesorul Krieger insista pe faptul ca principalul tel ar fi spionajul economic. “Cel putin asa afirma multi experti in siguranta. Structura economica a Germaniei face posibil acest lucru, si foarte usor. Avem o retea dezvoltata de intreprinderi mici si mijlocii. Aceste firme mici si inovative nici nu au posibilitatea de a se proteja impotriva spionajului economic. Astfel, acesta e in Germania deosebit de eficient, iar posibilitatile de aparare sunt limitate”.

Nota noastra:

De fapt, evenimentul este prelungirea oficializata, publica, a programului PRISM, dincolo de tot bla-blaul cu “fara precedent” si cu “transparenta”. Adica pare ca ne aflam in acelasi scenariu in care scandalul – la nivel mediatic – duce catre o si mai mare presiune catre acceptarea sociala si politica a spionarii totale a comunicatiilor si, implicit, a vietilor oamenilor obisnuiti.

Despre cum se spioneaza prin telefonul mobil a se vedea si aceste materiale detaliate:

*

 


Categorii

1. DIVERSE, America, Dani Rockhoff, Era Big Brother, Germania, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize, Panopticon, Servicii secrete, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [VIDEO]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM

  1. Pingback: Administratia OBAMA recunoaste ca o mare parte a interceptarilor NSA au fost ILEGALE - Recomandari
  2. Pingback: GEOLOCALIZAREA PRIN TELEFOANE MOBILE. NSA inregistreaza geografic MILIARDE DE DATE din intreaga lume pentru ”TRASAREA MISCARILOR” si relevarea ”RELATIILOR ASCUNSE” dintre persoane [VIDEO] - Recomandari
  3. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  4. Pingback: Cum putem fi urmariti si fotografiati cu ajutorul propriului smartphone, laptop sau a tabletei - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare